Novice: Tolminski muzej je odprt

Novice: Tolminski muzej je odprt

Tolminski muzej, 12. april 2021 ― Po omilitvi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb tudi Tolminski muzej ponovno odpira vrata obiskovalcem. Obiščete nas lahko po ustaljenem urniku med torkom in petkom (od 9. do 16. ure), ob vikendih pa muzej še nekaj časa ostaja zaprt. V Tolminskem muzeju je poleg stalne razstave še vedno brezplačno na ogled razstava Prve posoške tovarne, na katero vas prisrčno vabimo. Če pa vas v teh pomladnih dneh pot zanese na Vrsno, lepo ...
V Hiši kulture na ogled dela Leona Zuodarja ´iz druge roke´

V Hiši kulture na ogled dela Leona Zuodarja ´iz druge roke´

Notranjsko primorske novice » Kultura, 12. april 2021 ― Pivka – V Hiši kulture v Pivki bo od 13. do 30. aprila v času odprtosti galerije na ogled razstava Leona Zuodarja z naslovom Iz druge roke. Zuodar, ki ob svoji umetniški praksi vodi ustvarjalni program in zinovsko čitalnico Zinko Tiček v galeriji Hiše kulture, tokrat predstavlja več del, ki so jim skupni motiv mreže, postopek sestavljanja in reciklaža. Delo Leona Zuodarja Foto: Hiša kulture v Pivki Leon Zuodar je v slovenskem umetnostnem prostoru že dobro uveljavljen slikar, znan po delih, ki nastajajo v komunikaciji s popularno kulturo in v tem okviru še posebej z urbanimi subkulturnimi gibanji. Kot je zapisala kustosinja razstave Mojca Grmek, se pri ustvarjanju poslužuje značilnih prijemov iz tega okolja, kot so ploskovitost, palimpsestnost, stilizacija, ponavljanje in variiranje motivov, uporaba znakov, sloganov in parol, tipiziranih likov, ki jih avtorsko predela in zaokroži v humoren, včasih tudi ironičen, celo sarkastičen komentar vsakdanjega življenja. Na tokratni razstavi umetnik predstavlja več del, ki jim je skupen motiv mreže, postopek sestavljanja in reciklaža. »Delo New Body of Work (2020) sestavlja okrog 170 starejših, neuspelih in zavrženih risb, ki jim je umetnik dodal nov, vsem skupen motiv in jih umestil v mrežo iz vrvi, s tem pa jim na ironičen način povrnil življenje in mesto v umetniškem sistemu.« Serija slik Puzle je iz lanskega in letošnjega leta, nastala je z reciklažo ostankov starih poslikanih platen. »Umetnik jih je s pomočjo šivalnega stroja sestavil v nova ozadja in z ročno izvezenimi motivi v nove zgodbe, pri čemer se je poigraval z učinki palimpsestnega prekrivanja različnih tehnik in motivov iz svojega slikarskega ustvarjanja skozi čas.« Zuodar razstavlja še slikarsko instalacijo, ki vključuje napis DRIP, sestavljen iz več manjših neposlikanih slikarskih platen, obešenih na steno (2004), in sliko iz sešitih kosov platna, ki se »razliva« v prostor (2021), v njej pa na ironičen način tematizira dripping kot enega od zn

Režiserji v dialogu s Simonitijem o položaju slovenske kinematografije

Misli, 12. april 2021 ― Društvo slovenskih režiserjev (DSR) je v ciklu Režiserji v dialogu pripravilo pogovor o položaju slovenskega filma, ki se ga je udeležil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti. Člani društva so predstavili težave področja in pozvali k vzpostavitvi stabilnega delovnega in kreativnega okolja, Simoniti pa je dejal, da ves čas deluje v dobro filma.
Ormož: (Tudi) mladina nagovarja družbo skozi umetnost

Ormož: (Tudi) mladina nagovarja družbo skozi umetnost

Štajerski tednik, 12. april 2021 ― Likovne umetnine, ki v tem spomladanskem času krasijo belo dvorano Grajske pristave v Ormožu, prinašajo raznolika in močna sporočila, kot je mladost prežeta z močnimi in vihravimi občutki sreče, upanja, obupa in naposled kritike. S svojimi deli pa so ormoški osnovnošolci in srednješolci družbi nastavili ogledalo.
Ob ponovnem odprtju muzejev in knjižnic nekaj navajenosti pa tudi zmede

Ob ponovnem odprtju muzejev in knjižnic nekaj navajenosti pa tudi zmede

Misli, 12. april 2021 ― Po 11-dnevnem zaprtju države zaradi epidemije so od danes znova lahko odprte knjižnice, muzeji in galerije. V Narodnem muzeju Slovenije so po nekaj zapiranjih in odpiranjih "že kar utečena ekipa", navadili so se tudi knjižničarji, ki pa po besedah direktorice koroške knjižnice Irene Oder ugotavljajo, da vnašajo zmedo predvsem med uporabnike.

Umrl srbski glasbenik in skladatelj filmske glasbe Zoran Simjanović

Misli, 12. april 2021 ― V 75. letu starosti je v nedeljo v rodnem Beogradu preminil glasbenik in skladatelj Zoran Simjanović, avtor glasbe za več kot 60 igranih filmov in televizijskih serij. Pogosto je sodeloval tudi s slovenskimi glasbeniki in filmskimi ustvarjalci, med drugim pri filmih Draga moja Iza (1979) in Mario je gledal morje z zaljubljenimi očmi (2014).

Kamniški baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769)

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april 2021 ― Fortunat Bergant je bil rojen leta 1721 v Mekinjah, umrl pa je leta 1769 v Ljubljani. Pripada drugi generaciji kranjskih baročnih slikarjev, ukvarjal pa se je zgolj s tabelnim slikarstvom. Veliko podporo je imel v takratnem plemstvu (rodbini Codelli  in Erberg), ki je bilo tudi njegov največji mecen. Člane različnih rodbin je umetnik upodobil na […] The post Kamniški baročni slikar Fortunat Bergant (1721-1769) appeared first on MM:K.

Video pogovor: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja krepitve KKS

Asociacija, 12. april 2021 ― Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor s Tjašo Pureber na temo PR-a za ustvarjalce s področja KKS. Pogovarjali smo se o tem, kako naj ustvarjalci* strateško pristopijo h komuniciranju z javnostmi. V sklopu projekta bomo z … Preberi več o Video pogovor: Onkraj klasične promocije – PR za ustvarjalce s področja krepitve KKS
Pretend It’s a City

Pretend It’s a City

Koridor, 12. april 2021 ― Ko Marty sreča Fran. Miniserija o newyorški intelektualki in njenih pogledih na življenje v velemestu in znotraj sodobne družbe. The post Pretend It’s a City appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Delavnica: Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve

Asociacija, 12. april 2021 ― Društvo Asociacija v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi na delavnico Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve. Ustvarjalci* v kulturi in kreativnih industrijah morajo pogosto predstaviti vrednost svojih izdelkov potencialnim naročnikom oz. podjetjem ali organizacijam. Pri tem se pogosto dogaja, da želijo izpostaviti preveč prednosti, zaradi česar … Preberi več o Delavnica: Opredelitev vrednosti poslovne ideje za izdelke in storitve

Izšel je katalog Mesta mestom #3

Inštitut za politike prostora, 12. april 2021 ― Izšel je Katalog dobrih praks slovenskih mest za trajnostni urbani razvoj Mesta mestom #3. V katalogu je zbranih 15 dobrih praks, izbranih med 29 dobrimi praksami, ki so jih občine in javna podjetja prijavili na razpis jeseni 2020. Dobre prakse ponujajo rešitve za različne izzive slovenskih mest, vse od spodbujanja trajnostne mobilnosti do upravljanja z... The post Izšel je katalog Mesta mestom #3 appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Kosovelov dom Sežana obeležuje 30 let delovanja

Misli, 12. april 2021 ― Kosovelov dom Sežana je z imenom Kulturni dom Srečka Kosovela slavnostno odprl vrata v petek, 12. aprila 1991. Ob priložnosti se je zvrstilo več kulturnih dogodkov z osrednjo slovesnostjo. Zato so danes na YouTube kanalu Kosovelovega doma Sežana objavili krajši film s spomini pričevalcev.

Muzej in galerija ponovno odprta

Medobčinski muzej Kamnik, 12. april 2021 ― Sporočamo vam, da je Medobčinski muzej Kamnik  ODPRT (od 20. do 24. aprila je zaprta Rojstna hiša Rudolfa Maistra). Vabimo Vas, da nas obiščete med 10. in 18. uro vsak dan, od torka do sobote. Ogledate si lahko nove razstave: v muzeju na gradu Zaprice razstavo SLOVENSKA MAJOLIKA, v Rojstni hiši Rudolfa Maistra razstavo KOROŠKI […] The post Muzej in galerija ponovno odprta appeared first on MM:K.
Trije koti berlinskega Alexanderplatza

Trije koti berlinskega Alexanderplatza

Literatura v živo, 12. april 2021 ― Prejšnje leto je na Berlinskem filmskem festivalu debitiral Berlin Alexanderplatz, ambiciozna adaptacija istoimenske romaneskne weimarske klasike. Nemško-afganistanski režiser Burhan Qurbani je predstavil triurno epopejo, ki si prizadeva izvorno zgodbo ubesediti v geopolitičnem in duhovnozgodovinskem kontekstu tega trenutka.

Predstavnika Slovenije na Mednarodnem forumu kamišibaja

SiGledal Novice, 12. april 2021 ― Na Mednarodni forum kamišibaja sta bila povabljena tudi slovenska gledališčnika Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko iz Gledališča Zapik, ki se z japonskim gledališčem pripovedovanja zgodb v slikah v lesenem odru ukvarjata od leta 2013. Na forumu, ki je zaradi epidemije virtualen, sta se že predstavila, v soboto pa bosta imela še spletno predavanje.
GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje

GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje

SLOGI, 12. april 2021 ― Priročnik Gledališče pod drobnogledom je podstat za razvoj in krepitev kreativnega partnerstva med umetnostjo ter vzgojo in izobraževanjem, je spodbuda za pridobivanje novih znanj, veščin in kompetenc, je orodje za razvoj inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja, je pomočnik na poti do vzgoje mladega kritičnega gledalca in ljubitelja gledališča. The post GLEDALIŠČE POD DROBNOGLEDOM – Priročnik za gledališko opismenjevanje appeared first on SLOGI.

Pismo igralki Nataši Barbari Gračner

SiGledal Novice, 12. april 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Marko Tosić: "S sabo sem vsakič pripeljal še koga. Zato da sem še komu pokazal, zakaj je lepo obiskovati gledališče. In vsi so mi bili hvaležni." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
Cerknica 1968/69 – 1. a razred

Cerknica 1968/69 – 1. a razred

Stare slike (Cerknica), 12. april 2021 ― V osnovni šoli Cerknica so v šolskem letu 1968/69 učenci 1. a razreda začenjali svojo šolsko pot. V svoje varstvo jih je dobila razredničarka Jolanda Lah. Priimek Kebe se je v tem razredu ponovil kar štirikrat: Metoda, Sonja, Romana in Janez Kebe. Kam jih bo ponesla pot učenosti in kasneje pot življenja takrat še niso razmišljali. […]

Deželi nomadov bafte za najboljši film, režijo in glavno igralko

Misli, 12. april 2021 ― Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta je bil za najboljši film razglašen Dežela nomadov. Režiserka filma Chloe Zhao je prejela bafto za režijo, slavila je tudi glavna igralka Frances McDormand. Za izstopajoči britanski film je bil razglašen film Obetavna mladenka, bafto za najboljšega igralca pa je prejel Anthony Hopkins (Oče).

12. aprila 1869 se je v Ljubljani rodil Rihard Jakopič, slovenski slikar

Kamra.si, 12. april 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...12. aprila 1869 se je v Ljubljani rodil Rihard Jakopič, slovenski slikar. Umrl je 21. aprila 1943 v Ljubljani.  Jakopič je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja. Bil je vodilni slovenski impresionistični slikar, pokrovitelj umetnosti in teoretik. Impresionistični slog slikanja so poleg njega izoblikovali še sodobniki Matej Sternen, Matija Jama in Ivan Grohar. Leta 1900 je bil soorganizator prve slovenske umetniške razstave, tri leta zatem pa soustanovitelj umetniškega društva »Sava«, v okviru katerega je s stanovskimi kolegi impresionisti pripravil razstavo na Dunaju. Velja za pionirja slovenskega impresionističnega slikarstva. Rihard Jakopič se je rodil v Krakovem, tedaj predmestni vasi pri Ljubljani, očetu Francu in materi Neži. Njegov oče, Franc Jakopič, je bil premožen trgovec s poljščinami. Rihard je bil najmlajši med osmimi otroki.[4] Od leta 1879 do leta 1887 je obiskoval realko, potem pa je študiral na dunajski Akademiji likovnih umetnosti in v Münchnu v šoli Antona Ažbeta. Po vrnitvi v domovino je leta 1907 skupaj z Matejem Sternenom odprl zasebno slikarsko šolo, leta 1908 pa je dal po načrtih Maksa Fabianija na svoje stroške zgraditi prvo slovensko umetniško razstavno galerijo, t. i. Jakopičev pavilijon, ki pa je bil leta 1961 zaradi urbanističnih posegov in postavitve železniške proge porušen. Bil je pobudnik za nastanek Narodne galerije. Dolgo je bolehal za epilepsijo. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Rihard_Jakopič Priporočamo tudi: -  https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka/1900-1918/rihard-jakopic?tab=collections&authorId=513 - https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi246764/ - http://www.sazu.si/clani/rihard-jakopic
V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

BSF, 12. april 2021 ― V četrtek, 8. aprila, se je v Melbournu začelo snemanje celovečernega prvenca Moja Vesna nagrajene slovenske scenaristke in režiserke Sare Kern, ki že nekaj let živi v Avstraliji. Snemanje bo potekalo v okolici in predmestjih Melbourna. Po nenadni smrti matere deklica Moja, stara 10 let, nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno sestro Vesno, ki je noseča, in neutolažljivega očeta Miloša.
še novic