KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE«

ZZMS, 21. junij 2021 ― Na tiskovni konferenci v Škofji Loki smo zgodovinska mesta Slovenije predstavila nov kulturno – turistični produkt.    Povežite potepe po mestih z obiskom muzejev in galerij, razstav in najrazličnejših prireditev. Združite obisk mesta s spoznavanjem njegovih okusov. Izberite kulturno-gastronomski abonma, ki naj vam običajen dan ali večer spremeni v doživetje, polno kulturnih spoznanj! Vse to […] The post KULTURNO-GASTRONOMSKI ABONMA »POLNA ŽLICA KULTURE« appeared first on ZZMS.
SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU

ZZMS, 21. junij 2021 ― Sodelovanje dijakov Novega mesta v projektu REFRESH+ V okviru evropskega projekta Refresh+, za katerega je Združenje zgodovinskih mest Slovenije prejelo evropska sredstva, sodelujejo tudi dijaki Gimnazije Novo mesto. Cilj projekta je obujanje krajevnih legend, ki jih bodo mladi v svojih mestih oživljali na svoj način. Lahko skozi predstavo, glasbo, ples ali kakšen drug umetniški izraz. […] The post SPLETNA IGRA NA TEMO LEGENDE O RAGOVEM LOGU appeared first on ZZMS.

ZNANI SO ZMAGOVALCI VIDEOREZA!

MAF - Mad About Film, 21. junij 2021 ― Mad About Film (MAF) ZNANI SO ZMAGOVALCI VIDEOREZA! Na natečaj je prispelo 49 del 78 ustvarjalk in ustvarjalcev mladih predvsem 17 oz. 18 let, ki prihajajo z 10 srednjih šol in gimnazij po vsej Sloveniji. Žirija v sestavi: Ivana Novak (RTV), Ana Šturm (Revija Ekran) in Rok Govednik … ZNANI SO ZMAGOVALCI VIDEOREZA!

Primeri različnih pristopov v videoesejistiki

MAF - Mad About Film, 21. junij 2021 ― Mad About Film (MAF) Primeri različnih pristopov v videoesejistiki Obstaja kar nekaj pristopov v ustvarjanju videoesejev. Vsem je skupno, da preko vizualne govorice in nosilno na zakonitosti montaže gradijo lastno artikulacijo: Brez dialoga z mednapisi:  https://vimeo.com/groups/audiovisualcy/videos/249594669 , https://vimeo.com/93840128  Brez dialogov na podlagi arhivskih dokumentov: https://vimeo.com/groups/audiovisualcy/videos/246597114 Uporaba mednapisi in naratorja: … Primeri različnih pristopov v videoesejistiki

Nika Autor: “Filmski eseji so najkompleksnejša avdiovizualna forma”

MAF - Mad About Film, 21. junij 2021 ― Mad About Film (MAF) Nika Autor: “Filmski eseji so najkompleksnejša avdiovizualna forma” Nika Autor je ustvarila pet filmskih esejev: Obzornik 55 (2013), Obzornik 63 – Vlak senc (2017) in Obzornik 64 – Družina in Delavec (2018) ter dva nova filmska eseja, ki bosta premiero doživela oktobra. Razvila in oblikovala jih je znotraj … Nika Autor: “Filmski eseji so najkompleksnejša avdiovizualna forma”

Kaj je videoesej?

MAF - Mad About Film, 21. junij 2021 ― Mad About Film (MAF) Kaj je videoesej? Film je s koncem 20. stoletja postala edina prava in prva množična umetnost, ki je dosegala »mase« in s tem stopila iz elitizma privilegiranih dostopov – galerije, gledališča – do »visoke« umetnosti. Z Andréjem Bazinom se je pričela moderna kritiška … Kaj je videoesej?

Odgovor ministrstva na vprašanje nemškega časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom

Ministrstvo za kulturo, 21. junij 2021 ― Objavljamo odgovor Ministrstva za kulturo na vprašanje časopisa Der Standard v zvezi z medijskim razpisom. Odgovor objavljamo kot dodatno pojasnilo, ker se podobna vprašanja pojavljajo v več tujih medijih. Menimo, da vprašanja izhajajo iz nerazumevanja zakonodaje, ki ureja financiranje zasebnih medijev prek medijskega razpisa. Odgovor objavljamo v slovenskem in angleškem jeziku.

Poročilo žirije: Natečaj Hiša iz zemlje || The Jury Report: Rammed Earth Competition

OUTSIDER, 21. junij 2021 ― Revija Outsider je v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, razpisala Natečaj Hiša iz zemlje. Do razpisanega roka 30.3.2021 smo prejeli 469 elaboratov. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tina Gregorič, Maruša Zorec, Matevž Granda, Miloš Kosec, Srđan Nađ in Rok Žnidaršič, je med njimi izbrala 15 finalistov. Nagrajenci (3)… The post Poročilo žirije: Natečaj Hiša iz zemlje || The Jury Report: Rammed Earth Competition appeared first on OUTSIDER.
KRAFFT: Amonit (Ammonite)

KRAFFT: Amonit (Ammonite)

Koridor, 21. junij 2021 ― Kate Winslet in Saoirse Ronan svoja lika mojstrsko utelesita, zato nikakor ne preseneča uvrstitev filma v program igralskega filmskega festivala Krafft. The post KRAFFT: Amonit (Ammonite) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Festival se preveša v drugo polovico

Borštnikovo srečanje, 21. junij 2021 ― Po petkovi otvoritvi in odmevni predstavi Nomad so v ospredje festivalskega programa stopile predstave iz tekmovalnega sporeda; med vikendom so si gledalci lahko ogledali dve. Kot enega od letošnjih vrhuncev pa napovedujemo gostujočo predstavo Pločevinasti boben enega najbolj uveljavljenih nemških gledališč Berliner Ensemble, ki je nastala po istoimenskem romanu nobelovca Günterja Grassa, režiral pa jo je umetniški direktor gledališča Oliver Reese, ki je tudi gost festivala. Na sporedu bo danes, v ponedeljek, 21. junija, ob 19. uri. V sredo, 23. junija, ob 18. uri bomo v Kazinski dvorani gostili mednarodno omizje o (digitalni) prihodnosti gledališča, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Evropsko gledališko konvencijo (ETC). Pogovor, ki smo ga naslovili V iskanju renesanse: Gledališče in digitalno, bo vodil Rok Bozovičar, mednarodno omizje pa bo pretresalo prihodnost gledališča v digitalni dobi. Večino strokovnih dogodkov si je mogoče ogledati v neposrednem prenosu na festivalski strani na Facebooku. Kot primer dobre prakse, ki je med pandemijo povezal različne akterje v evropskem gledališkem prostoru, bo na ogled mednarodni video projekt Renesansa, ki je nastal pod okriljem ETC in v katerem je s petminutnim filmom kot umetniškim odzivom na dramatičen klic po preporodu sodelovalo kar dvaindvajset gledališč iz osemnajstih evropskih držav.  V tem tednu izpostavljamo tudi tri vrhunske glasbene dogodke, ki bogatijo dodatni program festivala. V sredo, 23. junija, ob 21. uri bo v Sodnem stolpu nastopil Tomaž Hostnik, ki z Nerodnozabavnim ansamblom potuje skozi svetove, za katere si kljub aktualnosti ne bi nikoli upali povsem suvereno trditi, da so nastali v današnjem času, njegove skladbe pa v poplavi instant glasbe izstopajo kot neizmerno osvežujoče in brezčasne. Prepoznavni Hostnikov vokal bosta spremljala Janez Dovč na harmoniki in Goran Krmac na tubi. V petek, 25. junija, ob 20.30 bosta na Tribuni na Velikem odru nastopila Primož Hladnik in Boris Benko, ki

Mlado gledališče, 14.–16. junij 2021

Zlata paličica, 21. junij 2021 ― V uvodnem delu 56. Festivala Borštnikovo srečanje, je med 14. in 16. junijem 2021, že 4. zaporedoma potekalo usposabljanje za strokovne delavce v šolstvu in kulturi – Mlado gledališče. Umetniški program je udeležencem nudil ogled raznolikih predstav za mlade, vodene pogovore z ustvarjalci po ogledu predstave in aktivne delavnice. Program je bil sestavljen iz 5 […] The post Mlado gledališče, 14.–16. junij 2021 appeared first on Zlata paličica.
25. junija je SEM odprt

25. junija je SEM odprt

SEM, 21. junij 2021 ― Obiskovalce obveščamo, da je na Dan državnosti, 25. junija 2021, Slovenski etnografski muzej odprt po rednem urniku med 10.00 in 18.00. Ne prezrite stalnih in občasnih razstav, še posebej nove razstave VTISI 30, Spomini Slovenk in Slovencev po svetu na priznanje samostojne Slovenije. Želimo vam lep praznik in dobrodošli v SEM!  
Filmske počitnice na Podmornici za osnovnošolce

Filmske počitnice na Podmornici za osnovnošolce

Kino Otok, 21. junij 2021 ― Poletje in čas počitnic prihajata s polno paro. Zavod Otok vam v letošnjem počitniškem času ponuja novo vznemirljivo izkušnjo. Pridružite se Filmskim počitnicam na Podmornici, ki ponujajo kakovostne večdnevne aktivnosti za osnovnošolce v času poletnih počitnic, ki jim bodo približale svet filmske ustvarjalnosti. Staršem, ki...

Projekt ArcheoDanube in konzorcij Claustra na festivalu Art kamp 2021

ZVKDS, 21. junij 2021 ― Vabimo vas, da se nam pridružite na festivalu Art kamp 2021 (Festival Lent), ki se bo odvijal v Mestnem parku Maribor. Na festivalu se bomo v okviru projekta ArcheoDanube (Arheološki park v mestnih območjih kot orodje za lokalni trajnostni razvoj) in konzorcija Claustra (Partnerstvo za ohranjanje in oživljanje dediščine obrambnega sistema Claustra) predstavili v sklopu aktivnosti ZAKLADI PREDNIKOV, ki pokrivajo področje etnologije in kulturne dediščine Slovenije. Jezik Slovenščina
Palm Springs

Palm Springs

MMC Gledamo, 21. junij 2021 ― Palm Springs je film, za katerega mislite, da ga že poznate: godrnjav protagonist je ujet v dnevu, ki se ponavlja vedno znova in znova. Ne glede na to, kaj počne, ga bo naslednje jutro budilka neizprosno vrnila v monotonijo že doživetega.
Dobrna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Dobrna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 21. junij 2021 ― V zelenem objemu Zdraviliškega parka Dobrna je od 17. junija 2021 na ogled razstava Dobrna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje. Zunanja razstava je tretja iz serije projektov »Arhiv v regiji«, s katero se Zgodovinski arhiv Celje skupaj z lokalnimi partnerji predstavlja z gradivom, ki ga hrani za izbrano območje in se osredotoča na predstavitve različnih […] The post Dobrna v dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

30 let Ptuja v Republiki Sloveniji

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. junij 2021 ― Vabimo vas na odprtje razstave 30 LET PTUJA V REPUBLIKI SLOVENIJI v četrtek, 24. junija 2021, ob 12. uri v Salonu umetnosti, Prešernova ulica 1, Ptuj. V okviru prireditev ob tridesetletnici samostojnosti Republike Slovenije predstavljamo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož interdisciplinarno razstavo o razvoju Mestne občine Ptuj v letih od 1991 do 2021. Na […] The post 30 let Ptuja v Republiki Sloveniji appeared first on PMPO.

Kritična misel: Naj pismo ne ostane zapečateno

Koridor, 21. junij 2021 ― Medsebojno prepletenost zvoka na trienalu lahko lahko metaforično povežemo s samo naravo globalizacije – tudi v pretežno odprtem prostoru, naj gre za tovarno v Melju ali za planet Zemlja, je nemogoče ubežati tistemu, kar se je že zgodilo; tistemu, kar je človeštvo že zagrešilo. The post Kritična misel: Naj pismo ne ostane zapečateno appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Premiera radijske igre Medeja...bom postala

SiGledal Novice, 21. junij 2021 ― Na tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo drevi ob 22.05 na sporedu premiera radijske igre Medeja... bom postala. V glavnih vlogah bo mogoče prisluhniti priznanim dramskim igralcem Nataši Barbari Gračner v vlogi Medeje, Primožu Pirnatu v vlogi Jazona in Radku Poliču – Racu v vlogi Kreonta, piše v sporočilu za javnost.

NAVODILA ZAPOSLENIM, OSTALIM SODELAVCEM IN OBISKOVALCEM V ČASU UKREPOV, POVEZANIH Z NALEZLJIVO BOLEZNIJO COVID-19

Kino Šiška, 21. junij 2021 ― Kino Šiška z namenom zagotavljanja čim boljšega nadaljevanja s svojo dejavnostjo, poslanstvom in javne službe nadaljuje s produkcijo in izvedbo dogodko in delovanjem DobreVage, Kavarne Kina Šiška, Kamere ter prireditvenih prostorov (Katedrale in Komune) z določenimi prilagoditvami glede na Odlok o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v RS, objavljen v Uradnem listu št. 96, dne 17. 6. 2021, in glede na smernice in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ) za preprečevanja širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in varovanja zdravja zaposlenih, sodelavcev in obiskovalcev Kina Šiška in DobreVage.

Premiera radijske igre Medeja...bom postala

Misli, 21. junij 2021 ― Na tretjem programu Radia Slovenija - programu Ars bo drevi ob 22.05 na sporedu premiera radijske igre Medeja... bom postala. V glavnih vlogah bo mogoče prisluhniti priznanim dramskim igralcem Nataši Barbari Gračner v vlogi Medeje, Primožu Pirnatu v vlogi Jazona in Radku Poliču - Racu v vlogi Kreonta, piše v sporočilu za javnost.

Posvet ob izidu poročila Vrednost avtonomnega Roga 

Inštitut za politike prostora, 21. junij 2021 ― Vabljeni na predstavitev poročila The Value of Autonomous Rog, študije o avtonomnem Rogu, s poudarkom na zadnjem obdobju delovanja Roga (2016 – 2021). Spletna predstavitev in pogovor bosta potekala 23. junija 2021 ob 18h. Predstavitvi bo sledil pogovor z mednarodnimi gosti, ki bodo govorili o vrednosti skvotov, alternativnih oblikah participacije in Rogu. Predstavitev in pogovor... The post Posvet ob izidu poročila Vrednost avtonomnega Roga  appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Razpis za delovno mesto v Asociaciji

Asociacija, 21. junij 2021 ― Asociacija vabi k sodelovanju novega sodelavca_ko za določen čas od 1. 9. 2021 do 31. 12. 2021. Delovne naloge: – delo na projektih REG.Lab in Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI, ter sodelovanje pri ostalih aktivnostih društva, – strokovno in organizacijsko sodelovanje pri raznovrstnih zagovorniških vsebinah in aktivnostih, – odnosi z javnostmi (posodabljanje spletnih strani organizacije, sodelovanje … Preberi več o Razpis za delovno mesto v Asociaciji

Pesnika – Kajuh in Balantič med samostanskimi zidovi

Kamnik.info, 21. junij 2021 ― V četrtek, 17. junija 2021, je v Samostanu Mekinje potekal recital poezije pesnikov Franceta Balantiča in Karla Destovnika Kajuha z naslovom Pesnika. Recital Pesnika je plod sodelovanja dveh knjižnic, ki delujeta v rojstnih mestih dveh mladih, nadarjenih in v vojni ubitih pesnikov. Velenjska in kamniška knjižnica sta se za sodelovanje odločili z namenom, da data moč ... Prispevek Pesnika – Kajuh in Balantič med samostanskimi zidovi je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.

Kamniška majolika

Medobčinski muzej Kamnik, 21. junij 2021 ― Še eden, izredno zanimivih člankov dokumentalista Roka Omahna na postalu RTV SLO. Tokrat o kamniški majoliki. Izredno dragoceni so arhivski filmski zapisi poslikave majolik iz 60. let 20. stoletja z Marico Ftičar in delovanje Rudolfa Schnabla. Vabljeni k ogledu. https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/zgodba-o-kamniski-majoliki/584541     The post Kamniška majolika appeared first on MM:K.
Cerknica 1972/73 – 5. a razred

Cerknica 1972/73 – 5. a razred

Stare slike (Cerknica), 21. junij 2021 ― Razredničarka Gertruda Zigmund in njen 5.a razred v šolskem letu 1972/73 slikani pred osnovno šolo v Cerknici. Dve dekleti v prvi vrsti levo imata enako prekrižane roke in dve dekleti desno zopet skoraj enaka drža. Ne vemo, ali je bil dogovor ali zgolj slučaj, vsekakor simpatično in kar samo pade v oči. Pa fantje v tretji […]
Današnji praznik glasbe bo povezal deset slovenskih mest in Istro

Današnji praznik glasbe bo povezal deset slovenskih mest in Istro

Misli, 21. junij 2021 ― Slovenija se je tudi letos pridružila iniciativi Fete de la musique, ki je nastala leta 1982 v Franciji, in bo na današnji poletni solsticij praznovala glasbo v 11 mestih. Organizatorji pričakujejo več kot 80 glasbenih zasedb vseh generacij in žanrov, ki bodo nastopili na ulicah, trgih, parkih in drugih prizoriščih.

21. junija 1993 je v Murski Soboti umrl lasbenik in cimbalist Miška Baranja

Kamra.si, 21. junij 2021 ― Iz domoznanske zbirke na današnji dan ... 21. junija 1993 je v Murski Soboti umrl lasbenik in cimbalist Miška Baranja. Rodil se je 10. aprila 1920 v Vanča vasi. Miško (Mihael, Miška) Baranja je izhajal iz številne romske družine. Glasbe ter igranja na cimbale se je najprej učil pri očetu, kasneje pa pri učitelju Ladislavu Šipoši iz Čakovca. V očetovi zasedbi je igral od leta 1939 dalje, dokler ni po vojni z brati in drugimi glasbeniki zasnoval lastnega ansambla. Ansambel je kmalu postal znan in zaželen po vsej Sloveniji. Leta 1960 je z bratom Elemirjem v Nemčavcih odprl še danes znano gostilno Baranja.

21. junija 1931 se je v Subotici rodil Janez Boljka, slovenski kipar, slikar in grafik

Kamra.si, 21. junij 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...21. junija 1931 se je v Subotici rodil Janez Boljka, slovenski kipar, slikar in grafik. Umrl je 20. avgusta 2013 v Ljubljani.   Boljka je leta 1956 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je končal tudi podiplomski specialistični študij grafike pri Riku Debenjaku (1961) in kiparstva pri Karlu Putrihu (1959). Izpopolnjeval se je v Evropi in na potovanjih po vsem svetu. Umetnik je ostal zvest kot prebivalec in ustvarjalec v svojemu mestu, Ljubljani, v kateri je bil aktiven od diplome naprej in vse do konca življenja. Ljubljani je zapustil največ javnih del. Janez Boljka je bil nečak slovenskega slikarja Mihe Maleša in oče slovenskega slikarja Mihe Boljke.
Milena Kosec - Prva linija (2005) Neobdelani posnetki/ Predstavitev

Milena Kosec - Prva linija (2005) Neobdelani posnetki/ Predstavitev

DIVA nove pridobitve, 21. junij 2021 ― Milena Kosec podrobno predstavi razstavljena arhivska gradiva svojega dolgoletnega projekta suverene, neodvisne, umetniške mikrodržave Državica Ptičjestrašilna na spremljevalni razstavi 26. grafičnega bienala v Ljubljani z naslovom Prva linija – razstava avantgardnih in alternativnih tiskov v Sloveniji od konceptualizma do danes v MGLC Ljubljana. (Vir: Postaja DIVA)
Milena Kosec - Državica Ptičjestrašilna Milene Kosec (2007) Dokumentarni video/ Avtorski video

Milena Kosec - Državica Ptičjestrašilna Milene Kosec (2007) Dokumentarni video/ Avtorski video

DIVA nove pridobitve, 21. junij 2021 ― Video DVD priloga razstavnega kataloga Državica Ptičjestrašilna Milene Kosec 1992– 2007 (Ur. Breda Škrjanec), ki je izšel ob pregledni razstave Odprtje Državičinih arhivov v MGLC Ljubljana. Video je sestavljen iz obsežne arhivske video in fotodokumentacije, izjav Anje Šmajdek in Milene Kosec ter zvočnega dela Bogdane Herman in Boruta Savskega. (Vir: Postaja DIVA)
Uspešna festivalska pot kratkih filmov Sestre in Delčki

Uspešna festivalska pot kratkih filmov Sestre in Delčki

BSF, 21. junij 2021 ― Med 22. in 28. junijem bo potekal eden največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer bosta prikazana zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle in Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha. Prvi se poteguje za najboljšo festivalsko nagrado in nagrado mlade cineastke, drugi pa za najboljši mednarodni kratki film. Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni pravkar prejel tudi nagrado za najboljši kratki film.
še novic