Dobrodelni koncert za Saro

Kamnik.info, 14. maj 2019 ― Sara je trinajstletno dekle, ki se rada smeji. Rada sije v svojih očeh in sije ob radovednosti in njej ljubih ljudeh. Na današnji večer se je v Domu kulture Kamnik odvijal dobrodelni koncert za Saro, deklico velikega srca s cerebralno paralizo. Ob povezovalni besedi Marte Zabret so nastopili Mešani pevski zbor Mavrica, Kvartet Grm, Otroški ...
Milkovičeve izsanjane podobe

Milkovičeve izsanjane podobe

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. maj 2019 ― Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici so 10. maja odprli novo likovno razstavo. Tokrat se predstavlja slikar Janez Milkovič – Jano z razstavo 27 zelo kakovostnih likovnih del; večina jih sodi v njegov cikel Izsanjane podobe. Razstava je na ogled do 5. junija. Pred umetniškimi deli Jano in Rajko Kranjec, Razstava, Janez Milkovič – Jano, Pavlovčeva galerija, Dom na Vidmu, Ilirska Bistrica, 10. maj 2019 Foto: Petar Nikolić Čudovita slikarska razstava bo obiskovalcem na ogled do 5. junija v tem letu. Slikar Janez Milkovič – Jano, rojen leta 1942 v Trstu, je najprej obiskoval Šolo za oblikovanje v Ljubljani. Po končani višji pedagoški šoli se je zaposlil kot likovni terapevt na Psihiatrični kliniki Ljubljana-Polje. Dodatno se je izobraževal na področju psihoterapije in več kot trideset let razvijal terapevtske načine zdravljenja s pomočjo likovnih, glasbenih in gibalnih izraznih dejavnostih. Je ustanovni član likovne sekcije pri KUD dr. Lojz Kraigher kliničnega centra in medicinske fakultete v Ljubljani in njen prvi predsednik. Aktivno deluje tudi v Fotografskem društvu Janez Puhar v Kranju. Udeležil se je neštetih likovnih kolonij po Sloveniji in v tujini. Pripravil je že več kot štirideset samostojnih razstav po priznanih galerijah, sodeloval pa na več kot 90 skupinskih razstavah. Likovna kritičarka Polona Škodič je na uvodni svečani slovesnosti razstavljena dela označila kot večplastna, sporočilna, simbolna in razgibana, tako motivna kot tudi slogovna. Prav tako so različne njegove tehnike. Večinoma vidimo akril na platnu ali na papirju, akvarel, olje, pastel, trganke ali kolažno mešano tehniko. Njegova izpoved je močno vezana na naravo, ki jo doživlja poglobljeno in pojmuje kot večen krogotok izvora energij. Vsaka slika ima svoj zven, ritem, dinamiko, svojo vibracijo in nek skrivnosten mir. Umetnost in naravo doživlja in pojmuje kot večno idejo in univerzalno gibalo. Energije, ki jih zaznava v trepetajočih delcih zemlje, v

Dobitnik nagrade skupine OHO je Tadej Vaukman

Misli, 14. maj 2019 ― V Galeriji P74 so za dobitnika nagrade skupine OHO 2019 razglasili neodvisnega umetnika in fotografa Tadeja Vaukmana, ki se v svojem delu posveča dokumentarni in ulični fotografiji, skozi katero beleži subkulturno popularno kulturo in fenomene družbenega obrobja. Ob tem so v galeriji odprli še razstavo letošnjih nominirancev za nagrado.

Demenca in preventiva: koraki, ki jih lahko opravimo za zmanjšanje tveganja

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. maj 2019 ― V torek, 14. maja 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo strokovno predavanje z naslovom »Demenca in preventiva: koraki, ki jih lahko opravimo za zmanjšanje tveganja«. Predavala je diplomirana medicinska sestra Brigita Jeretina s Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline, na dogodku pa so bili navzoči tudi soorganizatorji: Martina Lesjak Povše in Alenka Pečar s Patronaže Prebold ter Rok Repas, vodja žalske organizacijske enote Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline. Namen centra je širiti ustrezne informacije, znanja in veščine za zdrav način življenja ter krepitev duševnega zdravja. Center za ...
Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2019 ― 5. oddaja, ponovitev Slišali bomo posnetke petih tangov Astorja Piazzolle – La Primera palabra, No Quiero otro, Pequena cancioni para Matilde, Violetas Populares in El gordo triste – v izvedbi pevke Amelite Baltar. S tem bo končana zadnja oddaja tokratnega cikla Skladatelj tedna, ki smo ga posvetili eni od najpomembnejših glasbenih osebnosti v Južni Ameriki, glasbenemu revolucionarju na področju argentinskega tanga Astorju Piazzolli.
Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2019 ― 4. oddaja, ponovitev Spremljali bomo predzadnjo oddajo iz cikla Skladatelj tedna, ki ga tokrat posvečamo argentinskemu skladatelju Astorju Piazzolli. Pred nami so komorna dela, ki jih je napisal v svojem zadnjem skladateljskem obdobju – v osemdesetih letih. Takrat si je lahko zaradi finančne preskrbljenosti privoščil popolno avtonomnost in svobodo pri pisanju glasbe. To si je zagotovil predvsem s turnejami po svetu s svojimi komornimi zasedbami.
Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2019 ― 3. oddaja, ponovitev Pred nami je tretja oddaja iz cikla Skladatelj tedna, ki ga tokrat posvečamo argentinskemu skladatelju, bandoneonistu, umetniškemu vodji in aranžerju Astorju Piazzolli. V prejšnjih oddajah smo se ustavljali ob pomembnih letnicah, ki so zaznamovale skladateljevo življenje: od njegovih prvih učnih ur na bandoneonu in koncertiranja z različnimi tango orkestri, do odhoda v Buenos Aires pri 17 letih, kjer je postal aranžer takrat enega najboljših tango orkestrov pod vodstvom bandoneonista Anibala Troifa, ter do njegovega dolgoletnega študija pri argentinskem skladatelju Albertu Ginasteru in pianistu Raulu Spivaku, pri katerih se je poglabljal v partiture velikih skladateljskih imen 20. stoletja – Stravinskega, Bartoka, Ravela. V petdesetih letih je Piazzolla razvil svoj stil tango nuevo, edinstven način komponiranja, ki združuje elemente argentinskega tanga, jazza in klasične glasbe. Ker tega na začetku ni najbolje sprejelo argentinsko občinstvo (primer tega je premiera njegovega simfoničnega dela Buenos Aires iz leta 1953), se je ob prihodu v Pariz, kjer je študiral pod mentorstvom Nadje Boulanger, odločil za prekinitev pisanja tanga ter se posvetil le klasični glasbi. To ni bilo edino takšno skladateljevo obdobje, v katerem je v negotovosti skušal opustiti svoje edinstvene in inovativne ideje o tangu.
Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2019 ― 2. oddaja, ponovitev Pred nami je nov cikel oddaj Skladatelj tedna. Tokrat nas poti vodijo v Argentino, k tangu in virtuozom na bandoneonu. V petih oddajah vam bomo predstavili življenje in delo skladatelja, bandoneonista, aranžerja in umetniškega vodje številnih komornih zasedb Astorja Piazzolle.

Futraj moj ego

Koridor, 14. maj 2019 ― Glede na striktno udejstvovanje izključno ženskih likov, ki se zdi upravičeno, lahko opazimo kar nekaj težav, s katerimi se spopadajo ženske na vsakodnevni ravni. The post Futraj moj ego appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nagradna igra: Z MMC-jem na Drugo godbo

Nagradna igra: Z MMC-jem na Drugo godbo

MMC Glasba, 14. maj 2019 ― "Druga godba je narejena tako, da skuša vzbujati radovednost, odpirati obzorja, nagovoriti ljudi, da gredo poslušat tiste stvari, ki jih ne poznajo. To je bil vedno naš cilj in tako je tudi letos," pravi vodja programskega odbora festivala Bogdan Benigar.
Hamlet: biti ali ne biti

Hamlet: biti ali ne biti

ARS Svet kulture, 14. maj 2019 ― Njegovo figuro so sinoči v Cankarjevem domu pretresli trije filozofi: Slavoj Žižek, Mladen Dolar in Andrew Cutrofello. Mogočna stavba na robu ljubljanskega Tivolija, nekoliko skrita med drevesi, Švicarija, ima zelo razgibano življenjsko zgodbo, ki jih boste nocoj, nekaj minut pred deveto zvečer, lahko sledili na Televiziji Slovenija, saj bo na 1. Programu predvajan dokumentarni film s preprostim naslovom Švicarija režiserja Amirja Muratovića. Premierno pa ne bo nocoj predvajan le kulturno zgodovinski portret neke hiše, ampak tudi zanimiv portret ustvarjalca Andreja Rozmana Roze, v okviru večera Društva slovenskih režiserjev bodo namreč predvajali dokumentarni film Jaz sem za nič scenarista in režiserja Borisa Petkoviča, ki je beležil znane pridige Rozmanovih Odmaševanj. V oddaji Svet kulture po 16. uri bomo nekaj več zvedeli o različnih pogledih na lik Hamleta, o katerem se je sinoči razpravljalo v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Na otvoritev razstave v galerijo KAR=IN

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2019 ― TriArt je povezovanje treh umetniških izrazov: oblikovanje nakita, modne kreativnosti in ilustracije. Prijazno vabljeni na otvoritev razstave, v četrtek,16. maja ob 19. uri v galerijo KAR= IN na Tavčarjevi ulici 3, v Ljubljani. Ilustratorka Nea Likar in modni oblikovalec Admir Kapič sta v osmih ilustracijah interpretirala dela osmih oblikovalcev nakita: Christopha Steidla Porente, Neže Žehelj, Huberta […]

Srečen za umret na Dnevih medgeneracijskega sožitja

Kinodvor, 14. maj 2019 ― S komedijo v režiji Matevža Luzarja se bodo v četrtek, 16. maja ob 13:30, na Gospodarskem razstavišču slavnostno zaključili Dnevi medgeneracijskega sožitja. Za projekcijo v prisotnosti glavnih igralcev Evgena Carja in Milene Zupančič so na voljo brezplačne vstopnice!
El Kachon z novim singlom: OSVOBOJENA

El Kachon z novim singlom: OSVOBOJENA

Celinkin-e-novice, 14. maj 2019 ― NOVO IZ ROCK – BLUES ZAKLADNICE! Navdih za skladbo je avtor besedila našel v knjigi Divja, avtorice Cheryl Strayed. Knjiga govori o premagovanju lastnih fizičnih in mentalnih sposobnosti, ko se glavna junakinja na poti iskanja same sebe odpravi na mogočno … Continue reading →

Bil smo na obisku pri CIRKOBALKANI!

Ana Monro, 14. maj 2019 ― V zadnjih dneh smo v Zagrebu, kjer bo do 20. maja potekal festival sodobnega cirkusa v cirkuškem šotoru CIRKOBALKANA 7, kar dvakrat obiskali naše partnerje iz umetniške iniciative CirkoBalkana (HRV/SRB). Z njimi sodelujemo v okviru platforme za razvoj in promocijo sodobnega cirkusa in uličnih umetnosti CPuP ter pri organizaciji in izvedbi mladinske izmenjave izPOSTAVI se V ... The post Bil smo na obisku pri CIRKOBALKANI! appeared first on Ana Monro.

Filmska nagrada LUX 2019

CED, 14. maj 2019 ― Cilj filmske nagrade LUX je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma največjemu možnemu številu Evropejcev in spodbuditi javno razpravo o temah, ki jih obravnavajo filmi v izboru za nagrado LUX posameznega leta. Uraden izbor za nagrado LUX 2019 bo znan junija. Do takrat vabljeni na Filmski teden Evrope.

Asistenca glasbeni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti 

Glasbena mladina, 14. maj 2019 ― Petdnevna (8.-13. 7.) delavnica  Asistenca glasbeni ustvarjalnosti in poustvarjalnosti je namenjena vsem, ki si želijo podrobneje spoznati delo glasbenega publicista (novinarja) in organizatorja kulturnih dogodkov (producenta).    Delavnica za glasbeno publicistiko seznanja udeležence z osnovami pisanja in izražanja o glasbi za tiskane in elektronske medije, hkrati pa ponudi možnosti neposrednega dela z uveljavljenimi mediji in objavo […]
Astor Piazzolla

Astor Piazzolla

ARS Skladatelj tedna, 14. maj 2019 ― 2. oddaja, ponovitev V žarišču cikla Skladatelj tedna je tokrat Astor Piazzolla. V današnji oddaji vam predstavljamo njegova življenje in delo. V včerajšnji oddaji smo govorili o njegovih študijskih letih in razvoju sloga tango nuevo, ki je pomembno zaznamoval glasbeno zgodovino in vplival na marsikaterega skladatelja. Piazzolla je na svojevrsten način združil tradicijo argentinskega tanga, jazz in klasično glasbo. Kot otrok je zgodaj začel igrati na bandoneon in nastopal v različnih tango orkestrih, hkrati je poslušal veliko jazz in klasične glasbe.

Boginja (3.6.2019 19:30)

Španski borci, 14. maj 2019 ― Predstava Boginja je že sedmi skupni projekt plesalk ter koreografinj Alje Shaar in Ines Kočar, ki je nastala v sodelovanju z Arabskim klubom v Sloveniji.Tokratna predstava bo poklon vsem ženskam. Ne samo tistim nadzemeljskim božanstvom, s katerimi je tesno povezana egipčanska zgodovina in mitologija, ampak tudi zemeljskim bitjem: materam, sestram, hčerkam, prijateljicam, plesalkam, umetnicam, delavkam, voditeljicam, borkam … ŽENSKAM!

Podjetje Kauch – oglas za delo

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2019 ― Podjetje Kauch, ki izdeluje oblazinjeno pohištvo nam je posredovalo oglas za delo “Tehnolog za izris načrtov“. Vabimo vas, da si oglas ogledate na povezavi: https://kauch.recruitee.com/o/tehnolog-tehnicna-priprava-za-proizvodnjo?fbclid=IwAR3woXABrMw4gD-_-XTMuV9ijIKzRO1dpA_ICbePMVK6zzO4Aag-UaDx9-E

Organizatorji Woodstocka 50 in bivši financer na sodišču

Misli, 14. maj 2019 ― Le nekaj mesecev pred obeleževanjem 50. obletnice slavnega Woodstocka so organizatorji in bivši financer v ponedeljek začeli boj o prihodnosti festivala na sodišču v New Yorku. Woodstock 50 je prejšnji teden vložil tožbo proti Amplifi Live, ker da sabotira dogodek s tem, ko pravi, da je odpovedan, in z umikom več kot 18 milijonov dolarjev sredstev.

Natečaj za mlade neuveljavljene modne oblikovalce- Stylo

Fakulteta za dizajn, 14. maj 2019 ― STYLO– modna revija za mlade oblikovalce Povabilo k sodelovanju Koper, maj 2019 Center mladih Koper, prostor za kreativno ustvarjanje, druženje in preživljanje prostega časa mladih, si je pred štirimi leti zadal pomembno nalogo – prebuditi obalno modno sceno in v njo aktivno vključiti mlade, kreativne posameznike ter jih spodbuditi, naj bodo pri tem čim bolj […]
Sarajevo, fatamorgana

Sarajevo, fatamorgana

Airbeletrina, 14. maj 2019 ― Ko z avtomobilom zavijeva proti Sarajevu, se nama prikaže kot razpotegnjeno mesto, strpano v dolino in redko posejano po gričevju. Vendar pa Sarajevo na prvi pogled skrije več, kot pokaže, v pravi luči se razkrije šele, ko gost resno zagrize v pobočja okoliških hribov ter si osvobodi pogled na gosto posejane stare kritine in občasne minarete, ki globoko zajedajo v mrtve rokave sarajevske doline. Mesto naju hitro pogoltne in za nama takoj zapre vrata, padeva v kolono, mimo letališča po neki vpadni cesti, ki naju v stanju skorajšnje negibnosti zadržuje slabo uro. Na vpadni cesti dve postavi, vsaka s svojim čikom v ustih in vsaka ob svojem avtomobilu, brez vidnega vznemirjenja čakata na vlečno službo, ki je obtičala na drugi strani kolone. S prijateljem sva za en mesec najela stanovanje na Koševskem Brdu, v severnem delu centra, kjer hrib že postane preresna ovira, da bi se ga lotil z razmajani
V Slovenski kinoteki drevi premiera dokumentarca o Andreju Rozmanu Rozi

V Slovenski kinoteki drevi premiera dokumentarca o Andreju Rozmanu Rozi

Misli, 14. maj 2019 ― Na tokratnem večeru Društva slovenskih režiserjev bodo drevi v Slovenski kinoteki premierno prikazali dokumentarni filma Borisa Petkoviča o vsestranskem umetniku Andreju Rozmanu Rozi z naslovom Jaz sem za nič. Projekciji dokumentarca o pesniku, pisatelju, dramatiku, igralcu in prevajalcu bo sledil pogovor med režiserjem in portretirancem.
117: Stisni zobe, Jon

117: Stisni zobe, Jon

Glave (Apparatus), 14. maj 2019 ― Anže, Pižama, Eva in Gregor se znajdejo sredi bitke za Kraljevi pristanek. Ko se zdi že vse izgubljeno, Gregor z vibracijami svoje basovske štime ustvari sonično kupolo in jih reši pred padajočim kamenjem petega dela osme sezone Igre prestolov. Feedback je vedno dobrodošel. Težite nam lahko preko Twitterja ali pa na mail glave(afna)apparatus.si. Mreža Apparatus.si […]
Brezplačen ogled Plečnikove hiše

Brezplačen ogled Plečnikove hiše

Planet Siol.Net, 14. maj 2019 ― Ob sprehodu skozi Ljubljano ne morete spregledati množice ureditev in arhitekturnih stvaritev slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Arhitekt, rojen v Ljubljani in v stroki podučen na Dunaju, je v Pragi pridobil pomembno ustvarjalno širino, ki jo je ob prihodu v rodno Ljubljano spretno udejanjil in ustvaril fenomen, ki mu danes pravimo Plečnikova Ljubljana. Marsikatera ideja se mu je porodila prav v njegovem domu, v hiši v Trnovem, ki je danes urejena kot muzej in je bila leta 2009 razglašena za spomenik državnega pomena.
Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva

Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva

Časnik, 14. maj 2019 ― Eden ključnih izzivov sodobnega podjetništva je torej, kako jih pri svojem delu, v katerem se prepletata svoboda in odgovornost, primerno uresničevati, da »obotavljivosti ne 'prodamo' za zmernost, lahkomiselnosti za pogum, skopuštva za zmernost, farizejstva in nevoščljivosti za pravičnost. The post Duhovna, stvariteljska razsežnost podjetništva appeared first on Časnik.
Receptura za uspeh slovenske levice

Receptura za uspeh slovenske levice

Časnik, 14. maj 2019 ― Sodobni zahodni svet režirajo ljudje, ki se svetovnonazorsko prištevajo med “progresivne” in levičarje. Nad popkulturo, medijskim “mainstreamom”, politiko in celo družbenimi omrežji bedijo tisti, ki so v 60., 70. in 80. letih veljali za anarhiste, pripadnike subkultur in “socialne gverilce”, a so do današnjih dni zavzeli pozicijo umirjenih, dolgobradih in dobrodušnih gurujev javnega mnenja ustoličeni […] The post Receptura za uspeh slovenske levice appeared first on Časnik.

14. maja 1912 se je v Črenšovcih rodil duhovnik in zgodovinar Ivan Zelko

Kamra.si, 14. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. maja 1912 se je v Črenšovcih rodil duhovnik in zgodovinar Ivan Zelko. Umrl je 13. avgusta 1986 v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah. Po osnovni šoli v domačem kraju ter gimnaziji v Murski Soboti in Ljubljani, se je odločil za študij teologije v Mariboru, kjer je bil leta 1935 tudi posvečen v duhovnika. Kot mlad duhovnik je služboval v več župnijah v Pomurju, v vojnem metežu druge svetovne vojne pa nekaj časa tudi na Madžarskem. Od leta 1946 do smrti, to je polnih štirideset let, pa je bila njegova duhovniška postaja Špitalič pri Slovenskih Konjicah.
V Cannesu se začenja praznik sedme umetnosti

V Cannesu se začenja praznik sedme umetnosti

Misli, 14. maj 2019 ― V Cannesu se danes začenja 72. mednarodni filmski festival, ki velja za najbolj glamuroznega na svetu. Odprla ga bo premiera zombie komedije The Dead Don't Die ameriškega režiserja Jima Jarmuscha. Za zlato palmo se bo letos potegovalo 21 filmov, častno zlato palmo bodo podelili francoskemu igralcu Alainu Delonu.
Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

Agata Tomažič: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem

ARS Esej na radiu, 14. maj 2019 ― Agata Tomažič je prispevek objavila na spletnem naslovu LUD Literatura marca 2019 Novinarka, prevajalka in pisateljica Agata Tomažič je izdala več knjig: zbirko kratkih zgodb z naslovom Česar ne moreš povedati frizerki, izbor reportaž Zakaj potujete v take dežele in roman Tik pod nebom. Na spletni strani LUD Literatura je več njenih besedil, v oddaji pa lahko poslušate enega izmed njih: Slovenija med Kazahstanom in Kašmirjem. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura marca 2019. Besedilo bereta Mateja Perpar in Ivan Lotrič, bogatijo pa ga odlomki iz glasbene slike V stepah Srednje Azije Aleksandra Borodina v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana pod vodstvom dirigenta Marka Muniha. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic