SCCA Ljubljana, Jake Yuzna - Back2Back: Jake Yuzna – Težko je videti alternativo (2021) Dokumentarni video/ Projekcija

DIVA nove pridobitve, 6. maj 2021 ― Težko je videti alternativo V Ameriki nimamo alternativne kulture. Namesto tega naša transgresivna in progresivna gibanja – kot kontra in underground kultura – obstajajo v odnosu do prevladujoče kulture, proti kateri se upirajo. Tako jih oblikuje ravno tisto, čemur se upirajo in kar poskušajo strmoglaviti. Za razliko od ameriškega kontrapunkta se slovenska alternativna kultura takšnim pastem izogne. Alternativna kultura, ki hkrati obstaj...

Back2Back: Jake Yuzna (2021-05-06)

DIVA video arhiv, 6. maj 2021 ― Na drugi dogodek umetniškega raziskovanja arhiva Postaja DIVA Back2Backsmo povabili umetnika_co, filmskega_o avtorja_ico in kuratorja_ko Jake Yuzna iz ZDA, ki je bil_a v letu 2020 kot Fulbrightov_a štipendist_ka na raziskovalni rezidenci v arhivu Postaja DIVA na SCCA-Ljubljana. V svojem izboru del je sledil_a alternativni kulturi v Sloveniji in posebej za ta program ustvaril_a tudi novo delo, v katerem razmišlja o svojem odnosu do alternative.Povezava: Back2Back: Jake Yuzn...

Idea:list studio: Pečat spomina

OUTSIDER, 6. maj 2021 ― V skoraj petsto let stari večstanovanjski atrijski hiši ob vznožju grajskega griča v Ljubljani zidovi pripovedujejo zgodbo dolge zgodovine. Prostori, nekoč namenjeni bivanju služinčadi uglednih meščanskih družin, so danes sodoben dom, ki se v zasnovi vestno odziva na specifičen arhitekturni kontekst in zahtevne prostorske pogoje historičnega objekta. Prenovo stanovanja, ki v svoji zasnovi izraža tudi… The post Idea:list studio: Pečat spomina appeared first on OUTSIDER.

Kapucinski toti/Toti Stari pisker

Kamra.si, 6. maj 2021 8. maja 2021 mineva 80 let od izida prve številke ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti, ki so ga od maja do junija 1941 na skrivaj izdajali slovenski zaporniki v kapucinskem samostanu v Celju. Kasneje mu je sledil še ilegalni list Toti Stari pisker, ki so ga po vzoru Kapucinskega totega izdajali zaporniki v Starem piskru. Z izdajanjem ilegalnega humorističnega lista so želeli izdajatelji dvigniti moralo zapornikov in z zdravim smislom za humor ohraniti duševno zdravje svojih sotrpinov.   V ponedeljek, 10. maja 2021, ob 17.30 bosta z nami na FB strani in Youtube kanalu Osrednje knjižnice Celje odlična predavatelja: dr. Tone Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, ki bo osvetlil zgodovinske razmere pred okupacijo Celja, ter dr. Alenka Hren Medved, vodja Domoznanskega oddelka v Osrednji knjižnici Celje, ki bo spregovorila o obeh ilegalnih glasilih.   Predavanje spremlja tudi panojska razstava dr. Alenke Hren Medved z enakim naslovom, ki si jo lahko ogledate na zelenici ob Kavarni Miško Knjižko od 10. maja naprej.   Projekt je nastal ob sodelovanju Osrednje knjižnice Celje in Muzeja novejše zgodovine Celje.

Avtobiografija, zagonetnost, uporništvo: Fotografija Božidarja Dolenca (1950–2008)

Koridor, 6. maj 2021 ― Dolenc nas s svojimi deli opozarja na pomembnost novega, drugačnega, pa čeprav še ne razumljenega. Ravno z dokumentacijo takratnih prihajajočih vzgibov lahko gledalec razume produkt tedanje alternativne kulture današnjo sodobno umetnost. The post Avtobiografija, zagonetnost, uporništvo: Fotografija Božidarja Dolenca (1950–2008) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Psihosocialna podpora študentom

Fakulteta za dizajn, 6. maj 2021 ― Prejeli smo: v združenju kognitivno-vedenjskih svetovalcev, ki deluje pod okriljem KVS Slovenija, se zavedamo bremena, ki ga prinaša epidemija COVID-19. Med mladimi je vse več motenj hranjenja, anksioznosti, depresivnosti, odvisnosti od elektronskih […] The post Psihosocialna podpora študentom appeared first on Fakulteta za dizajn.

Slovenska filharmonija bo izvedla novo delo Črta Sojarja Voglarja

Misli, 6. maj 2021 ― Orkester Slovenske filharmonije bo na nocojšnjem spletnem koncertu predstavil novo delo skladatelja srednje generacije Črta Sojarja Voglarja. V okviru abonmaja Filharmonični klasični koncerti bo praizvedel njegovo Simfonijo št. 4. Avtor jo je označil za sproščeno in vedro glasbo, ki izkazuje vplive različnih simfoničnih tradicij.

Tridnevni seminar projekta TLTSD o neformalnem izobraževanju za trajnostni razvoj

Inštitut za politike prostora, 6. maj 2021 ― Prihodnji teden, od 11. do 13. maja, organizira IPoP tridnevno spletno usposabljanje za mladinske delavce partnerjev projekta Tools for learning – tools for sustainable development (TLTSD), ki ga izvajamo v okviru programa ERASUMUS+. To bo tretje in zadnje tridnevno usposabljanje s katerim tri nevladne organizacije, Zelena Istra iz Pule, Legeambiente iz Milana in IPoP-a iz... The post Tridnevni seminar projekta TLTSD o neformalnem izobraževanju za trajnostni razvoj appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

PRESS-PRO-SLO

Kurja polt, 6. maj 2021 ― PRESS/PRO KONTAKT ZA MEDIJE Petra Meterc e: press@kurjapolt.org t: +386 (0)31 888 342 Festival Kurja Polt 2021 FOTO in CGP.zip Sporočilo za medije 8.6.2021 (pdf) Sporočilo za medije 1.6.2021 (pdf) Sporočilo za medije 20.5.2021 (pdf) KURJEPOLTNE eNOVICE Bodite obveščeni o programu prihajajoče edicije! The post PRESS-PRO-SLO appeared first on Kurja Polt.

Zamolčane zgodbe: Meta Kušar

Vrabec Anarhist, 6. maj 2021 ― Tukaj se približaš popolni svobodi. Ob ustvarjanju se lahko prav česar koli dotakneš in se pri tem ne ustavljaš, ko ugotoviš, da lahko ljudem pokažeš, kar ne vidijo, pa bi bilo prav, da bi. The post Zamolčane zgodbe: Meta Kušar appeared first on Vrabec Anarhist.

Sproščanje ukrepov pri ponujanju kulturnih storitev in kolektivnem uresničevanju verske svobode

Ministrstvo za kulturo, 6. maj 2021 ― Vlada je 5. maja 2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. Noveli odlokov, ki začneta veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, podaljšujeta veljavnost pogojev in omejitev do vključno 16. maja 2021.

Oblika, ki se vas dotakne

Revija Hiše, 6. maj 2021 ― Načrtovalci kopalnic, arhitekti, končne stranke – vsem priporočamo, da si vzamete trenutek, pogledate in začutite. S serijo TECEvelvet nam je v podjetju TECE uspelo razširiti ponudbo upravljalnih plošč za stranišča s samostojno kolekcijo s številnimi zanimivimi poudarki. Za novi dizajn je poskrbel mednarodno znan oblikovalec Konstantin Grcic, žameten dotik pa zagotavlja inovativna površina FENIX NTM® Beri dalje →

Spletni Festival Drame SNG Maribor za ohranjanje stika z občinstvom

Misli, 6. maj 2021 ― Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v prihodnjih dneh ponudila na spletu zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon. Od petka do konca prihodnjega tedna bo na ogled osem uprizoritev, ki obsegajo širok nabor različnih uprizoritvenih praks in tako odražajo raznolikost in širino njene gledališke ponudbe.

Laurenz Joseph Stachl, Križanje, 1751

Medobčinski muzej Kamnik, 6. maj 2021 ― Posebno vrednost daje sliki, ob izjemni kvaliteti, tudi natančen čas nastanka in podpis slikarja Laurenza Josepha Stachla. Verjetno gre za del zakristijske omare. O izvirnem nahajališču lahko le ugibamo, ni pa izključena možnost, da je iz cerkve sv. Jožefa na kamniških Žalah. Slikar je sicer deloval predvsem na Štajerskem okrog sredine 18. stoletja. Njegovo najbolj […] The post Laurenz Joseph Stachl, Križanje, 1751 appeared first on MM:K.
Agropop arrives from the future, part deux

Agropop arrives from the future, part deux

Smetnjak, 6. maj 2021 ― “Samo milijon nas je” je bil vselej nadvse enigmatičen song. Kako milijon, če nas je pa dva? Besedilo Poldeta Poljanška1 je zastavljeno skrajno survivalistično: milijon je izpostavljen viharjem, zdi se, kot da je popolnoma obkoljen, od “zemlje naše” že par … Continue reading → The post Agropop arrives from the future, part deux first appeared on Smetnjak.
Agropop arrives from the future, part deux

Agropop arrives from the future, part deux

Smetnjak, 6. maj 2021 ― “Samo milijon nas je” je bil vselej nadvse enigmatičen song. Kako milijon, če nas je pa dva? Besedilo Poldeta Poljanška1 je zastavljeno skrajno survivalistično: milijon je izpostavljen viharjem, zdi se, kot da je popolnoma obkoljen, od “zemlje naše” že par … Continue reading → The post Agropop arrives from the future, part deux first appeared on Smetnjak.

Pismo Nejcu Gazvodi

SiGledal Novice, 6. maj 2021 ― Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem o tem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Špela Smole: "Tako da vedno, ko slišim, da je imel Nejc kje prste vmes, kar tečem po karte, ker vem, da bo zadeva spet vrhunska!" – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.

Festival literature sveta Fabula/ … Beletrina

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 6. maj 2021 ― Festival literature sveta Fabula/ …Beletrina – 8. maj6. junij 2021 Med časom festivala v mesecu maju, Fabula v partnerstvu s slovenskimi knjigarnami, knjižnicami ter založbami pripravlja mesec branja, kjer so v ospredje postavili dela, ki so jih kot temeljna in najboljša dela preteklih let izpostavili trije bralci, predvsem pa poznavalci literarnega sveta, Alenka Arko, Blaž Javornik ter Valentina Plahuta Simčič. S posebno nalepko »Fabulin izbor« so v osebnem izboru kuratorjev izbrali 20 knjižnih naslovov tako slovenskih kot tujih avtorjev v slovenskem prevodu. Knjige iz Fabulinega izbora nas pričakujejo v ...

1901 Rakek – Častna občana Ignac Žitnik in Ivan Šusteršič

Stare slike (Cerknica), 6. maj 2021 ― Županstvo Rakek dne 15/8 1901 Zapisnik sestavljen pri občinski seji. Seji predseduje župan Andrej Modic, navzočih je 15 odbornikov. Sklenilo se je sledeče.  Glede prošnje Terezije Ribarič za podelitev krčmarskega obrta se enoglasno ugodi in sicer z ozirom na dodatno prošnjo se dovoli da sme se dovoliti tudi gostilna za sedeče goste. Prošnji gosp. Augusta […]

6. maja 1758 je Šmarju pri Jelšah umrl Matej Vrečer, duhovnik, matematik in urar

Kamra.si, 6. maj 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1758 je Šmarju pri Jelšah umrl Matej Vrečer, duhovnik, matematik in urar. Rojen 1702 v Šentjanžu nad Štorami Rodil se je v številni družini na kmetiji imenovani Vrečarija v Šentjanžu nad Štorami. Kot dvanajstleten deček je obiskoval latinsko šolo v Rušah, šolanje pa nadaljeval na jezuitski univerzi v Gradcu. Tam je tri leta obiskoval filozofsko smer in postal doktor svobodnih umetnosti in filozofije. Kasneje je opravil krajši bogoslovni kurz, s katerim je pridobil naziv Casista. Nadaljeval je s študijem bogoslovja, po katerem je pridobil še naslov doktorja bogoslovja. Leta 1726 je bil v Vidmu posvečen v mašnika. Najprej je služboval v Novem Mestu, nato nekaj let v Šentjurju pri Celju, leta 1734 je nastopil službo župnika v Zibiki. Od leta 1737 in vse do svoje smrti 1758 pa je služboval v Šmarju pri Jelšah.

Mednarodni muzejski dan 2021

SLOGI, 6. maj 2021 18. maja praznujemo muzeji širom po svetu! Slovenski muzeji bomo skupaj z ICOM Slovenija tudi letos obeležil Mednarodni muzejski dan MMD 2021, ki se letos posveča temi Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi. Letošnja ICOM tema želi opomniti na ključne spremembe v naši družbi in okrevanje v času epidemije COVID-19. Več Po celi Sloveniji bomo […] The post Mednarodni muzejski dan 2021 appeared first on SLOGI.
Nova občasna razstava: Ustvarjalki iz Gornjesavske doline; Muzej Kranjska Gora

Nova občasna razstava: Ustvarjalki iz Gornjesavske doline; Muzej Kranjska Gora

Gornjesavski muzej Jesenice, 6. maj 2021 ― Z veseljem sporočamo, da Muzej Kranjska Gora ponovno odpira svoja vrata. Vabljeni v Liznjekovo domačijo na ogled stalne etnološke zbirke in nove občasne likovno-etnološke razstave USTVARJALKI IZ GORNJESAVSKE DOLINE. Predstavljamo dela dveh domačink: likovna ustvarjalnost Slave Mlakar in ročna dela ter poezije Zore Podlipnik. Več preberite v zloženki: Ustvarjalki-zloženka  
Letošnji slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič

Letošnji slovenski producent »na potezi« je Andraž Jerič

BSF, 6. maj 2021 ― Tudi letošnje tradicionalno srečanje producentov »na potezi« (Producers on the move 2021) bo podobno kot lani potekalo na daljavo od 17. do 21. maja, v tradicionalnem terminu festivala v Cannesu, čeprav bo ta letos fizično potekal v mesecu juliju. 20 izbranih evropskih producentov bo svoje trenutne projekte predstavilo na srečanjih in različnih okroglih mizah, med njimi je v letošnjem izboru več kot polovica žensk. Dogodek je eden izmed najbolj odmevnih projektov edinega evropskega filmskega promocijskega združenja »European Film Promotion«, v katerem sodeluje 37 evropskih ustanov, ki skrbijo za promocijo svojih filmov in talentov. Od leta 2005 je član tega pomembnega združenja tudi Slovenski filmski center. V zadnjih sedmih letih so se predlagani slovenski producenti vsakič uvrstili med dvajset izbranih.
še novic