Rok Vilčnik rokgre: Drame

Koridor, 31. maj 2019 ― Zbirka Drame je smiselno nadaljevanje avtorjeve dramatske poti, hkrati pa predstavlja njegovo zaokroženo in precej plodno obdobje ustvarjanja, saj se je v tem desetletju (2010–2019) še bolj uveljavil kot eden izmed bolj vidnih predstavnikov sodobne slovenske dramatike. The post Rok Vilčnik rokgre: Drame appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Uspešen zaključek 6. Drama Festivala

SiGledal Novice, 31. maj 2019 ― Mednarodni festival, ki je letos prvič pripeljal v Ljubljano izključno tuje gostujoče uprizoritve, s programskim poudarkom na hrvaški gledališki ustvarjalnosti in številnimi spremljevalnimi prireditvami, je obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev. Nagrado Jerneja Šugmana za najboljšo festivalsko predstavo po izboru občinstva prejme uprizoritev Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuk Torbice.
Goriške Glasbe sveta in Šaleški akademski zbor

Goriške Glasbe sveta in Šaleški akademski zbor

ARS Svet kulture, 31. maj 2019 ― Z nastopom seksteta trobentača Enrica Rave se bo v nedeljo v goriškem Avditoriju začel etno in jazz festival Glasbe sveta. Predstavili bomo goriški festival Glasbe sveta, ki se bo začel v nedeljo, ter jutrišnji praznični koncert Šaleškega akademskega zbora. Objavili bomo komentar iz zamejstva: Marij Čuk je obiskal 15. zgodovinsko srečanje pod imenom Estoria oziroma Jezgodovina.  
Ogolela odrešitev

Ogolela odrešitev

Odzven, 31. maj 2019 ― Prvenec Botox je bil oznanilo nečesa, kar je človeški naravi prirojeno, vendar dostikrat ravno tako tudi izrojeno. Novi album Save As sicer ne ponuja dokončne evolucijske (od)rešitve, a se iz labirinta umetno poustvarjenih spodbud in nenehne napetosti čustev, ki jih Warrego Valles skozi skladbe razkriva, zrcali končni obračun nas z nami.

Postelja UniSeks S

OUTSIDER, 31. maj 2019 ― Pred časom smo poročali o tem »kako je neki arhitekt miško in Autocad zalučal skozi okno in postal varilec«. Ta arhitekt je Tomaž Čeligoj. Odprl je svojo varilsko delavnico in jo poimenoval TOJO.I.TO.  V teh skoraj štirih letih, od kar se je osvobodil miške in Autocada, smo videli že kar nekaj njegovih varilskih izdelkov. Znano… The post Postelja UniSeks S appeared first on OUTSIDER.

Pesem o sebi (odlomki)

Vrabec Anarhist, 31. maj 2019 ― Skoz mene zvenijo številni davno onemeli glasovi, glasovi brezmejne generacije zapornikov in sužnjev, glasovi bolnikov in obupancev in tatov in pritlikavcev. The post Pesem o sebi (odlomki) appeared first on Vrabec Anarhist.
Nāgārjuna in njegovi Temeljni verzi o srednji poti

Nāgārjuna in njegovi Temeljni verzi o srednji poti

ARS Ars humana, 31. maj 2019 ― Ob prevodu temeljnega dela budističnega filozofa V knjižni zbirki KUD Logos je kot petinšestdeseta knjiga izšlo delo Temeljni verzi o srednji poti indijskega filozofa Nāgārjune. Delo so poslovenili Ana Bajželj, Sebastjan Vörös in Gašper Kvartič, spremno besedo sta napisala prvoomenjena prevajalca. V spremni besedi sta orisala osnove Budovega nauka, nato Nāgārjunovo življenje in nekatere najpomembnejše elemente njegove »filozofije praznine«, ki sta jo tudi interpretirala z naslonitvijo na francoskega zgodovinarja filozofije Pierra Hadota – ta poudarja, da moramo filozofska »besedila vpeti v živeto prakso, iz katere izhajajo.« Več o Nāgārjuni in bivanjsko-idejnem ozadju njegovih Temeljnih verzov o srednji poti bosta v oddaji Ars humana povedala dr. Nina Petek in dr. Sebastjan Vörös, slišali pa bomo tudi izjavo dr. Ane Bajželj.
Nov predsednik DSP Dušan Merc

Nov predsednik DSP Dušan Merc

ARS Kulturna panorama, 31. maj 2019 ― Nekaj minut namenjamo tudi 15. bralnemu festivalu Knjižnica pod krošnjami. V današnji oddaji boste najprej slišali o načrtih novega predsednika Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca. Napovedali bomo festival Mesto knjige, ki se začenja v Novi Gorici. Opozorili bomo na eno od razstav fotografij Wilhelma Heiligerja, ki je na ogled v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Spomnili bomo na stoletnico prve uprizoritve Cankarjevih Hlapcev, ki so jo v Slovenskem gledališkem inštitutu zaznamovali z izidom zbornika. Nekaj minut bomo namenili letošnji prejemnici Lavrinove diplome Darji Betocchi, ki so jo pri Društvu slovenskih književnih prevajalcev nagradili za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture. Omenili bomo še gostujočo razstavo Posavskega muzeja Brežice v Muzeju Krško. Razstavo z naslovom Franjo in Iva Stiplovšek: razvoj muzealstva v Posavju so pripravili  ob 120 – letnici rojstva Franja Stiplovška in kot uvod v obeležitev 70-letnice Posavskega muzeja Brežice. Zadnjih nekaj minut pa bomo namenili tudi 15. bralnemu festivalu Knjižnica pod krošnjami.

Očarljive trojnosti

Kriterij.si, 31. maj 2019 ― Očarljive trojnosti Tina Valentan, Maja Kalafatić, Nina Pertot Weis, Polona Maher, Barbara Novakovič: Tri verzije prostora Urednik Fri, 05/31/2019 - 11:07 Očarljive trojnosti V okviru trilogije Dinamike prostorov 2016–2018 smo si v Stari mestni elektrarni lahko ogledali njen zadnji del z naslovom Tri verzije prostora. Vse tri predstave (Pendulum, Točka osi, Tri verzije prostora) so ustvarile dvojice koreografinje in likovne oz. vizualne umetnice, pri Treh verzijah prostora sta bili to Tina Valentan in Maja Kalafatić. Njuno soustvarjanje je porodilo neobičajno improvizacijsko formo in izredno gledljivo dogajanje na odru, ki je med drugim zanimivo zaradi vseh trojnosti (naključnih, ali ne), ki se pojavijo. V Treh verzijah prostora namreč plešejo tri plesalke, zgodijo se tri pomembnejše spremembe svetlobe in tri pomembnejše spremembe postavitev papirnatih inštalacij, trikrat pa se zgodijo tudi kostumografske spremembe. Očarljive trojnosti sicer niso poglaviten vidik, zato pa poudarjajo čutno estetiko predstave. Začetek je z vstopom vseh treh izvajalk tih in mehak, kar podpirata tudi projekcija oblakov, ki se razprostira po odru, ter postavitev šestih papirnatih skulptur. Pet jih je položenih na tla, največja pa visi s stropa. Izvajalke se nežno premaknejo mednje in skupaj z njimi s svojimi telesi ustvarijo nekakšen objekt. Takoj pomislimo na telo, ki je hkrati pasivno in aktivno; se premika ali premika. Izvajalke namreč druga drugo telesno manipulirajo, to pa počnejo tudi z objekti v prostoru in to dvoje nas spodbudi k razmisleku o namenu plesnega telesa v prostoru, ki je lahko tam postavljeno kot skulptura, lahko je izredno aktivno in se giba, lahko pa povzroči premikanje objektov. V Treh verzijah prostorov je opazna fuzija teh treh možnosti, ki prostor konstantno spreminja glede na položaj skulptur, teles in razmerij med njimi. Sledenje vsemu dogajanju je, predvsem zaradi improvizirane oblike predstave, intenzivno, a nenaporno, saj se posamezni elementi med s
Novice: Druga koža - Odprtje razstave

Novice: Druga koža - Odprtje razstave

Tolminski muzej, 31. maj 2019 ― V Tolminskem muzeju odpiramo gostujočo razstavo Druga koža, ki govori o razvoju spodnjega perila od konca 19. stoletja do danes. Avtorica Nastja Dejak jo je leta 2016 postavila v Muzeju Ribnica, tokratna postavitev pa je dopolnjena s kosi iz oblačilne zbirke Tolminskega muzeja ter zgodbami in spomini posameznikov iz Zgornjega Posočja. Razstava Druga koža nas vodi skozi zgodovino spodnjega perila, nepogrešljivih kosov oblačil, ki nas spremljajo zadnjega pol tisočletja. ...

Dušan Sterle – Pod drobnogledom časa

Kamnik.info, 31. maj 2019 ― Galerija Miha Maleš je bila sinoči polna, kot že dolgo ne. Ne le obiskovalcev, ki so prišli na odprtje razstave »Pod drobnogledom časa«, ampak predvsem likovnih del kamniškega slikarja Dušana Sterleta, ki je, brez najmanjše trohice dvoma, bržkone eden izmed najbolj plodovitih, iskreno srčnih ter pronicljivih, predvsem pa (kritično) izpovedno močnih slovenskih likovnih ustvarjalcev. Ne ...
Posodobljena izdaja publikacije z naslovom Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije (2008–2018)

Posodobljena izdaja publikacije z naslovom Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije (2008–2018)

SEM, 31. maj 2019 ― Konec maja 2019 je izšla nova posodobljena izdaja publikacije z naslovom Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije (2008–2018), ki jo je izdal Slovenski etnografski muzej kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine. Dvojezična publikacija obsega predstavitve vseh enot nesnovne kulturne dediščine, ki so bile med letoma 2008 in 2018 vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine. Z besedo in sliko je tako predstavljenih 67 enot nesnovne kulturne dediščine.
Nova monografija dr. Tanje Roženbergar

Nova monografija dr. Tanje Roženbergar

SEM, 31. maj 2019 ― Dr. Tanja Roženbergar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja, je izdala znanstveno monografijo “Urbani fenomeni, muzejske perspektive v etnološkem in kulturnoantropološkem diskurzu”. Gre za zgoščen prikaz soočanj urbaniziranega sveta in novih teženj v muzeologiji v prepletenosti ved etnologije, kulturne antropologije in muzeologije s poglobljenim poudarkom na muzejih v Sloveniji. Založnik monografije je SED Slovensko etnološko društvo (Knjižnice Glasnika Slovenskega etnološkega društva). Vabljeni k branju in nakupu publikacije! Za nakup publikacije se obrnite na info@sed-drustvo.si.

AKTV 30.5.2019 – 1.del

AKTV, 31. maj 2019 ― Prvi del četrtega oddajanja Akademske televizije (AKTV) v študijskem letu 2018/2019: – Televizijska informativna oddaja “Študentsko oko”, ki so jo vsebinsko pripravili študenti FDV pri predmetih Medijski praktikum I in II ter Televizijsko novinarstvo...
Davorin Hostnik, tkalec slovensko-ruskega prijateljstva

Davorin Hostnik, tkalec slovensko-ruskega prijateljstva

ARS Jezikovni pogovori, 31. maj 2019 ― Ob obisku ruskega zunanjega ministra v Sloveniji Sergeja Lavrova so mu v Šmartnem pri Litiji odkrili spomenik Ob obisku ruskega zunanjega ministra v Sloveniji Sergeja Lavrova so v Šmartnem pri Litiji odkrili spomenik Davorinu Hostniku, avtorju prvega rusko-slovenskega in slovensko-ruskega slovarja ter druge slovnice ruskega jezika za Slovence. Čeprav je dvojezični slovar z današnjega jezikoslovnega vidika pomanjkljiv, je vendarle edinstven, saj je Hostnik z njim oral ledino in še danes navdušuje z živim in pragmatičnim pristopom, ki želi Slovencu olajšati učenje ruskega jezika in spoznavanje ruske kulture. Gostja oddaje je prof. dr. Aleksandra Derganc z Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Vurnikovi dnevi

Fakulteta za dizajn, 31. maj 2019 ― Vabljeni na že šeste Vurnikove dni! Čakajo nas dogodki, ki skozi umetnost, arhitekturo, glasbo in dobro voljo, osvetljujejo delo arhitekta Ivana Vurnika ter slikarke in oblikovalke Helene Kottler Vurnik. Letošnji Vurnikovi dnevi bodo potekali od 23. maja do 30. junija na različnih lokacijah po Radovljici in njeni okolici ter tudi v Ljubljani in Mariboru. Pripravlja […]

Na potovanje skozi čas smo popeljali OSNOVNOŠOLCE iz Kranjske Gore!

Ana Monro, 31. maj 2019 ― V četrtek, 30. maja, so Ljubljanske zgodbe doživeli osnovnošolci iz Kranjske Gore, ki so na interaktivnem potovanju skozi pestro zgodovino Gornjega trga zelo uživali. Prebivalci in obiskovalci Ljubljane si jih lahko spet ogledate v petek, 7. junija ob 18.00 (v slovenskem jeziku) in 20.30 (v angleškem jeziku). Prisrčno vabljeni! VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA         The post Na potovanje skozi čas smo popeljali OSNOVNOŠOLCE iz Kranjske Gore! appeared first on Ana Monro.
Jacob’s Ladder (1990)

Jacob’s Ladder (1990)

Deseta umetnost, 31. maj 2019 ― Potem, ko je moške (predvsem tiste, ki jim je skok čez plot predstavljal seksualne sanje) prestrašil z erotičnim trilerjem Fatal Attraction, se je režiser Adrian Lyne za svoj naslednji podvig zastavil še bolj radikalen projekt. Jacob’s Ladder je namreč izredno temačna, kompleksna in premetena psihološka grozljivka, ki jo je najlažje opisati kot nočno moro, kateri ne morejo ubežati ne gledalci, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Star Wars: Episode V — The Empire Strikes Back (1980)  Godzilla: King of The Monsters (2019)  Person to Person (2017)  Wonder Woman (2017)  The Lord Of The Rings: The Return Of The King (2003) Copyright © Deseta umetnost [Jacob's Ladder (1990)], All Right Reserved. 2019.

Chernobyl (2019)

Deseta umetnost, 31. maj 2019 ― Petdelna miniserija Chernobyl je ambiciozna in strašljivo natančna rekonstrukcija največje naravne katastrofe v zgodovini človeštva; 26. aprila 1986 je v jedrski elektrarni v ruskem Černobilu odjeknila močna eksplozija jedrskega reaktorja, ki je povzročila popoln kolaps tedaj še vedno stabilne in ponosne Sovjetske zvezde, posledice nesreče pa so bile tako gigantske, da jih redki prebivalci tega območja čutijo še danes. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  1 (One) on this item You might be interested in this:    Avengers: Endgame (2019)  Šazam!  Na obali Chesil  Krvavo, grozljivo in strah vzbujajoče - TOP 10 grozljivk  Svideteli Putina (2018) Copyright © Deseta umetnost [Chernobyl (2019)], All Right Reserved. 2019.

Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 31. maj 2019 ― Jan Meznarič je doktorski študent in raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ob računalniških oblakih njegov čas zapolnjuje glasba, ki se ji posveča tako kot ustvarjalec kot tudi kritični poslušalec. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbral dramo Gorana Gluvića Čuvaja zadnjega kozarca vode.
1933 Markovec – Pri Špetnaku

1933 Markovec – Pri Špetnaku

Stare slike (Cerknica), 31. maj 2019 ― Na sliki je razglednica Markovca, konkretno žage in poslopij Franja Žagarja, po domače Špetnakova žaga iz okoli leta 1933. Na levi je žaga, poleg stavba s trgovino in prostorom za gostilno spodaj ter direktorjevim stanovanjem nad njo, više pa je še več stanovanj. Tam so stanovale družine delavcev – Hajcarjevi, Glavaševi, Rugljevi … Zadaj je […]
Pred 200 leti se je rodil vplivni ameriški pesnik Walt Whitman

Pred 200 leti se je rodil vplivni ameriški pesnik Walt Whitman

Misli, 31. maj 2019 ― Mineva 200 let od rojstva ameriškega pesnika, esejista, humanista in novinarja Walta Whitmana, ki danes velja za enega najbolj vplivnih ameriških pesnikov vseh časov. Najbolj poznan je po zbirki Travne bilke iz leta 1855, v kateri je v prostem verzu in bogatem, pogosto simboličnem jeziku slavil Ameriko kot deželo velikih možnosti.
Haloze

Haloze

ARS Za en bokal muzike, 31. maj 2019 ― Slišali bomo posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali posnetke iz časov, ko je etnomuzikološka stroka Haloze na novo odkrivala. Razlog za takrat sveže navdušenje je bil predvsem starinski način petja, še posebej t.i. petje na tretko… To in še marsikaj bomo slišali na posnetkih iz petdesetih in šestdesetih let, ki sta jih pred skoraj natančno petdesetimi leti na radiu predstavila avtor Valens Vodušek in urednica Zmaga Kumer.
Od izvira do izliva

Od izvira do izliva

SIGIC - Novice, 31. maj 2019 ― Široko zasnovano Kulturno umetniško društvo Morgan prireja tudi regijsko zastavljeni koncertni cikel Pretočnice, ki izhaja iz raznovrstne in izmuzljive narave glasbene umetnosti in se hkrati naslaja na regijsko razpršenost umeščenih dogodkov, ki potekajo vzdolž celotne doline reke Soče, od izvira preko pretokov in odlivov do končnega izliva.
še novic