Jaz na palčki

Jaz na palčki

LUD Literatura, 8. maj 2019 ― Kot stric srednjih let se še spomnim časov pred digitalno fotografijo in netom, ko fotke frisa še niso bile tako poceni. In kadar si se zbudil ves razštelan, si svoje sesuto telo zvlekel pred kopalnično ogledalo, se zazrl v svoj odsev in se pred zabuhlo, zapodočnjakano, a vendarle celovito podobo počasi spet sestavil v človeško bitje.
Drobci od obdobja nastanka RŠ pred 50 leti

Drobci od obdobja nastanka RŠ pred 50 leti

ARS Arsov forum, 8. maj 2019 ― Radio Študent je nastajal in nastal kot medij dozorevanja generacij z gverilsko intelektualno in spominom na zmagovito vojaško izkušnjo starejše generacije 9. maja 1969, pred pol stoletja, je bil kot nekakšen rezultat študentskega gibanja l.68 (z dodatkom-igrišče za mini golf) in angažiranih političnih praks študentske organizacije ljubljanske univerze ustanovljen Radio Študent, čisto posebne vrste radijska postaja. V kakšnem obdobju je nastal, kaj je oddajal in sporočal v tukajšni prostor, in kako ga je sooblikoval, v pogovoru pripoveduje tedanji član Univerzitetne konference Zveze komunistov Univerze v Ljubljani,  filozof in matematik dr. Andrej Ule, dolgoletni redni profesor za analizično filozofijo in teorijo znanosti na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v pokoju.

Spominski večer v počastitev dr. Paula Parina

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 8. maj 2019 ― Medobčinska splošna knjižnica Žalec je skupaj z društvom Dvorec pripravila v prenovljenih prostorih dvorca Novi Klošter (danes Konferenčni center Polzela) spominski večer v počastitev uglednega rojaka, pisatelja, prijatelja mirovnika in utemeljitelja etnopsihoanalize dr. Paula Parina. Po uvodnem pozdravu je Karmen Kreže, vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec, osvetlila življenje dr. Paula Parina, ki se je rodil 16. septembra 1916 v Novem Kloštru in tu preživel prvi dve desetletji svojega življenja. Osnovne šole ni obiskoval na Polzeli, temveč je imel zasebnega učitelja. Gimnazijo je dokončal v Celovcu, kar mu je ...

Prostori brez imen

Razpotja, 8. maj 2019 ― Esad Babačić Fantje v športni opremi so stali pod ogromnim napuščem garažne hiše, ki ločuje največji blok v naselju od košarkarskega igrišča, na katerem se je še minuto prej igrala ena od tistih življenjsko pomembnih tekem, ki jih je treba dobiti, pa naj stane kolikor hoče. Ni bilo namreč hujšega kot izgubiti proti sosedom, sokrajanom, tako rekoč rajonskim bratom. Če nič drugega, si imel pokvarjen večer, ali pa kar celo noč, ko si moral zmagovalcem plačevati runde do ranega jutra, kar se je tudi že dogajalo. In vmes poslušati različne dovtipe, šale in pripombe na lasten račun. Kot da ni bilo že dovolj vseh tistih neumnih vicev o Bosancih, ki so bili za nameček slabo povedani. The post Prostori brez imen appeared first on Razpotja.

Delavnica: PR za samozaposlene

Asociacija, 8. maj 2019 ― Ste samozaposleni v kulturi in želite izboljšati svoje komuniciranje z mediji in vašim (potencialnim) občinstvom? Oglasite se na delavnici o osnovah komuniciranja za kulturnike, ki ga v okviru servisa za ustvarjalce 29. maja v Ljubljani prireja Asociacija. Delavnica je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave. Samozaposleni se večinoma prijavljajo na razpise, ki od njih zahtevajo … Preberi več o Delavnica: PR za samozaposlene
Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

Čista zloba, Ben se vrača, Stoletje sanj, Oberhausen, Cannes

ARS Gremo v kino, 8. maj 2019 ― Ocenjujemo filma Čista zloba in Ben se vrača, režiser Ven Jemeršić govori o filmu Stoletje sanj, poročamo o festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o filmskem festivalu v Cannesu V oddaji Gremo v kino bomo ocenili filma Čista zloba o serijskem morilcu Tedu Bundyju in Ben se vrača o preizkušnji matere, ki se mora soočiti s posledicami sinove odvisnosti od drog. Režiser Ven Jemeršić bo spregovoril o nastanku Stoletja sanj – filma o izumitelju Petru Florjančiču. V oddaji bomo poleg tega poročali o pravkar minulem mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu in o tem, kaj se obeta na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu. Vabljeni k poslušanju!

ZGNUD se nadaljuje jeseni!

Ana Monro, 8. maj 2019 ― V torek, 7. maja, je v Ljubljani potekala še zadnja delavnica Z gledališčem nad učence in dijake (ZGNUD) v tej sezoni. Na vseh treh delavnicah sta Sara Šabec in Tea Vidmar o možnostih uporabe gledaliških tehnik v vzgojno-izobraževalnem procesu poučili več kot 30 strokovnih pedagoških in mladinskih delavcev. Z delavnicami bomo nadaljevali jeseni. Sledite nam za več ... The post ZGNUD se nadaljuje jeseni! appeared first on Ana Monro.

Nava arhitekti: prenova prizidka v Rožni dolini

OUTSIDER, 8. maj 2019 ― Kjer smo lahko skupaj Hiše se lahko organsko spreminjajo skupaj s svojimi prebivalci. Včasih je to pomenilo, da so ob naraščaju hiši dodali prizidek za »ta mlade«. Danes to pomeni, da je treba razmisliti o uporabi prevelikih hiš z neštetimi zidanimi dodatki, garažami in verandami ter jih prilagoditi potrebam sodobnih družin. Člani biroja Nava arhitekti… The post Nava arhitekti: prenova prizidka v Rožni dolini appeared first on OUTSIDER.

Volitve ZAPS 2019: kandidat Tomaž Krištof

OUTSIDER, 8. maj 2019 ― »Opišete konkretne ukrepe, ki bi jih kot predsednika ZAPS izpeljali, da bi izboljšala stanje na trgu dela v arhitekturi.« To je vprašanje, ki smo ga zastavili obema kandidatoma za predsedika ZAPS na naši spletni strani v članku  Zakaj bi arhitekti prodajali banane pod ceno? Na naš izziv se je prvi odzval Tomaž Krištof. Na odgovor… The post Volitve ZAPS 2019: kandidat Tomaž Krištof appeared first on OUTSIDER.

Iz prve vrste: Društvo Impro

Asociacija, 8. maj 2019 ― V tokratni rubriki Iz prve vrste med članicami Asociacije predstavljamo Društvo Impro, ki združuje vse ključne programe in akterje improvizacijskega gledališča pri nas. Nekateri izmed njihovih programov imajo že večdesetletno zgodovino.  Pogovarjali smo se s koordinatorko programov Mistral Majer. Kakšna je zgodovina in razvoj društva, koga združujete? Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO smo ustanovili … Preberi več o Iz prve vrste: Društvo Impro
Slovenski paviljon v Benetkah uradno odprt

Slovenski paviljon v Benetkah uradno odprt

Misli, 8. maj 2019 ― V prostorih Arzenala so v sklopu predogledov 58. beneškega bienala odprli slovenski paviljon, v katerem se s projektom Here We Go Again...System 317 predstavlja Marko Peljhan. Minister za kulturo Zoran Poznič je na odprtju povedal, da je Peljhanova izjemna postavitev utelešenje vsega, kar si predstavljamo kot prihodnost.

Časopis, prvi odtis zgodovine

Kamra.si, 8. maj 2019 ― Muzej novejše zgodovine Celje vas v sredo, 8. maja 2019, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje razstave Časopis, prvi odtis zgodovine - izbor iz zbirke starih časopisov in revij Alija Žerdina.Čeprav je časopis prvi odtis zgodovine, najpogosteje pristane v zabojniku za star papir. A nekatere izvode ljudje shranjujejo. Tako nam kratka učna ura zgodovine na razstavi ponuja izbor 80 domačih in tujih naslovnic iz zbirke Muzeja tiska, kakor avtor Ali Žerdin naslavlja svojo zbirko starih časopisov. Razvrščene so v tematske sklope in sledijo ključnim dogodkom 20. ter 21. stoletja, kot so polet Jurija Gagarina v vesolje, umor Johna F. Kennedyja, pristanek na Luni, smrt Josipa Broza – Tita, konec druge svetovne vojne, slovenska osamosvojitev ...Razstava bo brezplačno na ogled do 26. maja 2019. NAPOVEDUJEMO:Sreda, 15. maj 2019, ob 18. uri: pogovorni večer z Alijem Žerdinom. Vstop prost!

Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B.

Koridor, 8. maj 2019 ― Balžalorsky Antić več kot razume, da lahko umetnik največ doseže z nežnostjo in preprosto lepoto. Jezik je nabito poln, a bralcu pusti zadihati ob pravih trenutkih. The post Varja Balžalorsky Antić: Klobuk Vere Revjakine B. appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Kandidati za EU parlament o kulturi

Asociacija, 8. maj 2019 ― Asociacija se je pridružila evropski kampanji Culture Action Europe, v kateri se ob evropskih volitvah osredotočamo na pomen in razvoj kulture v EU. V ta namen smo skupaj z zavodom Motovila in v sodelovanju z Radiem Študent 7. maja v Švicariji izvedli predvolilno soočenje, ki je bilo posvečeno izključno vprašanjem vezanim na področje kulture. Med … Preberi več o Kandidati za EU parlament o kulturi

Nekaj izbranih pesmi

Vrabec Anarhist, 8. maj 2019 ― Res, nedosežna božja veselica, a če bi ne bili obdarjeni s smrtjo, ne bi vedeli zanjo, še huje, tudi veselja nebeškega bi ne bilo.     The post Nekaj izbranih pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.

Sistemska vprašanja samozaposlenih v kulturi

Asociacija, 8. maj 2019 ― Delovna skupina za trajni dialog s samozaposlenimi v kulturi je na prvi seji 24. aprila 2019 za predsednika soglasno izbrala Roka Vevarja, za podpredsednico pa dr. Barbara Pregelj. V skupino, katere naloga je trajni dialog med MK in civilno družbo pri obravnavi ključnih sistemskih vprašanj, povezanih s samozaposlenih v kulturi, je minister za kulturo mag. … Preberi več o Sistemska vprašanja samozaposlenih v kulturi

Vabilo na odprtje in ogled razstave ter vzporednih prireditve Čar lesa 2019

Fakulteta za dizajn, 8. maj 2019 ― Vabilo na odprtje in ogled razstave ter vzporednih prireditve Čar lesa 2019 Z namenom promocije lesa in lesnih izdelkov Društvo za zaščito lesa Slovenije, MGRT – Direktorat za lesarstvo in Javna agencija SPIRIT Slovenija, MKGP ter Svet za les v sodelovanju s Cankarjevim domom, InnoRenew CoE in Oddelkom za lesarstvo BF že enajsto leto organizirajo […]

Izšel je nov katalog Vseživljenjskega učenja na UP 2019/2020

Fakulteta za dizajn, 8. maj 2019 ― Obveščamo vas, da je pod okriljem Kariernega centra Univerze na Primorskem izšel nov Katalog Vseživljenjskega učenja za leto 2019/2020. V njem je predstavljena ponudba aktivnosti, ki jih v letu 2019/2020 organizira in v sklopu vseživljenjskega učenja omogoča Univerza na Primorskem (UP) s svojimi članicami. Preko formalnih in neformalnih vsebin ponuja različnim ciljnim skupinam možnost pridobivanja […]
Druga godba letos tudi v Mariboru

Druga godba letos tudi v Mariboru

Misli, 8. maj 2019 ― Mednarodni festival Druga godba bo v 35. izdaji gostoval v drugem največjem slovenskem mestu. Od 21. do 25. maja bo v Ljubljani in Mariboru 16 koncertov izvajalcev različnih glasbenih žanrov, od severa Evrope do juga Afrike. Med njimi bodo ameriški kitarist Yonatan Gat ter ukrajinska in britanska zasedba DakhaBrakha in Kokoroko.

Vabilo na cikel 4 brezplačnih predavanj na temo intelektualne lastnine | 10. 5. 2019, 14. 5. 2019 in 21. 5. 2019 v Kopru

Fakulteta za dizajn, 8. maj 2019 ― Prejeli smo: Upravljanje s pravicami intelektualne lastnine je eden izmed ključnih elementov vsakega poslovnega modela in je pomemben korak na poti do zaščite inovacije. Letošnji sklop predavanj na temo intelektualne lastnine bo preko nazornih primerov iz prakse mlade raziskovalce in predstavnike gospodarstva ter ostale zainteresirane seznanil s koncepti ščitenja pravic intelektualne lastnine in fazami komercializacije […]
Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem

ARS Jezikovni pogovori, 8. maj 2019 ― Kaj dela prekmurščino za več kot le narečje in kako jo razumejo in dojemajo zahodneje od Prekmurja? Prekmurščina je bila do pomladi narodov v 19. stoletju vzporedni knjižni jezik. Verjetno je ta jezikovna zgodovina podlaga samozavesti Prekmurcev, da svoj jezik in narečje »dojemajo zelo čustveno« in so ponosni, »da gučijo« v njem. Kaj dela prekmurščino za več kot le narečje in kako jo razumejo in dojemajo zahodneje od Prekmurja? Gost bo prof. dr. Marko Jesenšek, avtor monografije Prekmurski jezik med knjižno normo in narečjem. Oddaja je del radijskega programa v letu 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Kamnita preproga – delavnica o tlaku

ZZMS, 8. maj 2019 ― ABAKKUM, Zavod za krajino, kulturo in umetnost iz Pirana v sodelovanju s Šolo Prenove, Fakulteto za humanistične vede Univerze na Primorskem in Združenja zgodovinskih mest Slovenije od 13. do 17. maja 2019 organizira delavnico o tlaku KAMNITA PREPROGA. Delavnica je prvi del projekta, v sklopu katerega potekajo pripravljalna dela za obnovo kamnitega tlaka v mestnem jedru […] The post Kamnita preproga – delavnica o tlaku appeared first on ZZMS.
Marko Peljhan na 58. beneškem bienalu

Marko Peljhan na 58. beneškem bienalu

ARS Svet kulture, 8. maj 2019 ― V projektu Here We Go Again...System 317 umetnik podaja konkretne fizične in praktično izvedljive rešitve za določene probleme v družbi. V soboto bo svoja vrata odprl 58. mednarodni umetnostni bienale. Svetovna razstava z naslovom May you live in interesting times tokrat poteka pod umetniškim vodstvom Ralpha Rugoffa, direktorja londonske galerije Hayward. V sklopu predogledov bienala pa bodo danes v Arzenalu odprli slovenski paviljon. Več v oddaji Svet kulture, v kateri poročamo tudi o novomeških likovnih dnevih in razstavi Častni meščani mesta Ljubljana.

Lin Gerkman: North of South

Fotogalerija Stolp, 8. maj 2019 ― North of South (2018) Zgodbo podpira premišljeno spletanje likovnih elementov, s čimer avtor ustvarja narativne podobe z izjemnim estetskim občutkom. Serijo z naslovom North of South spremlja uravnotežen izbor posameznih motivov, svojevrsten preplet portretov in krajine, s katerimi je na svojstveno dokumentaren način povedana zgodba o spreminjanju načinov bivanja v ruralni Namibiji. Avtor meni, da njegovo delo ni povsem direktno dokumentarno, kjer navadno fotograf s svojo prisotnostjo...

Lin Gerkman: North of South

Fotogalerija Stolp, 8. maj 2019 ― North of South (2018) Zgodbo podpira premišljeno spletanje likovnih elementov, s čimer avtor ustvarja narativne podobe z izjemnim estetskim občutkom. Serijo z naslovom North of South spremlja uravnotežen izbor posameznih motivov, svojevrsten preplet portretov in krajine, s katerimi je na svojstveno dokumentaren način povedana zgodba o spreminjanju načinov bivanja v ruralni Namibiji. Avtor meni, da njegovo delo ni povsem direktno dokumentarno, kjer navadno fotograf s svojo prisotnostjo...

Enodnevna arhitekturna delavnica

ZZMS, 8. maj 2019 ― Partnerji Šole Prenove Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Srednja gradbena, geodetska in okolje varstvena šola Ljubljana, Šolski center Škofja Loka ter Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabimo na drugi modul enodnevnih arhitekturnih delavnic z naslovom  IDENTITETA PROSTORA, ki bo 29. maja 2019 v predavalnici Restavratorskega centra ZVKDS v Ljubljani z […] The post Enodnevna arhitekturna delavnica appeared first on ZZMS.
Mednarodni študentski muzikološki kolokvij

Mednarodni študentski muzikološki kolokvij

SIGIC - Novice, 8. maj 2019 ― V letošnjem študijskem letu Oddelek za muzikologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani gosti že tradicionalni trilateralni študentski muzikološki kolokvij, kjer bodo študentje muzikologije iz Gradca, Ljubljane in Zagreba predstavili svoja raziskovalna dela z različnih področij glasbe.

Vabilo na brezplačno izobraževanje za turistične vodnike

ZZMS, 8. maj 2019 ― V sklopu projekta Odprto učno okolje za vse generacije, katerega prijavitelj je Vrtec Slovenske Konjice, njegovi glavni cilji pa geomantična analiza območja, platforma odprtega učnega okolja ter zelenega turizma in vzpostavitev treh učilnic na prostem v Slovenskih Konjicah, Špitaliču in na Stranicah, Vas v imenu javnega zavoda Splošna knjižnica Slovenske Konjice in Turistične destinacije Rogla-Pohorje vabimo, da se udeležite BREZPLAČNEGA IZOBRAŽEVANJA ZA TURISTIČNE VODNIKE , […] The post Vabilo na brezplačno izobraževanje za turistične vodnike appeared first on ZZMS.

Servis: Združljivost statusov samozaposlenega in študenta?

Asociacija, 8. maj 2019 ― Osebe, ki razmišljajo o tem, da bi nadaljevale študij in bile obenem samozaposlene, se pogosto sprašujejo, če je to sploh mogoče. Pogosto boste naleteli na razlago, da statusa kategorično nista združljiva, kar pa ni povsem točno, četudi ne moremo enostavno zatrditi nasprotnega, torej da sta statusa povsem in v celoti združljiva. Prav tako ne drži, … Preberi več o Servis: Združljivost statusov samozaposlenega in študenta?

Servis: Združljivost statusov

Asociacija, 8. maj 2019 ― Osebe, ki razmišljajo o tem, da bi nadaljevale študij in bile obenem samozaposlene, se pogosto sprašujejo, če je to sploh mogoče. Pogosto boste naleteli na razlago, da statusa kategorično nista združljiva, kar pa ni povsem točno, četudi ne moremo enostavno zatrditi nasprotnega, torej da sta statusa povsem in v celoti združljiva. Prav tako ne drži, … Preberi več o Servis: Združljivost statusov
1963 Lož – Tone Hace

1963 Lož – Tone Hace

Stare slike (Cerknica), 8. maj 2019 ― Okrog leta 1960 je bilo v Kovinoplastiki že poskrbljeno za toplo malico. Kuhinja in manjša menza sta bili v hiši, ki je stala tam, kjer je sedaj novo zidana uprava Kovinoplas­tike. Menza je bila premajhna za vse, tako so hrano v nekatere oddelke nosili v posodah in jo delili v oddelku. Kjer so imeli vajence, […]
Leon Marc: Zgodbe preroka Čušina

Leon Marc: Zgodbe preroka Čušina

Časnik, 8. maj 2019 ― Gregorja Čušina dobro poznamo kot avtorja rednih rubrik v Ognjišču in prilogi Družine. Posebne pozornosti je bil deležen pred leti njegov ciklus igranih video svetopisemskih odlomkov. V Mavrici najmlajše navdušuje tudi strip Mulc. Nedavno pa je Gregor Čušin prinesel novo svežino oznanjevanja – koprski škof Jurij ga imenuje za “preroka v vlogi zakonskega moža in […] The post Leon Marc: Zgodbe preroka Čušina appeared first on Časnik.
8. maja 1989 na Kongresnem trgu: Vrhunec in začetek konca Tomšičeve dobe

8. maja 1989 na Kongresnem trgu: Vrhunec in začetek konca Tomšičeve dobe

Časnik, 8. maj 2019 ― V začetku maja 1989 je vodstvo,  s predsednikom Francetom Tomšičem na čelu komaj slabe tri mesece prej ustanovljene Socialdemokratske zveze Slovenije, sodelovalo z ostalimi opozicijskimi organizacijami, republiškim vodstvom mladinske organizacije (ZSMS) in pisateljskim društvom pri pripravi zborovanja na Kongresnem trgu v Ljubljani. Ljubljanska mestna oblast zborovanja opoziciji ni dovolila, ni pa mogla preprečiti zborovanja, ki […] The post 8. maja 1989 na Kongresnem trgu: Vrhunec in začetek konca Tomšičeve dobe appeared first on Časnik.

8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani rodil Janko Moder, slovenski prevajalec, ...

Kamra.si, 8. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maja 1914 se je v Dolu pri Ljubljani rodil Janko Moder  slovenski prevajalec, urednik in publicist. Umrl je 20. oktobra 2006. Janko Moder je pravil o sebi, da je otrok prve svetovne vojne: rodil se je namreč 8. maja 1914 v Dolu pri Ljubljani. Ob izbruhu prve svetovne vojne je moral oče na fronto. Mati se je preživljala s slamnikarstvom. Ko se je oče po vojni vrnil domov, je bil za štiriletnega Janka tujec. V naslednjih letih je dobil štiri brate in dve sestri. Oče, po poklicu mizar, je po vojni želel ustvariti strojno mizarstvo in v ta namen je z bratom postavil hidroelektrarno. Šolsko modrost, ki mu je bila nekam tuja, je Janko začel nabirati v ljudski šoli v Dolu, potem so ga poslali v Ljubljano, kjer je kot gojenec Marijanišča v enem šolskem letu naredil tri razrede.  
Na razstavo da Vincijevih del v pariškem Louvru jeseni le z rezervacijo

Na razstavo da Vincijevih del v pariškem Louvru jeseni le z rezervacijo

Misli, 8. maj 2019 ― Obisk velike razstave del Leonarda da Vincija, ki jo pariški muzej Louvre jeseni pripravlja ob letošnji 500-letnici smrti italijanskega renesančnega genija, bo mogoč le z vnaprejšnjo rezervacijo. Kot so sporočili iz muzeja, namreč pričakujejo izjemen naval, zato želijo na tak način obiskovalcem zagotoviti boljše pogoje za ogled razstave.

Miloš Kosec: Neplačana pripravništva v tujini

OUTSIDER, 8. maj 2019 ― Dalj časa, kot človek živi v tujini, obenem pa spremlja javne razprave v domovini, bolj opaža, da se slovenski pregovorni manjvrednostni kompleks presenetljivo pogosto izmenjuje s samozaverovano samozadostnostjo. Majhno kraljestvo, definirano s pripravnim limesom Alp, Kolpe in bodeče žice, se s tujino ukvarja le, kadar mu predstavlja bodisi »nedosegljivi« ideal (Skandinavija ali Švica) bodisi negativni… The post Miloš Kosec: Neplačana pripravništva v tujini appeared first on OUTSIDER.
Peljhanovo hipersonično plovilo se bo zasidralo v Benetkah

Peljhanovo hipersonično plovilo se bo zasidralo v Benetkah

Misli, 8. maj 2019 ― V prostorih Arzenala bodo danes v sklopu predogledov 58. beneškega bienala ob 16. uri odprli slovenski paviljon. V njem se s projektom Here We Go Again...System 317 predstavlja Marko Peljhan. V umetnikovem hipersoničnem plovilu bodo obiskovalci lahko iskali odgovore na aktualna vprašanja, vezana na ekološko, družbeno in politično stanje planeta.
še novic