RESNICA IN LAŽ ALI NA POGORIŠČU TALENTOV

RESNICA IN LAŽ ALI NA POGORIŠČU TALENTOV

Revija Primus, 21. junij 2020 ― Piše: Žiga Čamernik   Mislite, da bomo ljudje sploh kdaj zmogli zaživeti v sedanjosti? Medtem ko ostala živa bitja s tem očitno nimajo težav, človek ne uporablja niti svojih bioloških danosti z vsemi čutili vred, kaj šele, da bi – kako zanimivo – razvijal svoje talente. Morda pa je končno napočil trenutek tudi za to. ...

Mentors

Glasbena mladina, 21. junij 2020 ― Violist Maja Rome first studied with Prof. Svava Bernhardsdottir, and continued her graduate and postgraduate studies with Prof. Mile Kosi at the Academy of Music in Ljubljana, where she now holds the position of Assistant professor for viola. She has received several prizes and awards at competitions for young musicians, including the 2006 Ljubljana Music […]
Prva Cankarjeva nagrada Sebastijanu Preglju za roman V Elvisovi sobi

Prva Cankarjeva nagrada Sebastijanu Preglju za roman V Elvisovi sobi

Misli, 21. junij 2020 ― Prvo nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju, je danes na Vrhniki prejel pisatelj Sebastijan Pregelj za roman V Elvisovi sobi. Kot je ocenila žirija, v romanu dobro zajame občutke generacije, ki je razpad Jugoslavije, vojno in tranzicijsko obdobje doživljala v zgodnji mladosti.

Prostor za vrati

Vrabec Anarhist, 21. junij 2020 ― Takrat šele so se začele halucinacije in tega sem se dobro zavedala. Toda prevzele so vloge mojih resničnih strahov, zato so bile resnične. The post Prostor za vrati appeared first on Vrabec Anarhist.
Zoran Poznič: »Rudarstvo je, kar smo in iz česar izhajamo.«

Zoran Poznič: »Rudarstvo je, kar smo in iz česar izhajamo.«

Notranjsko primorske novice » Kultura, 21. junij 2020 ― Zasavje – Z novinarsko konferenco se ustvarja presečni datum za pričetek gradnje največje slovenske spominske plastike. Po besedah mag. Zorana Pozniča bo Rudar Prometej igral dvojno vlogo – postavljen bo kot poklon vsem rudarjem in njihovim družinam, namenjen pa bodočim generacijam, ki bodo živele ali prihajale v Trbovlje. Rudar Prometej Foto Neža Grmšek S sodobnimi led lučmi bo zasavska skulptura osvetljena – ampak ne od zunaj, temveč od znotraj. Zaradi svetlobnih efektov bo kipec v svojem pravem sijaju najbolj viden prav ponoči. Njegova svetlobna posebnost bo tudi laser, ki bo iz »Špicberga« svetil na rudniški jašek na Gojdi. 8-metrski kip iz železne konstrukcije, pridobljene iz odpadnega železa zasavskih, povečini hrastniških jam, bo sestavljen na licu mesta, vsa obdelava pa se bo odvila prav tam, kamor bo Rudar Prometej nadalje svetil – pri »drajeršohtu«. Ker bo šlo za veliko in visoko konstrukcijo Poznič predvideva, da bodo za samo postavitev potrebovali dvigala, najverjetneje celo pomoč helikopterjev. Karel Vukovič – Foto: osebni arhiv   Investitor 45 tisoč evrov vrednega projekta je društvo Trbovlje novomedijsko mesto, ki bo v kratkem od rudnika odkupilo 1000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, nato pa sledi pridobivanje vseh potrebnih dokumentov za gradbeno dovoljeno. V jesenskih mesecih naj bi z birokracijo zaključili in se lotili same postavitve.  Gonilna sila projekta Trboveljčan Karel Vukovič obžaluje, da država oziroma rudnik ne prevzamete finančnega bremena postavitve. Ne glede na to pa so se posamezniki, tesno povezani z rudnikom, angažirali pri uresničevanju večmetrske železne zgodbe nad Trbovljami. In poleg pomoči gospodarstva v društvu TNM upajo tudi na to, da bodo vkup stopili občani in s svojimi, vsaj minimalnimi, prispevki postali del velikanske zgodbe, ki bo v čast prednikom, namenjena zanamcem. Postavitev bo del in last vseh Zasavcev, zato si vsi vključeni v projekt želijo, da pripadnost občutijo vsi občani. Del te zgod

Kranj. Moja fuzbalska magdalenica.

Urbani (Jaša Lorenčič), 21. junij 2020 ― V Kranju sem se, tistega krutega junija 1998, vsekakor soočil, najbrž pa tudi sprijaznil, da nikoli ne bom nogometaš. Ali klarinetist v srednji glasbeni šoli, če smo že pri tem. Sem pa spoznal, tam, v Kranju, ko sem se skoraj porezal s srebrno medaljo v obliki nekdanjega, trikotnikastega grba Nogometne zveze Slovenije, ki mi je […] The post Kranj. Moja fuzbalska magdalenica. appeared first on Urbani.
Za kresnika tokrat pet z osebno ali uradno zgodovino zaznamovanih romanov

Za kresnika tokrat pet z osebno ali uradno zgodovino zaznamovanih romanov

Misli, 21. junij 2020 ― Na kresno noč bodo na Rožniku podelili nagrado kresnik časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Peterica finalistov je znana že slab mesec, podpisuje pa zvrstno raznolika dela, ki jim je morda še najbolj skupno seganje v preteklost, skozi uradno ali osebno zgodovino. Ob 30. podelitvi kresnika so jubilejno priznanje že izročili Dragu Jančarju.
12. festival Arsana: Letošnji odri v znamenju slovenskih umetnikov

12. festival Arsana: Letošnji odri v znamenju slovenskih umetnikov

Štajerski tednik, 21. junij 2020 ― Letošnji glasbeni festival Arsana bo potekal od 24. do 30. julija. Prvi večer bo obogatil Blaž Švagan & Blunout – Sound in Time trio v kavarni Bodi, na Slovenskem trgu pa bodo nastopili Golden Frets. 25. julija bodo najmlajši in mladi po duši na minoritskem dvorišču uživali ob poslušanju glasbenega projekta Nece Falk Maček Muri in muca Maca, ki sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije. Otroški festival prinaša še druge zanimive glasbene dogodke, pravljice in delavnice ter cirkus. Znana imena slovenske glasbe in umetnosti pa bodo sicer vabila vse festivalske dni.

Na Velenjskem gradu četrti kamišibaj festival

SiGledal Novice, 21. junij 2020 ― Na Velenjskem gradu bo danes potekal četrti kamišibaj festival. V grajskem atriju bodo ob 10. uri pripravili pripovedovanje kratkih zgodb ob slikah, ki bo primerno za otroke in mladino, ob 12. uri pa bodo na vrsti predstave za odrasle. Občinstvu se bodo predstavili domači, velenjski kamišibaj ustvarjalci in gostje iz vse Slovenije.
Kako ste napisali kresnikovega finalista?

Kako ste napisali kresnikovega finalista?

Airbeletrina, 21. junij 2020 ― Dve pisateljici in tri pisatelje, ki so se s svojimi romani znašli med finalisti za Delovo nagrado kresnik za najboljši roman leta, smo povprašali, kako so to literarno delo napisali: kakšne so bile inspiracije, kako je potekalo pisanje, kakšnih načel so se držali, kje so naleteli na pasti in težave … Dobitnika nagrade bodo razglasili pojutrišnjem na ljubljanskem Rožniku.
Na Praznik glasbe bo v devetih mestih nastopilo več kot 500 glasbenikov

Na Praznik glasbe bo v devetih mestih nastopilo več kot 500 glasbenikov

Misli, 21. junij 2020 ― V Parizu so 21. junija 1982 prvič obeležili Praznik glasbe, iniciativa pa se je odtlej razširila na več kot 700 mest po svetu. V Sloveniji se ji letos pridružujejo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Ptuju, Murski Soboti, Železnikih in v Piranu z okolico, na 50 glasbenih prizoriščih pa se bo predstavilo več kot 500 glasbenikov.
1940 Rakek – Ustanovitev župnije

1940 Rakek – Ustanovitev župnije

Stare slike (Cerknica), 21. junij 2020 ― Župnija Rakek je bila ustanovljena 1. januarja 1940. V spomin na šestdesetletnico je bila izdana podobica na sliki. Ob tej priliki je v župnijskih oznanilih »Naš Rakek« od 26. decembra 1999 do 10. decembra 2000 izhajala priloga Župnijska kronika. V njej je popisana zgodovina Rakeka, napori za gradnjo nove cerkve, prizadevanja za samostojno župnijo in […]
Na Vrhniki bodo podelili prvo Cankarjevo nagrado

Na Vrhniki bodo podelili prvo Cankarjevo nagrado

Misli, 21. junij 2020 ― V Cankarjevem lazu na Vrhniki oziroma v primeru slabega vremena v Cankarjevi knjižnici Vrhnika bodo nocoj podelili prvo nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju. Nominiranci so Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Dobitnika bodo razkrili med samo podelitvijo.
še novic