Premierna uprizoritev Bevkove povesti Umirajoči Bog Triglav

Premierna uprizoritev Bevkove povesti Umirajoči Bog Triglav

Društvo Slovenski staroverci, 18. oktober 2023 ― Nova uprizoritev Umirajoči bog Triglav izhaja iz povesti Franceta Bevka, navdihnjene z dogodki leta 1331, ko je čedadski inkvizitor posekal sveto drevo in zasul sveti studenec po ugotovitvi, da ju Kobaridci na podlagi stare vere še vedno častijo. Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica bo drevi ob 20. uri na oder Kulturnega doma v Šempasu postavilo novo […]
Žižek: Moral bi biti še bolj oster

Žižek: Moral bi biti še bolj oster

Planet Siol.Net, 18. oktober 2023 ― Na reakcije svojega govora na torkovi otvoritveni slovesnosti ob začetku Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je Slovenija častna gostja, se je danes odzval tudi Slavoj Žižek in poudaril, da ničesar ne obžaluje. Meni, da bi moral biti še bolj oster.
30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

30 let od »črnega oktobra« v Moskvi

Zgodovina na dlani, 18. oktober 2023 ― Mineva trideset let od moskovskega t. i. črnega oktobra oziroma ruske ustavne krize, ki je dokončno določila politično-ideološko-ekonomsko usmeritev te največje države na svetu. Konec leta 1991 je razpadla Zveza sovjetskih socialističnih republik, čeprav je na referendumu marca istega leta skoraj 77 odstotkov državljanov podprlo obstanek države, ki pa bi morala biti reformirana. Bolj podrobno... Nadaljuj z branjem The post 30 let od »črnega oktobra« v Moskvi appeared first on Zgodovina na dlani.
Jure Godler z novo knjigo: Zgodba mora biti res "na nož"

Jure Godler z novo knjigo: Zgodba mora biti res "na nož"

Planet Siol.Net, 18. oktober 2023 ― Pisatelj, vsestranski umetnik in televizijski voditelj Jure Godler je predstavil svoj četrti roman z naslovom Naš človek v kafani. Ob izidu nove kriminalke je za Siol.net povedal, da se ne more odločiti, ali je bolj pisatelj ali televizijski voditelj, njegovo naslednjo pisateljsko epizodo pa lahko pričakujemo "ob letu osorej".
Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf

Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf

SLOGI, 18. oktober 2023 ― V mesecu novembru proslavljamo stoto obletnico rojstva Milana Butine (21. novembra 192324. junija 1999), utemeljitelja likovne teorije na Slovenskem. Vendar Milan Butina ni deloval »le« kot slikar in likovni teoretik, temveč je bil tudi gledališki človek. Na razstavi v Slovenskem gledališkem inštitutu (SLOGI) so na ogled Butinovi scenografski osnutki iz ikonotečne zbirke SLOGI iz obdobja med letoma 1951 in 1967. The post Iz naših zbirk – Milan Butina, scenograf appeared first on SLOGI.
One Piece

One Piece

Koridor, 18. oktober 2023 ― Adaptacija priljubljene anime serije nas popelje v širna plava morja in v igranem formatu predstavi zgodbo sirote, ki ima eno samo željo – postati kralj piratov. The post One Piece appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja

Inštitut za politike prostora, 18. oktober 2023 ― Pripravljamo nov, že četrti, katalog dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja Mesta >> mestom. Občine, javna podjetja in regionalne razvojne agencije vabimo k prijavi inovativnih praks in novih rešitev, s katerimi naslavljajo izzive v svojem lokalnem okolju. Prakse naj naslavljajo aktualne tematike, naj bodo relevantne za druge slovenske občine ter uresničljive v drugih okoljih. Rok za... The post Mesta >> mestom #4: Razpis za dobre prakse trajnostnega urbanega razvoja appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Ljubljanski manifest navdušil v Frankfurtu

Ljubljanski manifest navdušil v Frankfurtu

Planet Siol.Net, 18. oktober 2023 ― Branje na višji ravni je ključ za preživetje demokracij, je svetovno znana kanadska pisateljica Margaret Atwood v videonagovoru povedala na predstavitvi Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni, enega ključnih prispevkov Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu (FKS).
Film Pero o žalovanju, stigmah in moči ranljivosti

Film Pero o žalovanju, stigmah in moči ranljivosti

Misli, 18. oktober 2023 ― V torek zvečer je bila v Kinodvoru premiera filma Pero Damjana Kozoleta o pokojnem igralcu Petru Musevskem. Režiser je po projekciji povedal, da film nudi prostor za soočanje z žalovanjem in temami, ki so v družbi še vedno stigmatizirane. "Pero je utelešal človeško ranljivost," kar so gledalci prepoznali in cenili, je dodal.

Napovedujemo: Miranda Rumina

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 18. oktober 2023 ― MIRANDA RUMINA RESNICA, PREPROSTOST IN LJUBEZEN / TRUTH, SIMPLICITY, AND LOVE Vljudno vas vabimo na odprtje likovne razstave mednarodno uveljavljene multimedijske umetnice Mirande Rumina v četrtek, 26. oktobra 2023, ob 18. uri v Miheličevi galeriji na Ptuju. Razstava prikazuje, poleg steklenih instalacij, ciklus 37 velikih portretnih slik v mešani tehniki slavnih ljudi iz sveta umetnosti, […] The post Napovedujemo: Miranda Rumina appeared first on PMPO.
ART STAYS 2023

ART STAYS 2023

KUD Art Stays, 18. oktober 2023 ― 21. FESTIVAL SODOBNE UMETNOSTI ART STAYS 21th ART STAYS FESTIVAL OF CONTEMPORARY ART Otvoritveni vikend / Opening Weekend: 6. – 9. JUL 2023 Razstave / Exhibitions: > 10. SEP 2023 > PROGRAM / PROGRAMME...
Mak Dizdar: Kamniti spalec

Mak Dizdar: Kamniti spalec

MMC Knjige, 18. oktober 2023 ― Za enega največjih bošnjaških pesnikov 20. stoletja Mehmedalijo Maka Dizdarja je značilno, da je v pesmih združeval vpliv bosanske krščanske kulture, islamskega misticizma in bogomilskega izročila srednjeveške Bosne.
1954 Loška dolina – Neznanec v lovski obleki in o raubšicih s Knežje Njive

1954 Loška dolina – Neznanec v lovski obleki in o raubšicih s Knežje Njive

Stare slike (Cerknica), 18. oktober 2023 ― Sodeč po ozadju, Franc Truden te slike ni posnel na običajnem mestu pred zidom Mavkove hiše, ampak nekje drugje. Tako tudi ni zanesljivo, da je nastala še pred letom 1954, vsekakor pa nekako v tistih letih. Moški na njej je videti nekam strog, avtoritativen, zelo gosposki. Kot otrok sem ga enkrat ali dvakrat videla, a ne vem kje. […]
V Parizu velika razstava Marka Rothka

V Parizu velika razstava Marka Rothka

Misli, 18. oktober 2023 ― V Parizu bodo danes odprli veliko razstavo Marka Rothka. V fundaciji Louis Vuitton bo na ogled 115 del, s katerimi bodo zajeli njegovo celotno kariero, od bolj tradicionalnih figurativnih slik do ogromnih barvnih pravokotnikov, po katerih se najbolj vtisne v spomin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
še novic