Kakšna je prihodnost glasbenih turnej?

Kakšna je prihodnost glasbenih turnej?

SIGIC - Novice, 30. november 2020 ― V četrtek, 3. decembra 2020 ob 20. uri, se bo odvil prvi mesečni spletni panel Cereal Music Talks. V okviru prvega pogovora se bodo govorniki, ki se bodo oglasili iz različnih koncev sveta, pogovarjali o prihodnosti glasbenih turnej. K pogovoru ste v čimvečjem številu vabljeni tudi ostali predstavniki glasbene industrije.

30. novembra 2017 je umrl Ludvik Rebeušek, ekonomist, šolnik, turistični delavec

Kamra.si, 30. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. novembra 2017 je umrl Ludvik Rebeušek, ekonomist, šolnik, turistični delavec. Rodil se je 5. julija 1921 v Celju. Rojen v Celju, kjer je obiskoval osnovno šolo in nižjo gimnazijo, šolanje na trgovski akademiji v Ljubljani pa je moral zaradi očetove smrti prekiniti in v Celju vpisati dvorazredno trgovsko šolo. Šolanje je nato nadaljeval na dunajski Višji strokovni šoli za gostinstvo in hotelirstvo, svoje teoretično znanje je izpopolnjeval v švicarskem zdravilišču Bad Tarasp blizu St. Moritza, neposredno pred vojno pa se je vrnil v družinsko podjetje celjski Hotel Pošta.

AKA Neomi: v družinskem krogu

Kino Šiška, 30. november 2020 ― Že dolgo nisem začutil takšnega navala emocij, ki ti jih lahko sprosti koncert, ko podoživljanje in domišljija najdeta še eno dodatno pot onkraj glasbe. Skupina AKA Neomi nam je ta četrtek uprizorila ravno nekaj takega.
Furije in evmenida

Furije in evmenida

Smetnjak, 30. november 2020 ― Skrajšana verzija za čefurja je fur. Nekoč so bile furije aka erinije, boginje maščevanja. Utelešale so prekletstvo, ki je viselo nad storilci zločinov, njihovega srda pa so se vsi bali. V Ajshilovi tragediji Evmenide, zaključnem delu trilogije Oresteja, so furije … Continue reading →
Mariborska dvorišča še ne dovolj izkoriščena za druženje

Mariborska dvorišča še ne dovolj izkoriščena za druženje

Misli, 30. november 2020 ― V mariborskem mestnem jedru je 156 dvorišč, ki pa večinoma samevajo, čeprav jih tamkajšnji prebivalci prepoznavajo kot pomemben del njihovih domov. Večina ljudi ne bi imela nič proti, če bi bili na teh dvoriščih kakšni manjši dogodki in bi tako bila odprta tudi za zunanje obiskovalce, je pokazala raziskava projekta Dvorišča Maribora.

Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj

Inštitut za politike prostora, 30. november 2020 ― “Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj” je ime novega projekta, ki ga Zelena Istra iz Hrvaške vodi v sodelovanju z italijansko organizacijo Legambiente Lombardia Onlus in IPoP – Inštitutom za politike prostora. Projekt je namenjen  mladinskim delavcem in učiteljem pri iskanju inovacij in  kakovostnih rešitev za spodbujanje mladih na prehodu k trajnostnemu razvoju.... The post Orodja za učenje – orodja za trajnostni razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

“Na Times Squaru ali stari črpalki v Pensilvaniji je yugo še vedno deležen nasmeha”

Kino Šiška, 30. november 2020 ― Na spletni strani Kina Šiška bo premierno na ogled film Y?, ki dokumentira nenavadno pot v ZDA. Štirje avtorji projekta so se namreč tja odpravili z avtomobilom yugo, da bi tako razmišljali o simbolih, mitih, dejstvih in spominih, ki se še danes vežejo na ta avtomobil. Luka Erdani, Neža Knez, Danilo Milovanović in Toni Poljanec so s potjo ponovili nekdanjo uspešno izvozno zgodbo yuga iz Jugoslavije v ZDA. Umetniško raziskovalni projekt pa prinaša tudi razstavo.

JUG(A)O ZA VEDNO

Kino Šiška, 30. november 2020 ― Ali še pomnite, s katerim avtom se je ponašala bivša Socialistična federativna republika Jugoslavija? Z Yugom, seveda! V današnjih Kulturnih novicah se lotevamo umetniškega in raziskovalnega projekta Y? Project, ki so ga štirje prijatelji ‒ dva umetnika, mehanik in videast ‒ začeli z namenom popisa dejstev in mitov o Yugu, simbolu kreacij jugoslovanske avtomobilske industrije.

Brez maske … dr. Hana Šuster Erjavec

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 30. november 2020 ― Na pragu adventa 2020, ko se številke o okuženih s koronavirusom (Sars-Cov-2), hospitaliziranih in mrtvih zaradi bolezni Covid-19, ne stabilizirajo, kaj šele zmanjšujejo, je bila gostja cikla pogovorov COVID – 19 KOT IZZIV dr. Hana Šuster Erjavec, direktorica Zdravstvenega doma dr. Jožeta Potrate Žalec. Z njo se je pogovarjala Jolanda Železnik. Pogovor, ki je potekal v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec, je snemala Savinjska televizija. Situacija zbuja strah in skrb, javno življenje se je ustavilo. Da bi doprinesli k zajezitvi virusa so jo izbrali za gostjo pogovorne oddaje, da bi ...
200 romantičnih komedij – V. del

200 romantičnih komedij – V. del

Deseta umetnost, 30. november 2020 ― Dvesto najboljših romantičnih komedij sodeč po portalu Rotten Tomatoes.   Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:     The Secret Life of Walter Mitty (2013)  Jacob's Ladder (2019)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers (2002)  American […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Greš? Grem!  Project Power (2020)  The Godfather Part II (1974)  Oldboy (2003)  Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij - V. del], All Right Reserved. 2020.
200 romantičnih komedij – IV. del

200 romantičnih komedij – IV. del

Deseta umetnost, 30. november 2020 ― Dvesto najboljših romantičnih komedij sodeč po portalu Rotten Tomatoes. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – II. del  Rear Window (1954)  Terminal (2018)  [Pozor, hud prizor] - The Lord of the Rings: The Two Towers […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Smallfoot (2018)  Berlinale 2019: Malo tudi naša Petrunja zaenkrat še vedno glavni favorit festivala!  The Revenant (2015)  The Great Dictator (1940)  Fargo - 1. sezona (2014) Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij - IV. del], All Right Reserved. 2020.
200 romantičnih komedij – IV. del

200 romantičnih komedij – IV. del

Deseta umetnost, 30. november 2020 ― Dvesto najboljših romantičnih komedij sodeč po portalu Rotten Tomatoes. Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply!You might be interested in this:    The Lord of the Rings trilogija (2001-2003)  Serenity (2019)  Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn)  Whiplash (2014)  Killing Bono (2011)Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Sicario 2: Vojna brez pravil  Milo za drago  47 Ronin (2013)  Artemis Fowl (2020)  Ne bom več luzerka (2018) Copyright © Deseta umetnost [200 romantičnih komedij - IV. del], All Right Reserved. 2020.
Irena Jeras Dimovska

Irena Jeras Dimovska

Loški muzej, 30. november 2020 ― Med sodobnimi likovnimi ustvarjalkami in ustvarjalci na Gorenjskem s svojim opusom zagotovo izstopa Irena Jeras Dimovska, slikarka, konservatorsko-restavratorska svetnica in članica Združenja umetnikov Škofja Loka.

DOSTOP DO STORITEV KNJIŽNICE V ČASU EPIDEMIJE

Knjižnica Postojna, 30. november 2020 ― Uporabnike obveščamo, da enoti knjižnice v Postojni in Pivki obratujeta po objavljenem skrajšanem urniku. Vstop med knjižne police pa je do nadaljnjega ukinjen. Priporočamo, da si knjižnično gradivo predhodno naročite ter se na oddelkih izposoje oglasite samo za prevzem in vračilo knjižničnega gradiva. Ker poslujemo odgovorno do uporabnikov in zaposlenih vas prosimo, da do izposojevalnega...
Za zaslombo feminizma in samorefleksije

Za zaslombo feminizma in samorefleksije

LUD Literatura, 30. november 2020 ― Vsakič ko se nekaj razglaša za feminizem, a je ob tem razredna zavest komaj, če sploh zaznavna, je to vsaj sumljivo. Še posebej če smo leta 2020 (ali pa 2019), ko je Seks v mestu s svojimi belimi predstavnicami višjega razreda in potrošništvom (oziroma kupno močjo) kot opolnomočenjem posameznice bolj zgodovinski stadij feminizma kot njegov aktualen navdih.

30. november - god sv. Andreja, apostola in mučenca

Kamra.si, 30. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. november - god sv. Andreja, apostola in mučenca Apostol Andrej je bil prvi od dvanajstih Jezusovih apostolov, doma iz Betsajde ob Genezareškem (Galilejskem) jezeru, po poklicu ribič. Rojen je bil ok. leta 6 pr. Kr., umrl pa je 30. novembra ok. leta 60 po Kr. v Patrasu v Grčiji. Po krščanskem izročilu je bil starejši brat apostola Petra in prvi od učencev, ki jih je Jezus osebno poklical. Njegovo pravo ime (hebrejsko ali aramejsko) ni znano, Andrej pa je verjetno grški prevod njegovega imena ali njegov vzdevek (iz grškega Andreas, t. j. možati, ki izvira iz besede andros in pomeni mož, moški). Evangeliji Andreja v času Jezusovega javnega delovanja omenjajo ob treh priložnostih: ko so bili Peter, Andrej in Jakob z Jezusom na Oljski gori (Mr 13,3–13), ko je Jezus pomnožil kruh in ribi in nasitil pet tisoč mož (Jn 6,1–14) ter ko so pogani (Grki) hoteli videti Jezusa (Jn 12,20–26). Po Jezusovi smrti apostola Andreja v Svetem pismu skorajda ne najdemo več, na osnovi drugih zgodovinskih virov pa sklepajo, da je poučeval po Mali Aziji, v Grčiji in ob Črnem morju. Po nekaterih virih naj bi prišel celo do reke Volge. Na stara leta je bil škof v grškem mestu Patras, kjer je med preganjanjem rimskega cesarja Nerona prišel pred sodišče (ok. leta 60 po Kr.). Po običaju je bil obsojen na smrt na križu, postavljenem v obliki črke X. Njegovo smrt omenja spis z naslovom Trpljenje (Passio), ki navaja, da so ga križali v grškem mestu Patras. Že od prvih stoletij Andrejev god (po julijanskem in gregorijanskem koledarju) praznujejo 30. novembra, kar je verjetni dan njegove smrti. Relikvije apostola Andreja so leta 357 iz Patrasa prenesli v Carigrad, med četrto križarsko vojno (1204) so jih prepeljali v Amalfi, od tam pa v Rim. Med tretjim zasedanjem drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965) je papež Pavel VI. leta 1964 relikvije sv. Andreja vrnil Grški pravoslavni Cerkvi. Od takrat jih hranijo v cerkvi sv. Andreja v Patrasu.

Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci Št. 9

Asociacija, 30. november 2020 ― https://fb.watch/2xyLv6oqBe/ Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi k udeležbi video posvetovalnice z Juretom Novakom. 26. novembra je bil v Državnem zboru sprejet šesti paket pomoči za omilitev in odpravo posledic COVID-19. Ukrepe, ki zadevajo KKI, bomo obrazložili v novi video posvetovalnici, ki bo v torek, 8. … Preberi več o Video posvetovalnica: Koronavirus in ustvarjalci Št. 9

Pismo Nini Rajić Kranjac

SiGledal Novice, 30. november 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Nebojša Pop-Tasić piše režiserki Nini Rajić Kranjac.
AirBeletrinin podkast: beremo z Veroniko Simoniti

AirBeletrinin podkast: beremo z Veroniko Simoniti

Airbeletrina, 30. november 2020 ― Do morja je v tem hipu tako in drugače daleč, a do njega smo se sredi te pozne jeseni odločili priti za vsako ceno. Nazadnje niti ni bilo težko. Potrebovali smo le kavč in trenirko, za ključen premik pa sta poskrbela s kresnikom nagrajeni roman Ivana pred morjem in njegova avtorica, naša tokratna sogovornica, Veronika Simoniti.

Zapisi iz brloga: Tomi Janežič

SiGledal Novice, 30. november 2020 ― V času ukrepov za zajezitev novega koronavirusa vabimo gledališke ustvarjalce k pisanju o času, v katerem živimo, in o njihovem doživljanju prekinitve stika z gledalci. – Tomi Janežič: "Gledalec je (zame) ustvarjalec predstave. Zato, ker predstavo ustvarjam s perspektive gledalca. In zato, ker se predstava ustvarja v gledalcu, ko ji je priča; vse, kar je na odru, je tam zato. Gledališče je igra z gledalčevimi projekcijami in introjekcijami."
Cerknica 1971/72 – 2. a razred

Cerknica 1971/72 – 2. a razred

Stare slike (Cerknica), 30. november 2020 ― V šolskem letu 1971/72 je v osnovni šoli Cerknica obiskovalo 2. a razred 28 učencev. Njihova razredničarka je bila Stanka Knez. 12 deklic in 16 dečkov se je tokrat slikalo na šolskem vrtu ob skalnjaku. Skalnjak je bil na vrtu pred šolo, kjer so danes postavljena otroška igrala. Zanj so skrbeli učenci, seveda ob pomoči učiteljev. V ozadju […]
Začenja se spletna izdaja 17. Animateke

Začenja se spletna izdaja 17. Animateke

Misli, 30. november 2020 ― Z otvoritveno projekcijo se bo drevi ob 20. uri začela spletna izdaja 17. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Festival bo v virtualni izvedbi ponudil sedem celovečernih filmov, med njimi tri dokumentarne, in 252 kratkih animiranih filmov, večina bo dostopna gledalcem po vsem svetu. Nagrajenci bodo znani v nedeljo.

30. novembra 1840 je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovalec narodnih pesmi

Kamra.si, 30. november 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. novembra 1840 je v Ljubljani umrl Andrej Smole, trgovec, zbiratelj in zapisovalec narodnih pesmi. Rodil se je 18. novembra 1800 v Ljubljani.  Smole je bil rojen v ljubljanski gostilni Figovec, ki sta jo vodila njegova starša Helena in Mihael Smole (1776–1806). Oče je zgodaj umrl, mati pa je prevzela gostilno in se ponovno poročila. Njen drugi mož je bil France Valentin. Andrej Smole je z materino vzpodbudo postal trgovec, vendar pa sta ga bolj kot posli zanimala predvsem književnost ter razvoj slovenskega jezika in kulture. Zaradi boemskega življenja je bankrotiral in se pred dolžniki za več let umaknil v tujino (Nemčija, Italija, Anglija). Po vrnitvi je leta 1833 kupil dolenjski dvorec Prežek (Preissek), vendar pa ni bil ravno zgleden gospodar. V njem je pogosto veseljačil z vrstnikom, sodelavcem in prijateljem Francetom Prešernom ter z grofom Antonom Alexandrom Auerspergom (Anastasius Grün). Zbiral in zapisoval je slovenske pesmi in jih nekaj tudi objavil (Krajnska čbelica, 1832). Trudil se je za slovenski narodni prerod, s Prešernom sta načrtovala političen časopis, ki pa je zaradi cenzure in Smoletove prezgodnje smrti ostal neuresničen. Razvratno in lahkomiselno življenje je načelo njegovo zdravje[navedi vir]. Umrl je 30. novembra 1840 ob praznovanju svojega godu v Prešernovi prisotnosti. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Andrej_Smole
36 s / 36 fps

36 s / 36 fps

BSF, 30. november 2020 ― Andrej Štular, letošnji rezidenčni umetnik in član glavne žirije 17. edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, se na letošnji animatečni razstavi predstavlja z izborom del, ki segajo na različna polja umetnosti. Njegova pogosta umetniška praksa je povezovanje raznolikih likovnih tehnik in prehajanje iz medija v medij. Poigrava se s premeščanjem visokega in nizkega, najdenega in ustvarjenega, izvirnika in kopije.
še novic