Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 22. februar 2020 ― Pri založbi Litera je izšel roman o Karlu Destovniku - Kajuhu Prestreljene sanje Vlada Vrbiča, pri KUD Logos pa delo grškega psihologa in teologa Ioanisa Kornarakisa Shizofrenija ali asketizem? Pri založbi Miš so izdali drugo knjigo iz serije Janje Vidmar o Zali Zgagi, pri Založbi Zala pa slikanico Skrivni vrt neba Linde Sarah in Fione Lumbers.
1924 Begunje – Kuharski tečaj

1924 Begunje – Kuharski tečaj

Stare slike (Cerknica), 22. februar 2020 ― Mlada dekleta na podeželju so včasih pridobivala znanje kuhanja in drugih gospodinjskih opravil na tečajih, ki so jih organizirali po vaseh. Le malo kmečkih deklet je imelo možnost, da so obiskovale gospodinjske šole. Tudi pričujoča fotografija nam kaže meniševska dekleta, ki so obiskovala tak tečaj v Begunjah. Stojijo: Antonija Švigelj, Mivča iz Selščka, rojena 1905, poročena […]
Vedno na robu

Vedno na robu

ARS Likovni odmevi, 22. februar 2020 ― Frank Uwe Laysiepen – Ulay (1943 – 2020) »Vsak sčasoma nekam pride. Smrt je ultimativen odgovor. Ampak življenje je absolutno.« Tako je razmišljal preminuli konceptualni umetniki Ulay, odličen pripovedovalec, ki velja za pionirja body arta, performansa in polaroidne fotografije. Ulay je bil rojen v Nemčiji, velik del življenja je preživel v Amsterdamu, zadnjih 11 let pa tudi v Ljubljani, kjer je lani odprl vrata projektni prostor Fundacija Ulay, ki skrbi za njegov opus in podpira mlade umetnike. Iza Pevec je pred mikrofon povabila poznavalca njegovega dela, Tevža Logarja, fundacijo Ulay pa je predstavila Hana Ostan Ožbolt.
Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

Tommaso, Jadralke, Naprej, 22. festival dokumentarnega filma

ARS Gremo v kino, 22. februar 2020 ― Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare in napovedali 22. Festival dokumentarnega filma Posvetili se bomo filmom na rednem sporedu. Ocenili bomo igrani avtoportret režiserja Abela Ferrare Tommaso, fantazijsko delo Naprej studiev Disney in Pixar ter dokumentarec Jadralke o prvi jadrnici z žensko posadko, ki je leta 1989 obplula svet. Predstavili bomo 22. festival dokumentarnega filma, ki se začenja prihodnji teden v Cankarjevem domu v Ljubljani, ter biografski film Kalašnikov, ki je v ruske kinematografe prišel pred praznovanjem 75-letnice zmage v drugi svetovni vojni.
Erik Satie/ 5

Erik Satie/ 5

ARS Skladatelj tedna, 22. februar 2020 ― V svojem kratkem življenju je ustvaril veliko število skladb - nekatere med njimi so humornega značaja. Kritiki mu za življenja niso obetali lepe prihodnosti in glede na to bi morala glasba tega pariškega boema že skoraj utoniti v pozabi. A zdi se, da proces poteka v drugo smer. Navedba v knjigi o sodobnih francoskih skladateljih iz leta 1911, kjer je bil »ožigosan« kot »neroden, a subtilen tehnik«, kot kaže, ni bila pravilna. Erik Satie jo je obrnil sebi v prid – s humorjem, seveda. Na knjigo se je od takrat naprej celo skliceval in se raje kot »glasbenik« imenoval “phonometrician” (to pomeni: »kdor meri zvoke”). Humor, čeprav večkrat črn, je bil tisti, ki ga je reševal iz vsakdanjih težav in humor mu je bil pogosto tudi v glasbeni navdih. Le Piege de Meduse, Past za Meduzo je ena takih skladb – v njej z glasbo ne slika morskega organizma, ampak barona, ki se je tako pisal; skladatelj jo je poimenoval »lirična komedija« v enem dejanju.
Ginger Snaps trilogija (2000 – 2004)

Ginger Snaps trilogija (2000 – 2004)

Deseta umetnost, 22. februar 2020 ― Trilogija kultnih kanadskih grozljivk Ginger Snaps se vrti okoli najstniških sester Brigitte in Ginger Fitzgerald, ki sta medsebojno močno povezani, morbidno fascinirani nad smrtjo in temu primerno družbeni izobčenki. Druži ju tudi neprijetno dejstvo, da že močno zamujata s svojo prvo menstruacijo, tistim simboličnim prehodom najstnice v žensko. Ko jo Ginger naposled dobi, jo v istem […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mož iz ozadja  [Pozor, hud prizor] - Saving Private Ryan (1998)  Who You Think I Am (2019)  Revenge (2018)  The Raid 2: Berandal (2014) Copyright © Deseta umetnost [Ginger Snaps trilogija (2000 - 2004)], All Right Reserved. 2020.
še novic