A Nightmare on Elm Street (1984)

A Nightmare on Elm Street (1984)

Deseta umetnost, 19. oktober 2019 ― Spanje mnogim ljudem predstavlja možnost počitka od stresov vsakdanjika, četudi nas v globokem spancu ponavadi pričakajo sanje in tudi nočne more. Kaj pa bi se zgodilo, če bi vsako noč v spanju doživljali nočno moro, ki vas lahko ubije? To vprašanje zastavi kultna krvava grozljivka A Nightmare on Elm Street, ki gledalca popelje v svet sanj, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Greš? Grem!  Prvo očiščenje  Spider-Man: Daleč od doma  Back To The Future (1985)  A Clockwork Orange (1971) Copyright © Deseta umetnost [A Nightmare on Elm Street (1984)], All Right Reserved. 2019.

Katalonija – nujna utopija

Razpotja, 19. oktober 2019 ― Foto: Oriol Daviu, Fotomovimento, Flickr Toni Mollà To, kar imenujemo civilna družba – osebni odnosi, mreža prostovoljskih združenj in vidiki notranjega trga – tvori hrbtenico vsakega naroda ali, da se ne spuščamo v terminološka dlakocepstva, podobne družbene strukture. Politični aparat je pogosto le njena posledica, a včasih tudi njen sovražnik. Sozvočje med civilno družbo in formalno strukturo oblasti je poroštvo za uspeh sleherne institucionalizirane skupnosti. Občanska gostota katalonske družbe je bila vedno jedro tistega gibanja, ki ga, prav tako zaradi konciznosti, imenujemo »katalonski nacionalizem«. Dediščina srednjeveškega cehovstva, kalvinistična miselnost, ki je pronicala tostran Pirenejev iz hugenotskih središč v južni Franciji, proizvodni model, v enaki meri utemeljen na tradiciji in na inovaciji, buržoazna revolucija in medijski ustroj (to se pravi sistem širjenja idej) po njeni meri so med razlogi, zakaj je zgodovinski razvoj v Kataloniji šel po drugih poteh kot drugod v španski državi.
Dobra znamenja (Good Omens)

Dobra znamenja (Good Omens)

Koridor, 19. oktober 2019 ― Dobra znamenja so izvrsten primer dobro izkoriščenega svetoskrunstva in prisrčne upodobitve prijateljstva med demonom in angelom, ki sta ravno dovolj človeška, da ju je vredno spoznati. The post Dobra znamenja (Good Omens) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Biljard na Malti: zrcalni spomin na Daphne Caruana Galizia

Biljard na Malti: zrcalni spomin na Daphne Caruana Galizia

Vrabec Anarhist, 19. oktober 2019 ― 11 To je SF: pločevinasti izstrelki so skopali plitve, smodeče se kraterje. 12 80 metrov stran od ceste je Matthew našel raztresene ostanke svoje matere 13 Daphne Caruana Galizia. Bila je novinarka. In prav zato je 12 80 metrov stran od ceste Matthew našel raztresene ostanke svoje matere. The post Biljard na Malti: zrcalni spomin na Daphne Caruana Galizia appeared first on Vrabec Anarhist.

Amit Lahav: Bistvena je človeškost (intervju)

SiGledal Novice, 19. oktober 2019 ― Amit Lahav, umetniški vodja britanskega fizičnega gledališča Gecko, ki je včeraj v Mariboru s predstavo Poroka odprlo Festival Borštnikovo srečanje, je spregovoril o ustvarjalnih procesih kolektiva, odnosu z občinstvom in doseganju svobode v ustvarjanju. "Potrebna je mera radodarnosti, ko občinstvo pozoveš, da vstopi v naš svet," je povedal.

19. oktobra 1876 se je rodil Janko Šlebinger

Kamra.si, 19. oktober 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...Šlebiger se je rodil na Ledinku pri Zgornji Ščavnici (Sv. Ana na Krembergu) kot deveti otrok malega kmeta Jožefa in Ane rojene Lorenčak. Po študiju slovenščine in nemščine je svojo poklicno pot začel kot profesor, šele kasneje se je kot že uveljavljen bibliograf zaposlil v državni biblioteki (kasneje NUK), katere direktor je bil v letih 1927–1946. vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_%C5%A0lebinger Na Kamri je objavljena digitalna zbirka Ivan Albreht. Ivana Albreht je bil pesnik, pisatelj, publicist, rojen v Hotedršici. V rokopisni zbirki Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani hranijo lepo število pisem Ivana Albrehta. Med drugim tudi korespondenco z Jankom Šlebingerjem. Pisma, ki jih je Albreht pisal Šlebingerju, so bogat vir podatkov o avtorju začasa njegovih študentskih let, ki jih je nato nasilno končala vojna in njene posledice.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 19. oktober 2019 ― Pri Založbi ZRC je izšla zbirka pripovedi Naruobe prav Vere Smole, pri LUD Literatura pa Pescarske zgodbe Gabriela D'Annunzia. Pri založbi Zala je za mlade bralce izšla knjiga Gospod Grom Ulfa Starka z ilustracijami Marcusa-Gunnarja Petterssona, pri KUD Sodobnost International pa slikanica Pošastko Dite Zipfel z ilustracijami Matea Dineena.

Borštnikovo srečanje tudi uradno odprlo vrata

SiGledal Novice, 19. oktober 2019 ― Z včerajšnjo slovesnostjo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor je 54. Festival Borštnikovo srečanje tudi uradno odprl svoja vrata. "Pred nami je deset dni gledaliških doživetij, vznemirljivo potovanje po pokrajinah gledališke lepote in radostno praznovanje gledališke ustvarjalnosti," je dejal umetniški direktor Aleš Novak.

202 p.n.š. – Bitka pri Zami

Zgodovina na dlani, 19. oktober 2019 19. oktobra leta 202 pred našim štetjem se je odvila bitka pri Zami, v kateri so Rimljani premagali Kartažane. Bitka pri Zami je bila zaključno dejanje II. Punske vojne, ki se je začela leta 218 pr. n. š. Kartažanski vojskovodja Hanibal Barka je poskušal zavzeti Rim in se je po… Preberi The post 202 p.n.š. – Bitka pri Zami appeared first on Zgodovina na dlani.

V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

SiGledal Novice, 19. oktober 2019 ― V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.
V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

V CD Luka Šulić z Vivaldijevimi Štirimi letnimi časi

Misli, 19. oktober 2019 ― V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi in v nedeljo nastopil Luka Šulić. Član dua 2Cellos bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil svoj nov umetniški projekt, Vivaldijeve Štiri letne čase za violončelo in orkester. Koncerta bosta uvedla Šulićevo evropsko turnejo ob izidu njegovega prvega samostojnega albuma The Four Seasons.
V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

V Zagrebu svetovna praizvedba Žižkove Antigone

Misli, 19. oktober 2019 ― V Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu bodo nocoj krstno uprizorili dramo Antigona, ki jo je za gledališče po naročilu napisal filozof Slavoj Žižek. V svoji različici klasične grške pesnitve Žižek ponuja tri možne konce tragedije, gledalcem pa pušča svobodno odločitev o usodi sodobne Antigone, piše na spletni strani HNK.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 19. oktober 2019 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Mantovanijeva Italija

Mantovanijeva Italija

ARS Filmska glasba, 19. oktober 2019 ― italijanski skladatelj in aranžer Annunzio Paolo Mantovani Del njegovega genija je bil v spoznanju, da imamo dve ušesi in naši možgani lahko sprejemajo zvoke, ki prihajajo iz različnih smeri – danes se to načelo, torej stereozvoka, zdi nekaj samoumevnega, toda v obdobju monotehnike je bil Mantovanijev zvok naravnost osupljiv.
O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

O, partigiano – vseevropska retrospektiva partizanskega filma na Viennalu

ARS Gremo v kino, 19. oktober 2019 ― Spored v naših kinodvoranah ponuja vrsto jesenskih uspešnic, kjer med počitnicami vrtijo tudi enega najbolj nagrajevanih mladinskih filmov – nizozemsko Kickbokserko Ogledali smo si tudi zadnji film ameriškega režiserja Richarda Linklaterja Kam si izginila, Bernadette?, se ustavili na Dunaju, na Viennalu, ki ga je letos dobesedno zavzel slovenski film, in v češki Jihlavi, kjer so v ospredju vzhodnoevropski dokumentarci.
še novic