Ježkove pesmi na odru v koreografiji Valentine Turcu in interpretaciji Nane Milčinski

SiGledal Novice, 16. december 2020 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor in Cankarjev dom bosta za božič izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava, v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, je nastala na osnovi pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski.
Life in a Year (2018)

Life in a Year (2018)

Deseta umetnost, 16. december 2020 ― Slovenski filmar Mitja Okorn se je v domovini sprva uveljavil kot režiser videospotov, skaterskih dokumentarcev ter celovečernega filma Tu pa tam (2004), nizkoproračunske črnohumorne kriminalke, ki je s pomočjo za tiste čase precej domiselne promocije postal mali underground hit. Vmes se je Okorn sprl z večino domačih filmskih ustvarjalcev, ker ga niso jemali resno (kar jim glede na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Družabni večer  Fargo - 2. sezona (2015)  Alita: Bojni angel  Instant Family (2019)  Prekletstvo Valburge (2019) Copyright © Deseta umetnost [Life in a Year (2018)], All Right Reserved. 2020.
Life in a Year (2020)

Life in a Year (2020)

Deseta umetnost, 16. december 2020 ― Slovenski filmar Mitja Okorn se je v domovini sprva uveljavil kot režiser videospotov, skaterskih dokumentarcev ter celovečernega filma Tu pa tam (2004), nizkoproračunske črnohumorne kriminalke, ki je s pomočjo za tiste čase precej domiselne promocije postal mali underground hit. Vmes se je Okorn sprl z večino domačih filmskih ustvarjalcev, ker ga niso jemali resno (kar jim glede na […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Last Christmas  Inglourious Basterds (2009)  Life of Pi (2012)  Aliens (1986)  Metulj Copyright © Deseta umetnost [Life in a Year (2020)], All Right Reserved. 2020.
22. december ob 18. uri: Kako smo na Jesenicah doživljali osamosvajanje Slovenije (na videokonferenčni povezavi ZOOM)

22. december ob 18. uri: Kako smo na Jesenicah doživljali osamosvajanje Slovenije (na videokonferenčni povezavi ZOOM)

Gornjesavski muzej, 16. december 2020 ― Vabimo vas na predstavitev dela študijskega krožka ter knjižice: KAKO SMO NA JESENICAH DOŽIVLJALI OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE? Prireditev bo potekala v torek, 22. decembra 2020 ob 18:00 na videokonferenčni povezavi ZOOM. Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna prijava. Prijavite se lahko na elektronski naslov: polona.knific@lu-jesenice.net ali na telefonsko številko: 04 58 33 805. Knjižica bo po predstavitvi brezplačno [...]

Praznična razstava venčkov in voščilnic

Knjižnica Postojna, 16. december 2020 ― Naša nova razstava je seveda praznično obarvana in uglašena na ročno narejene izdelke iz naravnih materialov. S pivškega konca prihaja avtorica Mateja Morel Rutar, ki pod svojo znamko MAMORU, ustvarja na najrazličnejših področjih. Svojo idejno kreativnost namenja tako otrokom kot odraslim. Tokrat je pripravila izbor čudovitih božičnih venčkov in nekaj izdelkov iz MAMORU Ustvarjalnih uric. Razstavo dopolnjujejo tudi raznolike voščilnice, ki jih je ročno izdelala naša knjižničarka in sodelavka Jelena Bjelošević. Domiselne likovne igre in naravni materiali imajo svoj čar.
´Naredte revolucijo - (za) Kuzle (gre)´, vinilni poklon legendam ob 40 obletnici!

´Naredte revolucijo - (za) Kuzle (gre)´, vinilni poklon legendam ob 40 obletnici!

SPRP, 16. december 2020 ― Ob 40 obletnici od nastanka idrijskih pankerjev Kuzle je pred dnevi (4. decembra) izšla kompilacijska plošča pri ZKP RTV Slovenija. Gre za izdajo petnajstih priredb Kuzl, katere je prispevalo 15 raznovrstnih izvajalcev: Noctiferia, Alo!Stari, Dubioza Kolektiv, Pigs Parlament, Eight Bomb, Grega Skočir & Zoran Čalić, Zmelkoow, Okustični, Nick Kay, Banditi, Koala Voice, Jure Lesar, Shaun Banks, Clockwork Psycho, Haris Pilton in Buni KuZla. Tako smo po slavni tribute kompilaciji ´Drž'te jih! To niso Niet!!!´ iz leta 1998 dobili še ´Naredte revolucijo - (za) Kuzle (gre)´ 2020.  Foto: Duško Miljević in Kuzle Idrija je malo mesto velikih bendov. Po Kuzlah Zablujena Generacija, ki pa je tokrat ne bomo našli na kompilaciji. Svojo delo v tej smeri so opravili že leta 1997, ko so na album ´Fajht´ vključili priredbo ´Superlim´. Isti komad tokrat na aktualni kompilacija izvaja Jure Lesar. Drugače je bil edini uradni fonogram, na katerem so izšli komadi Kuzl ´Lepo je…´, ki je izšel leta 1982 pri ZKP. Drugače je glasba Kuzl iz 80-tih izšla še na ostalih nosilcih, prva leta 2008 in sicer kot digitalna izdaja ´Še pomnite tovariši´, kjer so izšli prečiščeni posnetki z vaj in nastopov, originalno posneti na prenosni kasetofon. Leta 2010, ob 30-obletnici so Kuzle na novo posnele pesmi v studiu, ki so izšle na CD in vinilni izdaji ´Še pomnite KuZle, tovariši?´. Dve leti kasneje je sledila še izdaja pri švedski založbi NE! Records, kjer so prav tako zbrani posnetki z vaj in nastopov.  Kuzle skozi zgodovino. Foto: Kuzle Kuzle so se verjetno sprva zgledovali tudi po skupini The Clash, z ljubeznijo do reggae in ska glasbe pa je Dare Kaurič nadaljeval tudi pri Kingston in na svoji samostojni glasbeni poti. Če se vrnemo k izdaji, na plošči najdemo komade ´Smej se´, ´Poljubi me´, ´Vahid´, ´Na cesti´, ´Naredte revolucijo´, ´Igor Silni´, ´Skrivnosti mladih src´, ´Moja mama´, ´Prazna generacija´, ´Reka Postojna Lublana´, ´Ostan idiot´, ´Ti si zvezda´, ´Vse je isto
Kinodvor je partner mednarodnega projekta Film v bolnici

Kinodvor je partner mednarodnega projekta Film v bolnici

Kinodvor, 16. december 2020 ― Z letošnjim decembrom pričenjamo sodelovanje v mednarodnem projektu Film v bolnici, ki je za svoje nadaljevanje prejel podporo programa Ustvarjalna Evropa - MEDIA. Namen projekta je otrokom in mladim, ki se zdravijo v bolnišnicah, omogočiti dostop do kakovostnih filmskih in filmsko-vzgojnih vsebin preko vzpostavitve novih spletnih platform.

OBVESTILO – URNIK knjižnice za 24. in 31. 12.

Knjižnica Postojna, 16. december 2020 ― Spoštovane bralce obveščamo, da bo knjižnica v svojih enotah na 24. in 31. decembra odprta po naslednjem urniku: Enota v Postojni od 7.30 do 13.00, knjižnica v Pivki od 7.30 do 12.00, bibliobus bo ta dva dneva vozil dopoldan in sicer: 24.12. Mala Pristava 8:oo - 8:30, Nadanje selo 8:40 - 9:10, Šmihel 9:15 - 9:45, Narin 9:50 - 10:30, Velika Pristava 10:40 - 11:10, Petelinje 11:20 - 12:00 in 31.12  Goriče 8:00 - 8:30, Landol 1 8:40 - 9:20, Landol 2 9:25 - 9:55, Šmihel pod Nan. 10:05 - 10:40, Studenec 11:00 - 11:30, Hrenovice 11:40 - 12:20,

SNG Nova Gorica vabi na premiero predstave na spletu

SiGledal Novice, 16. december 2020 ― Na spletnih straneh, Youtube kanalu in na Facebook profilu bo od danes ob 20. uri do sobote Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Teater na konfini in Mesto knjige predstavilo premiero krstne štiridesete spletne uprizoritve kolektivnega gledališča Čar hudega (Charms of Harms) po motivih ruskega avantgardnega avtorja Daniila Harmsa.

MUZEJSKI KOLEDAR 2021

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 16. december 2020 ― Kulturno zgodovinski oddelek našega muzeja hrani bogato fototeko in v njej tudi nekaj sto negativov na steklu. Izbrani negativi panoramskih posnetkov Ptujskega gradu in Ptuja, ki so bili do zdaj redko predstavljeni javnosti, krasijo nov muzejski koledar za leto 2021. Koledar je uredil dr. Branko Vnuk, za slikovni material gradiva je poskrbel Boris Farič. Natisnili […]

Izšel je zbornik nagrajenih del literarnega natečaja Kamniške svetilke 2019/2020

Kamnik.info, 16. december 2020 ― Izšel je težko pričakovani zbornik literarnega natečaja Kamniške svetilke 2019/2020. Ker je zbornik izšel v nizki nakladi 100 izvodov, ga za širšo javnost objavljamo tudi na spletni strani. Za ogled zbornika pritisnite spodnji gumb. Vse odrasle ustvarjalce že vabimo k ustvarjanju v okviru literarnega natečaja II. Kamniške svetilke. Tema tokratnega natečaja je Poslušam te. Prispevke bomo ... Prispevek Izšel je zbornik nagrajenih del literarnega natečaja Kamniške svetilke 2019/2020 je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

IN PURSUIT OF A THEATRE. From the Jesuits to Cankar

SLOGI, 16. december 2020 ― The permanent exhibition offers a beautiful view of the beginnings and the main currents of Slovenian theatre, its integration with European cultural activity, and its role in the forming of the Slovenian national consciousness.   During the European Year of Cultural Heritage 2018, we added new dimensions and perspectives to the permanent exhibition, trying to […]

V EU vroče o Aarhuški konvenciji – IPoP je podprl skupno izjavo NVO glede Arhuške uredbe

Inštitut za politike prostora, 16. december 2020 ― Nevladne organizacije treh držav so v okviru predsedovanja trojice Nemčija, Portugalska, Slovenija Svetu EU podale skupne pripombe na predlog sprememb Uredbe o uporabi Aarhuške konvencije, pripravile pa so tudi skupne pripombe, ki jo je med drugimi podprl tudi IPoP – Inštitut za politike prostora. V okviru aktivnosti predsedovanja je bila organom EU posredovana tudi Deklaracija... The post V EU vroče o Aarhuški konvenciji – IPoP je podprl skupno izjavo NVO glede Arhuške uredbe appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Spletna premiera Naninih pesmi

Spletna premiera Naninih pesmi

SNG Maribor, 16. december 2020 ― Slovensko narodno gledališče Maribor in Cankarjev dom bosta za božič izvedla spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu na znamenita besedila Frana Milčinskega – Ježka. Praznični streaming preko Facebook strani obeh institucij je božično darilo vsem našim otrokom.
Simpozij in razstava Preteklost oblikuje sedanjost-ALMIRA

Simpozij in razstava Preteklost oblikuje sedanjost-ALMIRA

Fakulteta za dizajn, 16. december 2020 3. decembra 2020 je preko spleta potekal Simpozij Preteklost oblikuje sedanjost, ki je del programa v okviru razstave Alpska modna industrija – Almira; Preteklost oblikuje sedanjost, na kateri je predstavljen del bogatega gradiva Almire, ki ga hrani Mestni muzej Radovljica, in dela študentov Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem, ki se inspirativno navezujejo […] The post Simpozij in razstava Preteklost oblikuje sedanjost-ALMIRA appeared first on Fakulteta za dizajn.
V Dramini knjižnici za ranljive skupine tokrat Kettejeva poezija

V Dramini knjižnici za ranljive skupine tokrat Kettejeva poezija

Misli, 16. december 2020 ― V Dramini knjižnici za ranljive skupine bo od danes premierno dostopen zvočni posnetek pesmi iz zbirke Dragotina Ketteja Poezije, ki je nastal v sodelovanju z Nino Valič, Sabino Kogovšek, Nino Ivanišin in Bojanom Emeršičem. Na platformi so že na voljo pesmi Josipa Murna Aleksandrova, obeta pa se še poezija Otona Župančiča in Ivana Cankarja.

New E-exhibition: THE SPACE WITHIN THE SPACE – Let there be a new world of beauty created onstage!

SLOGI, 16. december 2020 ― The Space Within the Space is a comprehensive multi-annual project of the Slovenian Theatre Institute (SLOGI) which presents the evolution of stage set design in Slovenija in the time frame from the 19th century to the state independence of Slovenia in 1991. With e-exhibition The Space Within the Space - Let there be a new world of beauty created onstage! SLOGI concludes the project and remains open for additional research and new discoveries that concern Slovene set design, Slovene theatre history and Slovene theatre as a whole.

Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020!

Ana Monro, 16. december 2020 ― Ana Mraz je zimski festival uličnega gledališča, v okviru katerega bomo z atraktivnim umetniškim programom, ki je močno požlahtnjen tudi s cirkusom, že 21. leto zapored popestrili praznično vzdušje v zadnjih decembrskih dneh. Letos vas žal ne moremo povabiti na ulico, zato se bomo povabili k vam domov – Direkt z ul’ce! V časih, ko ... The post Direkt z ul’ce – ANA MRAZ 2020! appeared first on Ana Monro.

Pismo moji igralki Nini Valič

SiGledal Novice, 16. december 2020 ― To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalec Saša Tabaković piše igralki Nini Valič.
Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (II)

Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (II)

Misli, 16. december 2020 ― V kulturi, ki je v času pandemije covida-19 utrpela veliko škodo, sta tudi področji gledališča in glasbe, ki "dihata" z občinstvom. STA je ustvarjalce in poznavalce teh področij povprašala, kako so preživeli obdobje pandemije, kdo bo po njihovem mnenju iz krize izšel kot zmagovalec in kakšna bo prihodnost.
Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (I)

Ob prelomu leta: Pandemija kulturo pustila brez zmagovalcev (I)

Misli, 16. december 2020 ― Kultura sodi med panoge, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela. Umetniki in vsi delujoči na polju kulture so med tistimi, ki so utrpeli največjo škodo, nastalo zaradi ustavitve javnega življenja. Odpovedane predstave, koncerte, nastope so, če se je dalo, preselili na splet, da ne bi izgubili občinstva.
1930 Stari trg – Ljudska igra Domen

1930 Stari trg – Ljudska igra Domen

Stare slike (Cerknica), 16. december 2020 ― Povest Josipa Jurčiča Domen je dramatiziral Ivo Česnik in jo izdal v knjižici z naslovom Domen: ljudska igra s petjem v petih dejanjih pri založbi Jugoslovanska knjigarna leta 1929. Česnik je bil pisatelj, dramatik, odvetnik. Dramatika ga je zanimala, pisal je dramske tekste, v študentskih letih pa je nastopal kot igralec amater. Deloval je v […]
Patti Smith prejme mednarodno Beethovnovo nagrado

Patti Smith prejme mednarodno Beethovnovo nagrado

Misli, 16. december 2020 ― Ameriška rock pevka Patti Smith prejme mednarodno Beethovnovo nagrado za človekove pravice, vredno 10.000 evrov. Beethovnova akademija je v torek sporočila, da ji bo nagrado podelila predvidoma junija 2021 med njenim gostovanjem v Bad Honnefu. Za Patti Smith je zapisala, da je punk rock pevka že od samega začetka ter ikona ženskega gibanja.

16. decembra 1992 je v Ljubljani umrl Ivan Bavdaž, sadjarski strokovnjak

Kamra.si, 16. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. decembra 1992 je v Ljubljani umrl Ivan Bavdaž, sadjarski strokovnjak. Rodil se je 15. avgusta 1906 se je v Dornberku.  Po končanem sedmem razredu gimnazije v Gorici je Ivan Bavdaž 1923. leta emigriral v Jugoslavijo ter 1924. leta končal kmetijsko šolo na Grmu pri Novem mestu in zadružni tečaj v Ljubljani (1924-1925). Po vrnitvi v Italijo in odsluženju vojaščine je končal višjo kmetijsko šolo v Coneglianu (1928) ter opravil strokovni izpit v Padovi z diplomo za potujočega učitelja (maestro provinciale).  Pospeševal je sadjarstvo in vinogradništvo ter prirejal tečaje v Velikih Žabljah, Štanjelu, Vipolžah, na Dobrovem in v Vrhpolju pri Vipavi, kjer je bil spomladi 1930. leta zadnji kmetijski tečaj v slovenskem jeziku. Urejal je zasebne nasade v Oslavju, na Dobrovem in v Vipolžah, služboval je v vrtnariji Erwin de Pasca v Portorožu, kjer je uredil nasad breskev. Leta 1933 se je ponovno preselil v Jugoslavijo. Služboval je kot pomočnik okrajnega referenta v Krškem ter vodil drevesnici in trtnici v Leskovcu in Kostanjevici.  

16. decembra 1822 se je rodil Tomaž Fantoni, slikar, freskant in podobar

Kamra.si, 16. december 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...16. decembra 1822 se je rodil (Humin/Gemona del Friuli, Italija) Tomaž Fantoni, slikar, freskant in podobar.  Umrl je 31. maja 1892 v Škalcah. Tomaž Fantoni (Ettore Tommaso Fantoni) se je rodil v družini rezbarja, slikarja in pozlatarja Petra Fantonija v Huminu v Furlaniji. Šolal se je doma in v Vidmu, kjer je na strokovni šoli sv. Dominika študiral arhitekturo, nato nekaj let živel v Benetkah, kjer je pomagal slikarjem dekoraterjem, ob večerih pa je kot izredni slušatelj obiskoval akademijo. Pozneje je pomagal očetu, dokler se ni leta 1857 pridružil slikarjem, ki so hodili na delo v tedanjo Avstrijo. Ker je pričel dobivati številna naročila, je k sodelovanju povabil svojega brata Frančiška, ki je bil pozlatar, in pa slikarja Jakoba Brolla, s katerim sta sodelovala sedem let, od 1861 do 1867. Brollo je v svojem pismu zapisal, da sta se s Fantonijem koristno dopolnjevala, Fantoni sprva ni bil tako vešč figuralnih kompozicij, Brollo pa ne slikanja v fresco tehniki. Fantoni je pozimi slikal oltarne podobe in portrete, poleti pa freske. Nekaj časa je sodeloval s podobarji in mizarji, s katerimi je dokončeval oltarje, prižnice in tabernaklje. Po smrti prve žene se je Fantoni 12. maja 1875, v starosti 52 let, drugič oženil v Slovenskih Konjicah s tridesetletno Matildo Elizabeto Hasenbichel in se tu za stalno naselil, a je pozneje posestvo v Konjicah prodal in kupil posestvo Jamne v Škalcah (Dvorec Škalce). Tu je 31. maja 1892 tudi umrl.
United We Stream Balkan

United We Stream Balkan

SIGIC - Novice, 16. december 2020 ― Glavni namen skupnosti “United We Stream” je zbiranje sredstev za podporo kulturnih in dobrodelnih organizacij, ter skrb za ekonomsko oživitev nočnega življenja v mestih Hrvaške, Srbije, Črne Gore, Slovenije ter Bosne in Hercegovine.
še novic