Ljubka Šorli: Venec spominčic možu na grob

Kamra.si, 11. april 2019 ― V petek, 12. aprila 2019, ob 19. uri vabljeni v cerkev Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani na recital Venec spominčic možu na grob pesnice Ljubke Šorli Bratuž v izvedbi Sonje Mlejnik, Moškega pevskega zbora Mirko Filej iz Gorice in Gregorja Klančiča, organista v ljubljanski stolnici.PROGRAM Cesar Franck: Preludij v h-moluGregor Klančič – orgle   Jože Leskovar: Oče našDimitrij Bortnjanskij: Tebe pojemJosef Gruber: Molim te ponižno        K tebi želim moj bog (napev po filmu “Titanic”)Ruska narodna (prir. Lojze Bratuž): Kraguljčki Moški pevski zbor »Mirko Filej«Zborovodja: Zdravko Klanjšček Ljubka Šorli Bratuž: Venec spominčic možu na grobSonja Mlejnik Orgelske meditacijeGregor Klančič – orgle  Mirko Filej, na besedilo Ljubke Šorli: Nekje v gorahMirko Filej, na besedilo Ljubke Šorli: TožbaAnton Foerster: Večerni ave     Matija Tomc:  Ko je stopal gospod Moški pevski zbor »Mirko Filej«Zborovodja: Zdravko Klanjšček

Predstavitev projekta za ohranitev domačih vrst pikapolonic – DotiFly

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. april 2019 ― V četrtek, 11. aprila 2019 je v Krajevni knjižnici Petrovče potekala prav posebna predstavitev projekta, ki svoj trud vlaga v ohranitev slovenskih pikapolonic.  Idejna vodja projekta, biologinja Nina Štarkel, je predstavila, kako pikapolonice pridno pripomorejo pri odganjanju neželenih škodljivcev na naših rastlinah, hkrati pa so lahko tudi simpatičen hišni ljubljenček za otroke. V okviru projekta DotiFly so izdelali tudi gojilnice, tako da lahko vsak pripomore pri ohranjanju slovenskih sedempikih pikapolnic in spremlja preporod teh ljubkih pikastih žuželk od ličinke do odrasle pikapolonice.

PRISLUHNIMO PRAVLJICI

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 11. april 2019 ― Aprilska pravljična urica v Občinski knjižnici Polzela je potekala v znamenju bližajočih se velikonočnih praznikov. Najprej smo razpravljali o prazničnih pripravah, nato smo prisluhnili pravljici o kokoški, ki ni vedela, da je kokoš. Zato je bila povsem zmedena, ko je znesla jajca, iz njih pa so se izvalili ljubki mladički, piščančki. Nato smo veselo ustvarjali. Naše kokoške, petelini in zajčki bodo gotovo krasili velikonočne mize.

Razstava PREOBLIKOVALNICA (11.4.2019 15:13)

Španski borci, 11. april 2019 ― V Galeriji Internacionala, v Centru kulture Španski borci si lahko do sredine maja ogledate razstavo del študentk Fakultete za dizajn. Dela so nastala konec leta 2018 na 1. zimskem taboru ponovne uporabe, Eko Re-use camp, kjer je skupina študentk v enem tednu zasnovala in izdelala šest prototipov izdelkov narejenih iz odpadnega materiala.

Eko-Reuse camp

Fakulteta za dizajn, 11. april 2019 ― Razstavo prototipov 1. zimskega tabora ponovne uporabe (Eko re-use camp) si lahko sedaj do konca maja 2019 pogledate v galeriji  Španski borci – Center kulture v Mostah. https://www.facebook.com/281371688933505/posts/544521255951879/?sfnsn=mo
Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija / Franci Novak: Vračanje pogleda

Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija / Franci Novak: Vračanje pogleda

ARS S knjižnega trga, 11. april 2019 ― Aleksandar Gatalica: Velika vojna / Branko Gradišnik: Julij avgusta V oddaji S knjižnega trga bomo ocenili zbirko zgodb Andreja Tomažina Anonimna tehnologija, nato pa se bomo posvetili še pesniški zbirki Francija Novaka Vračanje pogleda, romanu Aleksandra Gatalice Velika vojna in potopisu Branka Gradišnika Julij avgusta. Recenzije so napisali Martina Potisk, Nada Breznik, Matej Bogataj in Mare Cestnik.
GALERIJA 2019

GALERIJA 2019

Kurja polt, 11. april 2019 ― GALERIJA 2019 Otvoritev Festivala Sergio in Federica Martino Konferenca Kultnega Filma Kino Koncert - Khavn Matineja - Rjovenje Zaključek Festivala The post GALERIJA 2019 appeared first on Kurja polt.

VIDEO GALERIJA 2019

Kurja polt, 11. april 2019 ― VIDEO GALERIJA 2019 Kurja Polt 6: Trailer Master Class: Sergio Martino via Skype Vodita Federica Martino in Mario Kozina Pogovor s Khavnom Vodi Varja Močnik Konferenca kultnega filma 3 Kultni film in frikovstvo Dr. Jamie Sexton (Univerza Northumbria, VB) Konferenca kultnega filma 3 Ženske snemajo grozljivke: film, feminizem, žanr Dr. Alison Peirse (Univerza v Leedsu, [...] The post VIDEO GALERIJA 2019 appeared first on Kurja polt.

Ptuj: Razstava Od lutke do karikature Eke Alenke Vogelnik

Štajerski tednik, 11. april 2019 ― V Miheličevi galeriji na Ptuju so 4. aprila odprli razstavo ilustracij, plakatov in lutk slikarke in arhitektke Eke Alenke Vogelnik pod naslovom Od lutke do karikature. Postavila jo je Stanka Gačnik ob pomoči Brine Vogelnik, ki je skupaj s Tanjo Lužnik tudi avtorica besedila kataloga, ki spremlja razstavo. Na ogled je v obeh nadstropjih galerije.
Vsem naj bom neznan

Vsem naj bom neznan

ARS Svet kulture, 11. april 2019 ― Pri založbi Goga so v dveh knjigah izšli še neobjavljeni zapisi iz zapuščine Srečka Kosovela Srečko Kosovel, ki je v 22 letih svojega življenja ustvaril intenziven pesniški opus, je eno najpomembnejših imen slovenske literature 20. stoletja. V tako kratkem času je skorajda neverjeten njegov prehod od impresionizma čez ekspresionizem do konstruktivizma. Zdaj imamo bralci priložnost, da pogledamo v še neobjavljeno Kosovelovo zapuščino. Pri založbi Goga so namreč pod naslovom Vsem naj bom neznan v dveh knjigah, na skupno skoraj 2000 straneh, izšli zapisi iz Kosovelove zapuščine, ki so do danes ostali še neobjavljeni. V oddaji tudi o premieri baleta Giselle v SNG Opera in balet Ljubljana, gostovanju Narodnega muzeja Slovenije na Kitajskem ter skladatelja Vinka Globokarja in orkestra Slovenske filharmonije v Zagrebu.

Glas tamburice 2019 znova privabil

Štajerski tednik, 11. april 2019 ― V pestro dogajanje ob letošnjem prazniku občine Miklavž, ki ga praznujejo skoraj cel april in se je začelo v petek, 5. aprila, z razstavo ročnih del, se nadaljevalo z rekreacijsko-športnim dogajanjem, svoj vrhunec pa bo doživelo s svečano akademijo 18. aprila ter se končalo s kresovanjem na predvečer prvega maja, so se vključili tudi člani Kulturno-umetniškega društva Zvonke Antoličič z organizatorico srečanja Metko Meglič na čelu in v soboto, 6. aprila, v športni dvorani OŠ Miklavž pripravili tamburaški večer.
Mineva 150 let od rojstva vizionarskega umetnika Riharda Jakopiča

Mineva 150 let od rojstva vizionarskega umetnika Riharda Jakopiča

Misli, 11. april 2019 ― Letos obeležujemo 150-letnico rojstva izjemne osebnosti slovenske umetnosti Riharda Jakopiča. Posebnega mesta v umetniškem panteonu si ni zaslužil le kot odličen slikar, temveč tudi kot človek, ki je umetnost vpel v širši družbeni okvir. V Narodni galeriji, kjer so njegove slike del stalne zbirke, so ob jubileju pripravili pester program.

12., 13. april: Slovenski planinski muzej izjemoma zaprt

Gornjesavski muzej, 11. april 2019 ― Spoštovani, in 13. aprila bo Slovenski planinski muzej izjemoma zaprt. V petek in soboto namreč gostimo 22. Ažmanove dneve, simpozij gorske in urgentne medicine, namenjen zdravnikom in drugim medicincem služb nujne medicinske pomoči in gorsko reševalnih služb. Zavedamo se pomena delovanja in vrhunske usposobljenosti ljudi, ki nam v gorah vedno nesebično priskočijo na pomoč, zato […]
Leto 2019 je Knobleharjevo leto

Leto 2019 je Knobleharjevo leto

SEM, 11. april 2019 ― Občina Škocjan je leto 2019 razglasila za KNOBLEHARJEVO LETO, saj letos praznujemo 200. obletnico rojstva znamenitega slovenskega misijonarja in raziskovalca dr. Ignacija Knobleharja, katerega zbirko predmetov ljudstev iz južnega Sudana hrani Slovenski etnografski muzej, zato se praznovanju pridružuje tudi SEM. Ob praznovanju 200. letnice rojstva dr. Ignacija Knobleharja se bodo odvijali različni dogodki pri katerih sodeluje s strokovnimi prispevki dr. Marko Frelih, kustos Slovenskega etnografskega muzeja. Med dogodki izpostavljamo:APRIL 11. april 2019 ob 12.00, osnovna šola Frana Metelka v Škocjanu na Dolenjskem: Knobleharjev Egipt, odprtje razstave. Razstavo so pripravili učenci OŠ Frana Metelka v Škocjanu pod mentorstvom učiteljice Patricije Haler in strokovnim vodstvom dr. Marka Freliha. 15. april 2019 ob 11.00, Knjigarna Celjske Mohorjeve družbe, Nazorjeva 1, Ljubljana: Predstavitev šmarničnega branja za leto 2019. Šmarnično branje za otroke je letos povezano z dr. Ignacijem Knobleharjem, saj je pisateljica napisala Berta Golob napisala šmarnice z naslovom Misijonar ob Nilu. Spremno besedo in komentar k slikam predmetov iz Knobleharjeve afriške zbirke je napisal dr. Marko Frelih. MAJ Afrika treh muzejev, medinstitucionalna razstava Slovenski etnografski muzej, Koroški pokrajinski muzej in Muzej Velenje smo ob 200-letnici rojstva misionarja in raziskovalca Afrike Ignacija Knobleharja pripravili skupno razstavo AFRIKA TREH MUZEJEV, ki je bila odprta 7. maja 2019 in bo na ogled v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu do septembra 2019. Od septembra 2019 do februarja 2020 bo razstava na ogled v Muzeju Velenje, od februarja 2020 naprej pa v Slovenskem etnografskem muzeju. Sreda, 8. maj 2019, ob 10.45: Slovenski misijonar ob robu ekvatorja, odprtje razstave na Teološki fakulteti v Ljubljani (Teološka fakulteta, Poljanska cesta 4, Ljubljana). Slovenski etnografski muzej v sodelovanju s Teološko fakulteto v Ljubljani je pripravil s priložnostno razstav

11. april 1451 - Friderik II. Celjski je Celju podelil mestne pravice

Kamra.si, 11. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. april 1451 - Friderik II. Celjski je Celju podelil mestne pravice Mestna občina Celje je leta 1991 določila  11. april za svoj praznik.  Že leta 1436 Celje v listinah prvič poimenujejo z mestom, čeprav pravno-formalno to še ni bilo. Zato pomeni »privilegijska listina« Celja z dne 11. aprila 1451, ko je Friderik II. Celjski na prošnjo "vseh naših meščanov našega Celja" priznal Celju vse pravice štajerskih mest, le izpopolnitev že obstoječega mestnega statusa.  Priznanje mestnih pravic pa je pomenilo več kot le simbolno dejanje premožnih in vplivnih Celjskih. Mesto se je moralo obdati z obzidjem, kar ni bila obveza vseh mest samo zaradi obrambnih, ampak tudi zaradi pravno-statusnih razlogov, saj je »mestni zrak osvobajal«. Okrog 700 takratnih prebivalcev Celja je namreč s pomeščanjenjem postalo osebno svobodnih, njihova mestna skupnost pa je dobila široko samoupravo in s tem postala avtonomna v odločanju in upravljanju z mestom. Meščani so iz svojih vrst volili upravo: mestni svet in župana oz. sodnika. Lahko so brez soglasja deželnega kneza, nosilca takratne suverenosti v deželi, odločali o svojem razvoju. Izkoriščali so »privilegijsko pravico« do sejemskih dni, pobiranja mitnin, izvajanja krvnega sodstva, v oskrbo so prevzeli mestni špital … Več http://ook.knjiznica-celje.si/zgodilo/Friderik.htm Viri: Ignac Orožen, Celska kronika, 1854, str. 74in na povezavi...  Janko Orožen, Zgodovina Celja in okolice, 1. Del, Od začetka do leta 1848, Celjski zbornik, 1971, str. 267 in 337in na povezavi...  Priporočamo tudi: https://moc.celje.si/upravni-postopki/8-staticne-strani/4207-11-april-praznik-mestne-obcine-celje
Ne glasba, ne barva

Ne glasba, ne barva

KUD Logos, 11. april 2019 ― Pesnik   Če pišeš v tej abecedi, pomeni, da si marginaliziran.Tvoja izbira ni ta. V poskusu, da bi ušel,bereš drug (močan) jezik. Razmišljaš po babilonsko, prevajašiz enega sebe v drugega. Nekega jesenskega popoldnevautrujen vstopiš v polmračno spalnicoin z grozo uzreš svojo podobo, kako spiin se svetlika pod temnim prosojnim materialom. Tvoj krik, ki bi moral razklati […]

11. aprila 2006 je umrla Majda Sepe (roj. Bernard), slovenska pevka zabavne glasbe

Kamra.si, 11. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. aprila 2006 je v Ljubljani umrla Majda Sepe (roj. Bernard), slovenska pevka zabavne glasbe. Rodila se je 2. julija 1937 v Ljubljani.  Majda Sepe je bila ena najvidnejših pevk zlatega obdobja slovenske popevke. Njen mož je bil skladatelj Mojmir Sepe. Leta 1973 je zmagala na Slovenski popevki s skladbo Med iskrenimi ljudmi, leto kasneje pa s skladbo Uspavanka za vagabunde. 1983 je na I. mednarodnem zabavnoglasbenem festivalu mediteranskih držav v Aleksandriji s pesmijo Toplo, hladno morje (Jure Robežnik – Dušan Velkaverh – Robežnik) osvojila 1. nagrado. Več: https://sl.wikipedia.org/wiki/Majda_Sepe

11. aprila 1935 je umrl Fran Krapež, slovenski mecen in lastnik kavarne v Ljubljani

Kamra.si, 11. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. aprila 1935 je v Ljubljani umrl Fran Krapež, slovenski mecen in lastnik kavarne v Ljubljani. Rodil se je 1. januarja 1864  na Otlici.  V Gradcu se je izučil za čevljarja. Kasneje se je posvetil gostinstvu. Na Kongresnem trgu v Ljubljani je imel prvo kavarno s slovenskim napisom (Narodna kavarna - National caffe), kot protiutež nemški Kazini pa je 1898 na Dvornem trgu odprl Narodno kavarno, ki jo je opremil arhitekt Ivan Jager, z njo pa sta bili leta 1903 združeni še restavracija Zlatorog in delikatesna trgovina. Med 1. svetovno vojno je organiziral vlak, ki je lačnim Ljubljančanom iz Vojvodine pripeljal hrano. Leta 1921 je prenovil in dogradil prostore nekdanje nemške Kazine ter ustanovil gostinsko podjetje Zvezda s kletjo, kavarno, verando restavracijo z vrtom in prostori za družabne dejavnosti. Bil je tudi ustanovitelj gostilničarske nadaljevalne šole, bolniške blagajne gostilničarjev, soustanovitelj sokolskega jezdnega odseka in pobudnik ustanovitve gostilniškega doma. Podpiral pa je tudi številne reveže in dijake ter pomagal študentom, ki so študirali v Pragi. Leta 1933 je postal častni meščan Ljubljane.  Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Fran_Krapež

11. aprila 1912 je v Trnji vasi pri Celovcu umrl Jakob Sket, slovenski pisatelj, pedagog in urednik

Kamra.si, 11. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. aprila 1912 je v Trnji vasi pri Celovcu umrl Jakob Sket, slovenski pisatelj, pedagog in urednik. Rodil se je 2. maja 1852 se je v Mestinju (Šmarje pri Jelšah). Sket je v Gradcu študiral slovenščino, nemščino in klasično filologijo ter prav tam 1878 tudi doktoriral. Po doktoratu se je zaposlil na celovški gimnaziji, kjer je ostal do upokojitve leta 1908. Po njegovi zaslugi je za slovenske dijake postala slovenščina maturitetni predmet. Sket je nadaljeval delo A. Janežiča, sestavljal šolska berila in slovnice za vse razredne stopnje. Predelal je Janežičevo Slovensko slovnico, ki je v petih izdajah izšla od leta 1889 do 1911, in sestavil dve slovenski vadnici za Nemce ter slovensko-nemški in nemško-slovenski slovarček. Od leta 1881 do 1886 je bil urednik časopisa Kres, od 1889 do 1906 pa Mohorjeve družbe v Celovcu, od 1911 tudi njen ravnatelj.    
V CD bodo gostili najlepši glas Portugalske - Tereso Salgueiro

V CD bodo gostili najlepši glas Portugalske - Tereso Salgueiro

Misli, 11. april 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi mogoče prisluhniti koncertu priljubljene portugalske pevke Terese Salgueiro, ki za številne velja za najlepši glas Portugalske. Teresa Salgueira, nekoč pevka skupine Madredeus, pri svojem ustvarjanju spaja elemente fada z ljudskimi motivi. Leta 2016 je izdala drugi samostojni album O Horizonte.

11. aprila 1875 se je rodil Ivan Baša, slovenski rimskokatoliški duhovnik, pisatelj, dekan Lendave in prekmurski politični voditelj

Kamra.si, 11. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...11. aprila 1875 se je v Beltincih rodil Ivan Baša (madž. Bassa Iván), slovenski rimskokatoliški duhovnik, pisatelj, dekan Lendave in prekmurski politični voditelj. Umrl je 13. februarja 1931 v Bogojini.  Osnovno šolo je obiskoval v rojstnem kraju in v Lendavi, gimnazijo pa na Madžarskem, nižjo v Kőszegu, višjo pa v Szombathelyju. Zatem je stopil v tamkajšnje bogoslovje. V duhovnika je bil posvečen leta 1898, nato pa nastavljen za kaplana v kraju Sveti Martin ob Rabi na Gradiščanskem. Med leti 1898 in 1902 je kaplanoval pri Svetem Juriju v Prekmurju, od 1902 do 1905 pa ponovno na Gradiščanskem, v Rohoncu. Leta 1905 je bil imenovan za župnika v Novi Gori, tri leta zatem pa je zaprosil za, tedaj izpraznjeno, mesto župnika v Bogojini. Tam je nato ostal do svoje smrti. Kmalu po prihodu v Bogojino je začel z župljani graditi novo cerkev po načrtu znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, za kar mu pripisujejo izredne zasluge. Poleg tega je sodeloval pri ustanavljanju Kalendarja Srca Jezušovoga, Marijinega lista in Novin. Marijin list je nekaj časa tudi urejal. Sicer pa je vanj prispeval največ člankov. Leta 1928 je bil imenovan še za škofijskega duhovnega svetovalca za svojo cerkev, naslednje leto pa za upravitelja lendavske dekanije. Baši zasluge pripisujejo tako za skrb pri vzgoji duhovniških poklicev in katoliškega izobraženstva kot tudi za učno-vzgojno in narodnostno poslanstvo. Zelo pomembno delo za prekmursko pokrajino je namreč opravil s prevodom oziroma priredbo Katolicsanszkega katekizmusa za solare III. ̶ V. razreda, saj je bila ta knjiga kar nekaj desetletij skoraj edini učbenik v prekmurskih šolah v domačem jeziku. Vir: http://www.pomurci.si/osebe/ba%C5%A1a-ivan-/650/
Kurja polt, Tranzit, Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma, Hellboy

Kurja polt, Tranzit, Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma, Hellboy

ARS Gremo v kino, 11. april 2019 ― V Ljubljani poteka festival žanrskega filma Kurja polt, pogovarjamo se s Christianom Petzoldom, avtorjem filma Tranzit. V oddaji Gremo v kino bomo poročali o 6. izdaji festivala žanrskega filma Kurja polt – osrednji gost festivala je filipinski cineast Khavn de la Cruz –, pogovarjali se bomo s Christianom Petzoldom, avtorjem filma Tranzit, poleg tega bomo ocenili animacijo Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma in akcijsko pustolovščino Hellboy. Vabljeni k poslušanju!
70 let premikanja meja folklorne dejavnosti

70 let premikanja meja folklorne dejavnosti

Planet Siol.Net, 11. april 2019 ― V letošnjem letu Folklorna skupina Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc praznuje svojo sedemdeseto obletnico nadvse uspešnega delovanja na področju folklorne dejavnosti. Ob tej priložnosti pripravlja slavnostno predstavo z naslovom »Sem.«, ki se bo odvila 27. aprila ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Dobro obiskano predavanje o cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom

Kamnik.info, 11. april 2019 ― Galerija Miha Maleš, kjer so gostili predavanje dr. Ferdinanda Šerbelja o cerkvi sv. Primoža in Felicijana nad Kamnikom, je bila sinoči polna do zadnjega kotička. Doktor Šerbelj je namreč predaval o cerkvi sv. Primoža nad Kamnikom, ki stoji na južnih obronkih Velike planine in je priljubljen cilj pohodnikov in izletnikov. Predstavil je svojo prenovljeno monografijo ...
Narodni muzej Slovenije s svojimi zakladi gostuje v Pekingu

Narodni muzej Slovenije s svojimi zakladi gostuje v Pekingu

Misli, 11. april 2019 ― V Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu bodo danes odprli mednarodno razstavo nacionalnih muzejev, na kateri z razstavo Zakladi Narodnega muzeja Slovenije sodeluje tudi slovenski muzej. Izbrani predmeti odražajo kulturni in tehnološki razvoj ter politično situacijo ali pa kažejo demografsko raznolikost slovenskega ozemlja skozi čas.
Na oder ljubljanskega baleta se vrača klasična Giselle

Na oder ljubljanskega baleta se vrača klasična Giselle

Misli, 11. april 2019 ― Na odru SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 premiera klasičnega romantičnega baleta v dveh dejanjih Giselle, za katerega je glasbo napisal francoski skladatelj Adolphe Adam. Koreografijo baleta podpisuje kubanski baletni umetnik Howard Quintero Lopez, kot Giselle in Albrecht pa bosta nocoj na odru stala Nina Noč in Kenta Yamamoto.
Literarno novinarstvo – Andrej Stopar in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Literarno novinarstvo – Andrej Stopar in Leonora Flis (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 11. april 2019 ― V torek, 9. aprila, je v Trubarjevi hiši literature potekalo predzadnje letošnje srečanje cikla Literarno novinarstvo, ki ga vodi Leonora Flis. Njen tokratni gost je bil Andrej Stopar, sicer komparativist in odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija, v letih od 2005 do 2013 je bil redni dopisnik RTV Slovenija iz Ruske federacije in Skupnosti neodvisnih držav, je avtor knjige Pax Putina (Goga, 2014). Zato je bil tudi pogovor posvečen ruskemu literarnemu novinarstvu.
Mojster filmske glasbe – Nino Rota

Mojster filmske glasbe – Nino Rota

ARS Čas, prostor in glasba, 11. april 2019 ― Z zvočnim filmom je glasba postala pomemben dejavnik filmske zgodbe. Z zvočnim filmom je glasba postala pomemben dejavnik filmske zgodbe. Prvi celovečerni zvočni film je nastal leta 1927; v njem je nastopil priljubljeni pevec popularne glasbe Al Jolson. Ta je med drugim pomagal do prvega svetovnega uspeha mlademu skladatelju Georgu Gershwinu. Zvočni filmi so spremenili pogled na filmsko umetnost. Glasba pa je postala filmsko kreativna – podoba stila. Tako je italijanski neorealizem v svojem zlatem obdobju s filmi o malih ljudeh celo omejil vpliv Hollywooda. Glasba pa je v teh filmih imela pomembno vlogo. To so opazili tudi onstran oceana. V ponovljeni oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali filmsko glasbo, ki jo je ustvaril legendarni italijanski skladatelj Nino Rota. Predvajali bomo glasbo za filme: Leopard Luchina Viscontija, Cesta Federica Fellinija in Waterloo Sergeja Bondarčuka. Filharmoničnemu orkestru iz Monte Carla bo dirigiral Gianluigi Gelmetti. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, oddajo je pripravil Pavel Mihelčič
še novic