24. januarja 1816 se je na Lipi (Štore) rodil Josip Pečnak, gospodarstvenik, lokalni politik

Kamra.si, 24. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. januarja 1816 se je na Lipi (Štore) rodil Josip Pečnak, gospodarstvenik in lokalni politik. Umrl je 2. maja 1905 na Teharjah Josip, tudi Jožef, Pečnak je bil eden najbolj vsestranskih Teharčanov, bil je podjetnik, gostilničar, mlinar, publicist, narodnjak in politik. Svoj čas je bil najbogatejši Teharčan, ki je zaslužil svoje premoženje z gostilniškim delom in preprodajo nepremičnin ter zemljiških parcel. Rodil se je očetu mlinarju Gregorju Pečnaku in materi Neži, rojeni Koštomaj v kraju Lipa (danes Štore), kjer sta kupila Razdrtev mlin (kasneje Bouconova stolarna). Po očetovi smrti je pri 12 letih pustil šolo in se posvetil delu v mlinu. Kasneje se je odločil za šolanje za natakarja in peka pri stricu Jakobu Pečnaku v Sisku na Hrvaškem, kjer je ta imel gostilno in kavarno. Kmalu se je vrnil v Celje, kjer je bil mlinarski vajenec v kasnejšem Majdičevem mlinu. S pomočjo oskrbnice Stepišnikove se je vrnil v osnovnošolske klopi v Celju, kjer je končal samo šolanje. Leta 1833 je odšel na Dunaj, kjer je naprej obiskoval realko in končal politehniko. Po končanem šolanju se je kot knjigovodja zaposlil pri bančnem podjetju. S prihranjenim denarjem se je vrnil na Teharje, kjer je kupil posestvo, zidal vilo na Teharjah, prodajal nepremičnine in kupil mlin v Škofji vasi in ga je preuredil v valjčnega. Uredil si je tudi gostilne v Štorah in Celju, kjer je imel tri gostilne. Najbolj znana je bila kavarna »pri Pečnaku« (na območju današnjega Celjskega doma). Leta 1865 je kupil na Reki kavarno Evropa in vilo Triestino v Ičićih in jo kot kavarnar vodil do leta 1885, ko se je vrnil nazaj na Teharje. 

Ure kralja Mina v izvedbi dijakov Gimnazije Lava

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. januar 2019 ― V četrtek, 24. januarja 2019, so v Občinski knjižnici Prebold dijaki Gledališke skupine Gimnazije Lava vse male obiskovalce in njihove po srcu mlade spremljevalce razveselili z izvirno otroško predstavo Ure kralja Mina, ki je nastala v režiji in pod mentorstvom domačinke Katarine Petač ter po knjižni predlogi Bine Štampe Žmavc. Dogodka se je udeležil tudi ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič. Zgodba je pritegnila že z uvodnimi mislimi: »Nekoč je iz večnosti pritekla reka časa in potegnila v svoj tok vse, kar je živelo … In tako je, v neki s soncem ...

40 LET MOJIH SOOČANJ S HIMALAJO – predstavitev knjige vrhunskega alpinista Vikija Grošlja

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 24. januar 2019 ― V četrtek, 24. januarja 2019, smo v Občinski knjižnica Polzela prisluhnili Vikiju Grošlju, vrhunskemu alpinistu, gorskemu reševalcu, gorskemu vodniku in športnemu pedagogu. Alpinist je poleg številnih vzponov, ki jih je opravil v domačih in tujih gorah, sodeloval na več kot tridesetih odpravah v neevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kangčendzenga, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. Čeprav so jedro njegovega alpinizma vzponi na osemtisočake, je Grošelj tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na ...
Mary Poppins se vrača (Mary Poppins Returns)

Mary Poppins se vrača (Mary Poppins Returns)

Koridor, 24. januar 2019 ― Če je karkoli obdržalo otroški duh originala iz leta 1964, potem je to vedno nasmejani, karizmatični in plešoči danes 93-letni Dick Van Dyke. Zares neverjetni prizori, skok v daljno preteklost in več kot soliden poklon enemu največjih muzikalov v vsej filmski zgodovini. Kdo bi si mislil, da Van Dyke sploh ni treniran plesalec, ampak je […] The post Mary Poppins se vrača (Mary Poppins Returns) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Zero waste

Fakulteta za dizajn, 24. januar 2019 ― Iz zavoda AAMI obveščajo, da lahko pri njih opravljate PRAKTIČNO USPOSABLJANJE in sicer potrebujejo študente za pomoč pri organizaciji dogodkov, iskanju novih potencialnih strank- umetnikov, dogovarjanje z galerijami / likovnimi organizacijami..: Iščejo osebe, ki jim razvoj kulture predstavlja izziv in imajo na področju iskanja novih poslovnih sodelovanj, administracije, oglaševanja in umetniških aktivnosti že izkušnje. Želimo […]
Vrhunec, 48. filmski festival v Rotterdamu, nominacije za oskarje 2019

Vrhunec, 48. filmski festival v Rotterdamu, nominacije za oskarje 2019

ARS Gremo v kino, 24. januar 2019 ― Ocenili bomo film Vrhunec kontroverznega režiserja Gasparja Noéja in se oglasili z 48. mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. Ocenili bomo film Vrhunec kontroverznega režiserja Gasparja Noéja in se oglasili z 48. mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. V torek so v Los Angelesu razglasili nominacije za zlate kipce in sezona podeljevanja prestižnih nagrad se s tem že približuje vrhuncu 24. februarja, ko bodo podelili oskarje. Minuli teden je češka filmska in televizijska zveza FITES Olmu Omerzu podelila najvišjo nagrado Trilobit za režijo filma Zimske muhe. Ob tem bomo razmislili o recepciji režiserjevega ustvarjanja na Češkem. Ocenili bomo tudi triler Vedrina, v katerem igrata Matthew McConaughey in Anne Hathaway.

Klemen Skubic - HUNT

Fotogalerija Stolp, 24. januar 2019 ― Klemen Skubic je predstavnik mlajše generacije slovenskih fotografov, ki v zadnjih letih aktivno sooblikujejo domače likovno prizorišče. V središče svojega zanimanja postavlja fotografske pripovedi, v katerih razmišlja o nekaterih temeljnih eksistencialnih vprašanjih. V ciklu Boksar iz leta 2013, ki prikazuje portrete starejših, nekdaj uspešnih profesionalnih boksarjev, izpostavlja vprašanja o izgubljanju človekove fizične moči ter o minljivosti nasploh. V seriji s pomenljivim naslovom...
Občasne razstave: Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja.

Občasne razstave: Mejni kamni, bodeča žica, stražni stolpi in minska polja.

Tolminski muzej, 24. januar 2019 ― Gostujoča razstava obravnava problematiko okupacijskih meja na Slovenskem med drugo svetovno vojno. Vsebinsko se deloma navezuje na dve domači razstavi: razstavo Ob večni meji, ki smo jo v muzeju postavili že leta 2008 in jo dopolnili s katalogom Vojske, orožje in utrdbeni sistemi v Posočju, ter na desetletje mlajšo razstavo z naslovom Posočje 1945-1947 z istoimenskim spremnim katalogom. Tokratna razstava je nastala v okviru raziskovalnega ...

Pri Mladinski knjigi tudi Bine in milinci Roalda Dahla

Misli, 24. januar 2019 ― Založba Mladinska knjiga je izdala knjigo Roalda Dahla Bine in milinci z ilustracijami Quentina Blakea, ki nagovarja vse generacije. Knjiga Milana Petka Levokova Lov za templjarskim zakladom prinaša pustolovsko zgodbo, ki jo dopolnjujejo ilustracije Igorja Šinkovca. Jasmina Vojsk Jakofčič pa popisuje slikanico Larino popotovanje.
Objava v zborniku Museums and Communities

Objava v zborniku Museums and Communities

SEM, 24. januar 2019 ― Mojca Račič in mag. Ralf Čeplak Mencin sta v zborniku Museums and Communities: Diversity, Dialogue and Collaboration in an Age of Migrations (Cambridge Scholars Press: Newcastle, 2019) objavila članek z naslovom Refugees are in Front of Our Doors! Endeavours by the Slovene Ethnographic Museum towards the Deconstruction of Stereotypes and Prejudice v katerem sta predstavila odziv SEM na t.i. migransko krizo. Kazalo zbornika (pdf, 144 KB)
Saša Pavček: Poklon besedi

Saša Pavček: Poklon besedi

ARS Oder, 24. januar 2019 ― Vzgib-esej o izgovorjeni in zamolčani besedi Beseda je moč. Zvok izgovorjene besede je lep, ker jo izgovarja človek človeku. Da bi se razumela. Spoznala. Sprejela. Igralec pripoveduje, kar pisec zapoveduje, oba se izpovedujeta na svoj način in skupaj. Oba lahko ganita. Oba nasmejeta. Oba začarata. Glas je kristalen, ko je naša misel jasna. Glas je barvit, če iz človeka spregovori doživeto. Pretresljiv, ko se v glasu zasluti zamolčano. Prepričljiv, ko izrekamo resnico, ki jo branimo in vanjo verujemo. Glas je iskren, ko smo samo to, kar smo. Glas je duhovit, ko se požvižgamo na vse in si vzamemo pravico biti igriv otrok, ki je dal častno besedo svoji lastni domišljiji. Dramska igralka, nosilka Borštnikovega prstana Saša Pavček bo v oddaji Oder predstavila razmišljanje “Poklon besedi”. Igralka nam bo pripovedovala o izgovorjeni in zamolčani besedi in obudila spomin na igralca in pedagoga Rudija Kosmača. Esej je izšel tudi v njeni knjigi Na odru zvečer. Redaktor oddaje je Alen Jelen.
Bedřichova Prodana nevesta

Bedřichova Prodana nevesta

ARS Svet kulture, 24. januar 2019 ― Po enaindvajsetih letih se na oder ljubljanske opere vrača komična opera češkega skladatelja Bedřicha Smetane Prodana nevesta Komično opero Prodana nevesta je Bedřich Smetana komponiral tri leta in končal leta 1866. Libreto zanjo je napisal Karel Sabina, v ljubljanski operi pa jo bodo izvedli v slovenskem prevodu Nika Štritofa in režiji Čeha Jiřija Nekvasila. O tem, da je Prodana nevesta operni kanon tudi v slovenskem prostoru, priča podatek, da so jo v ljubljanski operi uprizorili kar 550-krat. Več o perspektivi tokratne uprizoritve v današnjem Svetu kulture, v katerem se bomo sprehodili tudi po razstavi Sadovi dolgoletne izkušnje fotografa Borisa Gaberščika v Bežigrajski galeriji 1 ter predstavili poudarke novega kulturno-turističnega vodnika Živa coprnija Pohorja in Istre: Izleti po poteh pripovednega izročila. Vabljeni k poslušanju!
Mario Vargas Llosa izstopil iz vrst Mednarodnega Pen

Mario Vargas Llosa izstopil iz vrst Mednarodnega Pen

Misli, 24. januar 2019 ― Perujski pisatelj Mario Vargas Llosa je izstopil iz Mednarodnega Pen, katerega zaslužni predsednik je bil, saj se ni strinjal s podporo mednarodnega združenja zaprtima voditeljema katalonskih civilnodružbenih gibanj in z zahtevo po njuni izpustitvi. Vargas Llosa, ki ima špansko državljanstvo, je Pen obtožil vmešavanja v špansko notranjo politiko.
Kinosloga. Retrosex. v 2021

Kinosloga. Retrosex. v 2021

Kinodvor, 24. januar 2019 ― Iščete zanesljiv recept za razburljivo valentinovo? Legendarni kino Sloga 14. februarja spet obratuje - letos preko spleta! Vstopnice so že v prodaji, popusti za člane Kluba Kinodvor.

Gašper Kunšek: Biti in plesati je eno in isto

Kino Šiška, 24. januar 2019 ― Gašperja Kunška je v domačo in mednarodno plesno orbito izstrelil izjemno uspešen duet Alien Express, ki sta ga ustvarila skupaj s prijateljem in soplesalcem Žiganom Krajnčanom. Po obdobju intenzivnega skupnega življenja, prijateljevanja, plesanja, premišljevanja, meditiranja in ustvarjanja predstav (Alienu je sledila še skupinska predstava Chorus) sta se, kot pravi naš sogovornik, posvetila tudi uresničevanju svojih lastnih življenjskih ciljev. In samostojnemu ustvarjanju, za katerega je trenutek premora do njune nove skupne predstave Gašper izkoristil tudi zato, da preizkusi vse tiste svoje zamisli, ki jih v njunih dosedanjih projektih ni mogel uresničiti. Pred vrati Centra urbane kulture - Kino Šiška je premiera njegove solo predstave Urbana vročica.
The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)

The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)

Deseta umetnost, 24. januar 2019 ― Začetek v pravljični in idilični Šajerski je zlahka najlepši del trilogije, ki zvesto sledi zapisani besedi J. R. R. Tolkiena. Zgodovinski ep, slučajno postavljen v alternativni svet, je točno takšen, kot si ga je Tolkien zamislil. Mladi hobit Frodo Baggins po spletu okoliščin postane nosilec edinega prstana, ki vlada vsem ostalim in je instrument v […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - There Will Be Blood (2007)  Dawn of the Planet of the Apes (2014)  The Dark Knight Rises (2012)  Moj lažni mož  Jupiter Ascending (2015) Copyright © Deseta umetnost [The Lord Of The Rings: The Fellowship Of The Ring (2001)], All Right Reserved. 2019.
V ljubljanski Operi premiera komične opere Prodana nevesta

V ljubljanski Operi premiera komične opere Prodana nevesta

Misli, 24. januar 2019 ― V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi premiera komične opere Prodana nevesta skladatelja Bedricha Smetane na libreto Karla Sabine. Režijo opere, ki je zaradi svoje priljubljenosti tudi del železnega repertoarja na Slovenskem, tokrat podpisuje češki režiser Jirži Nekvasil. Prodano nevesto je označil kot barvito predstavo, polno fantazije.

Alen Hausmeister: Najdražji projekt je nedokončan projekt

OUTSIDER, 24. januar 2019 ― Nemčija je v sodnem postopku z Evropsko komisijo zaradi zaščite tarifnega pravilnika HOAI (Honorarordnung für Architekten und Ingenieure), ki določa cene arhitekturnih in inženirskih storitev. Evropska komisija želi Nemčijo prisiliti k umiku pravilnika, ker naj bi omejeval dostop drugim arhitektom na nemški trg. ZAPS (Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije) in IZS (Inženirska zbornica Slovenije)…
V vilinskem vrtu z orkestrom Alumni

V vilinskem vrtu z orkestrom Alumni

Odzven, 24. januar 2019 ― Vrhunski dosežki umetnike na neki način obvezujejo, še zlasti na začetku njihove umetniške poti. To velja tudi za orkester Alumni Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in njegovega vodjo, dirigenta Zorana Bičanina.
Cerknica 1964/65 – 6. b razred

Cerknica 1964/65 – 6. b razred

Stare slike (Cerknica), 24. januar 2019 ― V šolskem letu 1964/65 se je 6.b razred slikal ob svoji razredničarki Veri Kravanja kar v njihovi učilnici zemljepisa. Za slikanje so posedli bolj skupaj pred šolsko tablo. Ena učenka pa je demonstrirala spraševanje. Preko šolske table so razvili velik zemljevid, na katerega je lahko vprašani učenec pogledal in tudi kaj pokazal. Levo od šolske […]

24. januarja 1784 je na gradu Lanšprež pri Mirni na Dolenjskem umrl Peter Pavel Glavar, duhovnik, gospodarstvenik in mecen.

Kamra.si, 24. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. januarja 1784 je na gradu Lanšprež pri Mirni na Dolenjskem umrl Peter Pavel Glavar,  duhovnik, gospodarstvenik in mecen. Rodil se je 2. maja 1721 v  Ljubljani.  Peter Pavel Glavar je bil rojen kot nezakonski sin komendatorja barona Petra Jakoba Testaferrate z Malte. Njegov oče je leta 1698 dobil v užitek komendo pri sv. Petru na Kranjskem, kjer je spoznal lepo domačinko in rodil se je zelo bister fant. Fant se je odločil da bo postal duhovnik. Najprej je živel pri družini Basaj v Vopovljah kot rejenec, nato pa je odšel v jezuitsko šolo v Ljubljani in jo z odliko končal, nadaljeval je študij v Gradcu, kjer je dosegel naslov magistra bogoslovja in modroslovja. Papeža je moral prositi za odvezo od nezakonskega rojstva, katero je dobil po posredovanju Testaferrata leta 1743. Leto dni kasneje ga je senjski škof Benzoni na Reki posvetil v duhovnika.  

24. januarja 1620 (1623?) se je v Kilovčah rodil Matija Kastelec, duhovnik, kanonik, leksikograf, prevajalec in nabožni pisatelj

Kamra.si, 24. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. januarja 1620 (1623?) se je v Kilovčah rodil Matija Kastelec, duhovnik, kanonik, leksikograf, prevajalec in nabožni pisatelj. Umrl je 19. junija 1688 v Novem mestu. Matija Kastelec je bil rojen 24. januarja 1620 v Kilovčah. Letnica 1620 se sicer večkrat omenja, čeprav je verjetnejša letnica 1623, kar lahko razberemo iz napisa na nagrobniku v frančiškanski cerkvi v Novem mestu. O tem, kje je hodil v šolo in kje študiral, ni znanega skoraj nič. Umrl je v Novem mestu 19. junija 1688, pokopan pa je v grobnici v frančiškanski cerkvi, kjer je v tlaku pred levim stranskim oltarjem ohranjena njegova nagrobna plošča. Frančiškanski cerkvi je Kastelec v Novem mestu postavil stolp in jo dal obokati. V Dolenjskih Toplicah je leta 1642 postal vikar (tj. uradni namestnik škofa ali duhovnika) kot župnik pa je od leta 1646 do 1660 služboval v Šentjerneju. Dve leti kasneje je postal kanonik (tj. duhovnik, ki ga je škof imenoval za svojega svetovalca) novomeškega kapitlja (zbor kanonikov stolne cerkve, ki je določen za skupno bogoslužje in za svetovanje škofu), kjer je 1682 ustanovil beneficij (gre za cerkveno službo, zvezano z dohodki, zlasti iz nepremičnin) sv. Barbare in bil predsednik bratovščine sv. rožnega venca.  

24. januarja 1906 se je v Borovnici rodila Marja Boršnik, literarna zgodovinarka

Kamra.si, 24. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. januarja 1906 se je v Borovnici rodila Marja Boršnik, literarna zgodovinarka. Umrla je 10. avgusta 1982 na Mljetu.  Rodila se je v Košutovi hiši v Borovnici. Leta 1925 je v Ljubljani maturirala na realni gimnaziji, nato pa se je vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je 2. julija 1929 diplomirala iz zgodovine slovenske književnosti z južnoslovanskimi književnostmi, primerjalne književnosti s teorijo književnosti in zgodovine slovenskega jezika, narodne zgodovine in nemškega jezika s književnostjo. Med letoma 1930 in 1942 je poučevala na gimnazijah na Ptuju, v Ljubljani, Leskovcu v Srbiji, Celju in spet v Ljubljani. Medtem je leta 1932 na Filozofski fakulteti opravila profesorski izpit, 30. septembra 1938 pa tam promovirala z disertacijo Razvoj in pomen Aškerčeve socialne miselnosti in socialne pesmi.

24. januarja 1913 se v Zgornjih Poljčanah rodila Julija Bračič, slovenska pisateljica

Kamra.si, 24. januar 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. januarja 1913 se v Zgornjih Poljčanah rodila Julija Bračič, slovenska pisateljica. Umrla je 20. junija 1994. Zaradi slabega gmotnega položaja se je morala po nižji gimnaziji odpovedati nadaljnjemu šolanju. Službovala je kot uradnica in kasneje vodila cvetličarno v Celju. Med 2. svetovno vojno je bila zaprta in izgnana na Hrvaško, kjer je sodelovala v NOB. Po vojni je bila invalidsko upokojena. Od leta 1953 do svoje smrti je živela pri Svetem Vidu v Malinski na otoku Krku.  
Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - I see 2 (2015) Video performans

Small but dangers (Mateja Rojc, Simon Hudolin) - I see 2 (2015) Video performans

DIVA nove pridobitve, 24. januar 2019 ― Videoperformans I See 2 (Vidim 2) je posnet s telefonom. Performerka (Mateja Rojc) gleda naravnost v kamero telefona. Glavo začne počasi obračati na levo in na desno, ne da bi pri tem umaknila pogled. Njen pogled se ne premika skupaj z glavo, ampak ostaja osredotočen na kamero in s tem posredno na gledalca ali gledalko. Kot v nekakšnem tekmovanju, kdo dlje vzdrži pogled. Gesta premikanja glave v tem primeru deluje tudi kot vztrajno odkimavanje gledalcu_ki. Z videoperformansom Small but dangers nadalju...
Neža Jurman aka Nez Pez - Pez Pushing Na klancu (2018) Dokumentarni video

Neža Jurman aka Nez Pez - Pez Pushing Na klancu (2018) Dokumentarni video

DIVA nove pridobitve, 24. januar 2019 ― Projekt 'Pez Pushing Na klancu' je vizualno zvočna predstavitev raziskovanja Cankarjevega klanca s skejt kitaro. Video je bil posnet v okolici Cankarjeve spominske hiše in Klanca na Vrhniki po predlogi kratkega romana Na klancu. Projekt se Cankarjeve zapuščine loteva s kritičnimi aluzijami na sodobni čas, pri čemer je eden osrednjih poudarkov namenjen seciranju položaja (sodobnega) umetnika v slovenski družbi, predvsem pa vrednotenja njega samega, kot tudi njegovega dela. Video je bil del prost...
Te glasbe se ne pozabi: Mozart, Leskovic

Te glasbe se ne pozabi: Mozart, Leskovic

ARS Čas, prostor in glasba, 24. januar 2019 ― Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, Köchel 219 Za oddajo smo izbrali – Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, Köchel 219 s stavki: Allegro aperto, Adagio, Rondo – Tempo di Menuetto. Solist bo Arthur Grumiaux, violina, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Sir Colin Davis. Posnetek je nastal novembra leta 1961; Bogo Leskovic: Partita v h-molu. Prva dva stavka bomo (zaradi časovne omejitve) izpustili, poslušali pa bomo: Arijo, 1. in 2. menuet, 1. in 2. bourree in Gigue. Oddajo »Čas, prostor in glasba« z naslovom »Te glasbe se ne pozabi« so oblikovali: avtor besedila prof. Pavel Mihelčič, tonski mojster Stane Košmerlj  in mojster govorjene besede Ivan Lotrič.
še novic