Umrl je izraelski romanopisec Amos Oz

Umrl je izraelski romanopisec Amos Oz

Misli, 28. december 2018 ― V 80. letu starosti je danes umrl izraelski pisatelj Amos Oz, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila njegova hčerka. Fania Oz-Salzberger je na Twitterju zapisala, da je njen oče umrl zaradi raka. Oz velja za modernega literarnega klasika. Zagovarjal je politiko strpnosti do Palestincev in v delih tankočutno opisoval 20. stoletje.
Sanjska knjiga V.

Sanjska knjiga V.

Airbeletrina, 28. december 2018 ― Danes sem sanjal, da so me iz kabineta predsednika države prosili, če bi šel z njim na turnejo. Bil sem presenečen. A spet ne tako zelo presenečen. Poznal sem njegovo šibkost in nagnjenje do hermetične poezije, na katera je občasno vrgla čudno luč le ljubezen do alpskih poskočnic, ki jo je že leta neuspešno skrival. Po pravici povedano si nisem čisto dobro predstavljal, kaj naj bi predsednik na turneji počel.
Skupina Circa v predstavi Ta čudovita bitja raziskuje meje telesa

Skupina Circa v predstavi Ta čudovita bitja raziskuje meje telesa

Misli, 28. december 2018 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) s predstavo Ta čudovita bitja (Humans) gostuje avstralska cirkuška skupina Circa. Predstava izhaja iz človeškega telesa in raziskuje, kaj telo zmore in do kakšnih meja ga je mogoče prignati. Na drugi strani raziskuje, kako je to isto telo ranljivo. Predstava bo na sporedu danes, 29., 30. in 31. decembra.
Video ocena: Aquaman

Video ocena: Aquaman

Gledal_a bom, 28. december 2018 ― Medtem ko je Marvelovo filmsko vesolje z Maščevalci in Črnim panterjem poskrbelo za vrhunec filmov o superjunakih, stripovski konkurent DC še išče pravo usmeritev […] The post Video ocena: Aquaman appeared first on Gledal_a bom.
Avstralska cirkuška skupina CIRCA

Avstralska cirkuška skupina CIRCA

ARS Svet kulture, 28. december 2018 ― V ospredju predzadnjega Sveta kulture v tem letu bo cirkus V ospredju predzadnjega Sveta kulture v tem letu bo cirkus – v sodobni umetniški obliki ga bo v Cankarjevem domu v Ljubljani v štirih zaporednih večerih odstrla avstralska skupina CIRCA, njihova predstava Ta čudovita bitja velja za spektakel plesa in cirkuških veščin za vse generacije. V oddaji še o bovškem filmskem festivalu na prostem BOFF v ospredju katerega so filmi športne in ekološke narave, pa o stripovskem blogu Müsli in rüsbe Izarja Lunačka in še kaj se bo našlo – vabljeni k poslušanju.
Inception (2010)

Inception (2010)

Deseta umetnost, 28. december 2018 ― Christopher Nolan je verjetno edini veliki režiser, ki združuje maintream blockbuster in alternativo. Njegovi visoko proračunski filmi vedno slonijo na koherentnem scenariju, kaj resnično zmore, pa je dokazal tudi s franšizo Temni Vitez, ki še do danes stoji kot najbolj verodostojni filmski izraz stripov. Tokrat je v središču korporativni kradljivec sanj (Leonardo DiCaprio), ki je najet za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Bergman: A Year in a Life (2018)  World War Z (2013)  Bikec Ferdinand  Star Wars: Return Of The Jedi (1983)  True Detective - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [Inception (2010)], All Right Reserved. 2019.
Nevena Aleksovski: Diskrepanca4. – 25. januar 2019otvoritev: 4....

Nevena Aleksovski: Diskrepanca4. – 25. januar 2019otvoritev: 4....

Hiša kulture v Pivki, 28. december 2018 ― Nevena Aleksovski: Diskrepanca4. – 25. januar 2019otvoritev: 4. januar ob 19. uriKustosinja razstave je Mojca Grmek.Nevena Aleksovski se v svojem umetniškem delu ukvarja z relacijami, ki oblikujejo človeško izkušnjo – med intimnim in javnim, iracionalnim in racionalnim, imaginarnim in realnim… – ter neskladji in nasprotji, ki se v teh relacijah pojavljajo. V tem okviru se osredotoča na posameznika, posameznico in njuno intimno, čustveno doživljanje sveta, ki ga spričo omenjenih diskrepanc prepreda občutje melanholije, odtujenosti in absurda.Vse to se v njenem delu odraža v minimalističnem in fragmentiranem likovnem izrazu, očiščenem vsakršnih odvečnih informacij. V njem prevladuje stilizirana risba fragmentov človeških teles, arhitektur, rastlinja in predmetov, ki lebdijo v brezprostorju, dopolnjujejo pa jih abstraktni grafizmi in črtasti vzorci. V zadnjem času risbo nadgrajuje tudi barva in/ali kolaž iz najdenih sintetičnih materialov, detajlov fotografij s spleta in izrezov umetničinih starejših del.Kot je za umetnico značilno, tudi na tokratni razstavi predstavlja svoja dela v kompoziciji, ki jo dopolnjujejo intervencije na stenah galerijskega prostora kot njen integralni del. Celota, ki nastane na ta način, je prostorsko in časovno omejena z vsakokratno razstavo, zato jo je mogoče razumeti kot neko novo, začasno umetniško delo, s katerim umetnica izraža predvsem fluidnost, nestalnost in efemernost življenja tukaj in zdaj.────────────Nevena Aleksovski (1984) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Deluje na področju risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Živi in dela v Ljubljani.

Namenite del dohodnine C.M.A.K.-u

C.M.A.K. Cerkno, 28. december 2018 ― Še do konca leta lahko Cerkljanskemu alternativnemu mladinskemu klubu namenite del vaše dohodnine (največ 0,5 %) za leto 2018. Donacija za vas ne predstavlja stroška, saj gre ta del dohodnine sicer neposredno v državno blagajno. Z donacijo boste pripomogli k C.M.A.K.-ovemu delovanju, za kar se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.Obrazec lahko izpolnite in oddate preko sistema E-davki (obrazec Doh-Don). […] The post Namenite del dohodnine C.M.A.K.-u appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Namenite del dohodnine C.M.A.K.-u

C.M.A.K. Cerkno, 28. december 2018 ― Še do konca leta lahko Cerkljanskemu alternativnemu mladinskemu klubu namenite del vaše dohodnine (največ 0,5 %) za leto 2018. Donacija za vas ne predstavlja stroška, saj gre ta del dohodnine sicer neposredno v državno blagajno. Z donacijo boste pripomogli k C.M.A.K.-ovemu delovanju, za kar se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.Obrazec lahko izpolnite in oddate preko sistema E-davki (obrazec Doh-Don). […] The post Namenite del dohodnine C.M.A.K.-u appeared first on C.M.A.K. Cerkno.

Mala Kline: SONGI V/XII (28.12.2018 20:00)

Španski borci, 28. december 2018 ― Mala Kline se že desetletje osredotoča na umetniško in teoretične delo, ki temelji na praksah sanjanja kot načina kako doživljajoče telo procesira tok zaznavnih informacij z nenehnim generiranjem podob. S »SONGI« vzpostavlja večletno performativno raziskavo jezika in njegovih potencialov. Zanima jo jezik, ki ga čutimo preden ga razumemo, in ki skozi empatijo razvija našo občutljivost in odpira komplekšnejšo misel in komunikacijo. Projekt sestavlja XII epizod. Vsakič gre za...

Outsider#16: obiski v intimi, NUK 2

OUTSIDER, 28. december 2018 ― Drage, dragi! Še preden nazdravimo novemu letu, vas vabimo, da pokukate v vsebino nove številke revije Outsider, ki izide 29. decembra! Tokrat so kolumne prispevali Viki Grošelj, Nina Kožar, Pavle Rak, Mojca Pišek, Simona Semenič in Alojz Ihan. Ljubezen v času spletnih zmenkarij je raziskal Aljoša Toplak, nagrajenec natečaja Straniščne spletke 2. Obiskali smo ljubljansko…

ČarniCe: Circum tempus

Naši zbori, 28. december 2018 ― V začetku decembra je izšla nova zgoščenka Ženskega komornega zbora ČarniCe z naslovom Circum tempus. Naslov nosi po istoimenskem vokalno-instrumentalnem… The post ČarniCe: Circum tempus appeared first on Naši zbori.

V Šoli za zmaje smo dobili diplomirano zmajčico

Kamnik.info, 28. december 2018 ― Odkar se je Vrtomir v Kamniški Bistrici poslednjega kamniškega zmaja odločil natakniti na nabodalo, je v naših krajih bolj malo zmajevk in zmajev. Nekaterim je, spričo naravnih talentov, sicer še vedno dana domala zmajska narav, ampak za pravega zmaja se je potrebno izšolati. Zato vam sporočamo razveseljivo novico, da imamo od v Kamniku ponovno vsaj ... The post V Šoli za zmaje smo dobili diplomirano zmajčico appeared first on Kamnik Info.

Top izdaje in koncerti v letu 2018 ... by xjovox | Kolumna

13. brat, 28. december 2018 ― Tukaj si lahko preberete s čim si je Ivan Jakič aka xjovox(Ponor, studio Kut Sobe, ex-Beatless fanzine, ex ... Clean, Nikad, Amok, Senata Fox...) krajšal čas v letu 2018 Ponor Bandcamp Top 10 albumi (abecednim redom): CULTURE ABUSE - Bay Dream GAUGE AWAY - Burnt Sugar HARMS WAY - Posthuman ILL NATURED - Twisted Visions JESUS PIECE - Only Self LLNN - Deads MAMMOTH GRINDER - Cosmic Crypt TRAGEDY - Fury VEIN - Errorzone WRONG - Feel Great *kad bi bila top 20 lista onda bi dodao i slijedeće: CLEARxCUT - The Vegan Straight Edge EP FIDDLEHEAD - Springtime And Blind MINDFORCE - Excalibur OF FEATHER AND BONE ‎– Bestial Hymns Of Perversion SNAIL MAIL - Lush SUPER UNISON - Stella TEMPEST - s/t EP TURNSTILE - Time & Space WAKE OF HUMANITY - Fight/Resist YEAR OF THE KNIFE – First State Aggression ex-YU albumi/demo (abecednim redom): CC - Wasteland demo GROUND ZERO - Levitations In Suffering KRIVA ISTINA - Manifest pobune SMRT RAZUMA - demo ŠUMSKI - Ostrvo ledenog kita WILD FORMS - s/t WORNPATH - Afraid Of The Sun EP VRŠNJAČKO NASILJE - demo Top koncerti: COMEBACK KID @ KSET, Zagreb (HR) POWER TRIP @ Tvornica, Zagreb (HR) LLNN@ Vintage Industrial Bar, Zagreb (HR) FORSEEN@ Venezia Hardcore Fest 2018 (IT) HUMANITY IS A CURSE @ Attack, Zagreb (HR) JESUS PIECE, THE YEAR OF THE KNIFE, ODD MAN OUT @ Venster 99, Vienna (A) JAPANDROIDS @ Močvara, Zagreb (HR) MAJORITY RULE, WASTE, SPIRITS, SVALBARD, TEMPEST, SPIRIT CRUSHER, CLEARxCUT, LEFT TO STARVE, EKE BUBA, RULES, DECULTIVATE, TRIGGER vs. PRÜGELKNABE... @ Fluff Fest 2018, Rokycany (CZ) GAZM, CELL, EKE BUBA, INDIKATOR B @ Močvara, Zagreb (HR) TRAGEDY @ Močvara, Zagreb (HR) SPECTRAL VOICE @ Attack, Zagreb (HR) ŠUMSKI @ Močvara, Zagreb (HR) ELDER @ Vintage Industrial Bar, Zagreb (HR) NOTHING @ Močvara, Zagreb (HR) P.L.F. @ Močvara, Zagreb (HR) U POL 9 KOD SABE @ Vinyl, Zagreb (HR)    

Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj

Koridor, 28. december 2018 ― O takšnih zbirkah, kakršna je Tisoč osemdeset stopinj, je težko pisati. Tako so zaokrožene v sebi, njihov pesniški univerzum tako samozadosten in razvejan, da skorajda ne rabijo komentarja. Morda prav zato začnemo z referenco na nek drug zapis, da bi lahko do česa konkretnega prišli po negativni poti. Miha Sever v kritiki z naslovom Razkuženi […] The post Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

1789 – Prva uprizoritev Županove micke

Zgodovina na dlani, 28. december 2018 28. decembra leta 1789 so v ljubljanskem gledališču prvič uprizorili Županovo Micko. Županova Micka velja za prvo komedijo v slovenskem jeziku in prvo slovensko dramsko besedilo. Ima dve dejanji, v prvem je enajst, v drugem pa sedem nastopov. Avtor komedije je slovenski dramatik, zgodovinar, glasbenik, prevajalec in pesnik Anton Tomaž… Preberi The post 1789 – Prva uprizoritev Županove micke appeared first on Zgodovina na dlani.
1930 Rakek – Na kredo

1930 Rakek – Na kredo

Stare slike (Cerknica), 28. december 2018 ― Je bila beležnica res temu namenjena, ali pa nečemu drugemu, ne vemo, ampak končala je kot nakupovalni seznam oziroma seznam kupljenih stvari, ki jih kupec ni plačeval sproti, temveč enkrat mesečo, kar je s podpisom in žigom potrdil Anton Demšar, ki je imel na Rakeku trgovino z mešanim blagom. Pred drugo svetovno vojno je bilo […]

28. december 1789 - v Ljubljani prvič uprizorjena Linhartova Županova Micka

Kamra.si, 28. december 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...28. december 1789 - v Ljubljani prvič uprizorjena Linhartova Županova Micka   Županova Micka, ki jo je Anton Tomaž Linhart napisal leta 1789, velja za prvo komedijo v slovenskem jeziku in prvo slovensko dramsko besedilo. Ima dve dejanji. V prvem dejanju je enajst nastopov, v drugem pa sedem. Uprizorjena je bila 28. decembra 1789 v Deželnem (Stanovskem) gledališču v Ljubljani.  Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Županova_Micka
Refren

Refren

ARS Za en bokal muzike, 28. december 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica […] V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz ene od oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi, v kateri se je avtorica Zmaga Kumer leta 1978 dotaknila pripeva kot oblikovnega elementa v naši ljudski pesmi. Slišali bomo različne oblike pripevov, tako tistih najpogostejših ob koncu kitice, kot tudi nekaterih drugih, kot se pojavljajo v našem izročilu v različnih delih naše dežele…
Zgodovina LGBT filma

Zgodovina LGBT filma

ARS Arsov forum, 28. december 2018 ― Kako so skozi zgodovino v filmih upodabljali geje in lezbijke, kako in kdaj je prišlo do razcveta queerovskega filma? Podobe lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb na filmskem platnu so veliko starejše, kot si običajno mislimo – skoraj tako stare, kot sam filmski medij. Skozi čas so se pogosto spreminjale tudi glede na družbene okoliščine: če so bila trideseta leta 20. stoletja glede tega presenetljivo liberalna, so v šestdesetih letih geje in lezbijke v filmih pogosto upodobili kot tragične, celo psihotične like. To zgodovino bomo v tokratni oddaji osvetlili z gostjama Jasmino Šepetavc in Suzano Tratnik ter se z njima pogovarjali tudi o vprašanjih podob LGBT v današnjih filmih, tako tujih, kot tistih, ki nastajajo doma.

Črni petek za B. P. in prijatelje

Kriterij.si, 28. december 2018 ― Črni petek za B. P. in prijatelje Branko Potočan & duo Silence: Črni petek Urednik Fri, 12/28/2018 - 00:06 Črni petek za B. P. in prijatelje B. P. je seveda Branko Potočan in b. p. je hkrati kratica za: brez problema. Tale zapis pripravljam kot »soudeleženka« v procesu, ki so ga (b. p.) zaznamovali – morda bolj kot vse drugo – dolgoletno prijateljstvo, sodelovanje in seveda kanček reminescence. Morda v prvi vrsti na predstavo Wrestling Dostoiewsky kolektiva Betontanc, ki smo jo s sijajnima Benkom in Hladnikom ter z vedno aktivnim B. P.-jem pripravljali (v režiji nekega drugega zapisnikarja, Matjaža Pograjca) daljnega leta 2003 in s katero smo kasneje kar veliko prepotovali in kar nekaj doživeli: premiera na Dunaju, turneja po Nizozemskem, turneja po ZDA, Irska, Latvija, Maribor, Medana … Ja, verjetno smo za las ujeli tiste čase, ko se je še potovalo in gostovalo in za katere se zdi, da so danes, na prehodu v 2019, nepreklicno minili. Ampak bolj kot zgornja »reminescenca«, ki v resnici deluje kot moj osebni odvod, me je misel napeljevala na drug motiv, ki ga v zadnjem času velikokrat, celo prevečkrat slišim in tudi zapišem: arhiv. Arhiviranje. Zgodovina. Zgodovinjenje. Branko Potočan je avtor, ki v slovenskem in mednarodnem prostoru sodobnega plesa deluje od konca osemdesetih let. Svojo pot je začel v domačem Hrastniku, nadaljeval v Plesnem teatru Ljubljana, se pridružil skupini Wima Vandekeybusa Ultima Vez ter se za tem vrnil v Ljubljano in ustanovil svojo skupino Fourklor, s katero je začel razvijati principe fizičnega gledališča v neko samosvojo, uporniško in hkrati melanholično linijo. V vsaki od teh linij je hkrati začutiti tako osebno izpoved kot sled neke (»slovenske«) identitete. V eni od prvih predstav Kdo je narisal Stanku skakalnico (1994) je bil Stanko seveda Stanko Bloudek. V predstavi Črni petek je petek dan nakupovanja in hkrati dan, ki je preveč lep za smrt. B. P. je avtor, ki za svojo pot (oziroma za njeno nadaljevanje) potrebuje prostor,
še novic