SAVINJČANI BEREMO 2018/2019 – zaključno druženje bralcev z Mojco Širok in Eroiko Aromatiko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. maj 2019 ― Bralno gibanje v projektu Savinjčani beremo združuje bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Letošnja bralna sezona je bila dvanajsta po vrsti, bralo pa je doslej največ bralk in bralcev, to je 338. Izbirali so lahko iz bogatega nabora vsebin domačih in tujih avtorjev, ki smo ga kot vsako leto pripravili v knjižnici. Letošnje zaključno druženje je povsem napolnilo dvorano Doma II. slovenskega tabora Žalec. Leto 2018 je bilo Cankarjevo leto, njemu v spomin se je prireditev začela z recitalom o njegovem življenju, ki ga ...

Človek, kje si?

TV Kočevje, 13. maj 2019 ― Ko si zares prisluhnemo, slišimo klic narave. Ta nas vodi nazaj h koreninam, k znanju prvobitnih ljudi. Odločitev, kaj bomo za boljši svet naredili, ni odločitev večine, temveč vsakega posameznika.
Jela Krečič: Knjiga drugih

Jela Krečič: Knjiga drugih

ARS Izšlo je, 13. maj 2019 ― Pisateljica pripoveduje o svojem drugem romanu. Pisateljica, novinarka in urednica Jela Krečič se je s svojim drugim romanom Knjiga drugih uvrstila med deseterico, ki se poteguje za nagrado kresnik za najboljši roman minulega leta. V romanu je ustvarila bogato galerijo človeških likov, ki jih sicer povezuje knjiga, ki potuje od enega do drugega, predvsem pa njihov poskus (za)živeti polno življenje. Avtorica je v roman vpisala vrsto kulturnih referenc, ki bralcu približajo posamezne romaneskne like. In čeprav je romanesknih likov pet, šest in morda še več, ni dvoma, da je avtorica z romanom izpisala tudi svoje osebno razumevanje in videnje sveta, celo vrednotenje. Več o romanu je povedala v pogovoru z Markom Goljo za oddajo Izšlo je. Vabljeni k poslušanju.
BOGDAN BORČIĆ: SLIKE

BOGDAN BORČIĆ: SLIKE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. maj 2019 ― Bogdan Borčić je pomemben predstavnik visokega modernizma in minimalizma in eden osrednjih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Ustvarjal je risbe, slike, grafike in objekte in imel okoli 190 samostojnih razstav ter sodeloval na številnih razstavah pri nas in po svetu. Njegova dela so v pomembnih zbirkah doma in v tujini. Največji opus njegovih del hranita Galerija Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki (grafični kabinet in Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu (slikarska zbirka). Za umetniško ustvarjanje je prejel več kot petdeset (mednarodnih) nagrad in priznanj in je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. V Ljubljani se je s samostojno razstavo slik zadnjič predstavil v Galeriji Cankarjevega doma leta 2013, v Galeriji Equrna pa davnega leta 1996, kjer so takrat pripravili razstavo njegovih novih slik. S tokratno razstavo nadaljujemo tam, kjer se je takrat razstava zaključila. Gre za prikaz Borčićevega slikarskega opusa, ki ga je snoval po letu 2000. Slike sodijo v umetnikovo zrelo obdobje, ko je raziskoval barvno polje in ustvaril dovršeno likovno celoto, katere del so bili tudi skrbno premišljeni okvirji. Barve je nanašal pastozno ali lazurno in dosegel učinek napetosti ali zračnosti kompozicije. Pretanjeni barvni odnosi in liki se tako skladajo s kompozicijskimi prijemi v enoviti harmonični lepoti. Kustosa razstave sta Arne Brejc, vodja galerije in umetnikova hči Barbara Borčić, umetnostna zgodovinarka in dobra poznavalka njegovega dela.

Festival performansa Nove pošte za izhodišče vzel sovražni govor

Misli, 13. maj 2019 ― V Ljubljani bo od 15. do 18. maja potekal Festival performansa. Po besedah direktorja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Tiborja Miheliča Syeda ne gre za festival v običajnem pomenu besede, ki v nekaj dnevih predstavi produkcijo različnih ustvarjalcev in producentov, ampak za novo produkcijo v okviru druge sezone Nove pošte.

od-do arhitektura: Stanovanje LC

OUTSIDER, 13. maj 2019 ― Spoznajte nov biro na slovenski arhitekturni sceni: to je od-do arhitektura. Mlada arhitekta, ki stojita za novo znamko, pri Outsiderju debitirata z notranjo opremo Stanovanja LC. Bi tudi vi imeli stanovanje, ki se z opremo prilagaja vašemu počutju? Za to ne potrebujete divjih tehnoloških rešitev, le dva arhitekta, ki si upata poseči po najpreprostejših rešitvah… The post od-do arhitektura: Stanovanje LC appeared first on OUTSIDER.

Bitka TIGR-a na Mali gori

Zgodovina na dlani, 13. maj 2019 13. maja 1941 je pri Češarkovi oziroma Lovšinovi lovski koči na Mali gori nad Ribnico prišlo do bitke med borci primorske narodnoobrambne organizacije TIGR in italijanskim okupatorjem, ki velja za prvi spopad na slovenskih tleh po okupaciji Kraljevine Jugoslavije in razkosanju slovenskega ozemlja. Do bitke je prišlo zjutraj, ko so… Preberi The post Bitka TIGR-a na Mali gori appeared first on Zgodovina na dlani.
RŠe na mnoga leta!

RŠe na mnoga leta!

Odzven, 13. maj 2019 ― Četudi je četrtkovo vreme na dan zmage (pre)formatiralo izbiro koncertnega prizorišča za sklepno rojstnodnevno praznovanje Radia Študent, se je nostalgični spomin razkrajal pred Kinom Šiška na asfaltu, oprašenem s svežim dežjem.
Znanih deset nominirancev za desetnico

Znanih deset nominirancev za desetnico

Misli, 13. maj 2019 ― Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljšo otroško ali mladinsko delo. Za nagrado se bodo potegovali Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Nina Mav Hrovat, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza, Anja Štefan in Janja Vidmar. Nagrajenec bo znan 23. maja.
Mednarodni muzejski dan 2019

Mednarodni muzejski dan 2019

SEM, 13. maj 2019 ― Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V soboto, 18. maja, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Z vami delimo še program ICOM Slovenija za mednarodni muzejski dan v soboto, 18. maja 2018:         10.00: družinske ustvarjalne delavnice (skupna muzejska akcija za družine in otroke, muzejska ploščad Metelkova, Ljubljana).         11.00: tiskovna konferenca vseh treh slovenskih muzejskih organizacij: Skupnost muzejev Slovenije (SMS), Slovensko muzejsko društvo (SMD), ICOM Slovenija (Mednarodni muzejski svet – Slovenski odbor). SMS bo predstavila Poletno muzejsko noč, ki bo letos 15. junija 2019. SMD bo predstavilo podelitev Valvasorjevih nagrad za leto 2019 s knjižico prejemnikov. ICOM Slovenija bo predstavil temo letošnjega mednarodnega muzejskega dneva, programe v muzejih in galerijah po Sloveniji na ta dan kot del vseslovenske akcije ter pomembne aktivnosti ICOM-a za leto 2019. Posebna gostja bo ga. Suay Aksoy, predsednica Mednarodnega muzejskega sveta ICOM iz Pariza. Tiskovna konferenca bo v upravni stavbi Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, Ljubljana.         11.30: odprtje skupne razstave državnih muzejev Slovenije na temo MMD na muzejski ploščadi na Metelkovi. Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno obeležujejo MMD s postavitvijo skupne razstave, posvečene osvetlitvi izpostavljene teme HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. O letošnji temi MUZEJI KOT KULTURNA SREDIŠČA: PRIHODNOST TRADICIJE: Vloga muzejev v družbi se spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so
Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010

Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010

SEM, 13. maj 2019 ― V letošnjem letu sedem slovenskih razstavišč predstavlja spominske razstave v počastitev 100. obletnice rojstva velike slovenske umetnice, slikarke in kulturnice Alenke Gerlovič (1919 – 2010). Prva v nizu razstav, posvečenih Gerlovičevi, je bila odprta že ta teden (7. maja 2019) v Galeriji ZDSLU z naslovom Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010. SEM se s svojo razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič: Makedonski cikel v SEM, ki jo odpira 12. junija 2019, pridružuje  vsem drugim ustanovam, ki hranijo zapuščino Alenke Gerlovič in jo bodo predstavile v letošnjem letu - Dolenjski muzej v Novem mestu, Galerija Miklova hiša v Ribnici, Galerija Prešernovih nagrajencev v Kranju, Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in Posavski muzej Brežice, vlogo organizatorja projekta, skupne informativne razstave in producenta kataloga pa prevzema ZDSLU. O sodelovanju: SEM se je odzval na pobudo ZDSLU in gospe Tatjane Pinoza, da v letu 2019, ko obhajamo stoto obletnico rojstva slovenske umetnice Alenke Gerlovič, javnosti predstavi del umetničine zapuščine, ki jo hrani. Slednja obsega 90 del v tehnikah rjave, črne in rdeče krede, perorisbe s tušem, risbe s čopičem in tušem ter 10 akvarelov, ki so nastala v letih med 1953 in 1955 ter eno delo leta 1957 ob njenih obiskih Makedonije v Skopju in okoliških vaseh. Umetnica je ta del svojega opusa podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju leta 2003, čemur je dodala še škatlo s petimi filmi, posnetimi leta 1955, in fotografijami, nastalimi iz teh filmov, ki so skrbno dokumentirane s podatki o kraju in času posnetka. Motivika likovnih del in fotografij obsega prizore iz vsakdanjega življenja, kot so različna gospodarska opravila, noše, živali in arhitekturo.
Razstava »Čutim Slovenijo, čutim Celje«

Razstava »Čutim Slovenijo, čutim Celje«

SEM, 13. maj 2019 ― Slovenija leži na prostoru, ki je bil vedno stičišče in križišče različnih migracij, Celje kot eno od tranzitih mest prav tako. Razstava bo predstavila migracije kot del vsakdanje človekove težnje po iskanju boljšega življenja in ob tem preko osebnih zgodb posameznikov in njihovih osebnih predmetov predstavila ljudi, ki so se iz različnih vzrokov priselili v Slovenijo in Celje ter si tukaj uredili novo, uspešno in drugačno življenje.  Muzeološki koncept, ki ga je pripravil kustos Sebastja Weber, temelji na idejni zasnovi dela razstave  »Afrika in Slovenija. Preplet ljudi in predmetov«,  ki sta ga v Slovenskem etnografskem muzeju pripravili kustosinji dr. Bojana Rogelj Škafar in Tina Palaić. Razstava, ki je nastala v okviru projekta SWICH, je bila na ogled med 30. 11 2017 in 2. 5. 2018. Del razstave je bil posvečen posameznikom in njihovim osebnim zgodbam, ki so jih gradili okoli osebnih predmetov.  Osebna zgodba je bila predstavljena kot kratek AV zapis, ki je dopolnjeval predmete, razstavljene v vitrini. Vsem zgodbam je  skupno predvsem to, da so vsi posamezniki Afričani, ki so v Slovenijo prišli v okviru študentskih izmenjav v času Gibanja neuvrščenih. Ta del razstave bo gostujoči del razstave v MNZC, ki pa bo po enakih principih razširjena z zgodbami priseljencev, ki so se v Celje priselili iz različnih držav in si v Celju zgradili nov način življenja. Z njim ter  s svojim delovanjem tako ali drugače vplivajo na celjsko družbo in kulturo. Uvodno besedilo bo namenjeno predstavitvi pomena razstave, migracijam nasplošno in sodelovanju s SEM. Zadnji del razstavepa bodo kratki pozdravi Celjanov, ki so iz Celja  odšli v svet in si uredili novo življenje. Ti »pozdravi« bodo predstavljeni na razglednicah, ki jih bodo izseljenci v času snovanja razstave  po pošti poslali v muzej.
še novic