50 let po prvencu Black Sabbath | Novica

13. brat, 3. maj 2020 ― Njujorška založba Sacred Bones se je spomnila še na eno okroglo obletnico. Pred 50imi sta izšla prva dva albuma metal legend Black Sabbath. Začetnikom doom zvoka so se 1. maja MRpoklonili s kompilacijo zanimivih artistov, ki vsak v svojem stilu preigrava klasike. Po prvem poslušanju bi rekel, da bi moralo biti všeč tako fenom Sabatov kot tudi fenom sodelujočih glasbenikov.  
V ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

V ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

Misli, 3. maj 2020 ― V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo v ponedeljek vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že začele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

Slovenska gledališča na spletu: Gledališče Glej

SiGledal Novice, 3. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča (in literature) pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Gledališča Glej.
Hamburška Filharmonija na Labi bo vrata odprla septembra

Hamburška Filharmonija na Labi bo vrata odprla septembra

Misli, 3. maj 2020 ― V znameniti Filharmoniji na Labi v Hamburgu pričakujejo, da bo novo sezono začeli septembra. Upajo, da bodo do takrat omejitve, uveljavljene kot posledica nove pandemije koronavirusa, sproščene. V programu bodo posebej izpostavili dva sodobna skladatelja, debitantski nastop pa bo imel tudi izraelski filharmonični orkester.
Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

Prejemnica nagrade skupine OHO Nika Ham uporablja tudi nadzorne kamere

ARS Kulturna panorama, 3. maj 2020 ― Stoletje organizirane likovne dejavnosti na slovenskem severovzhodu Ob razglasitvi letošnje Nagrade skupine OHO v tem tednu smo se pogovarjali s prejemnico, vizualno umetnico Niko Ham. Ob stoletnici organizirane likovne dejavnosti v severovzhodnem delu države je Društvo likovnih umetnikov Maribor pripravilo vrsto strokovnih gradiv, v Umetnostni galeriji Maribor pa je že par dni na ogled izbor likovnih del iz arhiva Koroške galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Zora Stančič nam je povedala, kako se je razveselila vrst pred vhodom na njeno razstavo z motivom lepe Vide v portoroškem razstavišču Monfort. Začel se je teden ljubiteljske kulture in mi povzemamo njihovo dejavnost, pripravili pa smo tudi pogovor z novim vršilcem dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije v Ljubljani,  Matejem Šarcem.
Jože Šubic

Jože Šubic

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 3. maj 2020 ― Letošnji prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo za ustvarjanje na področju kolaža in asemblaža Akademski slikar Jože Šubic je začel aktivno razstavljati v času razcveta t.i. nove podobe, ki jo je zaznamovala vrnitev k figuraliki v ekspresivni stilizaciji. Prav figura oziroma ženska figura je ključen motiv njegovega opusa, ki je iz slikarstva prešel v kiparstvo, predvsem zaradi zanimanja za različne materiale. Šubic v svojem delu pogosto odpira erotične teme, pri čemer razmišlja tudi o tabujih ter te teme vpenja v družbeni kontekst.
še novic