Čas za prijavo na LJUBLJANSKE ZGODBE se izteka!

Ana Monro, 24. avgust 2020 ― In mesta v našem časovnem stroju, s katerim vas bodo ulični umetniki popeljali na interaktiven voden ogled po Gornjem trgu v središču Ljubljane in na edinstveno potovanje skozi njegovo pestro zgodovino, se hitro polnijo! Zato pohitite s prijavo in se nam pridružite v petek, 28. avgusta ob 18.00 na Ljubljanskih zgodbah!   VSE INFORMACIJE IN ... The post Čas za prijavo na LJUBLJANSKE ZGODBE se izteka! appeared first on Ana Monro.
Gejm

Gejm

Koridor, 24. avgust 2020 ― Avtorski projekt Gejm, ki je nastal v koprodukciji Maske Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča ter v režiji Žige Divjaka, bi moral svojo premiero doživeti že marca. The post Gejm appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Lada Cerar - Odpihni moje račune (2012) Instalacija/ Avtorski video

Lada Cerar - Odpihni moje račune (2012) Instalacija/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 24. avgust 2020 ― Video je del projekta Odpihni moje račune/Blow My Bills Awayv katerem se umetnica humorno spopade z nadlogo plačevanja mesečnih računov. V videu na velikem kalkulatorju sešteva zneske z računov iz obdobja večih let. Velika količina računov, hitra montaža, mestoma pospešeno gibanje in vse večji seštevek na ekranu kalkulatorja stopnjujejo občutek nelagodja in ponazarjajo stres, ki je povezan s skrbjo za preživetje, s katerim se vsakodnevno soočajo umetnice in umet...
Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu

Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu

Inštitut za politike prostora, 24. avgust 2020 ― Zakon o osnovnih šolah (ZOsn) ureja osnovnošolske prevoze, ki so ob določenih pogojih brezplačni. Zakon določa, da se o izvajanju prevoza osnovna šola dogovori s starši in lokalno skupnostjo, kar pomeni, da je občina zadolžena za izvajanje in financiranje teh prevozov. Mestna občina Slovenj Gradec je leta 2013 uredila področje šolskih prevozov s Pravilnikom o... The post Mesta mestom: Urejanje šolskih prevozov v Slovenj Gradcu appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Mesta mestom: Center mobilnosti Maribor

Mesta mestom: Center mobilnosti Maribor

Inštitut za politike prostora, 24. avgust 2020 ― Mobilnostni centri lahko nudijo podporno okolje za razvoj in promocijo trajnostne mobilnosti v mestih. Lahko pa so tudi pomembni generatorji sprememb potovalnih navad prebivalstva in ambasadorji zdravega ter aktivnega načina življenja. Nastopajo kot koordinatorji deležnikov na področju mobilnosti za boljšo usklajenost in izvajanje ukrepov na ravni mesta in širše. S svojimi aktivnostmi osveščajo in izobražujejo... The post Mesta mestom: Center mobilnosti Maribor appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Bistriška umetnica ustvarjala na Češkem

Bistriška umetnica ustvarjala na Češkem

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. avgust 2020 ― V začetku julija se je v mestu Hranice na Češkem odvila tretja mednarodna likovna kolonija Hraniceum 2020, ki se je je udeležila tudi Andreja Kranjec, akademska intermedijska umetnica, videastka in režiserka iz Ilirske Bistrice. Na koloniji je sodelovala že drugič, na razstavi ob koncu kolonije pa so tokrat na ogled postavili dve njeni slikarski deli, ki sta zdaj del zbirke občine Hranice. Slikarka Andreja Kranjec iz Ilirske Bistrice, mednarodna likovna kolonija na Češkem, julij 2020 Foto: Petar Nikolić Kolonija, v okviru katere je ustvarjalo deset akademskih umetnikov iz Češke, Poljske, Slovaške in Slovenije, je trajala šest dni in se je zaključila z razstavo v galeriji Galerie Severni Kridlo Zamku v Hranicah, kjer so bila razstavljena dela umetnic in umetnikov, ki so do zdaj sodelovali na likovnih kolonijah. Petar Nikolić The post Bistriška umetnica ustvarjala na Češkem first appeared on Notranjsko primorske novice.
V Pavlovčevi galeriji razstavlja Korošec Alojz Krevh

V Pavlovčevi galeriji razstavlja Korošec Alojz Krevh

Notranjsko primorske novice » Kultura, 24. avgust 2020 ― Ilirska Bistrica – V Pavlovčevi galeriji je od 21. avgusta do 23. septembra na ogled razstava koroškega slikarja samouka Alojza Krevha – Luigija z naslovom Iz slikarjeve malhe. Razstavlja 23 svojih del, ki so nastala v preteklih letih na Koroškem in drugje po Sloveniji. Razstava, Alojz Krevh – Luigi, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 21. avgust 2020 Foto: Petar Nikolić Slikar se je že nekajkrat udeležil likovnih kolonij, ki jih pod imenom Slikarska muza Bistrice skoraj vsako leto organizira slikarka Zdenka Vinšek. Običajno umetniška dela, ki nastanejo na kolonijah, postavijo na ogled obiskovalcem Pavlovčeve galerije, tako da so domačini pred leti v njej že videli posamezne Krevhove slike. Slikar iz Prevalj je teoretična znanja dobil na različnih seminarjih, ki jih je prirejalo Kulturno društvo koroških likovnikov. Odkrival je različne tehnike in slikarska spoznanja, strokovno rasel in razvijal svoje znanje in dosegel strokovne okvire likovnih zakonitosti. Krevh je izrazit figuralik, po drugi strani pa lahko rečemo, da je motivno raznolik. Pogosto se loti krajinskih motivov in upodabljanja arhitekturne dediščine. Tako krajino kot veduto dopolnjuje z figuralnimi prizori, še posebej ga privabljajo motivi konjev kot simbol gibanja, moči in plemenitosti. Njegova dela pomenijo nekakšen sprehod skozi čas, skozi koroške krajine in kmečka opravila. Dela Alojza Krevha preveva ljubezen do domače krajine, živali in ljudi. Na svojstven način poziva in prosi opazovalca, naj se spusti v globino svoje duše, odpre oči in razgali srce. Motivi njegovih slik so izrazito čustveni in morda so gledalcu tudi zato tako blizu. Njegova zgodba je tudi naša zgodba, njegov spomin je tudi naš spomin. Slike Alojza Krevha odsevajo stanje sveta, kako zelo hitro je ta mutiral v nekaj, kar ne znamo prav prepoznati. Vsako leto razstavlja s skupino koroških likovnikov, velikokrat pa se odzove tudi povabilu za sodelovanje na likovnih kolonijah in taborih doma in v tujini. Njego

Odprtje razstave Vezenine Bled

Gorenjski muzej, 24. avgust 2020 ― Občina Bled in Gorenjski muzej Vas vljudno vabita na odprtje razstave, ki je nastala v okviru projekta Naša industrijska dediščina, naš ponos VEZENINE BLED OSEM DESETLETIJ INDUSTRIJE ČIPK IN VEZENIN v sredo, 2. septembra 2020 ob 16. uri v Domu ... Read More
Ptuj: Potrčeva pisateljska zapuščina bogati knjižnico

Ptuj: Potrčeva pisateljska zapuščina bogati knjižnico

Štajerski tednik, 24. avgust 2020 ― Konec julija smo v knjižnici prejeli še en del pisateljeve bogate zapuščine, ki nam jo je podarila njegova hči Marjetica Potrč. Donacija vsebuje štiri lovorjeve vence, ki jih je pisatelj prejel ob premierah v letu 1968 na Ptuju in Mariboru ob uprizoritvi dramskega dela Kreflova kmetija. Prejeli smo tudi dva izvoda scenarija oz. snemalne knjige Potrčevega dela Zločin; napisal ju je France Štiglic in sta v hrvaškem jeziku. Poleg omenjenega gradiva smo dobili še več pisateljevih rokopisov, tipkopisov in različne korespondence.
Inercija modularnega zvoka

Inercija modularnega zvoka

Odzven, 24. avgust 2020 ― Miha Šajina aka Shekuza je po izjemnem prvencu De Sica izdal drugi kratkometražno podolgovati album z naslovom Coriolis Effect, ki bo zagotovo zadovoljil tako izbirčne privržence eksperimentalne elektronske glasbe kot tudi širši krog sledilcev novodobnega techna.
Dnevi poezije in vina: Ptuj ostaja mednarodno stičišče poezije

Dnevi poezije in vina: Ptuj ostaja mednarodno stičišče poezije

Štajerski tednik, 24. avgust 2020 ― Glasba in otroški program sta najavila prihod letošnjega festivala Dnevi poezije in vina. Pred uradnim pričetkom strnjenega dogajanja, ki bo potekalo od 26. do 29. avgusta na Ptuju in številnih drugih krajih, bo jutrišnji ptujski program, od performansa v Fürstovi hiši Izpoved (mehanskega) krilatca, 20. pesniškega turnirja na Ptujskem gradu, do jutrišnjega skupnega nastopa Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra z gosti (Balladero, Jadranka Juras, Emkej), pod dirigentskim vodstvom Žive Ploj Peršuh, in pesniškega branja na Mestni tržnici, potekal kot večer pred uradnimi dnevi festivala.
Festival A dela?

Festival A dela?

SIGIC - Novice, 24. avgust 2020 ― Mednarodni festival umetnosti, znanosti in tehnologije A dela? bo med 24. in 28. avgustom 2020 na različnih lokacijah v Ljubljani predstavil novejše produkcije Društva Ljudmila in drugih partnerskih ustanov v okviru evropske mreže EASTN-DC (European Art Science Technology Network for Digital Creativity).
Naprej v preteklost

Naprej v preteklost

Loški muzej, 24. avgust 2020 ― Med 17. in 23. avgustom smo sodelovali v vseslovenski akciji Skupnosti muzejev Slovenije Naprej v preteklost, s katero smo muzeji in galerije želeli pokazati, da smo tudi v negotovih okoliščinah, ki jih prinaša prihajajoča jesen, sposobni uspešno delovati tako v realnem kot virtualnem svetu.

Dnevi poezije in vina v Ormožu

Kamra.si, 24. avgust 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v petek, 28. avgusta 2020, ob 18. uri vabi na vrtno teraso Knjižnice Ormož na Dneve poezija in vina. Gostili bomo štiri avtorje (iz Sirije, Irana in Iraka). Dogodek bo povezoval Igor Divjak. O AVTORJIH POOYESH AZIZEDDIN je iranski zagovornik človekovih pravic, pesnik in novinar, ki seveda nikdar ni bil član uredniškega odbora. Pri 16. letih je v samozaložbi objavil pesniško zbirko. Večino svojih pesmi je objavljal na dveh blogih, ki sta bila glede na mesto, ki ga ima poezija v iranski književnosti, zelo brana. Več njegovih pesmi je objavljenih v spletnih literarnih revijah. Sodeloval je pri projektu recitiranja klasične perzijske poezije. Bil je član različnih literarnih združenj in je sodeloval pri organizaciji pesniških večerov v Teheranu. Od leta 2001 je bil dejaven v organizacijah in društvih kot so: Društvo za zaščito otrok na ulici in otrok delavcev, Kampanja 'Spremembe za enakopravnost', Odbor poročevalcev o človekovih pravicah, Društvo za zaščito otrok delavcev v Iranu, Društvo Brez meja (ki je bilo ustanovljeno z namenom na miroljuben način prizadevati si za svobodni pretok informacij in enakopravnost beguncev. V Ljubljano je prišel v okviru mreže mest zatočišč ICORN. MOHAMAD ABDUL MUNEM je Palestnec iz Sirije. Rojen je leta 1965 v begunskem taborišču v Alepu. Na tamkajšnji univerzi je študiral ekonomijo. Kot otrok je spoznal palestinskega pesnika Mahmouda Darwisha, ki je bil velik poznavalec poezije in književnosti. Uresničil je svoje sanje in ustanovil založbo, ki je bila močno prisotna v Siriji. Prve pesmi je objavil pri trinajstih letih, zadnje pa pri petdesetih v Ljubljani. Piše poezijo in romane, pet knjig čaka na prevod in tisk. Napisal je številne članke in jih objavil v slovenskih revijah in časopisih. SARA AFZALI se je rodila 27. maj 1977, v Shirazu, v Iranu. Diplomirala iz vizualnih komunikacij in grafičnega oblikovanja na Fakulteti za upodabljajoče umetnosti Univerze v Teheranu. Umetniški dosežki:• Razstav

Četrtkovi zeleni popoldnevi - Vidrina učilnica v naravi

Kamra.si, 24. avgust 2020 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 27. avgusta 2020, vabi na ekskurzijo Vidrina učilnica v naravi, zadnjo, deveto prireditev iz cikla Četrtkovi zeleni popoldnevi. Biotska pestrost je ključnega pomena za obstoj človeške civilizacije. Na zaključni ekskurziji v Krajinski park Goričko bomo v Vidrini učilnici v naravi spoznali vlogo vidre in bobra v vodnih ekosistemih in boju proti podnebnim spremembam. Z nami bo Tatjana Gregorc iz Lutre, Inštituta za ohranjanje naravne dediščine. Prijave zbiramo v knjižnici oz. na telefon (02) 741 55 84. Odhod avtobusa: ob 15.00 izpred ormoškega gradu     Vabljeni!

7:069: Študentska pop-up galerija

OUTSIDER, 24. avgust 2020 ― Študentska platforma 7:069 je nastala v želji, da bi študentom omogočila spoznavanje celotnega procesa produkcije umetnosti in razstavljanja. Svoje ime so povzeli po UDK klasifikaciji, po kateri so razvrščene knjige v knjižnicah – pod številko 7 najdemo vsebine o umetnosti, kataloge in razstavno gradivo pa pod kodo 7:069. Platforma uspešno organizira razstave po vsej Sloveniji… The post 7:069: Študentska pop-up galerija appeared first on OUTSIDER.

24. avgusta 2018 je umrl Ciril Zlobec, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, novinar, urednik, nekdanji politik

Kamra.si, 24. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. avgusta 2018 je umrl Ciril Zlobec, slovenski pesnik, pisatelj, publicist, prevajalec, novinar, urednik, nekdanji politik. Rodil se je 4. julija 1925 se je v Ponikvah. Ciril Zlobec se je rodil v Ponikvah, občina Sežana, kot sedmi, zadnji otrok v kmečko-delavski družini. Italijansko osnovno šolo (obdobje fašizma) je obiskoval v bližnji vasi (Avber), prvo gimnazijo je opravil v Malem semenišču v Gorici (1938-1939), nadaljeval šolanje v Kopru, prav tako v Malem semenišču. Konec leta 1941 je bil iz semenišča in šole izključen, ker so odkrili, da piše pesmi v prepovedanem slovenskem jeziku in da je (po vzoru Vajevcev) ustanovil in urejal ilegalno »literarno« glasilo in vanj tudi skoraj sam pisal.

Arhitektura Curk: Psihiatrična bolnišnica Ormož

OUTSIDER, 24. avgust 2020 ―  Da bi izboljšali počutje zaposlenih in obiskovalcev, so se v Psihiatrični bolnišnici Ormož odločili prenoviti vstopne prostore in pisarne v pritličju njihove stavbe. Projekt prenove so izpeljali pri Curk Arhitekturi . Naloga je obsegala prenovo pritličja in opremo avle s čakalnicami, prostora s kavomati in treh pisarn. Že pred začetkom sodelovanja z arhitekti so naročniki… The post Arhitektura Curk: Psihiatrična bolnišnica Ormož appeared first on OUTSIDER.
SVOBODA JE GLAGOL, deveti večer

SVOBODA JE GLAGOL, deveti večer

Društvo slovenskih pisateljev, 24. avgust 2020 ― Spoštovani vsi kolesarji, pešci, sprehajalci, ljubitelji poezije in prijetnih petkovih večerov, pa tudi vsi ostali … VSE VAS VABIJO slovenski pesniki in pisatelji – v petek, 28. avgusta, ob 21h na deveti večer poezije, glasbe in druženja!   Program devetega večera: Barbara Korun, Ivan Dobnik, Katja Zakrajšek, Marij Čuk, Cvetka Bevc, Ivo Svetina, Boris A. Novak […]

10. Slovenska glasbena olimpijada – 30. maj 2021

Glasbena mladina, 24. avgust 2020 ― Tekmovanje je namenjeno učencem 7., 8. in 9. razreda osnovne šole. Udeleženci se lahko vzporedno šolajo na glasbenih šolah ali se kako drugače glasbeno izobražujejo. Pogoj za prijavo na 10. Slovensko glasbeno olimpijado je predhodna udeležba na šolskem tekmovanju, ki ga na posamezni osnovni šoli organizira tam delujoči učitelj glasbene umetnosti v sodelovanju z Zvezo […]
John Burnside za STA: Pesniki varujejo jezik

John Burnside za STA: Pesniki varujejo jezik

Misli, 24. avgust 2020 ― Škotski pesnik in pisatelj John Burnside je častni gost letošnjega mednarodnega pesniškega festivala Dnevi poezije in vina. V intervjuju za STA je spregovoril o aktivistični moči pisanja in nujnosti okoljevarstvenih prizadevanj. "S svojim pisanjem bi rad poskusil spodbuditi ljudi, da bi bili morda radikalnejši."
KUNI INTERVJU: #5 Titov skate session

KUNI INTERVJU: #5 Titov skate session

Kunigunda, 24. avgust 2020 ― Velenje, 24. 8. 2020 KUNI INTERVJU: #5 Titov skate session Že peto leto zapored se je središče mesta Velenje spremenil v en ogromen skate park. Na Titovem skate sessionu smo videli tekmovanja v dvojicah, klasični »Game of L.E.J.G.A.« in »Best trick contest«. Letos pa so člani društva Duša povabili tudi kotalkarje The post KUNI INTERVJU: #5 Titov skate session appeared first on Kunigunda.
Na sporedu: Psi ne nosijo hlač

Na sporedu: Psi ne nosijo hlač

Kinodvor, 24. avgust 2020 ― Kinotrip izpostavlja: Festival žanrskega filma Kurja polt bo na Kinodvorišče ponovno pripeljal komično-mračno, boleče-katarzično zgodbo o ljubezni in življenju. Psi ne nosijo hlač je ob vseh festivalskih uspehih na poti, da postane še en kultni žanrski naslov. Za vse ljubitelje fantastike v petek, 28. avgusta, ob 21:00 na Kinodvorišču.

Čez Stari most s Tonetom Partljičem

Kamra.si, 24. avgust 2020 ― V četrtek, 27. avgusta 2020, s pričetkom ob 17. uri izpred Knjižnice Tabor vas vljudno vabimo na literarno-domoznanski sprehod s pisateljem, komediografom in Prešernovim nagrajencem Tonetom Partljičem. S svojim odličnim poznavanjem tako bližnje in daljnje preteklosti našega mesta kot tudi literarnih del avtorjev, ki jih je Maribor navdihoval in zaznamoval, nas bo Partljič popeljal od Trga revolucije čez Stari most ter prek Glavnega in Rotovškega trga do Univerzitetne knjižnice, kjer se bo okrog 19. ure sprehod sklenil. Vodniku bo asistirala Desanka Tavčar, vodja Knjižnice Tabor. Veselimo se srečanja z vami!
Na sporedu: Čas deklištva

Na sporedu: Čas deklištva

Kinodvor, 24. avgust 2020 ― Kinotrip izpostavlja: Za tiste, ki ste zamudili - sestre March se vračajo na filmsko platno! Filmska adaptacija znamenitega romana Louise May Alcott v režiji Grete Gerwig je zgodba o štirih dekletih, ki iščejo samosvoje usode v svetu, ki na ženske še ni povsem pripravljen. Na sporedu v četrtek, 3. septembra, ob 21:00.
post_festum: uvertura festivala A dela? v Cirkulaciji 2

post_festum: uvertura festivala A dela? v Cirkulaciji 2

Cirkulacija 2, 24. avgust 2020 ― V zadnjem trenutku stičišča nepredvidljivih dinamik /->vremena/ drugega vala virusa/ se je dogajanje izpred Kluba Gromka preselilo v Cirkulacijo 2 | podhod Ajdovščina. Četverica intervencij: Tatiana Kocmur & Boštjan Čadež: Kvintesenca (2020) | Avdio-vizualni performans Cristina Mercuri, Simone Giordano & Angelo Martino: Qneo-EP | Elektro-akustične kompozicije Simone Giordano & Michele Cera: Toc~ | Elektro-akustična kompozicija Mladi Raziskovalci III. – Tobija Hudnik: Equi...
S.A.B.A. 1979 - ####

S.A.B.A. 1979 - ####

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 24. avgust 2020 ― Umetnika: Silvia Amancei & Bogdan Armanu (s.a.b.a.). Retrospektiva. V okviru razstave je povsem jasno, kaj pomeni: dobesedno »gledanje nazaj« na že uveljavljen umetniški opus. Čas opredeljujejo umetnostni strokovnjaki, ustanove in umetnostni trg, nanje pa vplivajo okus, politika, geografije, osebni odnosi, gospodarske možnosti in dostop do sredstev za dosego le-teh. V svoji umetniški praksi s.a.b.a. zavestno sopostavljata svoj položaj in dejavnike uspeha v sodobnem svetu: Romunija igra vlogo evropskega vira poceni delovne sile, s.a.b.a. pa se borita proti pomanjkanju dostopa do institucionaliziranega sveta umetnosti. Takšni politični, zgodovinski in biografski elementi so stalnica njune naracije. Skozi izmišljeno pripoved namreč povezujeta nesorodne zgodovine in razpravljata o politiki v nejasnosti naše realnosti. Tak ironičen povzetek zanimanja umetnostnih institucij za vzhodnoevropske umetniške prakse je Body of Work ’79–’83 (2013–2015), v katerem s.a.b.a. arhivirata fotografije in zgodbe svojih začetkov s performansi od leta 1979 naprej. S posnemanjem od sveta umetnosti zveličane estetike se navidezno pridružujeta kanonu znanih umetnikov. Z majhnimi namigi se posmehujeta želji biti prepoznan na Zahodu, vsakdanjemu ekvivalentu nevidnega sistema, ki odloča o umetniških trendih in o tem, kdo si zasluži retrospektivo. Izhajajoč iz tega arhiva, je delovanje s.a.b.a prevedeno v retrospektivo njunega preteklega in prihodnjega ustvarjanja, pri čemer popolnoma ignorirata moč institucionalnega pripoznanja in tržne strategije (ponovnega) kreiranja dogodkov[1] prevračata v predvidljivo gesto, ki kliče po razvrednotenju. Drug način zamejevanja »gledanja nazaj« je lahko opisovanje zapletenih odnosov zgodovinskih sledi, političnih odločitev ali osebnih občutkov, ki ustvarijo nek dogodek in njegovo dojemanje v zgodovinskem času. Kurator: Maximilian Lehner Artists: Silvia Amancei & Bogdan Armanu (s.a.b.a.) A retrospective. In the context of an exhibition, it is quite clear what i

24. avgusta 1950 je v Vršcu v Srbiji umrl Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja

Kamra.si, 24. avgust 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. avgusta 1950 je v Vršcu v Srbiji umrl Milan Borišek, slovenski jadralni pilot in učitelj letenja. Rodil se je 25. aprila 1920 v Litiji.  Jadralni pilot in učitelj letenja, delal v letalski zvezi Jugoslavije. Njegov največji uspeh je bilo 3. mesto na 1. svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju leta 1950 v Örebru na Švedskem. Oče Jože in mama Marija sta se preselila iz vasi Tepe pod Polšnikom. Poleg Milana sta imela še tri otroke: Jožeta, Božo in Ljubo. Družina je bila za takratne razmere premožna. Ukvarjali so se z gostinstvom in prodajo mesa. Milan Borišek je imel v prvih letih življenja hude težave zaradi prirojene telesne napake. S trdo voljo in vztrajno telovadbo se je razvil v dobrega telovadca. Že v osnovni šoli je bral knjige o letalstvu in iskal časopise in revije s tega področja. Začel se je aktivno ukvarjati z modelarstvom. Kasneje je sodeloval pri prvih poizkusih jadralnega letenja v Litiji.    

Z znanjem in zavedanjem do boljšega zdravja

Trubarjeva hiša literature, 24. avgust 2020 ― Trubarjeva hiša literature odpira svoja vrata 4. maja in nadaljuje z ustaljenim programom. Ker želimo, da je obisk Trubarjeve hiše literature varna in prijetna izkušnja tako za obiskovalce kot za zaposlene, vas prosimo za upoštevanje ukrepov: - v Trubarjevo hišo vstopate le, če ste zdravi, - obvezno si nadenite obrazno zaščitno masko in zaščite ustni in nosni predel obraza, - razkužite si roke ob vstopu v prostor, - upoštevajte predpisano medosebno varnostno razdaljo 1,5 m, - vsi udeleženci prireditve morajo sedeti na vnaprej pripravljenih stolih, stoječa publika v prireditvenem prostoru ni dovoljena, - na prireditvi oziroma vodenem ogledu je lahko največ 10 oseb (štejejo udeleženci, brez izvajalcev  in zaposlenih). {fshare id=3886}
Brezčasnost slovenske popevke

Brezčasnost slovenske popevke

Odzven, 24. avgust 2020 ― Tadej Tomšič se aranžerskih orodij v prvi vrsti poslužuje za barvanje skladb s saksofonskimi vložki, a je v primeru vokalnih v ospredje postavil pevke oziroma pevca, sam pa se pojavlja le v vlogi pomožnega solista.
še novic