Diego Maradona

Diego Maradona

MMC Gledamo, 19. julij 2019 ― Čeprav je prevladujoči pogled na šport in športnike usmerjen skozi optiko klasičnega antagonizma med zmagovalci in poraženci, pa se vendarle zdi, da vsak ljubitelj športa pozna tudi trenutke, ko športu sledi brez ujetosti v ta antagonizem.

Ujemi me

Smetnjak, 19. julij 2019 ― Credit where credit’s due: iniciator seksi akceleracionizma (sexy/acc), ki poganja razstavo Kljub vsemu seksi v Umetnostni galeriji Maribor, ni Jernej Lorenci, temveč Bepop, the brand. Skupina leta 2002 nastane kot produkt reality talent šova Popstars. Štiri dni po izidu njihovega … Continue reading →

Mednarodne aktivnosti in skupščina Kooperative

Asociacija, 19. julij 2019 ― V društvu Asociacija poleg aktivnosti na nacionalnem in lokalnem nivoju redno spremljamo in izvajamo dejavnosti tudi na mednarodnem področju. Nedavno smo se aktivno vključili v evropske volitve, zagovarjali smo podvojitev proračuna za program Ustvarjalna Evropa, prav tako pa smo aktivni na področju Zahodnega Balkana, saj smo tudi člani mreže Kooperativa. Predstavniki organizacij, članic regionalne platforme … Preberi več o Mednarodne aktivnosti in skupščina Kooperative
Jezikovna samozavest – obstoj in razvoj materinščine je odvisen od nas samih

Jezikovna samozavest – obstoj in razvoj materinščine je odvisen od nas samih

Računalniški muzej, 19. julij 2019 ― Posvet, 14. junij, dvorana Slovenske akademije znanosti in umetnosti Sredi junija smo se pridružili govorcem Borisu A. Novaku, Milanu Deklevi, Feri Lainščku, Miroslavu Košuti in ostalim, da na posvetu z našega zornega predstavimo razmišljanje o jezikovni samozavesti. Gaja Zornada je v svojem prispevku predstavila glavne poudarke naše nedavne razstave na Filozofski fakulteti ter kako pomembni … Continue reading Jezikovna samozavest – obstoj in razvoj materinščine je odvisen od nas samih

A propos: Slovenska umetnost prek meja; V Slovenskem domu Bazovica na Reki.

Radio Kaos, A propos, 19. julij 2019 ― Ko smo pred tedni spremljali slovenske udeležence abonmaja Piranski zaliv na njihovi poti na Schwabovo predstavo Predsednice v Hrvaški kulturni dom na Sušaku, nad Reko, sta nam glavni sogovornici Helena Grahek iz Slovenskega mladinskega gledališča in Ana Miljanović iz reškega HNK Ivana pl.Zajca povedali, da so bili svoj čas med abonenti tudi člani Slovenskega doma […]
The Lion King (2019)

The Lion King (2019)

Deseta umetnost, 19. julij 2019 ― The Lion King ni samo eden od finančno najuspešnejših Disnyjevih risanih filmov vseh časov, ampak nasploh klasika v svojem žanru. Risanka je zasnovana kot “otroška” (beri; poenostavljena) različica tragedije Hamlet o mladem levjem prestolonasledniku Simbi, ki po smrti svojega mogočnega Mufase, zaradi občutka krivde osramočen zbeži v izgnanstvo. Animiranka je osvojila tako kritike kot gledalce in zdi se, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Anna (2019)  [Pozor, hud prizor] - American Psycho (2000)  Spider-Man: Novi svet  [Pozor, hud prizor] - Rock of Ages (2012)  Vinyan (2008) Copyright © Deseta umetnost [The Lion King (2019)], All Right Reserved. 2019.

SoNo Arhitekti: Vila Gradaška

OUTSIDER, 19. julij 2019 ― Nov, nadstandarden večstanovanjski objekt SoNo Arhitektov se ponaša s serijo pogledov na ljubljanske vedute in izjemno lokacijo na samem robu mestnega središča. Pri Vili Gradaški gre pravzaprav za dva večstanovanjska objekta, ki pa ju med sabo povezuje zunanje stopniščno jedro. Stanovanja so, kot bi glede na lokacijo in zasnovo pričakovali, nadstandardna – v objektu se… The post SoNo Arhitekti: Vila Gradaška appeared first on OUTSIDER.

Med Modernimi klasiki tudi del balkanske sage Starova Čas koz

Misli, 19. julij 2019 ― Cankarjeva založba je po napovedih urednika Andreja Blatnika v zbirki Moderni klasiki postregla z novimi deli, ki zastavljajo vprašanja in odpirajo diskusije. Sveži prevodi iz svetovne literarne zakladnice, ki so kot nalašč za poletno branje, so Čas koz Luana Starove, Načini smrti Zakesa Mdaja in 353. člen kazenskega zakonika Tanguya Viela.
majhni stroji

majhni stroji

Airbeletrina, 19. julij 2019 ― majhni stroji okrog tebe hrumijo naučeni prej na klofute zdaj na potrjevanje ti veš da ni nikogar a govoriš včasih pride po cesti mimo vlačilec ali film reka nosi splete vejevja daj mi kruh pusti luč prižgano na videz, reče
Tri pesmi

Tri pesmi

Vrabec Anarhist, 19. julij 2019 ― mislili smo si najboljše o naših lastnih mislih, medtem ko smo nameravali misliti o vrzeli med bogatimi in revnimi, letnih časih, odsotnih, in naših občutjih. The post Tri pesmi appeared first on Vrabec Anarhist.
Grammyjevi nagrajenci na festivalu Arsana

Grammyjevi nagrajenci na festivalu Arsana

ARS Svet kulture, 19. julij 2019 ― Na Ptuju bo v nedeljo nastopila vokalna zasedba Take 6 Današnja oddaja bo v znamenju festivalov. Napovedali bomo dogajanje na ptujskem glasbenem festivalu Arsana in ljubljanskem festivalu Dobimo se pred Škucem. Z dunajskega mednarodnega festivala plesa ImPulsTanz se nam bo ponovno oglasila Petra Tanko, dotaknili pa se bomo tudi koncerta ženskega zbora Smith College Alumnae Chorus iz Združenih držav Amerike, ki bo v okviru Imaga Sloveniae koncertiral s slovenskimi glasbeniki.

IPoP spet zaposluje!

Inštitut za politike prostora, 19. julij 2019 ― Ste predani trajnostnemu urejanju prostora? Vas zanima spodbujanje hoje in kolesarjenja? Verjamete v participacijo pri urejanju prostora? Lepo, ampak tokrat iščemo vodjo pisarne! Na IPoP iščemo novega sodelavca ali sodelavko... The post IPoP spet zaposluje! appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
HUMUS sapiens – odrta platforma za preučevanje prsti

HUMUS sapiens – odrta platforma za preučevanje prsti

PIFcamp, 19. julij 2019 ― HUMUS sapiens je odprta platforma za raziskovanje in preučevanje prsti, ki v ekologijo tal vnaša DIY in DIWO pristope ter odprt “hekerski duh”, tekom praktičnih raziskav pa spodbuja kritične družbene izzive in razmislek o aktualnih znanstvenih diskurzih. Prst je resnično zapleten in dinamičen ekosistem – je nenehno spreminjajoča se mešanica mineralov, živih organizmov, razkrajajočih organskih … Preberi več o HUMUS sapiens – odrta platforma za preučevanje prsti The post HUMUS sapiens – odrta platforma za preučevanje prsti appeared first on PIFcamp.

Vikendica: Tri deci pira, dva deci radenske

Urbani (Jaša Lorenčič), 19. julij 2019 ― Umetnina. Taka. Šekasta. Tip je to rekel tako suvereno. Gladko. Sprašil je naročilo. Koktejl poletja 2019. Pa je imel Denis Ž. kar prav. Po svoje. Ampak ne to, da se v Mariboru poleti nič ne dogaja. Eh. Samo najt je treba, Denis. V Mariboru, sploh pa poleti, ti najdeš dogodek. Ne najde dogodek tebe. Sploh […]

Dragana Alfirević in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 19. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je performerka in koreografinja Dragana Alfirević, ki je na festivalu Gibanica prejela nagrado Ksenije Hribar za producentsko delo. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Dragani Alfirević.

Rok Vevar in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 19. julij 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je publicist, teoretik, zgodovinar, arhivar in pedagog sodobnih scenskih umetnosti Rok Vevar, ki je na festivalu Gibanica prejel nagrado Ksenije Hribar. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Roku Vevarju.
1930 Rakek – Revija Odmevi

1930 Rakek – Revija Odmevi

Stare slike (Cerknica), 19. julij 2019 ― Literarno-kulturna revija Odmevi je izhajala na četrt leta v Ljubljani. Urednik je bil Radivoj Peterlin – Petruška. Objavljala je prispevke manj znanih slovenskih literatov. V eni od njih so objavili prispevek nekega Rakovčana, za katerega še nisem slišala in verjetno je, da je bil kakšen državni uradnik, ki je bil kasneje premeščen v drug kraj. […]

Četrtkovi zeleni popoldnevi: Veronika in Uroš Plantan - Medicina svete Hildegarde

Kamra.si, 19. julij 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 25. julija 2019, ob 17. uri vabi na predstavitev knjige Veronike in Uroša Plantana Medicina svete Hildegarde. Prvič v slovenskem prostoru je pred nami knjiga o modrosti svete Hildegarde, ki ni prevod tujih del, ampak sta jo po sedmih letih raziskovanja, učenja, razmišljanja, poglobljenega študija tekstov svete Hildegarde in preizkušanja, napisala slovenska avtorja, Veronika Plantan in mag. Uroš Plantan. Vabljeni!
Za en bokal muzike

Za en bokal muzike

ARS Za en bokal muzike, 19. julij 2019 ― Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Čaka nas še en sprehod skozi različne plasti časa in prostora našega glasbenega izročila… Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.
še novic