V STUDIU GAM smo futrali ego!

Ana Monro, 20. junij 2019 ― V sredo, 19. junija, je v Studiu GAM gostovala vsestranska performerka, nekdanja Šuglarka in diplomantka cirkuške akademije Helikos v Firencah, Anja Bezlova. S sabo je pripeljala 6 alteregov, ki skupaj z njo (so)ustvarjajo predstavo Futraj moj ego, in maestra Gorskega (Goran Završnik). Program v Studiu GAM se nadaljuje jeseni.               The post V STUDIU GAM smo futrali ego! appeared first on Ana Monro.
Festival Free Forms ponovno osvaja Preddvor

Festival Free Forms ponovno osvaja Preddvor

Odzven, 20. junij 2019 ― Free Forms je festival, ki spodbuja dialog med domačimi in tujimi glasbeniki ter združuje različne glasbene prakse v skupno formo eksperimentalne in improvizirane glasbe. Kot so uvodoma povedali organizatorji, se trudijo festival organizirati vsakič malo drugače.
Seks, droge in kozorogi

Seks, droge in kozorogi

LUD Literatura, 20. junij 2019 ― Predvsem pa knjiga postreže z zelo izrazito in močno atmosfero. Vonj zatona? Pa ja, dejansko je nekakšen vonj. Dejansko roman s svojim naštevanjem teh in onih mahinacij postaja prav nekoliko zoprn, nevaren in zatohel, po plati atmosfere torej nekako takšen kot svet, ki ga prikazuje, kar je pravzaprav redka čednost.

Ljubiteljski skok v festival s kinootoškim fanzinom

Kino Otok, 20. junij 2019 ― Ob proslavljanju 15. obletnice Kino Otoka je nastal pravcati fanzin, ki je s pogledom v preteklost festivala segel vse do njegove čisto prve izdaje v letu 2004. Ljubiteljski časopis, ki je med letošnjim festivalom v tiskani obliki krožil med obiskovalci, je zdaj na voljo tudi...
Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija

Andrej Tomažin: Anonimna tehnologija

ARS Izšlo je, 20. junij 2019 ― O zbirki kratkih zgodb o odnosu človeka do tehnologije Pisatelj in pesnik Andrej Tomažin (1988) je prvenko, zbirko kratkih zgodb Stramorjevi koraki objavil leta 2014, dve leti pozneje roman Črvi, leta 2018 pa kar dve knjigi, zbirko poezije Izhodišča in zbirko kratkih zgodb Anonimna tehnologija. V slednji je zanimivo tematiziral odnos človeka do tehnologije, odnos, ki je morda komu videti kot znanstvena fantastika, pa vendar je še kako živ in navzoč. Več o zbirki Anonimna tehnologija je avtor povedal v pogovoru z radijskim kolegom in pesnikom Gregorjem Podlogarjem, prebral pa je tudi odlomek iz zgodbe Novo ravnotežje. Vabljeni k poslušanju.
5. julij ob 19. uri: Slovenci, začenjajo se novi časi… (1918-1920); Liznjekova domačija

5. julij ob 19. uri: Slovenci, začenjajo se novi časi… (1918-1920); Liznjekova domačija

Gornjesavski muzej Jesenice, 20. junij 2019 ― Gornjesavski muzej Jesenice vas v petek, 5. julija, ob 19. uri  vabi v Liznjekovo domačijo v Kranjski Gori (Borovška cesta 63) na odprtje gostujoče dokumentarne razstave z naslovom "Slovenci, začenjajo se novi časi… (1918-1920)". Zgodovinski arhiv Ljubljana predstavlja razmere takoj po koncu prve svetovne vojne, kot so: razpad avstro-ogrske vojske in vračanje vojakov domov, pomoč svojcem [...]
Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

Mathieu Amalric, Najlepša dežela na svetu, Anna, Poletni kino na Krasu, Il Cinema Ritrovato

ARS Gremo v kino, 20. junij 2019 ― Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani. Pred mikrofon smo povabili francoskega režiserja in igralca Mathieuja Amalrica, ki se je s svojima filmoma o Johnu Zornu mudil v Ljubljani v sklopu festivala Naj se rola in 60. Jazz festivala. Ta teden se je končala tudi 10. izdaja Festivala migrantskega filma, ki je letos poleg Kinodvora in Slovenske kinoteke v Ljubljani potekal še na enajstih drugih prizoriščih po vsej Sloveniji. Kot zaključni film so na svetovni dan beguncev, 20. junija, prikazali Najlepšo deželo na svetu kultnega srbskega režiserja Želimirja Žilnika. V nadaljevanju bomo ocenili še Anno Luca Bessona in se ozrli po poletnem filmskem in filmsko-festivalskem dogajanju vse od Divače, italijanske Bologne do Kosova, Francije in celo Škotske. Pred mikrofon smo povabili Varjo Močnik, urednico filmskega programa v Slovenski kinoteki in britanskega kritika Michaela Pattisona, ki je redni gost tudi na filmskih festivalih v Sloveniji. Vabljeni k poslušanju!
Zlatnik poezije za pesnika realnega življenja Ervina Fritza

Zlatnik poezije za pesnika realnega življenja Ervina Fritza

Misli, 20. junij 2019 ― Prejemnik že 15. zlatnika poezije za življenjsko delo je pesnik Ervin Fritz, iz katerega del "z vsemi registri zveni realno življenje". Fritz bo nagrado prejel "za razigranost pesniškega jezika in za prispevek k slovenski literaturi in umetnosti". Zlatnik poezije bodo hkrati z Veronikino nagrado za zbirko leta podelili v zadnjem tednu avgusta.
Kako bi bile videti volitve na Tinderju?

Kako bi bile videti volitve na Tinderju?

Planet Siol.Net, 20. junij 2019 ― Bi si želeli države, ki je popolnoma digitalizirana? Države, ki je vitka in tehnološko napredna zmagovalka? Države, v kateri so izboljšane čakalne vrste v zdravstvu, v kateri so volitve stran le en premik s prstom na ekranu levo ali desno in v kateri lahko sodelujete pri upravljanju proračuna?

Katja Vravnik in Tea Kovše iz Zadruge ZRaven: Združujeva sodobni ples in lutke (intervju)

SiGledal Novice, 20. junij 2019 ― Avtorici in performerki Katja Vravnik in Tea Kovše sta tandem, ki v lokalnem okolju Raven na Koroškem nemalokrat preseneča z nekonvencionalnimi akcijami, aktivizmom, uličnimi predstavami ali plesnimi grozljivkami. Njun glavni fokus je Gledališče DELA, v katerem združujeta sodobni ples in lutke, z ustvarjanjem pa že prodirata širše, tudi v tujino.

Kultura e–novice, 20. junij 2019

CED, 20. junij 2019 ― Pozdravljeni, tik pred vstopom v poletje smo prejeli veselo novico. Radio Študent je skupaj s partnerji uspel na razpisu Music Moves Europe – Online and Offline Distribution, na katerem je bilo sicer izbranih zgolj 9 projektov. Omenjeni razpis je eden od štirih ukrepov v okviru pobude Music Moves Europe – paketa ukrepov za glasbeni sektor,[...]
Začenja se Lent

Začenja se Lent

ARS Svet kulture, 20. junij 2019 ― Desetdnevni mariborski festival Lent danes odpira koncert bosanske zasedbe Dubioza Kolektiv Najdaljši dnevi v letu bodo na področju kulture v znamenju festivala Lent v Mariboru – edinstvenega prepleta kulture, glasbe, kulinarike, umetnosti, druženja in gledališča, ki mu namenjamo uvodne minute v današnji oddaji. Prostor bomo odmerili tudi mednarodni fotografski razstavi Instinkt v Cankarjevem domu, razstavi Dokaz št. 1 v Mestni galeriji Ljubljana, premieri predstave Izkoristi in zavrzi me v Mestnem gledališču Ljubljanskem in dogajanju na 60. Jazz festivalu Ljubljana.
Dirty Electronics: Solder & Synonyms

Dirty Electronics: Solder & Synonyms

PIFcamp, 20. junij 2019 ― Pridružite se projektu Johna Richardsa aka Dirty Electronics na eklektičnem potovanju, ki združuje sestavljanje DIY vezij in pisanje besedil! Ideja projekta Solder & Synonyms inspiracijo črpa iz slikovite okolice doline Soče in jo združuje z sestavljanjem vezij, circuit bendingom, pisanjem besedil in kritičnim mišljenjem. Udeleženci bodo tekom tedna razvijali besedila, npr. zgodbe, poezijo, manifeste, sheme … Preberi več o Dirty Electronics: Solder & Synonyms The post Dirty Electronics: Solder & Synonyms appeared first on PIFcamp.

Simon Jenko: pesnik Sorškega polja : razstava ob 150. obletnici smrti

Kamra.si, 20. junij 2019 ― Simon Jenko (1835-1869) je literarno ustvarjal že v dijaških letih, vendar je številne zgodnje pesmi sam uničil. Kasneje je svoje pesmi objavljal v različnih leposlovnih listih, leta 1865 pa je svojo poezijo izdal v zbirki Pesmi. Razstava, ki smo jo v Slovanski knjižnici posvetili 150. obletnici smrti slovenskega pesnika in prozaista, je na ogled v 2. nadstropju Slovanske knjižnice med 17. 6. in 6. 7. 2019. Avtorica razstave je bibliotekarka Erika Marolt.
“Glagolite po naz redka zloueza.”

“Glagolite po naz redka zloueza.”

ARS Jezikovni pogovori, 20. junij 2019 ― Ddr. Igor Grdina o nedvomnih sledeh slovenskega jezika in identitete v Brižinskih spomenikih “Govorite za nami teh malo besed” je zapisano na pergamentu prvega Brižinskega spomenika. Spisani so bili na prehodu iz 10. v 11. stoletje. Vsi trije deli skupaj imajo 1014 besed v minuskuli nemških pisarskih središč, razvila pa se je iz karolinške minuskule. “Slovenci moramo vedeti, da je naša zgodovina dolgotrajna. Ima svoja Sonca in tudi svoje sence, kot pač vsaka zgodovina. Kot taka je neponovljiva in se odvija v podobnih ritmih kot druge srednjeevropske zgodovine, a na zelo poseben način,” razmišlja ddr. Igor Grdina, ki je natančno raziskoval zunanjo in notranjo zgradbo Brižinskih spomenikov. V njih najdemo prvi rešeni slovenski pravopisni problem in “nedvomne sledi slovenščine”.

LYSISTRATA

Kino Šiška, 20. junij 2019 ― Pred četrtkovim koncertom v Kinu Šiška smo se po telefonu pogovarjali s francosko post rock zasedbo Lysistrata. Mladi trio je prejemnik različnih glasbenih nagrad, v okviru koncertne turneje, ki traja že od aprila, pa se bodo, kot že omenjeno, ustavili tudi pri nas. O njihovi glasbi, nastanku zasedbe in o trunerji smo se po telefonu pogovarjali z bobnarjem Benom Amosom Cooperjem.
Na Mali sceni MGL premiera predstave Izkoristi in zavrzi me

Na Mali sceni MGL premiera predstave Izkoristi in zavrzi me

Misli, 20. junij 2019 ― Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi premiera krstne uprizoritve drame Izkoristi in zavrzi me avtorice Ize Strehar. Ta po besedah dramaturginje Ire Ratej v besedilu odpira teme, kot so beg pred odgovornostjo, pomanjkanje empatije, iskanje instantne zadovoljitve in duhovna izpraznjenost.

20. junija 1994 je umrla Julija Bračič, slovenska pisateljica

Kamra.si, 20. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...20. junija 1994 je umrla Julija Bračič, slovenska pisateljica. Rodila se je 24. januarja 1913 v Zgornjih Poljčanah.  Zaradi slabega gmotnega položaja se je morala po nižji gimnaziji odpovedati nadaljnjemu šolanju. Službovala je kot uradnica in kasneje vodila cvetličarno v Celju. Med 2. svetovno vojno je bila zaprta in izgnana na Hrvaško, kjer je sodelovala v NOB. Po vojni je bila invalidsko upokojena. Od leta 1953 do svoje smrti je živela pri Svetem Vidu v Malinski na otoku Krku.
Na Poletni noči poklon prvi dami slovenske popevke Marjani Deržaj

Na Poletni noči poklon prvi dami slovenske popevke Marjani Deržaj

Misli, 20. junij 2019 ― Festival Ljubljana je v sodelovanju z RTV Slovenija tudi letos pripravil koncert Poletna noč, ki bo odmeval nocoj na Kongresnem trgu. Posvečen bo legendarni Marjani Deržaj in skladbam, ki jih je izvajala v svoji dolgoletni karieri. Interpretirali jih bodo domači izvajalci ob spremljavi velikega revijskega orkestra pod vodstvom Patrika Grebla.
V Mariboru je znova čas za Festival Lent

V Mariboru je znova čas za Festival Lent

Misli, 20. junij 2019 ― V Mariboru se danes s koncertom zasedbe Dubioza Kolektiv na Trgu Leona Štuklja začenja Festival Lent. V prihodnjih desetih dneh bo z večplastnim prepletanjem kulture, umetnosti, glasbe, gledališča, kulinarike in druženja nagovarjal obiskovalce vseh starosti in vseh okusov, napovedujejo v Narodnem domu Maribor.
John Williams (ponovitev)

John Williams (ponovitev)

ARS Čas, prostor in glasba, 20. junij 2019 ― Na sporedu glasba iz filmov Superman, Vojna zvezd, Schindlerjev seznam, Reševanje vojaka Ryana in Harry Potter Filmska glasba je glasbeni umetnosti odprla nove, dodane možnosti. Združili sta se slika in glasba. Nekateri avtorji so to možnost sijajno izkoristili. Med njimi je bil zagotovo Američan John Williams. V ponovljeni oddaji »Čas, prostor in glasba: John Williams« bomo to pot predstavili ameriškega skladatelja filmske glasbe Johna Williamsa. Po uvodnih Fanfarah svobodi bomo predvajali glasbo iz filmov: Superman, Vojna zvezd, Schindlerjev seznam, Reševanje vojaka Ryana in Harry Potter. Igral bo orkester Cincinnaty Pops Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel David Lap, bral je Ivan Lotrič, besedilo je napisal Pavel Mihelčič.
še novic