Razbijanje klišejev v Bolšoj teatru

Razbijanje klišejev v Bolšoj teatru

MMC Oder, 23. februar 2020 ― Ruski operni režiser Dmitri Černjakov v domači Moskvi ni deloval že desetletje, ker občinstvo njegovih postavitev ni sprejemalo z odobravanjem. V Bolšoj teater se je vrnil z opero Sadko. Želel se je oddaljiti od klišejev in njenega lažnega ugleda, pravi.

Inzulinke v armaturki

Vrabec Anarhist, 23. februar 2020 ― Zdaj pa je bilo vse narobe. Nekoga je ljubila in ravno to jo je vsak dan znova tako iztirilo. Kot da bi rapidno izgubljala svoj razum, nanj bi včasih najraje kar pozabila. Skratka, dobro se je zajebala. The post Inzulinke v armaturki appeared first on Vrabec Anarhist.
1960 Cerknica — Pustarji pred Žajfnco

1960 Cerknica — Pustarji pred Žajfnco

Stare slike (Cerknica), 23. februar 2020 ― Kolikor se spominjam, smo Cerkničani vedno nestrpno pričakovali pustni čas. Cerkniški pustni dogodki so postali znani ne samo na Notranjskem, ampak po vsej Sloveniji. Pustne like, kot so čarovnica Uršula, povodni mož Jezerko, jezerski zmaj, ščuka, hudič s polhi, žabe, butalski jež, Krpan, Hribci … so prišle občudovat nepregledne množice ljudi. Organizirati pustne dogodke v […]
Festival Fabula

Festival Fabula

ARS Kulturna panorama, 23. februar 2020 ― Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Začel se je festival Fabula, literature sveta z Bernhardom Schlinkom in Kristianom Novakom v glavnih vlogah. Na Radiu Slovenija ta mesec podčrtavamo slovensko dramatiko pred 50. Tednom slovenske drame; potekal je 11. Grošljev simpozij. V lendavski galeriji, muzeju je na ogled razstava del Giorgia de Chirica, na Dunaju so odprli prenovljeni muzej Künstlerhaus – Hišo umetnikov. Dela Rafaela Santija si je zdaj mogoče ogledati na Kvirinalu.
Boris Podrecca: “V arhitekturi moraš znati biti tudi piroman.”

Boris Podrecca: “V arhitekturi moraš znati biti tudi piroman.”

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 23. februar 2020 ― Pogovor z mednarodno uveljavljenim slovenskim arhitektom ob njegovi 80-letnici Nedavno je dopolnil osemdeset let arhitekt Boris Podrecca (30. januar 1940, Beograd). Ta tržaški Slovenec, ki že od svojega devetnajstega leta, torej več desetletij, živi na Dunaju, na samosvoj način, čeprav ga imajo številni za postmodernista, nadaljuje Plečnikovo in Fabianijevo arhitekturno dediščino. S svojimi številnimi arhitekturnimi idejami in deli, od graditev do obnov, je pustil pečat v številnih mestih po svetu, predvsem v Evropi, nekaj njegovih del pa je tudi v Sloveniji: v Ljubljani (kavarna Platana, hotel in konferenčno središče Mons, Žitni most idr.), Mariboru (Medicinska fakulteta), Piranu (obnova Tartinijevega trga), Ajdovščini (Kulturni center) itd. Na Dunaju je njegov pečat najopaznejši, saj je skupaj z arhitektoma Gustavom Peichlom in Rudolfom Webrom projektiral nebotičnik Millennium Tower, eno najvišjih zgradb v Avstriji. Sicer so se te dni Podrecci na Dunaju poklonili s pregledno razstavo njegovega opusa zadnjega desetletja v Ringturmu; bila je odlično sprejeta. Ob tej priložnosti se je z Borisom Podrecco pogovarjal Gregor Podlogar.
še novic