2. marca 1990 je bila v celjski knjižnici prvič izvedena predstava Pod Košatim očesom Alme M. Karlin

Kamra.si, 2. marec 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...2. marca 1990 je bila v celjski knjižnici prvič izvedena predstava Pod Košatim očesom Alme M. Karlin  V predstavi so nastopile: Uvodna napoved: Bojana RojcMe Ho - budističa redovnica: Sonja MlejnikKO - starejša žena: Mira FurlanTa - dekle iz čajnice: Lada Ščurek Uvodne besede je napisala: Božena OroženOblikovanje scene:  Božo Ščurek  Novelo Pod Košatim očesom je po prevodu Zdenke Serajnik dramatiziral Peter Simoniti. Od prve predstave, ki je bila v takratni Knjižnici Edvarda Kardelja Celje (Osrednji knjižnici Celje) je bilo odigranih več kot sedemdeset ponovitev.

Zmagovalni brat od pujse Pepe

Urbani (Jaša Lorenčič), 2. marec 2020 ― »Saj veste, kako pravijo. Povsod je lepo. Samo doma ne.«  Jure Godler je, če še ne veste, Commander. Finta je iz podkasta Opazovalnica. Nič narobe, ni sile, res, nič hudega, če ne veste ne kaj je podkast niti kaj je Opazovalnica. Bo že. Je dovolj le to, da veste, da je on Commander. Ker je. […]
Odpisani izdali EP Raised Fist!

Odpisani izdali EP Raised Fist!

SPRP, 2. marec 2020 ― Pomurski Hard Core Punk veljaki Odpisani so izdali EP z naslovom Raised Fist. Ta nosi 3 težko kategorne štikle z revolucionarnem nabojem. Izdaja je izšla pri Petroleum Beat Records, podprla pa jo je tudi Založba Punk Portala (ZPP). Prisluhnimo! Raised Fist by Odpisani Je pa ta EP za Odpisane na nek način prelomen. Teksti so prvič slišani v angleškem jeziku, kar bi se naj nadaljevalo tudi v prihodnje. Ja, dogajajo se spremembe, ki pa niso nujno nekaj slabega. Če sem prej njihovo glasbo opisal kot hardcore s primesmi punka in metala, so jim novi angleški teksti dodali še en bolj old school touch. Če bi Odpisani bili nek ameriški bend, bi po desetletjih delovanja zagotovo spadali v skupino legendarnih old school bendov kot so Agnostic Front, S.O.I.A., Slapshot, Pro - Pain... Odpisani štartajo na tem novem EP-ju z melodičnim old school komadom »Raised Fist«, ki pa je kljub melodičnosti pravi poziv k uporu. Ampak ne na splošno, saj vsak naj začne pri samemu sebi. Sami smo si krivi, če smo z svojo pasivnostjo dovolili, da je družba zabredla tja, kamor pač je zabredla. Torej, začni z spremembami pri sebi in tako poskusi spremeniti družbo in njeno mišljenje. Odpisani so (od leve proti desni) Peter Beznec (kitara), Borut Horvat (vokal), Jože Pal (bas) in Saša Dolgov (bobni). Foto: fb arhiv Odpisani Naslednji komad »100 problems« je zelo oseben. Ukvarja se z medčloveškimi odnosi, najprej na relacijo jaz - jaz, ki se stopnjuje v odnos jaz - vsi drugi. Hja dragi moji, če ne bomo najprej uredili zadev sami pri sebi, ter začeli komunicirati med sabo, bo vsak ostal otok za sebe. Zadnji komad Planet X je bolj moderen, bolj ekološke narave. Hecam se. Ali pa tudi ne. V bistvu imajo fantje čisto prav. Malo bolj bi morali razmisliti o svojem odnosu , ne samo do družbe, ampak tudi do narave. Samo ta en planet imamo in trenutni dogodki v naravi nam kažejo ,da smo zabredli že kar globoko. Narava se ne bo prilagodila nam, mi se bomo morali prilagoditi njej. Ali p

Ptuj: Zgodba kurenta in vrhunskih fotografij

Štajerski tednik, 2. marec 2020 ― »Predstavljati knjigo Kurent na Ptuju je velika čast in odgovornost, hkrati pa neizmerno veselje,« je povedala njena urednica Milena Pivec v imenu Založbe Pivec, izdajateljice knjige. V nabito polnem razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, kjer je bilo 18. februarja okrog 200 ljudi, je pozdravila Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo Stojana Kerblerja, čigar fotografije krasijo novo knjigo o kurentu, in Liljano Klemenčič, avtorico, pisateljico, pripovedovalko zgodb, pravljičarko, ki že dolga leta slika z besedami in živi v zgodbah.
Ptuj po uvrstitvi v nadaljnjo tekmo za EPK poln optimizma

Ptuj po uvrstitvi v nadaljnjo tekmo za EPK poln optimizma

Misli, 2. marec 2020 ― Ptuj ob uspešnem napredovanju v drugi krog kandidature za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 optimistično nadaljuje prizadevanja za osvojitev tega naziva. Po ocenah vodje ptujske kandidature Aleša Štegra je uvrstitev znak, da so na pravi poti, a se zavedajo, da jih čaka še veliko dela. Upajo predvsem na jasnejšo sliko glede financ.
Umrl je konceptualni umetnik Ulay

Umrl je konceptualni umetnik Ulay

Misli, 2. marec 2020 ― V 77. letu starosti je po hudi bolezni umrl Ulay, eden vidnejših sodobnih vizualnih umetnikov, ki se je v zgodovino umetnosti zapisal kot pionir body arta, performansa in polaroidne fotografije, poročajo mediji. Bil je nekdanji partner in sodelavec Marine Abramović, s katero sta med letoma 1976 in 1988 izvedla več deset radikalnih performansov.

Analizo predstavili tudi na tribuni o prostorih

Asociacija, 2. marec 2020 ― Tematika prostorov za nevladne organizacije je aktualna tako zaradi nedavnih izgub prostorov NVO v kulturi, kot tudi z vidika priprave nekaterih strateških dokumentov in prijav posameznih občin za naziv Evropska prestolnica kulture. Sredi februarja se je v organizaciji Ljubljana EPK 2025, Mestne občine Ljubljana in Kina Šiška odvila javna tribuna, posvečena predvsem prostorskim vprašanjem NVO … Preberi več o Analizo predstavili tudi na tribuni o prostorih

Ob 40-letnici Galerije Miha Maleš – umetnost za vse

Medobčinski muzej Kamnik, 2. marec 2020 ― V letu 2020 praznujemo 40-letnico Galerije Miha Maleš. Prva zamisel o nastanku galerije je nastala leta 1979, ko je kamniški rojak Miha Maleš ob 750. obletnici prve omembe kamniških meščanov v pisnih virih podaril mestu 2634 svojih del. Leta 1980 je bila v obnovljenih prostorih meščanske hiše na Glavnem trgu predstavljena prva razstava o življenju […] The post Ob 40-letnici Galerije Miha Maleš – umetnost za vse appeared first on MM:K.
Hollywoodski velikan, ki ga ni zavrnil niti Tito

Hollywoodski velikan, ki ga ni zavrnil niti Tito

Deseta umetnost, 2. marec 2020 ― Kirk Douglas se je rodil v revno judovsko družino in se z odmevnimi vlogami v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja izstrelil med legende Hollywooda. Bil je Spartak, bil je bog, bil je človek. Iz nič je postal vse, v krogu svojcev se je poslovil star 103 leta. Originalen prispevek dostopen TUKAJ. Avtor besedila: Anže Lebinger […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Escape Room (2019)  The Man Who Killed Don Quixote (2018)  47 Ronin (2013)  Spider-Man: Novi svet  The Prestige (2006) Copyright © Deseta umetnost [Hollywoodski velikan, ki ga ni zavrnil niti Tito], All Right Reserved. 2020.
Call of the Wild (2020)

Call of the Wild (2020)

Deseta umetnost, 2. marec 2020 ― Klic divjine je pustolovska drama z eno usodno napako, ki jo bodo zlahka razumeli tisti, ki kupujejo v Sparu, Mercatorju in Hoferju. Takšna izjava seveda zahteva pojasnilo, zato pojdimo po vrsti. Najnovejša družinska avantura Klic divjine, ki se ta čas vrti v kinu, je nastala na podlagi knjižne klasike ameriškega pisatelja Jacka Londona z začetka 20. stoletja. Priljubljena […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Čefurji raus! (2013)  Jamski človek  Cannes 2018 - 4. in 5. dan: Z Youtubea direktno na Cannes in HBO-jev doprinos k festivalu  Memento (2000)  Citizen Kane (1941) Copyright © Deseta umetnost [Call of the Wild (2020)], All Right Reserved. 2020.

Na kratko z Mariuszom Dudo o Riverside

Kino Šiška, 2. marec 2020 ― Skupina je sedaj v sklepnem delu turnejskega cikla za album Wasteland. Mariusz Duda, basist in vokalist skupine, si je kljub natrpanemu urniku uspel vzeti nekaj časa in odgovorit na nekaj vprašanj. Skupina je namreč na turneji in vrača se tudi v Ljubljano, in sicer v torek, 3. marca.

Oblikovalec tekstilij / Adecco

Fakulteta za dizajn, 2. marec 2020 ― Vas zanima moda in novi trendi? Radi ustvarjate v povezani ekipi, kjer se vsak lahko izrazi in prispeva k rezultatom? Gradite svojo kariero v uspešnem podjetju, ki ceni ustvarjalnost in vam nudi fleksibilno in prijetno delovno okolje. Naš naročnik je priznano slovensko podjetje na področju tekstilne branže. V svoj kolektiv vabijo nove sodelavce na delovno […] The post Oblikovalec tekstilij / Adecco appeared first on Fakulteta za dizajn.

Moč Duha

Knjižnica Postojna, 2. marec 2020 ― V četrtek, 5. marca 2020, ob 18. uri vas vabimo v knjižnico enota Pivka na predstavitev življenjske zgodbe, motivacijske poti športnika in bivšega odvisnika MITJA DUHA.
Cerknica 1964/65 – 6. a razred

Cerknica 1964/65 – 6. a razred

Stare slike (Cerknica), 2. marec 2020 ― Učenci 6. razreda so v šolskem letu 1964/65 vsi ponosni pozirali kar v razredu nove osnovne šole v Cerknici. Z njimi je razredničarka Marija Lavrenčič, ki je poučevala matematiko. Slikanih je 11 deklet in 15 fantov. Učiteljica in razredničarka Lavrenčičeva je poučevala matematiko v prvem nadstropju nove šole. Nekega dne je razred, ki ga vidimo na sliki, […]

Emanatova plesna predstava premierno na Dunajskih slavnostnih tednih

Misli, 2. marec 2020 ― Predstava hrvaškega koreografa Matije Ferlina Sad Sam Matthäus, ki nastaja v produkciji zavoda Emanat, je uvrščena na program Dunajskih slavnostnih tednov. Predstava, v kateri Ferlin z dramaturgom Goranom Ferčecem dekonstruira Bachov oratorij Pasijon po Mateju, je prva slovensko-hrvaška plesna produkcija, ki bo doživela premiero na festivalu.
Litovska orglavka Renata Marcinkuté Lesieur

Litovska orglavka Renata Marcinkuté Lesieur

ARS Obiski kraljice, 2. marec 2020 ― in njen recital v cerkvi svetega Jakoba v Pragi V tokratni oddaji Obiski kraljice predstavljamo koncert, ki ga je v cerkvi svetega Jakoba v Pragi izvedla litovska orglavka Renata Marcinkuté Lesieur. Umetnica je študirala klavir in orgle na Litovski akademiji za glasbo in gledališče, izpopolnjevala pa se je na salzburškem Mozarteumu in na seminarjih pri priznanih orglavcih po Evropi. Kot solistka redno nastopa z Litovskim nacionalnim simfoničnim ordestrom, Litovskim komornim orkestrom ter z najboljšimi zbori iz Litve.
Film Oče na 70. Berlinalu prejel dve nagradi

Film Oče na 70. Berlinalu prejel dve nagradi

BSF, 2. marec 2020 ― Kot smo že poročali se je letos v uradni programski sklop Panorama uvrstil manjšinski koprodukcijski celovečerni film Oče režiserja Srdana Golubovića. Gre za srbsko – francosko – nemško – hrvaško – slovensko - bosansko koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Film je prejel nagrado za najboljši film po izboru Ekumenske žirije in nagrado občinstva.
še novic