Whiplash (2014)

Whiplash (2014)

Deseta umetnost, 1. februar 2020 ― “Not my fucking tempo!” Filmi, ki se dotikajo življenja glasbenikov in njihovega vzpona med zvezde, so ponavadni zaznamovani z navdihujočimi prikazi ljubezni do glasbe, ki sčasoma premaga vse ovire in glavnega junaka ponese pod soje žaromtev, kjer uživa zasluženo slavo. Whiplash, režijski prvenec Damiena Chazella, ni takšne vrste film. Je film, ki izpostavi pogosto spregledano in provokativno filozofijo, da za […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Perks of Being a Wallflower (2012)  Nov film režiserja Birdmana je v težavah  Robin Hood (2018)  Prekletstvo Valburge  Mamma mia: Spet začenja se Copyright © Deseta umetnost [Whiplash (2014)], All Right Reserved. 2020.

Matej Praprotnik z razstavo lesenih kipov

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. februar 2020 ― V soboto, 1. februarja 2020, smo v Občinski knjižnici Braslovče postavili razstavo lesenih kipov. Gre za razstavo treh izdelkov mladega Mateja Praprotnika iz Spodnjih Gorč, ki je svoje ustvarjanje začel februarja 2019. Najprej je nastal kip sv. Florjana iz vrbovega lesa. Ne dolgo zatem je odkril hrastovo deblo, iz katerega je nastala trdnjava, ovita v kačo. Še posebej mogočen pa je grad iz nežno rumenega lipovega lesa. To so izdelki, ki jih opaziš. In dejstvo, da gre za izključno ročno delo 13-letnika, resnično prevzame. Matej prihaja iz lesarske družine in ...
DIVA z razstavo Transgresija v Kino Šiška (2020-01-31)

DIVA z razstavo Transgresija v Kino Šiška (2020-01-31)

DIVA video arhiv, 1. februar 2020 ― Razstava Transgresija je kmalu po novem letu naselila vhodni avli Kino Šiška v pritliÄ�ju in prvem nadstropju (10.–28. 1. 2020). Skupinska razstava video del iz arhiva Postaja DIVA je predstavila deset videodel iz let od 1985 do 2019. Kurirala sta jo Vesna Bukovec in Peter Cerovšek in njuna postavitev je bila kljub zahtevnim velikim prostorom zelo uspešna. (foto: Kaja BrezoÄ�nik)Z majhnimi posegi v prostor in ustvarjenimi ambienti se je inventivno vklj...
NINA KREMŽAR: DOSTOP NA ODPRTO MORJE

NINA KREMŽAR: DOSTOP NA ODPRTO MORJE

Revija Primus, 1. februar 2020 ― Piše: Tonja Jelen Pesniški prvenec Nine Kremžar (r. 1993), pesnice, urednice in komparativistke, Dostop na odprto morje (Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, 2019) že s samim naslovom ponuja možnost pristopa do večpomenskega polja, ki je dopustno in široko. Tudi asociacija z morjem je smiselna, saj je motiv vode v pesmih pogost, prav tako je ...

Miloš Kosec: Nevarna igra

OUTSIDER, 1. februar 2020 ― Igra spremlja človeka od zibke do groba: igra z igračami, z žogo, s kartami ali z besedami je bila prisotna v povsem različnih civilizacijah, na različnih krajih in v različnih časovnih obdobjih. Kljub temu je dolgo časa veljala za postransko in resnega človeka nevredno opravilo. Od leta 1938 pa ima igra tudi znanstveno priznano in… The post Miloš Kosec: Nevarna igra appeared first on OUTSIDER.
Tiha voda: Jezero in ne-triler

Tiha voda: Jezero in ne-triler

Airbeletrina, 1. februar 2020 ― Nadaljevanka Jezero je sicer v redu, pravi Noah Charney, toda par stvari ji ne dovoljuje, da bi segla tako daleč, kot bi lahko. Ena od njih je, da je popolnoma brez napetosti, pa čeprav gre za žanr, ki bi od nje moral kar pokati.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 1. februar 2020 ― Pri založbi Goga je izšel roman pisatelja, pesnika in prevajalca Matthiasa Göritza z naslovom Parker, pri založbi Miš pa druga knjiga iz mladinske fantastične serije Ognjeno pleme Igorja Karlovška s podnaslovom V ujetništvu. Pri Mladinski knjigi pa so izdali knjigo o življenju in sreči Kenana Crnkića z naslovom Več od življenja.
Matija Bevk o Muslimanskem kulturnem centru

Matija Bevk o Muslimanskem kulturnem centru

ARS Likovni odmevi, 1. februar 2020 ― Arhitekt o uspešno dokončanem projektu. Ljubljanska džamija in Muslimanski kulturni center sta bila celosten izziv. Zdaj, ko je kompleks dokončan, bo več o projektu in arhitekturnih rešitvah povedal Matija Bevk iz biroja Bevk Perović arhitekti (v pogovoru z Markom Goljo). Vabljeni k poslušanju. Arhitekt Matija Bevk med ogledom džamije v ponedeljek, 3. februarja 2020. foto: Marko Golja Strop džamije foto: Marko Golja) Džamija foto: Marko Golja Notranja kupola foto: Marko Golja
Oskarji 2020

Oskarji 2020

ARS Filmska glasba, 1. februar 2020 ― Prejemnik in nominiranci v kategoriji izvirna glasba. V oddaji bomo predstavili nominirance in prejemnika letošnjega oskarja za izvirno filmsko glasbo. Podelitev bo v nedeljo, 9. februarja, za prestižno nagrado pa se potegujejo: Thomas Newman (film 1917), Hildur Guđnadottir (film Joker), Alexandre Desplat (film Čas deklištva), Randy Newman (film Zakonska zgodba) in John Williams (film Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja).

Oskarji 2020, Prekla, #Tukaj sem, Fantazijski otok

ARS Gremo v kino, 1. februar 2020 ― Kaj so nam prinesli letošnji oskarji, ocene filmov Prekla, #Tukaj sem in Fantazijski otok ter Valentinov Retrosex v ljubljanskem mestnem kinu V oddaji se bomo najprej ozrli na letošnje oskarje in presenetljivega zmagovalca, med premierami pa bomo ocenili tri filme – zmagovalca lanskega Liffa, rusko dramo Prekla, francosko-belgijsko romantično komedijo #Tukaj sem in grozljivko Fantazijski otok.
Ignacy Jan Paderewski /5/

Ignacy Jan Paderewski /5/

ARS Skladatelj tedna, 1. februar 2020 ― S to oddajo končujemo ciklus, posvečen poljskemu pianistu in skladatelju Ignacyju Janu Paderewskemu. Potem ko smo orisali njegovo zanimivo življenjsko pot, nam v zadnji oddaji […] S to oddajo končujemo ciklus, posvečen poljskemu pianistu in skladatelju Ignacyju Janu Paderewskemu. Potem ko smo orisali njegovo zanimivo življenjsko pot, nam v zadnji oddaji ostajata še dve znameniti anekdoti.
še novic