Luka T. Zagoričnik: RADIOPOD

Kulturnik, 6. februar 2020 ― Pred leti sem za spletni glasbeni medij Odzven (takrat še kot zunanji sodelavec, danes sem tam urednik) v rubriki Mnenja priobčil mnenjski sestavek Odzven radia[1]. […] The post Luka T. Zagoričnik: RADIOPOD appeared first on Kulturnikov blog.

Pesnimo, beremo, nastopamo BREZ VOZOVNICE V SVET. Februarsko druženje študijsko bralnega krožka v sodelovanju Medobčinske splošne knjižnice Žalec in UPI Ljudske univerze Žalec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. februar 2020 ― Na februarskem druženju s knjigami je bilo vsega po malem; nostalgije, žalosti ob odhodu, jubileja, vse pa so nadgradile vsebine knjig, ki smo jih brali v januarju. Kaj je tisto, kar nas žene, da se spreminjamo, kaj nas spreminja in  kaj nam pri tem pomaga. Vsak ima svoje poglede in izkušnje; ko bi nas bilo več, bi bilo le še nekaj več spodbud in oblik spreminjanja naše biti, odnosov, pogledov … Skrivnostni knjigi sta bili tokrat Pod svobodnim soncem F. S. Finžgarja  in Panika Dese Muck. Iz meseca v mesec so ...

Prešernovanje na Prešernovi v Celju 2020

Kamra.si, 6. februar 2020 ― Muzej novejše zgodovine Celje vabi na tradicionalno Prešernovanje na Prešernovi v soboto, 8. februarja 2020. Praznični program:9.00 – 17.00 Oživitev Ulice obrtnikov in muzejske lekarne na stalni razstavi Živeti v Celju z muzejskimi prostovoljci in demonstratorji10.00 Hermanova družinska ustvarjalnica / ob razstavi Hermanova galerija: Zemlja, barvit planet / za posameznike in družine10.00 Vodstvo po Spominski sobi Stari pisker11.00 – 12.00 Prešernovanje na Prešernovi – odprti oder (tradicionalno druženje ob prebiranju slovenske poezije)16.00 Vodstvo po občasni razstavi Kulturo ljudstvu! 100 let Kulturnega društva Svoboda Celje9.00 – 15.00 ogled dislocirane enote v Razlagovi ulici 5: Fotoatelje in galerija Pelikan in občasna razstava Fotohiša Pelikan 1899-1919-2019.Brezplačen ogled vseh stalnih in občasnih razstav.Vabljeni, vstop je prost! Vir: https://www.facebook.com/events/198207107994870/
Ukradeni pogled v ženske sobane

Ukradeni pogled v ženske sobane

LUD Literatura, 6. februar 2020 ― Avtoričino poslanstvo je bralcu omogočiti pokukati v sobane alžirskih žensk, a ta ukradeni pogled ni isti kot Delacroixov pred dvestotimi leti. Zavesa se je še drugič odstrla, a medtem ko ženske na njegovi sliki skrivnostno molčijo, te v zgodbah govorijo in pripovedujejo.
Niti majhna vloga niti majhna igralka

Niti majhna vloga niti majhna igralka

Literatura v živo, 6. februar 2020 ― Knjižnica MGL je zbirka, katere učinki so zelo vidni. Njene sledi je iskati v predstavah, v debatah ob njihovih študijih, obenem pa tudi zbirka vsaj do neke mere biva kot odmev tekočega gledališkega dogajanja. Na ta način biva med prakso in teorijo, med literarnim in gledališkim.
Niti majhna vloga niti majhna igralka

Niti majhna vloga niti majhna igralka

Literatura v živo, 6. februar 2020 ― Knjižnica MGL je zbirka, katere učinki so zelo vidni. Njene sledi je iskati v predstavah, v debatah ob študijih le-teh, obenem pa tudi zbirka vsaj do neke mere biva kot odmev tekočega gledališkega dogajanja. Na ta način biva med prakso in teorijo, med literarnim in gledališkim.

Alcest – Spiritual Instinct

Kino Šiška, 6. februar 2020 ― Francoski dvojec Alcest je jeseni izdal svoj po vrsti že šesti studijski album, ki je obenem tudi njegov prvi pod okriljem največje metal založbe Nuclear Blast. Pa je prehod na večjo, mnogo bolj komercialno usmerjeno založbo kaj vplival na bandovo glasbo?
Kinodvor je najboljši kino

Kinodvor je najboljši kino

Kinodvor, 6. februar 2020 ― V glasovanju vodičev In Your Pocket so obiskovalci odločili, da je Kinodvor najboljši kino! S Filmom pod zvezdami smo se potegovali tudi v kategoriji za najboljši letni dogodek, kjer smo zasedli drugo mesto. Vse rezultate glasovanja najdete na spletni strani In your Pocket.

Dan odprtih vrat v ormoški knjižnici

Kamra.si, 6. februar 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v soboto, 8. februarja 2020, od 8. do 13. ure vabi na Dan odprtih vrat ob slovenskem kulturnem prazniku. Ob tej priložnosti smo pripravili pester nabor dogajanja:- pozdrav prazniku Trobilnega kvinteta Ormož, pod vodstvom Slavka Petka, ob 10. uri,- predstavitev slikanice Medvedek peče slovensko potico, na otroškem oddelku, ob 10.15,- razstava Prešernovih nagrajencev,- kotički posvečeni lokalnim ustvarjalcem (Davorin Bešvir, Denis Žuran, Petra Kolmančič, Lev Detela, Helena Srnec, Milan Petek Levokov, Ciril Vnuk, Igor Plohl,  Anja Lazar, Katarina Vaupotič),- instrumentalni nastop Matica Petka, ob 11.00. Obiščite nas in spoznajte utrip knjižnice na  praznični dan. Veseli vas bomo.
Ob prešernem Prešernovem dnevu številne prireditve

Ob prešernem Prešernovem dnevu številne prireditve

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. februar 2020 ― Ob slovenskem kulturnem prazniku, ki ga praznujemo v spomin na leta 1849 umrlega pesnika doktorja Franceta Prešerna, se bodo po vsej državi zvrstile številne prireditve. V regiji jih bo večina na predvečer praznika, 7. februarja, tudi v Ilirski Bistrici, kjer so 19. januarja že obeležili občinski kulturni praznik v spomin na obletnico rojstva pesnika Dragotina Ketteja. V Logatcu in Postojni bodo ob Prešernovem dnevu prizadevnim kulturnikom podelili občinska priznanja. Priznanja Miroslava Vilharja, kulturni praznik, Postojna, 8. februar 2018 Foto: Valter Leban V Ilirski Bistrici so spomin na Ketteja počastili na Premu s prireditvijo Kette nas povezuje, že od 16. januarja pa traja njihov Mesec kulture. Osrednjo prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku posvečajo Prešernu. Obiskovalci se bodo 7. februarja ob 19. uri v Domu na Vidmu prepustili programu, ki so ga pripravili domača glasbena šola, bistriška gimnazija in pesnica Tadeja Logar. Že naslednji dan, 8. februarja, pripravljajo še kulturno-športno obarvan dogodek po Kettejevi poti. Obiskovalci se bodo po njej podali kot pohodniki, tekači ali kolesarji, športne dejavnosti pa se bodo prepletale s kulturnim programom s poudarkom na Kettejevih delih. Osrednji del prireditve bo v pesnikovi spominski sobi na Premu. Mesec kulture bodo zaključili 10. februarja, ko bo Glasbena šola Ilirska Bistrica v ciklu koncertov Oder Glasbene mladine Slovenije v svoji dvorani gostila Trio les petits coushons, ki ga sestavljajo maturantje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Med njimi je Miha Grmek Seražin, nekdanji učenec bistriške glasbene šole. Prešernov dan bodo v Logatcu počastili 7. februarja ob 18. uri v Narodnem domu, ko bo župan podelil februarska priznanja za leto 2019. Za življenjsko delo na področju kulture ga bo prejela Bibijana Mihevc, ki je dolga leta vodila logaško knjižnico, priznanja za izjemne dosežke pa bodo prejeli Terezija Gostiša, Anton Jerina in Romana Pivk. Osrednja prireditev v Post
V ptujski Miheličevi galeriji likovna razstava o kurentih

V ptujski Miheličevi galeriji likovna razstava o kurentih

Misli, 6. februar 2020 ― Sekcija ilustratorjev pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov bo drevi v Miheličevi galeriji na Ptuju odprla razstavo Kuri, Glan, Glan, s katero bodo v čast 60-letnice Kurentovanja in karnevala na Ptuju predstavili upodobitve slovstvene folklore o kurentu. Razstava je nastala ob lanski stoletnici smrti Ivana Cankarja.
Pogovor z ekipo filma Dnevnik Diane Budisavljević

Pogovor z ekipo filma Dnevnik Diane Budisavljević

Kinodvor, 6. februar 2020 ― V sredo, 5. februarja smo na premieri filma Dnevnik Diane Budisavljević gostili režiserko Dano Budisavljević, igralce Almo Prica, Igorja Samobora, Jerka Marčića, Vilija Matulo, Uršo Raukar, pričevaleca Živka Zelenbrza ter druge člane filmske ekipe. Pogovor je vodila Varja Močnik.
Kirk Douglas - ena od legend zlate dobe Hollywooda

Kirk Douglas - ena od legend zlate dobe Hollywooda

Misli, 6. februar 2020 ― V 104. letu starosti se je poslovil igralec Kirk Douglas, vsestranski karakterni interpret in ena od legend zlate dobe Hollywooda. Dolgo je sodil med najproduktivnejše hollywoodske igralce, saj je posnel okoli 90 filmov v šest desetletij dolgi karieri. Med najbolj znanimi so bili Šampion, Mesto iluzij, Sla po življenju in Spartak.

Na odru MGL premiera Antigone v času balkanskih vojn

SiGledal Novice, 6. februar 2020 ― Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bo drevi ob 19.30 slovenska premiera Antigone, nastale po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi gostujočega gledališča Outer Gaea Company iz Londona. Tragedija, ki jo je režirala Sanja Gregorčič, se osredotoča na obdobje balkanskih vojn, ki bo prikazano s petjem in glasbo.
Na odru MGL premiera Antigone v času balkanskih vojn

Na odru MGL premiera Antigone v času balkanskih vojn

Misli, 6. februar 2020 ― Na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bo drevi ob 19.30 slovenska premiera Antigone, nastale po istoimenski drami Dušana Jovanovića v izvedbi gostujočega gledališča Outer Gaea Company iz Londona. Tragedija, ki jo je režirala Sanja Gregorčič, se osredotoča na obdobje balkanskih vojn, ki bo prikazano s petjem in glasbo.

2000 – Ruska armada zavzeme Grozni

Zgodovina na dlani, 6. februar 2020 6. februarja leta 2000 je ruska armada zavzela Grozni in s tem se je končala II. čečenska vojna. Vlada samooklicane čečenske republike Ičkerije pa je bila prisiljena umakniti se iz države. Druga čečenska vojna se je začela, ko so čečenski uporniki, pod vodstvom Šamila Basaeva in skupine mudžahedinov in vehabitov,… Preberi The post 2000 – Ruska armada zavzeme Grozni appeared first on Zgodovina na dlani.

2000 – Ruska armada zavzeme Grozni

Zgodovina na dlani, 6. februar 2020 6. februarja leta 2000 je ruska armada zavzela Grozni in s tem se je končala II. čečenska vojna. Vlada samooklicane čečenske republike Ičkerije pa je bila prisiljena umakniti se iz države. Druga čečenska vojna se je začela, ko so čečenski uporniki, pod vodstvom Šamila Basaeva in skupine mudžahedinov in vehabitov,… Preberi The post 2000 – Ruska armada zavzeme Grozni appeared first on Zgodovina na dlani.
1956 Cerknica – Ustanovitev Združenja šoferjev in avtomehanikov

1956 Cerknica – Ustanovitev Združenja šoferjev in avtomehanikov

Stare slike (Cerknica), 6. februar 2020 ― Leta 9. 4. 1955 je bila ustanovljena podružnica Združenja šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Postojna. Že meseca maja 1956 pa je bila ustanovljena sekcija ZŠAM Cerknica v okviru tedanje podružnice Postojna. Sekcija je delovala do leta 1961, ko je prišlo do registracije samostoj­ne podružnice ZŠAM Cerknica. Ta je bila vpisana v register delujočih društev Okrajnega ljudskega odbora Ljubljana […]
Vse več mecenov podpira italijansko kulturo

Vse več mecenov podpira italijansko kulturo

Misli, 6. februar 2020 ― Vse več mecenov podpira italijansko kulturo. Od začetka veljavnosti tako imenovane bonitete za umetnost leta 2015 - davčne olajšave za pokrovitelje, ki darujejo sredstva za obnovo in vzdrževanje spomenikov - so zasebniki segli globoko v žepe za promocijo italijanske kulture, je v nedavni bilanci stanja objavilo ministrstvo za kulturo.
Charles Villiers Stanford /3/

Charles Villiers Stanford /3/

ARS Skladatelj tedna, 6. februar 2020 ― Charles Villiers Stanford se je rodil leta 1852 v Dublinu ter že pred svojim osemnajstim letom ustvaril razmeroma veliko duhovne in posvetne vokalne glasbe, koncertno […] Charles Villiers Stanford se je rodil leta 1852 v Dublinu ter že pred svojim osemnajstim letom ustvaril razmeroma veliko duhovne in posvetne vokalne glasbe, koncertno uverturo in zanimiv Rondo za violončelo in orkester.. Navduševal se je nad Brahmsovo in Schumannovo glasbo ter v poletnih mesecih študiral kompozicijo pri Carlu Reineckeju v Leipzigu in Friedrichu Kielu v Berlinu. Pri šestindvajsetih je začel komponirati svojo prvo opero Zakriti prerok, a mu z njo ni uspelo navdušiti angleških kolegov. Ti so menili, da bi moral izbrati lahkotnejšo temo po vzoru komičnih oper Arthurja Suliivana. Svetovali so mu, naj delo najprej predstavi v tujini ter si tako zagotovi boljše možnosti za uprizoritev doma. Stanford je izkoristil stike, ki jih je dobil med bivanjem v Nemčiji, in opera je premiera doživela leta 1881 v Kraljevem gledališču Hannovru. V angleški reviji The Musical Times so njegovo instrumentacijo primerjali s Schumannovo, dramatski prijem pa z Meyerbeerovim. A delo ni prepričalo vseh kritikov in opera je morala na angleško premiera počakati še nadaljnih dvanajst let. Vsem težavam navkljub se je Stanford skozi vso kariero navduševal za opero ter se poskušal izkazati kot operni skladatelj. Ravnal je povsem drugače kakor njegov sodobnik Hubert Parry, ki je odnehal že po prvem neuspešnem poskusu. V oddaji predstavljamo Stanfordove skladbe Caoine – prvo izmed šestih Irskih fantazij, Glorio iz Prazničnega bogoslužja, del simfonične kantate Stabat Mater in Fantazijo v a-molu za nenavadno zasedbo roga in godalnega kvarteta.
še novic