Ljudska univerza Celje ob stoletnici skozi perspektivo arhivskega gradiva

Ljudska univerza Celje ob stoletnici skozi perspektivo arhivskega gradiva

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. oktober 2021 ― Letos Ljudska univerza Celje proslavlja 100. obletnico delovanja. V sklopu praznovanj je nastala tudi razstava na zunanjih panojih, ki bo v mesecu oktobru na ogled na Krekovem trgu v Celju. V pripravo gradiv in kontekstualizacijo razstave je bil aktivno vključen tudi Zgodovinski arhiv Celje. Arhivski svetnik dr. Bojan Himmelreich je s sodelavkami z Ljudske univerze […] The post Ljudska univerza Celje ob stoletnici skozi perspektivo arhivskega gradiva first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Tantadruj za življenjsko delo letos Ivu Barišiču

Misli, 5. oktober 2021 ― Dobitnik letošnje nagrade tantadruj za življenjsko delo je upokojeni novogoriški igralec Ivo Barišič. V dolgoletni igralski karieri je s svojimi izvirnimi kreacijami in izrazito samosvojo prezenco plemenitil ne samo slovenski gledališki, ampak tudi filmski prostor. Nagrado bo na slovesnosti po premieri predstave prejel v četrtek.
Ipavci se vračajo … v Belo krajino

Ipavci se vračajo … v Belo krajino

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 5. oktober 2021 ― Razstava »To je krasna obitelj, ti Ipavci!« je od 22. septembra na ogled na zunanjih panojih pred Kulturnim centrom Semič, kjer bo ostala do 23. oktobra 2021. V petek, 1. oktobra 2021 je bila na ploščadi pred KC Semič tudi posebna prireditev ob svetovnem dnevu glasbe, na kateri so učenci Glasbene šole Črnomelj odigrali nekaj […] The post Ipavci se vračajo … v Belo krajino first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Asociacija, 5. oktober 2021 ― Asociacija in DobraVaga združujeta moči in vas vabita na delavnico o statusu samozaposlenega v kulturi, ki se bo osredotočala na tiste, ki se v register samozaposlenih v kulturi vpisujete prvič. Na delavnici bomo odprli vprašanja pridobitve in upravljanja s statusom. Status samozaposlenega v kulturi, pridobljen na Ministrstvu za kulturo RS , predstavlja eno temeljnih formalnih … Preberi več o Delavnica: Kako do statusa samozaposlenega v kulturi?

Tina Rugelj: Projekte si izbiram sama

OUTSIDER, 5. oktober 2021 ― Pred desetimi leti je Tina Rugelj odprla svoj arhitekturni studio Tina Rugelj arhitektura + oblikovanje. Deluje na področjih arhitekture ter notranjega in produktnega oblikovanja, njena specializacija pa je izvedba stanovanj in stanovanjskih hiš od idejne zasnove do vselitve naročnikov. Tina še posebej uživa na gradbišču, kjer nadzoruje izvedbo svojih načrtov. V zadnjem času se posveča…
V a b i l o na tiskovno konferenco

V a b i l o na tiskovno konferenco

Društvo slovenskih pisateljev, 5. oktober 2021 ― JENKOVI DNEVI in JENKOVA NAGRADA 2021   Zavod za turizem in kulturo Kranj, Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče in Društvo slovenskih pisateljev vas vljudno vabimo na novinarsko konferenco ob naznanitvi Jenkovih dnevov in letošnjih nominirancev Jenkove nagrade, stanovske nagrade, visokega priznanja pesniški govorici, in z zaključno slavnostjo podelitvijo visoke pesniške nagrade v Stolpu […]

ZVOKI IZPOD KOŽE (23.10.2021 20:00)

Španski borci, 5. oktober 2021 ― Zvoki izpod kože je srečanje petih žensk, raznolikih ustvarjalk, ki se med seboj spoznavajo preko giba in glasu. S plesno in zvočno instalacijo prehajajo pokrajine performativnosti in raziskujejo izvore lastne odrske prakse. Vabijo v svet mesene stvarnosti, ki je hkrati vedno na robu, da prestopi prag v poetični svet sanj.
14. oktober 2021 ob 18. uri: Praznovanje petstoletnice Kosove graščine

14. oktober 2021 ob 18. uri: Praznovanje petstoletnice Kosove graščine

Gornjesavski muzej Jesenice, 5. oktober 2021 14. oktobra 2021 ob 18. uri vabljeni v Muzej Kosova graščina na predavanje Arhitekturni oris Kosove graščine in njeno mesto med graščinami Gornjesavske doline. Predava Aljaž Pogačnik, kustos Gornjesavskega muzeja Jesenice. V Gornjesavski dolini so v zadnjih 500 letih zgradili graščine v naseljih Javornik, Sava, Murova, Plavž, Kranjska Gora, Podklanec, Bela Peč. Predavatelj bo razložil, [...]

Krepitev NVO: priložnosti za sodelovanje na pretek

Asociacija, 5. oktober 2021 ― Konzorcij vsebinskih mrež NVO Slovenije, katerega del je tudi Društvo Asociacija kot vsebinska mreža na področju kulture, se je udeležil srečanja Mreže regionalnih stičišč NVO. Namen srečanja je bil predstaviti delovanje vsebinskih mrež, prepoznati možnosti sodelovanja med regionalnimi stičišči in vsebinskimi mrežami ter odpreti strateška vprašanja, vezana na krepitev NVO sektorja. Na srečanju, ki se … Preberi več o Krepitev NVO: priložnosti za sodelovanje na pretek

Še nekaj prostih mest za čezregionalna mentorstva

Asociacija, 5. oktober 2021 ― Društvo Asociacija vas v sodelovanju s partnerji iz Kooperative, regionalne platforme za kulturo vabi, da razširite svoje znanje in veščine, ki so potrebni za uspešno uresničitev domačih in čeznacionalnih programov (digitalna orodja, razvoj občinstev, tehnična produkcija, inovativni modeli vodenja, napredno mednarodno programsko snovanje itd.). V mentorskem programu, ki je del s strani Kreativne Evrope podprtega … Preberi več o Še nekaj prostih mest za čezregionalna mentorstva

Dan nominirank in nagrajenk, bralne uprizoritve odlomkov in pogovor

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Na sporedu 51. Tedna slovenske drame Epidemične razmere so tudi v letu 2021 preprečile izvedbo Tedna slovenske drame (TSD) v tradicionalnem, spomladanskem terminu. Kljub temu so bile 27. marca, na svetovni dan gledališča, ko se TSD običajno začne, razglašene letošnje nominiranke za nagrado Slavka Gruma. 6. aprila, na dan, ko bi morala biti v običajnem […] The post Dan nominirank in nagrajenk, bralne uprizoritve odlomkov in pogovor appeared first on SLOGI.

(Ne)pravi ded(i)

Urbani (Jaša Lorenčič), 5. oktober 2021 ― Solza. Ena. Nato še ena. Ne velika, pa vendar – solza. Za hip sem pomislil, da se to nekaj kakor ne sme. Skoraj ne spodobi. Greh, blasfemija, narobe. Skrij, skrij solze. Brž. Da te ja kdo ne vidi. Ne, ker naj moški, fantje, karkoli že smo, ne bi jokali. Eh, ne, ne to. Časi sramotenja […] The post (Ne)pravi ded(i) appeared first on Urbani.

Ira Marušič in sodobna likovna umetnost

Sodobnost, 5. oktober 2021 ― Sodobno slovensko slikarstvo je po veliki zgodbi Emerika Bernarda, ki je dosegla vrhunec v osemdesetih in devetdesetih letih ter, zašlo v krizo, osebnostno, saj so le redki avtorji ostali zvesti sebi in umetniškemu poslu, in splošno, generalno, zaradi »vdora« novih…

Tina Vrščaj: Tihi dražljaj

Sodobnost, 5. oktober 2021 ― Že majhna sem smela sama odkrivati svet okrog sebe. Premerjala sem ga z majhnimi koraki. Še pred vstopom v šolo sem sama prehodila domače mesto. Stopala sem po pločniku. Šla do bližnjega bloka in po domofonu poklicala prijateljico, naj pride…
Koroška pesnica Maja Haderlap prejela nagrado Christine Lavant

Koroška pesnica Maja Haderlap prejela nagrado Christine Lavant

Misli, 5. oktober 2021 ― Koroška pisateljica in pesnica Maja Haderlap je dobitnica nagrade, poimenovane po pesnici Christine Lavant. Nagrado, vredno 15.000 evrov, so podelili šestič. Lavreatki jo je na nedeljski prireditvi v radijski hiši Radiokulturhaus na Dunaju izročil predsednik strokovne žirije in slavnostni govornik na prireditvi Klemens Renoldner, piše Delo.

Magično gledališče Rudija Šeliga, simpozij

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Na sporedu 51. Tedna slovenske drame Obsežen dramski opus Rudija Šelige, ki je imel velik vpliv tako na literarni kot gledališki prostor, je brez dvoma tehten razlog za ponovno soočenje z njegovim magičnim gledališkim kozmosom. Na celodnevnem dogodku se bo sedem prominentnih udeležencev z najrazličnejših umetniških področij soočilo s Šeligovim dramskim opusom in njegovo imanentno […] The post Magično gledališče Rudija Šeliga, simpozij appeared first on SLOGI.

V Šentjurju koncert v spomin na Ipavca in Čajkovskega

Misli, 5. oktober 2021 ― Na Ipavčevem vrtu v Šentjurju bo drevi koncert v spomin na Josipa Ipavca, ki mu je slovenska kulturna in glasbena javnost posvetila letošnje leto, in Petra Iljiča Čajkovskega, katerega jubilej je bil obeležen lani. Na koncertu bodo nastopili tenorist Tilen Udovič, sopranistka Marina Igritskaya, violinistka Inga Ulokina in pianistka Olga Ulokina.

Tovariški abonma 2021/2022

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Tudi v tem šolskem letu bo na štirih neodvisnih odrih in v SLOGI – Gledališkem muzeju potekal Tovariški abonma, namenjen spoznavanju sodobne scenske umetnosti za pedagoške delavce. Tovariški abonma je abonma štirih neodvisnih odrov in gledališkega muzeja za pedagoške delavce: Stara mestna elektrarna, Gledališče Glej, Center kulture Španski borci, Plesni Teater Ljubljana, SLOGI – Gledališki […] The post Tovariški abonma 2021/2022 appeared first on SLOGI.

Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Katalogu kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino na platformi Zlata paličica smo dodali nove predstave: Saša Eržen: Tista o bolhah (SLG Celje), Peter Svetina: Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom (Lutkovno gledališče Ljubljana), Angela Nanetti: Moj dedek je bil češnjevo drevo (Lutkovno gledališče Ljubljana), Josip Jurčič: Kozlovska sodba v Višnji Gori (SLG Celje), […] The post Novosti v katalogu kakovostnih uprizoritev na platformi Zlata paličica appeared first on SLOGI.
Iz naših zbirk – Ob 100-letnici rojstva Balbine Battelino Baranovič

Iz naših zbirk – Ob 100-letnici rojstva Balbine Battelino Baranovič

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja. Ob 100-letnici rojstva Balbine Battelino Baranovič (1. 11. 19211. 9. 2015) Gledališka režiserka, umetniška vodja in pedagoginja Balbina Battelino Baranovič je po dunajskih študijskih letih na pobudo Branka Gavelle vpisala študij gledališke režije na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. V Viteški dvorani Križank je 1955 ustanovila Eksperimentalno […] The post Iz naših zbirk – Ob 100-letnici rojstva Balbine Battelino Baranovič appeared first on SLOGI.

Poslovil se je Vasja Predan

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Poslovil se je gledališki in literarni kritik, teatrolog, književnik in urednik Vasja Predan. Vasja Predan je diplomiral iz slovenistike na slavističnem oddelku na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Do leta 1956 je bil v svobodnem poklicu, od leta 1957 do 1962 je bil zaposlen kot prvi dramaturg na Televiziji Ljubljana, nato pa bil do upokojitve leta […] The post Poslovil se je Vasja Predan appeared first on SLOGI.
1930 Bezuljak – Osrednji prostor

1930 Bezuljak – Osrednji prostor

Stare slike (Cerknica), 5. oktober 2021 ― To je Bezuljak, vas na Menišiji. Razglednica pravzaprav prikazuje osrednji prostor, ki ga od leve proti desni oklepajo hiše: Tonkova, Žogarjeva, Urbanova, Mivča in Turščeva. Avtor fotografije (razglednice) je Franc Kunc. Verjetno je nastala v začetku 20. stoletja. Je novejša od razglednice, ki smo jo že objavili na teh straneh. V deževnih dneh je bilo […]

5. oktobra 1959 se je v Dolencih na Goričkem rodil Franc (Feri) Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik

Kamra.si, 5. oktober 2021 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...5. oktobra 1959 se je v Dolencih na Goričkem rodil Franc (Feri) Lainšček, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval v domačem kraju, se je vpisal na soboško gimnazijo. Želel je študirati slikarstvo, vendar se je po neopravljenih sprejemnih izpitih vpisal na študij novinarstva. Kmalu se je tudi zaposlil v dnevno-informativnem programu Radia Ljubljana. V tem času je začel pisati svoj prvi roman Peronarji, ki je izšel 1982. leta. Od leta 1983 ima status samostojnega umetnika. S Francijem Justom sta ustanovila Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc, ki se ukvarja predvsem z založniško dejavnostjo, poleg tega pa organizira tudi vsakoletno srečanje slovenskih mladinskih pesnikov in pisateljev Oko besede in festival narečne književnosti Dialekta.Avtorjevo otroštvo je zaznamovano z življenjem v odročni prekmurski vasici, kjer se je s knjižno slovenščino prvič srečal šele v osnovnošolskih klopeh. Takrat se je zanj odprl svet pisane besede. Pred tem je namreč užival v pripovedovanju pravljic matere Tereze in očeta Štefana. Prav zaradi ljubezni do pripovedovanja je nastala zbirka pravljic Mislice (1999), za katero je leta 2000 dobil nagrado Večernica.Na njegov odnos do sveta in drugačnosti so vsekakor vplivale tudi mladostniške izkušnje z Romi, ki so živeli v sosednji vasi, in s katerimi je tudi obiskoval osnovno šolo. Te izkušnje in bližina romske populacije se kaže v njegovih delih Namesto koga roža cveti (1991) in Nedotakljivi, mit o Ciganih (2007). Po obeh delih je posnet tudi film.Sam pravi, da se je z umetnostjo pisanja srečal že v osnovni šoli, ko je napisal prvo pesmico. Leta 1981 je v sodelovanju s pomurskima avtorjema Milanom Vincetičem in Valerijo Pergar izdal pesniško zbirko Kot slutnja radovedno, kasneje skupaj z Milanom Vincetičem še zbirko novel Za svetlimi obzorji (1988) in Srebrni breg (1995).Dela za otroke, najsi bodo to otroške pesmice (Cicibanija, 1987), kratke zg

Slovenski gledališki letopis 2019/2020, nova publikacija SLOGI

SLOGI, 5. oktober 2021 ― Nov zvezek redne serijske "teatrografije" SLOGI bodo v pogovoru predstavili kritiški spremljevalci posameznih gledaliških zvrsti in pisci spremnih interpretacij: Zala Dobovšek (dramsko in postdramsko gledališče), Gregor Pompe (operno gledališče), Pia Brezavšček (balet in ples), Tjaša Bertoncelj (lutkovno gledališče) in Klemen Markovčič (radijska igra). The post Slovenski gledališki letopis 2019/2020, nova publikacija SLOGI appeared first on SLOGI.
Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof dopolnil 70 let

Irski glasbenik in aktivist Bob Geldof dopolnil 70 let

Misli, 5. oktober 2021 ― Priznani irski glasbenik Bob Geldof, ki je v 70. letih minulega stoletja zaslovel kot pevec irske zasedbe The Boomtown Rats, kasneje pa se je podal na uspešno samostojno pot, danes praznuje 70. let. Znan je tudi po svojem aktivizmu, dobrodelnih projektih proti lakoti ter po neposrednih kritičnih izjavah.
Vinko Möderndorfer in Sara Kern nagrajena v Aleksandriji

Vinko Möderndorfer in Sara Kern nagrajena v Aleksandriji

BSF, 5. oktober 2021 ― Vinko Möderndorfer je na 37. »Alexandria Mediterranean Countries Film Festivalu« v Egiptu prejel nagrado za najboljšo režijo za film Zastoj. Film, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, je bil na festivalu prikazan v glavnem mednarodnem tekmovalnem programu trinajstih celovečernih igranih filmov. Festival je potekal od 25. septembra do 2. oktobra.
še novic