Gwen (2018)

Gwen (2018)

Deseta umetnost, 6. avgust 2019 ― Snowdonia, severni Walles, leto 1855. Industrijska revolucija je poskrbela za še večji razkol med družbenimi sloji, posledice tehnološkega napredka pa so najbolj občutili vse bolj obubožani kmetje, zavezani tradiciji in delu na roke, ki niso uspeli priti v korak z novimi zahtevami na trgu. Ta zgodovinski preobrat močno prizadane družino matere samohranilke, ki živi s […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mi  Gremo mi po svoje (2010)  Metalhead (2013)  A Clockwork Orange (1971)  Izbrisana (2019) Copyright © Deseta umetnost [Gwen (2018)], All Right Reserved. 2019.
RAZPROSTOR – razstava in večmedijski dogodek

RAZPROSTOR – razstava in večmedijski dogodek

Cirkulacija 2, 6. avgust 2019 ― V petek, 9. avgusta 2019, od 14.00 – 20.00 ure, vabljeni na enodnevno pop-up razstavo in dogodek RAZPROSTOR, ki bo potekal v Cirkulaciji 2, Tobačna Ljubljana. Produkcija KUD Trivia. 14.00-20.00: razstava odprta za javnost. 19.00: večerni program: – Marija Mojca Pungerčar: pozdravni nagovor, – Sandra Veble: »Na prepihu«, javno branje (bere Nina Medved), – Tanja Badalič, Jožica Pintar in Aleš Pečavar: »Zajčev prostor«, javno branje z lutkovnim prikazom in zvokom, – Maša Gala: »Spet gra...
V tisku zbornik prispevkov lanskega simpozija

V tisku zbornik prispevkov lanskega simpozija

Društvo Slovenski staroverci, 6. avgust 2019 ― Te dni je v tisku drugi zbornik naših simpozijev o staroverstvu in pokristjanjevanju. Na voljo bo prvič na simpoziju, v soboto, 31. velikega srpana 2019, v Kobaridu. Naročila bodo mogoča naslednji mesec preko naše spletne strani in založbe Buče. Z nakupom naših publikacij podprete delovanje društva in prihodnje izdaje.  Na naslovnici Mrzli studenec v Kobaridu. […]
Gremo mi po svoje (2010)

Gremo mi po svoje (2010)

Deseta umetnost, 6. avgust 2019 ― Slovenskega filma se še vedno drži sloves zamorjenega, vase zaprtega in dolgočasnega produkta, ki ga razumejo zgolj tisti, ki so pri njem sodelovali. Ta stereotip je sicer neupravičen, vendar pa je v slovenskem filmu nastopilo obdobje (še posebej takoj po osamosvojitvi), ko ta ni uspel vzpostaviti prave komunikacije s širšim občinstvom. Vinci Vogue Anžlovar, Andrej […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  Prvič  Force Majeure (2014)  Cannes 2018 - Zlato palmo na Japonsko odnesli "Tatiči"!  Akademija izpostavlja boj proti rasizmu in spolni neenakopravnosti, kdaj pa bo na vrsti revščina? Copyright © Deseta umetnost [Gremo mi po svoje (2010)], All Right Reserved. 2019.
Umrla je Nobelova nagrajenka Toni Morrison

Umrla je Nobelova nagrajenka Toni Morrison

Planet Siol.Net, 6. avgust 2019 ― V 89. letu starosti je po kratki bolezni v ponedeljek zvečer umrla ameriška pisateljica Toni Morrison, je po pisanju britanskega BBC sporočila njena družina. Toni Morrison je bila prva temnopolta pisateljica, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost. Med njena najbolj znana dela sodijo romani Najbolj modre oči, Salomonova pesem in Ljubljena.

Testni post

Membrana, 6. avgust 2019 ― Devon Schiller [su_tooltip style=”light” position=”north” shadow=”yes” rounded=”yes” title=”Testna” content=”Hover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to open tooltip”]Hover me to open tooltipHover me to open tooltipHover me to […]
Pleme digitalnih nomadov

Pleme digitalnih nomadov

PIFcamp, 6. avgust 2019 ― V dolini Soče, v neokrnjeni naravi Triglavskega narodnega parka, se je že peto leto zapored na poletnem hekerskem kampu zbrala zasedba domačih in tujih medijskih, video in zvočnih ustvarjalcev, programerjev, inženirjev, teoretikov in znanstvenikov, ki se bo v tekočem tednu lotila samostojnih in skupnih projektov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije.   Tudi letos so … Preberi več o Pleme digitalnih nomadov The post Pleme digitalnih nomadov appeared first on PIFcamp.
Anton Vratuša: akademik, slavist, politik, diplomat

Anton Vratuša: akademik, slavist, politik, diplomat

ARS Ars humana, 6. avgust 2019 ― Pred dvema letoma preminuli akademik je v času nastanka pogovora ravno obhajal svoj stoti jubilej. V oddaji Ars humana boste lahko prisluhnili arhivskemu pogovoru z doktorjem Antonom Vratušo, akademikom, slavistom, politikom in diplomatom. Vratuša je tik pred drugo vojno doktoriral in pisal jezikoslovne in literarno-teoretične razprave. Po vojni je deloval v Beogradu, bil je med drugim namestnik zunanjega ministra in jugoslovanski predstavnik v Združenih narodih. Na družboslovnem polju se je ukvarjal z državami v razvoju, z lokalnimi skupnostmi in manjšinami. Pred dvema letoma preminuli akademik je v času nastanka pogovora ravno obhajal svoj stoti jubilej. Kljub visokim letom je bil takrat še vedno dejaven kot častni predsednik Fundacije dr. Vaneka Šiftarja. Z njim se je leta 2015 pogovarjal pokojni Štefan Kutoš, dolgoletni urednik na programu Ars.
Obrazi ekspresionizma in Slike z razstave

Obrazi ekspresionizma in Slike z razstave

ARS Svet kulture, 6. avgust 2019 ― Če vas poletne poti vodijo na Češko, si v mestecu Kutna Gora lahko ogledate nagrajeno mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma. Predstavljamo mednarodno razstavo Obrazi ekspresionizma, ki je bila nagrajena z Valvasorjevim priznanjem in lani na ogled v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac, do sredine septembra pa gostuje v češkem mestecu Kutna Gora. V Narodni galeriji bo nocoj potekal koncert Slike z razstave, na katerem bo nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije s solistom kitaristom Makom Grgićem.

Ana Monro spet med SVETOVNIMI ZNAMENITOSTMI!

Ana Monro, 6. avgust 2019 ― Po uspešnem gostovanju v celovškem Minimundusu v okviru programa Fantastična zima, je Ana Monro prejela povabilo, da ulični umetniki park obiščejo tudi poleti. V ponedeljek, 5. avgusta, sta tamkajšnje obiskovalce zabavala Camilo Acosta Mendoza in Silvia Viviani.             The post Ana Monro spet med SVETOVNIMI ZNAMENITOSTMI! appeared first on Ana Monro.
Metal pod zvezdami

Metal pod zvezdami

Kunigunda, 6. avgust 2019 ― Metal pod zvezdami V sodelovanju z društvom Železni aktivizem smo v soboto organizirali še zadnji predfestivalski koncert, ki je tokrat privabil mlade in starejše ljubitelje metalske glasbe. Na terasi pred Klubom eMCe plac so igrali domači Marax in  brazilski Nervochaos, skupina, ki se je pri nas ustavila v sklopu svoje večje turneje. Marax je slovenska The post Metal pod zvezdami appeared first on Kunigunda.

Poletne likovne in glasbene delavnice v samostanu Mekinje

Kamnik.info, 6. avgust 2019 ― Otroci z smislom in željo po ustvarjanju so ta teden našli pravo dejavnost zase v mekinjskem samostanu, kjer potekajo likovne delavnice in poletna šola stare glasbe. Likovne delavnice organizira Likovno društvo Senožeti – Galerija Dika Kamnik, mali umetniki pa štejejo od osem do dvanajst let. Vsak dan ustvarjajo z drugimi materiali ter na drugo temo, ...
Preporod individualnosti v renesančnem humanizmu (od Petrarke do Christine de Pizan)

Preporod individualnosti v renesančnem humanizmu (od Petrarke do Christine de Pizan)

Airbeletrina, 6. avgust 2019 ― Ob premišljevanju o modernem človeku in njegovem življenjskem svetu ne moremo mimo slovite teze spoštovanega švicarskega zgodovinarja Jacoba Burckhardta (1818–1897), ki je v svojem magistralnem delu Renesenačna kultura v Italiji zapisal, da je srednjeveški človek bival »zgolj kot plemensko bitje, ljudstvo, stranka, korporacija, družina ali v kateri drugi kolektivni obliki«, nasprotno pa se je moderni človek ovedel lastne individualnosti in pričel živeti kot svet in sebe spoznavajoči »duhovni individum«. Individualnost, ki jo lahko v grobem razumemo kot zavest o samem sebi, kot odkritje svoje lastne notranjosti in duševnih zmožnosti, prepoznanje intrinzične vrednosti v sebi ter občutenje sebe kot posameznika in ne le kot

Zlomljeno levo krilo EU politike

Razpotja, 6. avgust 2019 ―   Martin Hergouth Pred slabima dvema mesecema so se odvile volitve v evropski parlament. Za nekaj dni so vzbudile veliko vznemirjenje, vrsta komentatorjev je navdušeno ugotavljala, da po koncu serije Igra prestolov le imamo nov objekt politične drame. Za trenutek se je zazdelo, da je v tem entuziazmom nad relativnim kaosom izida ta izmuzljiva kreatura politično enotne Evrope zablisnila v vsej dejanskosti. Potem je hitro vse za dolgo potihnilo. V resnici pa bi izid lahko pospremili še s kakimi bolj senzacionalističnimi spekulacijami, ne le z medlimi opažanji, da nacionalisti sicer niso zmagali, da pa se je prevlada rdeče-modrega centra skrhala: med drugim je celina na karti izidov izgledala naravnost razklano. The post Zlomljeno levo krilo EU politike appeared first on Razpotja.
Na Metelkovi že 5. festival Reciklart

Na Metelkovi že 5. festival Reciklart

Misli, 6. avgust 2019 ― V AKC Metelkova mesto se bo danes ob 16. uri začel 5. umetniški festival recikliranja in kulture naredi sam Reciklart. Do sobote bo v avtonomni kulturni coni potekal pester program, ki bo vključeval delavnice, koncerte, performanse, razstavi, projekcije filmov, po besedah organizatorjev pa bo poskrbljeno predvsem za dobro vzdušje in druženje.
1936 Gorenje Otave – Igralci gledališke igre Lažizdravnik

1936 Gorenje Otave – Igralci gledališke igre Lažizdravnik

Stare slike (Cerknica), 6. avgust 2019 ― Na fotografiji so igralci gledališke skupine iz Gorenjih Otav. Tudi zato, ker so zamaskirani, jih še živeča generacija ne prepozna. Prepoznana sta le Jože ali Janez Kovačič – Srnelov, ki sedi prvi od leve in sedeča tretja od leve, ki naj bi bila Marija Repar oziroma Katernova Mima. Med letoma 1933 in 1936 je Društvo kmečkih fantov […]
Katja Perat: Komparativistika in njen smisel

Katja Perat: Komparativistika in njen smisel

ARS Esej na radiu, 6. avgust 2019 ― Pesnica in pisateljica Katja Perat je mlada doktorska študentka primerjalne književnosti in kreativnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu. Leta 2011 je za pesniško […] Pesnica in pisateljica Katja Perat je mlada doktorska študentka primerjalne književnosti in kreativnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu. Leta 2011 je za pesniško zbirko Najboljši so padli prejela nagrado za najboljši prvenec. Nedavno je objavila roman Mazohistka. V oddaji boste slišali njen esej Komparativistika in njen smisel. Objavljen je bil na spletnem naslovu LUD Literatura decembra 2014. Besedilo bereta Jasna Rodošek in Matjaž Romih, bogatijo pa ga odlomki iz skladbe Ragtime skladatelja Igorja Lunderja v izvedbi  ansambel 4Saxess. Oblikovalec zvoka je bil Franci Moder, urednika oddaje pa sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
še novic