Mojca Pišek: Sami z jadrnico v novi svet

OUTSIDER, 13. april 2020 ― Baja Bash, plovba ob zahodni obali Kalifornijskega polotoka, 5. – 17. marec 2020 Ničesar še ne vemo o koncu sveta, pa o starem in o novem svetu, ko naša 13-metrska enojamborna jadrnica Mi Casa, v četrtek, 5. marca, v ribiško-turističnem naselju Punta de Mita na krov dvigne sidro. Ob 15:45 ladijski kljun usmerimo proti južnemu… The post Mojca Pišek: Sami z jadrnico v novi svet appeared first on OUTSIDER.

Radosti samoizolacije: Domače šolanje

OUTSIDER, 13. april 2020 ― Še nikoli od sprejetja terezijanskega osnovnošolskega zakona, Šolske splošne naredbe, ki jo je 6. decembra 1774 potrdila Marija Terezija in je na našem ozemlju uvedla splošno šolsko obveznost za vse otroke od 6. do 12. leta, se ni šolanje tako hitro tako korenito spremenilo, kot se je spomladi leta 2020. Po razglasitvi pandemije smo se… The post Radosti samoizolacije: Domače šolanje appeared first on OUTSIDER.

Avtocesta v predmestju

OUTSIDER, 13. april 2020 ― »V objemu narave, blizu avtocestnega križa, le streljaj od središča prestolnice« Če je le mogoče, naše poti načrtujemo zunaj prometnih konic. Letošnje pomladi pa se je nekako dogodilo, da smo padli v ljubljansko popoldansko prometno konico, ki nas je po nekaj minutah normalne vožnje iz Ljubljane ustavila. Obtičali smo na avtocesti v bližini izvoza Ljubljana… The post Avtocesta v predmestju appeared first on OUTSIDER.
Tudi Fran ima koronavirus

Tudi Fran ima koronavirus

ARS Jezikovni pogovori, 13. april 2020 ― Fran, različica covid-19, razlaga besede kot so: asimptomatičen, koronabedak, koronačas, koronaobveznica, predihavanje, prekuževati, samoosamitev. Orodje Fran dnevno obišče od 100.000 do 180.000 ljudi, kar pomeni, da sodi med najbolj obiskane spletne strani pri nas. “Zaradi tega smo v ‘virusni’ različici Frana zbrali tudi drobce splošnega jezika in zgodovine narečij. Glede na odzive ocenjujemo, da si stran ogledujejo številni, ki jih jezik ne zanima zgolj profesionalno. Veliko ljudi je preprosto radovednih,” opaža dr. Kozma Ahačič. Od izbruha koronavirusne bolezni namreč raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU podrobno spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. V začetku aprila so predstavili Fran, različico covid-19. “Koronavirusni Fran” vsebuje najpomembnejše nove in že objavljene slovarske sestavke ter nasvete iz svetovalnic, povezanih z epidemijo bolezni covid-19 in novim virusom. Pregled obsega poleg sodobnega besedja in pravopisno-terminoloških opozoril tudi tematsko zaokrožen pregled zgodovine in etimologije besedja, povezanega z epidemijami, ter izraze, povezane z nalezljivimi obolenji, iz slovenskih narečij. Mestov Sprotnem slovarju slovenskega jezika so si tako med drugimi zaslužile naslednje besede: asimptomatičen, govorec, helikopterski denar, izolacija, koronabedak, koronačas,  koronaobveznica, omejevanje socialnih stikov, predihavanje, prekuževati, samoosamitev. Pomenske povezave besede izolacija v Sinonimnem slovarju slovenskega jezika foto: Fran.si
Autobiographical Scene Number 6882

Autobiographical Scene Number 6882

Kinodvor, 13. april 2020 ― Skupina prijateljev se med praznovnanjem kresne noči ustavi sredi mosta. Martin se odloči, da bo skočil v reko ... Neizprosno raziskovanje moške psihe in edinstven občutek za uprizarjanje napetosti v vsakdanjih situacijah, ki odlikujeta celovečerce švedskega režiserja Rubena Östlunda, sta na delu že v tem 9-minutnem filmu iz leta 2005.

Podoba podobe podobe

Vrabec Anarhist, 13. april 2020 ― moje telo je iz drugega sveta, moje oči gledajo beli krog, ki ga preletava črni ptič. Admiral, ne bom si postrigla las, ker nočem zavreči svoje preteklosti, admiral, pravim ti, ti sanjaš. The post Podoba podobe podobe appeared first on Vrabec Anarhist.

Kot, da bi stopila v film

Majda Širca blog, 13. april 2020 ― V Italiji vse bolj raziskujejo zakaj je bil korona virus tako uničujoč v Bergamu in okolici. Prej kot v obisku nogometne tekme vidijo razloge v interesih kapitala – tudi pri mnogih podjetjih, ki so povezane s Kitajsko. Marsikje so delavce … Continue reading →
Strah in barve za lase na zalogo

Strah in barve za lase na zalogo

LUD Literatura, 13. april 2020 ― Najprej bi se rada opravičila, ker že dolgo časa ni bilo glasu od mene. Kar predstavljam si, da ti je bilo hudo ali te je morda že skrbelo, kaj se dogaja, ker receptor že vse te dolge tedne ni poklical tvojega imena. Ti pa nisi mogla žeti občudovanja pred sostanovalci s tem, kje vse sem bila, kar priznaj.

13. april 2020 - velikonočni ponedeljek

Kamra.si, 13. april 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. april 2020 - velikonočni ponedeljek Dan po veliki noči, na velikonočni ponedeljek, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po običaju verniki ta dan obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je sicer podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan. Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, tudi zaradi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo.
Cerknica 1968/69 – 4. a razred

Cerknica 1968/69 – 4. a razred

Stare slike (Cerknica), 13. april 2020 ― Pisalo se je šolsko leto 1968/69 in 4.a razred je obiskovalo dvajset učencev, v katerem je bilo številčno razmerje kot neodločen športni rezultat 10:10. Vsaj na sliki je tako videti. Z njimi je razredničarka Vika Tornič. Le kdo se je takrat obremenjeval s prihodnostjo? Nihče! Vsi nasmejani in brezskrbni. Se bomo že kasneje sekirali, ko […]
Orgelske improvizacije Rudolfa Lutza

Orgelske improvizacije Rudolfa Lutza

ARS Obiski kraljice, 13. april 2020 ― Z njimi se je leta 2019 v okviru Festivala Radovljica predstavil v cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem. Rudolf Lutz je organist, čembalist, dirigent in predvsem – improvizator; improvizacija mu pomeni pomemben del koncertnega udejstvovanja. »Improvizacija nastaja iz trenutka, zato so zasnove zelo pomembne. Bolj ko se posvetim takim vprašanjem, prepričljivejši bo rezultat,« pravi sam. Baročni svet s staro oziroma zgodnjo glasbo mu je zelo blizu. Do leta 2013 je deloval kot organist v evangeličanski mestni cerkvi sv. Lovrenca v St. Gallnu, do leta 2008 je v tem mestu vodil tudi Bachov zbor. Dolga leta je bil cenjen profesor na Visoki šoli za glasbo v Baslu, na Visoki šoli za glasbo v Zürichu in na Scholi Cantorum Basiliensis. Improvizacija ga spremlja že vse od otroštva.
Zajemanje kapljic in glasu

Zajemanje kapljic in glasu

Odzven, 13. april 2020 ― Pisati o glasbi Cveta Kobala je že s klasične plati precej zahtevna, četudi prijetna naloga, njegovi izleti v, recimo temu, kantavtorsko balado pa pričajo o tem, da protagonist noče biti ujet v nikakršno »one-trick-ponyjevstvo«.
še novic