CMAKoncert: Sara Renar, Ita Kora / Pr’ Gabrijelu!

C.M.A.K. Cerkno, 14. december 2022 ― Za zadnji letošnji CMAKoncert bomo aktivirali prizorišče, ki ima v Cerknem poseben pomen v koncertni zgodovini – Bar Pr’ Gabrijelu! S svojim čudovitim nastopom nas bosta počastili pevki in instrumentalistki Ita Kora (trenutno) iz obale in Sara Renar iz Zagreba!  Ita Kora je glasbenica (vokal, klaviature, viola) in pesnica, tekstopiska. Raziskuje različne glasbene zvrsti: od […] The post CMAKoncert: Sara Renar, Ita Kora / Pr’ Gabrijelu! appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Na cirkovški šoli pleše kar 100 otrok

Na cirkovški šoli pleše kar 100 otrok

Štajerski tednik, 14. december 2022 ― Na OŠ Cirkovce že vrsto let ohranjajo bogato kulturno dediščino folklore. Po petih desetletjih je zanimanje med mladimi za tovrstni ples še vedno zelo veliko. Otroška folklorna skupina letos šteje več kot 100 mladih plesalcev, kar je tretjina vseh otrok tamkajšnjega vrtca in osnovne šole. Svoje plesno znanje so prikazali na osrednji prireditvi ob praznovanju 50-letnice.
Klementina Golija v Galeriji Luna

Klementina Golija v Galeriji Luna

Štajerski tednik, 14. december 2022 ― Bogato in nadvse kakovostno razstavno leto so v Galeriji Luna sklenili z odprtjem razstave slikarke, grafičarke in oblikovalke Klementine Golja, ki se že več kot 30 let udejstvuje na slovenski umetniški sceni. V tem času je ustvarila svojstveno likovno govorico, v kateri združuje slikarstvo, grafiko in risbo. Doslej je razstavljala na 121 samostojnih razstavah, sodelovala na več kot 316 skupinskih razstavah doma in v tujini.
Goran Turnšek razstavlja v Miheličevi galeriji

Goran Turnšek razstavlja v Miheličevi galeriji

Štajerski tednik, 14. december 2022 ― Od prvega decembra je v Miheličevi galeriji na ogled fotografska razstava Gorana Turnška, ptujskega umetnika, nekdanjega profesionalnega plesalca, ki se je preusmeril v fotografijo, ki živi in ustvarja v Amsterdamu na Nizozemskem že polnih 26 let. To je njegova prva samostojna razstava v tej ptujski galeriji, za to ima zanj še poseben pomen.

Marija Jakopin: O brezbrižni srni

OUTSIDER, 14. december 2022 ― Zadnja leta se nam je v praznovanje novega leta prikradel vsiljivec. Zdi se, da je priplaval iz računovodskih ali morda kar direktorskih voda. Gre za bilančni pristop k dojemanju lastnega življenja. Ali je bilo letošnje leto uspešno? Smo dosegli zastavljene cilje? Kaj lahko izboljšamo v prihodnje oziroma kako visoko si drznemo postaviti prečko za prihajajoče […]

Vojna in mir: Arheološke raziskave na Panorami

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 14. december 2022 ― Vojna in mir: Arheološke raziskave na Panorami na Ptuju leta 2020 Na ogled od 15. 12. 2022 do 28. 02. 2023 na Ptujskem gradu. V zadnjih letih so arheološke raziskave na Panorami privedle do presenetljivih odkritij. Leta 2020 je na griču izkopaval Inštitut za arheologijo Znanstveno-raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) v […] The post Vojna in mir: Arheološke raziskave na Panorami appeared first on PMPO.

DOBRO JUTRO z ANO MRAZ! (14.12.)

Ana Monro, 14. december 2022 ― V sredo, 14. 12., je Goro Osojnik v oddaji Dobro jutro (RTV SLO 1) predstavil program zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2022.  Posnetek si lahko gledate TUKAJ (od 48:28 do 52:21)   FESTIVALSKI PROGRAM            The post DOBRO JUTRO z ANO MRAZ! (14.12.) appeared first on Ana Monro.
INTERNET PRED INTERNETOM

INTERNET PRED INTERNETOM

Računalniški muzej, 14. december 2022 ― Zadnji geekout leta ali Introvertova najljubša decembrska zabava Računalniški muzej v Ljubljani vas vljudno vabi  v svoje prostore na Celovški 111 na   vse prej kot še eno glasno novoletno družabno parado, kjer se primerja dosežke leta in nazdravlja s podkrepljeno ekstrovertiranostjo. Vabimo vas na letošnji poslednji pogovorni večer ob “ognju” in enkratno življenjsko priložnost, da […] The post INTERNET PRED INTERNETOM first appeared on Računalniški muzej.

Ministrica dr. Asta Vrečko slavnostna govornica ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva

Ministrstvo za kulturo, 14. december 2022 ― "V čast mi je, da vas lahko nagovorim v kraju, kjer se je pred stotimi leti rodil Karel Destovnik - Kajuh," je slavnostni govor na sklepni svečani proslavi Kajuhovega festivala v Šoštanju začela ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. Festival je ob 100. obletnici rojstva Karla Destovnika - Kajuha od 7. do 13. decembra potekal v Kulturnem domu Šoštanj.

Špasni Klemen Slakonja je nasmejal kamniško občinstvo

Kamnik.info, 14. december 2022 ― V okviru abonmaja Kam’na’smeh se je sinoči v Domu kulture Kamnik odvila zabavna predstava vsestransko talentiranega zabavljača Klemena Slakonje, ki je s svojim Small Band-om dodobra nasmejal kamniško občinstvo, obenem pa znova pokazal, da ni zgolj odličen igralec in interpretator, temveč tudi izjemen pevec. V kako uro in pol dolgi predstavi »Ni, da ni« je ... Prispevek Špasni Klemen Slakonja je nasmejal kamniško občinstvo je bil izvorno objavljen naportalu Kamnik Info.
Tone Partljič: Strnišča

Tone Partljič: Strnišča

MMC Knjige, 14. december 2022 ― "Zelo pa so me vedno prizadele pripovedi in zgodbe o usodi otrok med vojnami," je pisatelj Tone Partljič zapisal o svojih zgodbah v knjigi Strnišča. Tudi sam je najzgodnejše otroštvo preživel med drugo svetovno vojno.
Zanimivi programi za DOS – 1.del

Zanimivi programi za DOS – 1.del

Računalniški muzej, 14. december 2022 ― Objavljamo prvi sklop zanimivih slovenskih programov za DOS. Kot nit iz klobčiča vlečemo na plano: Programi v tej niti imajo skupno lastnost, da so vsi spisani v tekstovnem načinu, večina pa uporablja tudi barve. Takšni programi so običajno poznani pod nazivom TUI(Text-based user interface) in predstavljajo eno izmed zgodnejših oblik interakcije med človekom in računalnikom. […] The post Zanimivi programi za DOS – 1.del first appeared on Računalniški muzej.
1951 Močilnik – Izvir Ljubljanice

1951 Močilnik – Izvir Ljubljanice

Stare slike (Cerknica), 14. december 2022 ― Močilnik je naravni spomenik, izvir Ljubljanice pri Vrhniki. Že leta 1976 je bil vpisan v register slovenske naravne dediščine. Velja za kraj, kjer se konča Ljubljansko barje in prične Kras. Največje spremembe oziroma posege je doživel v 19. stoletju. Takrat so zajezili izvir Male Ljubljanice za potrebe Lenarčičeve žage in izvir v Malem Močilniku za […]
še novic