Umrl je francoski igralec Jean-Paul Belmondo

Misli, 6. september 2021 ― V 89. letu je umrl francoski igralec Jean-Paul Belmondo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal igralčev odvetnik. Belmondo je zaslovel v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja. Velja za ikono francoskega novega vala, uspešno kariero pa je gradil tudi kasneje.

Ministrstvo za kulturo na željo Draga Jančarja umika razpis za ekranizacijo romana To noč sem jo videl

Ministrstvo za kulturo, 6. september 2021 ― Ministrstvo za kulturo na željo pisatelja Draga Jančarja umika javni projektni razpis za sofinanciranje AV mini serije na podlagi literarne predloge, njegovega romana To noč sem jo videl (JPR-AVP-2022), ki je bil objavljen 3. septembra 2021. Na Ministrstvu za kulturo Jančarjevo odločitev spoštujemo in hkrati obžalujemo.

Klemenčičeva nagrada za življenjsko delo Eki Vogelnik

SiGledal Novice, 6. september 2021 ― Klemenčičevo nagrado, najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva v Sloveniji, ki ga podeljuje združenje slovenskih lutkovnih ustvarjalcev Unima Slovenija, prejme Eka Vogelnik. Pengovove listine za dosežke na področju lutkovne umetnosti pa dobijo Miha Bezeljak, Tin Grabnar in Žiga Lebar. Podelitev nagrad bo v soboto, 11. 9. 2021.

42. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi

Ministrstvo za kulturo, 6. september 2021 ― Od 3. septembra do 10. oktobra 2021 v Kanalu ob Soči poteka že 42. mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Festival se je začel z odprtjem pregledne razstave del ilustratorke in slikarke Ančke Gošnik Godec v Galeriji Rika Debenjaka in koncertom Slovenskega okteta. Pred odprtjem razstave in koncertom je zbrane nagovorila državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc, katere nagovor objavljamo v celoti.

Umrl je francoski igralec Jean-Paul Belmondo

Misli, 6. september 2021 ― V 89. letu je umrl francoski igralec Jean-Paul Belmondo, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal igralčev odvetnik. Belmondo je zaslovel v filmu Jean-Luca Godarda Do zadnjega diha iz leta 1960, v katerem je zaigral mladega gangsterja. Velja za ikono francoskega novega vala, uspešno kariero pa je gradil tudi kasneje.
13. festival Bobri

13. festival Bobri

Kinodvor, 6. september 2021 ― Objavljen je program 13. festivala Bobri! V Kinodvoru se bo družinski filmski program odvil med 18. septembrom in 2. oktobrom in bo obsegal sedem celovečercev za različne starostne skupine in en program kratkih animiranih filmov. Trije filmi bodo pri nas na rednem programu prikazani premierno!

Zbiralke sanj

Kriterij.si, 6. september 2021 ― Zbiralke sanj festival MLADI LEVI 2021 Urednik Mon, 09/06/2021 - 15:14 Zbiralke sanj Naš vsakdan je mnogokrat določen s prostori, v katerih smo, mimo katerih hodimo, kjer se združujemo, pogovarjamo, zato redkokdaj presežemo meje drugih krajev, da bi se našli v njihovih medprostorih. Tudi gledališče, ki morda stoji čez cesto, se nekaterim zdi domačno, spet drugim tuje, nedostopno, nedomače, brez vezi z ulico nasproti. Pa vendar obstajajo trenutki, ko se te meje zabrišejo. Ta izbris in ustvarjanje medprostora si je dovolil hrvaški kolektiv Igralke. Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić so si upale stopiti iz gledališča čez cesto, na ulice, izstopiti iz znanega vsakdana v drugi, drugačni vsakdan … Začelo se je, ko je Vanda Velagić zvečer pred spanjem, potem ko je po službi, premieri, vaji ali gledališki predstavi padla v posteljo, vedno znova z ulice slišala neznan zvok. Trk, trk, trk. Napela je ušesa, začelo jo je zanimati. Postala je pozorna, vklopila je svoj raziskovalni duh in ugotovila, da gre za sicer urejeno, staro žensko, ki s palico drega v smetnjake, da bi v njih našla plastenke. Na Hrvaškem namreč od leta 2005 velja zakon, ki omogoča, da ljudje lahko v trgovinah v zameno za denar vrnejo prazno plastenko. Zakaj bi to počela tako urejena gospa, zakaj bi to počela tudi ponoči? Svetovi so se začeli stapljati. Umetniška organizacija pod imenom kolektiv Igralke se je angažirala. Zatohle odrske deske in žametne zavese jih že zdavnaj niso več zanimale, njihov fokus se je spustil na ulico. Hotele so razumeti, kdo so upokojenke, ki jim dodaten ali pa celo večji del zaslužka pomeni unovčitev zavrženih plastenk. Raziskale so pokojninsko zakonodajo na Hrvaškem, ugotavljale, da prekarne oblike dela, delo na črno, prekratka delovna doba, težave z dokumenti in podobno, močno vplivajo na življenje žensk, ki so trenutno v pokoju. Veliko je takšnih, ki so obsojene na revščino, zato pobiranje odvrženih plastenk temeljno rešuje njihov social
Revalorizacija

Revalorizacija

Kriterij.si, 6. september 2021 ― Revalorizacija Performance Auction House FORSALE Urednik Mon, 09/06/2021 - 15:10 Revalorizacija »Postanite zasebni lastnik gledališke predstave in izkusite lepoto pravic in dolžnosti lastništva ter s privatizacijo ohranjajte skupno dobro.« Alma Selimović, generalna direktorica FORSALE Bi radi spremenili svet? Še nikoli ni bilo tako preprosto. Kupite si del dobre gledališke predstave! Iz gledalca se boste prelevili v solastnika in s tem vstopili v nove družbene odnose. Lea Kukovičič, pripadnica »necinične generacije« in teoretsko podkovana ustvarjalka, je zasnovala platformo, ki nam to omogoča: dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti FORSALE. Prva dražba je bila na festivalu Mladi levi, prodajala se je predstava kolektiva Beton Ltd Ich kann nicht anders, premierno izvedena leta 2016. Z muko se lotevam premišljevanja o FORSALE, saj sta avtorica in zavod Bunker okrog pojava spletla vodotesno diskurzivno mrežo, ki odgovarja na vsa vprašanja. FORSALE je projekt zavoda Bunker (piše v pogodbi). FORSALE je dražbena hiša v Bunkerjevi lasti in hkrati avtorsko konceptualno umetniško delo Lee Kukovičič (isto tam), po svoji pravni naravi pa je javna dražba lotov umetniškega dela. FORSALE je tudi nov poslovni model za gledališke hiše, ki ga lastnik namerava tržiti (povzema STA na podlagi izjav za javnost). Tu ni na delu lahkotna prisvojitev neke zunajumetnostne forme in diskurza, značilna za prakse 90. let, pač pa gre za rez v ekonomijo in avtonomijo avtorskega gledališča. FORSALE je »prostor, kjer verjamemo v gledališče in kjer obenem verjamemo v denar«, pravijo. In brez sramu oglašujejo. Sramežljivost Snovalci FORSALE se zavedajo, da koncept prodaje gledaliških predstav na licitaciji ni v skladu z intuitivnim dojemanjem umetnosti. Profesionalna produkcija umetnosti v naši družbi namreč vztraja v nekapitalističnem načinu. Poteka znotraj institucionaliziranega sistema, kjer se družbeno pripoznani posredniki na razpisih potegujejo za javna sredstva, ta pa nato na
Njam njam mavrica

Njam njam mavrica

Kinodvor, 6. september 2021 ― Na Kinobalonovi počitniški delavnici Animirajmo!, ki je potekala med 23. in 27. avgustom 2021, so otroci ustvarili kratek animirani film Njam njam mavrica. Vabljeni k ogledu.
Steletovo nagrado za življenjsko delo prejel Bine Kovačič

Steletovo nagrado za življenjsko delo prejel Bine Kovačič

Misli, 6. september 2021 ― Slovensko konservatorsko društvo je opoldne podelilo Steletovo nagrado in priznanja. Nagrado za življenjsko delo je prejel Bine Kovačič, priznanja pa Katharina Zanier za obnovo kulturne dediščine Claustra+, Zorko Bajc za prenovo sakralnih kulturnih spomenikov v Piranu ter družina Virnik Karničar in arhitekt Marko Šenk za prenovo Šenkove hiše.
Škofjeloški pasijon – najboljša predstava

Škofjeloški pasijon – najboljša predstava

Štajerski tednik, 6. september 2021 ― Od 23. do 29. avgusta je v arheološkem parku Viminacium potekal že III. Viminacium fest (miti stari in novi) v organizaciji Centra za kulturo Požarevac. Rdeča nit festivala so predstave o mitskih dogodkih in osebnostih, ki so zaznamovale neko obdobje v človeški zgodovini. Letošnji festival je gradil na starih in novih mitih.

SIMS prenosi iz Ljubljane in KATALONIJE (9.-12.9.)

Ana Monro, 6. september 2021 ― V četrtek, 9.9., začenjamo serijo neposrednih spletnih prenosov, v okviru katere si boste lahko na kanalu SIMS ogledali uprizoritve naše atraktivne interaktivne predstave Cirkus Korona z dvorišča stanovanjske soseske v Ljubljani in iz središča mesta, ter provokativne ulične intervencije katalonske umetniške skupine DES_KONECTAR z enega največjih evropskih festivalov uličnih umetnosti, Tarrega v Španiji! Prenosi slednje predstavljajo pomemben ... The post SIMS prenosi iz Ljubljane in KATALONIJE (9.-12.9.) appeared first on Ana Monro.

Pošti nagrada za najboljšo uprizoritev festivala INFANT 2021

SNG Maribor, 6. september 2021 ― Absurdno tragična komedija Pošta v režiji Juša A. Zidarja v izvedbi Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor je na 48. Internacionalnem festivalu alternativnega in novega teatra – INFANT 2021 prejela nagrado za najboljšo gledališko uprizoritev. Kot so zapisali ob podelitvi nagrade je "Pošta od vseh predstav v tekmovalni selekciji, najbolje združevala izvirnost, raziskovanje in slog v dramski strukturi. Je grenko-sladka zgodba o nevidnih ljudeh in njihovem malem izgubljenem življenju, ki je režirana in odigrana natančno ter dosledno ohranja izvirnost v izrazu."
V Ilirski Bistrici na ogled dela mlade ustvarjalke Ines Šestan

V Ilirski Bistrici na ogled dela mlade ustvarjalke Ines Šestan

Notranjsko primorske novice » Kultura, 6. september 2021 ― V Ilirski Bistrici na ogled dela mlade ustvarjalke Ines Šestan ILIRSKA BISTRICA Ilirska Bistrica – Pavlovčeva galerija je v mesecu septembru ponudila priložnost mladi slikarki Ines Šestan iz Kuteževega pri Ilirski Bistrici, da se prvič samostojno predstavi. Razstava njenih del z naslovom Odtisi bo na ogled do 7. oktobra. Razstava, Ines Šestan, Pavlovčeva galerija, Ilirska Bistrica, 6. september 2021 Foto: Petar Nikolić Mlada avtorica svoja dela razstavlja prvič. Čeprav bi se obiskovalcu na prvi pogled morda zazdelo, da idejne povezanosti med podobami ni najlažje poiskati, le-to izpostavlja že sam naslov razstave, Odtisi. Razstavljene upodobitve je mogoče dojeti kot odtise, ki so jih svet, doba in življenje kot tako prek avtoričinih dlani pustili na platnu. Na ogled so postavljene slike z različno motiviko; razstava vključuje niz podob iz narave, niz upodobitev človeka in niz abstraktnejših likovnih upodobitev. Realistične motive avtorica ustvarja z jasnimi, premišljenimi nanosi barv, ki so mestoma intenzivne in kontrastne, drugje pa se umirjeno gibajo znotraj izbrane barvne sheme. Čeprav realistične podobe nosijo zaokroženo sporočilnost, je v prenašanju podob na platno avtorska sled,  navdušujejo jo bližina morja, prepletenost človeka in živalskega sveta, zanimajo jo karakteristike posameznih kultur. Med osrednjimi motivi je tudi motiv človekovega obraza, predvsem ženskega, ki je v kompozicijo vključen iz različnih perspektiv. Abstraktnejše podobe avtorica ustvarja na različne načine, saj prepleta linije, poteze, podobe  in spontane nanose barv. Upodobitve nimajo središča, h kateremu bi motivi težili. Ob opazovanju del je mogoče zaznati, kako široko avtorica sega po navdihu. Ko se ustavljamo pred razstavljenimi upodobitvami, odtisi sveta in človeka v njem, vidimo, da imajo podobe, ki jih avtorica prvič postavlja na ogled, pripovedno moč. Ines se je po končani gimnaziji v Ilirski Bistrici odpravila študirat primerjalno književnost in rusistiko na F

Zaključna konferenca projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah

Inštitut za politike prostora, 6. september 2021 ― Vabimo vas na predstavitev zaključkov projekta Trajnostna mobilnost (TM) v vrtcih in OŠ, ki je potekal med 2018 in 2021. Vanj je bilo vključenih več kot 100.000 otrok in skoraj 6.000 vzgojiteljev in učiteljev po vsej Sloveniji. Več o tem, kako sta Beli zajček in kokoška Rozi spreminjala potovalne navade otrok, si lahko preberete tukaj.... The post Zaključna konferenca projekta Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 6. september 2021 ― V zvezi s preteklimi predpisi o omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in skladno z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, objavljenim v Uradnem listu RS, 4. 9. 2021, se začasno spreminja pogoj opravljanja službe tudi v kulturnih dejavnostih. Čitalnica Zgodovinskega arhiva […] The post Obvestilo uporabnikom arhivske čitalnice first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Na Ljubljana Festivalu Filharmonični orkester Baltskega morja

Na Ljubljana Festivalu Filharmonični orkester Baltskega morja

Misli, 6. september 2021 ― V sklopu 69. Ljubljana Festivala bo drevi na Kongresnem trgu nastopil Filharmonični orkester Baltskega morja. Pod taktirko Kristjana Järvija bo orkester, ki združuje glasbenike iz desetih nordijskih držav, izvedel program Nordijski labodi. Ta vključuje dela Arva Pärta, Jeana Sibeliusa in Petra Iljiča Čajkovskega, piše v napovedi.
Begunje 1976/77 – 3. razred

Begunje 1976/77 – 3. razred

Stare slike (Cerknica), 6. september 2021 ― V šolskem letu 1976/77 so se učenci 3. razreda slikali na šolskem igrišču za šolo. Zato tokrat vidimo šolo z zadnje strani. Razredničarka je bila Rozalija Škrlj. Kdor je doživel pionirske čase, bo takoj opazil na sliki nekaj učencev, pokritih s pionirskimi kapicami in zavezanimi ruticami za vratom. Zato lahko sklepamo, da so se slikali […]
Metallica ob 30-letnici z izboljšano verzijo Black Albuma

Metallica ob 30-letnici z izboljšano verzijo Black Albuma

Misli, 6. september 2021 ― Letos mineva 30 let od izida t.i. albuma The Black Album ameriške metal skupine Metallica. Album iz leta 1991 z izvirnim naslovom Metallica, ki ga zaznamuje temna platnica, zaradi katere je dobil tudi omenjeno popularnejše ime, bo ob jubileju od 10. septembra na voljo v zvočno izpopolnjeni različici, v različnih formatih, piše na strani skupine.
Dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar ponovno nagrajen

Dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar ponovno nagrajen

BSF, 6. september 2021 ― Dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje uspešno nadaljuje pot po festivalih v regiji. V preteklih tednih je bil prikazan na dveh festivalih v Severni Makedoniji; na festivalu MakeDox, ki je potekal med 19. in 26. avgustom, ter na festivalu TIFF ODA v Tetovem, ki se je s podelitvijo nagrad zaključil v petek, 3. septembra.
še novic