A propos: Več kot vakcina – za popolno okrevanje. Komunizem zalit s Cementom; iskali so politiko čutnosti.

Radio Kaos, A propos, 8. april 2021 ― To je oddaja A propos: »Več kot vakcina; za popolno okrevanje« s podnaslovom »Kultura, umetnost, znanost in raziskovanje v novem, postpandemičnem svetu«. Drama Heinerja Müllerja Cement, katere premiera je bila na Velikem odru ljubljanske Drame šestindvajsetega marca in potem se je s ponovitvijo dan kasneje, živo neposredno uprizarjanje in internetno posredovanje (predvajanje) vsaj za zdaj […] The post A propos: Več kot vakcina – za popolno okrevanje. Komunizem zalit s Cementom; iskali so politiko čutnosti. first appeared on Radio KAOS.
´Nemogoči predmet´ Beti Bricelj na razstavi Kraljeve škotske akademije

´Nemogoči predmet´ Beti Bricelj na razstavi Kraljeve škotske akademije

Notranjsko primorske novice » Kultura, 8. april 2021 ― Na 195. letni razstavi Kraljeve škotske akademije v Edinburgu je med 3. aprilom in 30. majem na ogled tudi delo Postojnčanke Beti Bricelj iz serije FlatClub, s katero se ukvarja že od leta 2017. »Slika se na prvi pogled vidi kot tridimenzionalna kocka, ko pa se malo bolje poglobimo vanjo, takoj vidimo, da gre za sliko navideznega predmeta, ki v realnem svetu ne more obstajati. Gre za sliko tako imenovanega  nemogočega predmeta,« razloži umetnica. Beti Bricelj, Different view, akril, 40 x 37 cm, 2020 Beti Bricelj se s serijo FlatCub ukvarja četrto leto; že leta 2017 je bila ena od njenih navideznih kock nagrajena na razstavi Izvor v geometriji v Muzeju za geometrijo in MADI umetnost v Dallasu v Teksasu. »V tej seriji raziskujem različne perspektive, globine in navidezne prostore oziroma iluzijo. Ukvarjam se z zaznavanjem prostora, z dojemanjem predmetnega sveta, da ponazorim resnico, in hkrati ustvarjam nove neresnične resnice, s katerimi izzovem opazovalca,« je pojasnila. Letna razstava Kraljeve škotske akademije (Royal Scottish Academy) je najobsežnejša razstava sodobne umetnosti in arhitekture na Škotskem. Je jedro razstavnega programa kraljeve akademije, ki predstavlja njeno zavezanost vzpodbujanju odličnosti vizualne umetnosti. V 195 letih se je razvila in zdaj zagotavlja platformo za škotsko umetnost pa tudi za mednarodne umetnike. Skoraj vsa razstavljena dela pa so naprodaj, zaradi trenutnih izrednih okoliščin pa je razstava letos prvič predstavljena v digitalni obliki. Petra Trček The post ´Nemogoči predmet´ Beti Bricelj na razstavi Kraljeve škotske akademije first appeared on Notranjsko primorske novice.

Ureditev problema obdavčitve subvencioniranih prispevkov za socialno varnost pri samozaposlenih kulturnikih – normirancih

KUD Trivia, 8. april 2021 ― Novičnik za samozaposlene v kulturi je vodstvu Finančne uprave RS in v vednost Ministrstvu za kulturo poslal predlog za ureditev problema obdavčitve subvencioniranih prispevkov za socialno varnost pri samozaposlenih kulturnikih – normirancih. UREDITEV PROBLEMA OBDAVČITVE SUBVENCIONIRANIH PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST PRI SAMOZAPOSLENIH KULTURNIKIH – NORMIRANCIH Spoštovano vodstvo Finančne uprave Republike Slovenije! Zadnji mesec močno odmeva […]
Ptuj, Podravje: Ko dijaki sklepajo posle

Ptuj, Podravje: Ko dijaki sklepajo posle

Štajerski tednik, 8. april 2021 ― Dijaki ptujske Šole za ekonomijo, kmetijstvo in turizem so se udeležili virtualnega mednarodnega sejma učnih podjetij, ki ga vsako leto organizira Centrala učnih podjetij Slovenije v sodelovanju z Ekonomsko šolo Celje. Na sejmu sta sodelovali dve učni podjetji tretjega letnika program ekonomski tehnik (Palčice in Mladi Poetovio kooperativa).

Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije – 3. val

Asociacija, 8. april 2021 ― Tretja razglasitev epidemije je znova in še bolj poglobila stiske številnih ustvarjalk in ustvarjalcev ter nevladnih organizacij na področju kulture. Z ustavitvijo javnega življenja mnoge obveznosti ostajajo, med tem ko so ustaljeni načini izpolnjevanja le-teh onemogočeni ali zelo oteženi. Za lažje obvladanje kriznih razmer in informiranje o razvoju dogodkov bomo na tej povezavi objavljali odgovore … Preberi več o Pogosta vprašanja: Neodvisna kultura v času epidemije – 3. val

Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021

Inštitut za politike prostora, 8. april 2021 ― Ves čas smo na lovu za novimi pristopi, drugačnimi načini dela in svežimi rešitvami mest. Čeprav stalno iščemo navdih drugod v Evropi in po svetu, se nam zdijo domače dobre prakse še bolj dragocene. Ne samo, da so lažje primerljive zaradi istega zakonskega okvira, kulturne in družbene krajine, preprosteje je tudi vzpostaviti stik s ključnimi... The post Sejem dobrih praks Mesta >> mestom, 13. april 2021 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Estonija ponuja štipendije za profesorje in raziskovalce, za poletne šole ter študente v 2021-2022

Fakulteta za dizajn, 8. april 2021 ― Estonija ponuja štipendije za profesorje in raziskovalce, za poletne šole ter študente v 2021-2022. Več informacij lahko najdete na: Estonian National Scholarship program. Estonian National Scholarship offer for the academic […] The post Estonija ponuja štipendije za profesorje in raziskovalce, za poletne šole ter študente v 2021-2022 appeared first on Fakulteta za dizajn.

E-Odprti horizonti z dr. Matejo Ratej

Kamra.si, 8. april 2021 ― Priznani zgodovinarki dr. Mateji Ratej, zaposleni na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU in avtorici več znanstvenih monografij, je pri založbi Beletrina pravkar izšla zanimiva študija z naslovom Svastika na pokopališkem zidu. Gre za »poročilo o hitlerizmu v širši okolici Maribora v tridesetih letih 20. stoletja.« V njem Ratejeva analitično in hkrati tenkočutno odstira doslej v javnosti manj znane fasete preteklosti našega mesta in okolice. S specialistko za kontekstualizacijo, skozi katero v vsej kompleksnosti zažarijo usode bolj ali manj anonimnih posameznikov, se je pogovarjal Tone Partljič. Pogovor je posnel Kristijan Robič. Ogledate si ga lahko na direktni povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Yz9O9yorBdw&t=3s ali na YouTube kanalu Mariborske knjižnice https://www.youtube.com/channel/UCOmwfUOn7P4jfwOK1xR5sKg/videos Prijetno virtualno druženje!
Pod okriljem DSR ustanovljen Klub režiserk

Pod okriljem DSR ustanovljen Klub režiserk

Misli, 8. april 2021 ― Na prvi pomladni dan, 21. marca, je bil pod okriljem Društva slovenskih režiserk in režiserjev (DSR) ustanovljen Klub režiserk. Namen kluba je povezovanje med članicami in mentoriranje, povezovanje v mednarodnem prostoru ter promocija dela in uspehov članic. Med cilji je tudi vzpostavitev spletne strani s predstavitvami režiserk in njihovega dela.
Kinotrip priporoča: Zemlja!

Kinotrip priporoča: Zemlja!

Kinodvor, 8. april 2021 ― Kakšni vse so boji za podnebno pravičnost in prihodnost planeta? Preveri v filmskem paketu, ki ponuja raznolike podobe okoljskega aktivizma. Do 5. maja na spletnem Kinodvoru.

Prostor prizemljitve

OUTSIDER, 8. april 2021 ― Jezero Chapala v Mehiki. V naselju enodružinskih hiš takšna malo drugačna. Iz zemlje in stekla. Polna in prazna. S svojo materialnostjo odslikuje okolico: rdečkasto mehiško prst in gladko jezersko gladino. Oblikovali so jo v studiu arhitektke Tatiane Bilbao. Naročniki so želeli preprosto, vernakularno hišo za preživljanje poletnih oddihov. Tlorisna zasnova je razčlenjena v posamezne volumne,… The post Prostor prizemljitve appeared first on OUTSIDER.
Dejan Kos: Zahvalni spevi

Dejan Kos: Zahvalni spevi

MMC Knjige, 8. april 2021 ― Profesor za nemško književnost na mariborski univerzi, doktor empirične literarne znanosti Dejan Kos, ki je magistriral iz srednjevisokonemških mističnih besedil, je pesniški prvenec Evangelij bližine objavil v zrelih letih, leta 2016.

Pri Beletrini novi romani Vojnovića, Skubica in Filipčiča

Misli, 8. april 2021 ― Pri založbi Beletrina so izšla nova dela uveljavljenih slovenskih pisateljev in mlade avtorice. Med novostmi so nadaljevanje uspešnice Čefurji raus!, ki jo je Goran Vojnović naslovil Đorđič se vrača, roman o odnosih, staranju, spominih in pozabi Andreja E. Skubica Krasni dnevi ter roman o staranju Emila Filipčiča Nepočesane misli.

Pomladni valček za zimske dni – Simfonični orkester Domžale-Kamnik dela od doma

Kamnik.info, 8. april 2021 ― Delo od doma je čudna reč. Včasih grozno naporna, drugič sproščeno domačna, v obeh primerih pa danes pogosto neizogibno dejstvo. Vendar je težava sledeča. Kako delati od doma kot član glasbene skupine? Kako na daljavo skupaj vaditi in igrati? Zoom? Dobra ideja. Vendar le dokler ne pride do tega, da trem sodelujočim povezava zamrzne in ... Prispevek Pomladni valček za zimske dni – Simfonični orkester Domžale-Kamnik dela od doma je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Pismo vaškim gledališkim skupinam

SiGledal Novice, 8. april 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Aleš Čeh: "Kar bo, je upanje, da bomo na sveže pokošenem travniku spet združili odtujena sedala in nas bodo podeželske gledališke skupine ponovno očarale." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Pismo umetnosti in umetnikom

SiGledal Novice, 8. april 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Študentke slovenistike na Univerzi v Mariboru: "Gledališče nam napolni dušo, odpira nam raznolike svetove, saj od prvega hipa, ko luči naznanijo začetek predstave, pa vse do konca, držimo pesti za usode dramskih likov." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Pogovor z Nino Kuclar Stiković, prejemnico nagrade za mlado dramatičarko 2021

SiGledal Novice, 8. april 2021 ― Vabljeni k ogledu pogovora z avtorico nagrajenega besedila Jutri je v sanjah izgledal drugače. Vodila ga je Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, nastal pa je v sodelovanju Slovenskega gledališkega inštituta s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo. – Nina Kuclar Stiković: "Veliko izhajam iz tega, da opazujem, kaj se okoli mene dogaja in potem ukradem situacije iz resničnega življenja, kot neka avtofikcija."
1899 Mašun – Heinrich Schollmayer, njegova soproga Maria in tast Obereigner

1899 Mašun – Heinrich Schollmayer, njegova soproga Maria in tast Obereigner

Stare slike (Cerknica), 8. april 2021 26. 5. 1899 je Heinrich Schollmayer poslal bolj skopo napisano dopisnico soprogi Marii. Maria je bila hčerka gozdarskega direktorja posestva Snežnik Jožefa Obereigner-ja. Jožef pl. Obereigner se je rodil 30. januarja 1845 v Podebradih na Češkem, kjer je bil njegov oče župan. Po šolanju v domačem kraju in Pragi se je 1863 leta vpisal na […]
še novic