Gravitacija

Gravitacija

LUD Literatura, 26. oktober 2019 ― V sobi je dvanajst mož in vsi mi govorijo isto žalostno zgodbo. Oni niso žalostni. Oni vsi vejo, že dolgo. Oni so vsi spoznali. Hitreje od mene. Kako si potreboval toliko časa, se zdi, da me sprašujejo. Skoraj posmehljivo. Kaj si si mislil? 
Captain Fantastic (2016)

Captain Fantastic (2016)

Deseta umetnost, 26. oktober 2019 ― Captain Fantastic po naslovu sodeč zveni kot parodija trenutno zelo popularnih filmov o superherojih. In na nek način tudi je, saj je osrednji lik filma občudovanja vredni oče, ki sredi divjine vzgaja svojih šest otrok in jih s svojevrstnim načinom izobraževanja skuša vzgojiti v psihično in fizično močne osebnosti. Odmaknjenost od civilizacije sicer prinaša mnogo koristi, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - American Psycho (2000)  Loro (2018)  Dekle v pajkovi mreži  Prekletstvo Valburge  Sharp Objects - 1. sezona (2018) Copyright © Deseta umetnost [Captain Fantastic (2016)], All Right Reserved. 2019.

Ustvarjalna delavnica ob noči čarovnic

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 26. oktober 2019 ― V soboto, 26. oktobra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold tik pred nočjo čarovnic potekala ustvarjalna delavnica z naslovom »V vili Čira čara«, ki jo je vodila Ana Ajdič iz Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold. Knjižnico je zajel otroški vrvež, ki pa se je kaj hitro spremenil v ustvarjalno vnemo. Male in malo večje roke so domišljiji pustile prosto pot, kajti na strašljivi praznik se je treba dobro pripraviti. Ob prijetnem druženju so nastali zanimivi izdelki, pričakovanje pa je udeležence delavnice vleklo naprej, do novih prigod, ko bodo zarajali v družbi ...

Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje

SiGledal Novice, 26. oktober 2019 ― Sklepni del 54. Festivala Borštnikovo srečanje se po 14-ih dneh zaključuje s slavnostno podelitvijo nagrad in Borštnikovega prstana. Na desetih festivalskih prizoriščih si je bilo v minulih dneh mogoče ogledati 35 gledaliških predstav, nekaj jih je še na sporedu te dni. Na festivalskih dogodkih, konferencah in posvetih so organizatorji gostili več kot sto tujih gostov; festivalskih kritikov, novinarjev, gledaliških strokovnjakov, selektorjev in umetniških direktorjev. Doslej so zabeležili že več kot 6.500 gledalcev in obiskovalcev.
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 26. oktober 2019 ― Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali Zgodbe iz Kolumbije v prevodu Veronike Rot, pri založbi Učila pa roman britanske avtorice ciprskih korenin Christy Lefteri Čebelar iz Alepa. Slovenska matica je izdala delo profesorja etike Matjaža Zwitterja Pogovarjamo se o evtanaziji, založba Miš pa slikanico Damijana Stepančiča Svetilnik.
V muzeju Ashmolean prihodnje leto Rembrandtova zgodnja dela

V muzeju Ashmolean prihodnje leto Rembrandtova zgodnja dela

Misli, 26. oktober 2019 ― V Muzeju Ashmolean v Oxfordu za prihodnje leto napovedujejo razstavo zgodnjih del nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna. Združila bo 34 Rembrandtovih slik ter deset slik njegovih najpomembnejših sodobnikov. Vanjo bo vključena tudi Rembrandtova slika za naslovom Naj otroci pridejo k meni, ki bo v Veliki Britaniji predstavljena prvič.
Božidar Jakac

Božidar Jakac

ARS Likovni odmevi, 26. oktober 2019 ― Ob 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti Ob letošnji 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti slikarja, grafika, likovnega pedagoga in akademika Božidarja Jakca, bomo ponovili oddajo Likovni odmevi, v kateri se je Irena Majce leta 2009 pogovarjala z dr Andrejem Smrekarjem, ki je sodeloval pri takrat novi postavitvi stalne razstave Jakčevih del v umetniku posvečeni galeriji v Kostanjevici na Krki. Zbirka, ki jo je poklonil rodnemu Novemu mestu obsega 828 del, na stalni postavitvi, ki se ni spreminjala, jih je 105. Razstava predstavlja njegova dela od začetkov na idrijski realki, mladostna dela, nastala v času prve svetovne vojne, dela, nastala v času študija v Pragi, portrete sorodnikov in prijateljev ter pomembnih slovenskih kulturnih delavcev in umetniških ustvarjalcev, poetične motive dolenjske pokrajine, dela, ki odpirajo vpogled v umetnikova potovanja, pa vse do del umetnikovega zrelega in starostnega obdobja. Jakac je bil soustanovitelj, rektor in prvi profesor za risanje in grafiko ljubljanske akademije upodabljajočih umetnosti. Z deli njegove zgodnje dobe ga stroka uvršča med slovenske ekspresioniste, s poznejšimi deli pa v lirični realizem. Jakac, ki se je rodil 16. julija leta 1899 in umrl 12. novembra 1989, je tudi med pionirji slovenskega filma, v črnobeli tehniki je posnel več dokumentarnih vedut Novega mesta in s tem postal tudi prvi slovenski mojster kamere.
Dober dan za delo

Dober dan za delo

ARS Gremo v kino, 26. oktober 2019 ― Ocene filmov Dober dan za delo, Mali Joe, Neskončni nogomet in Doktor Sleep ter poročilo o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola V središču oddaje Gremo v kino bo novi film Martina Turka Dober dan za delo. Zgodba o moškem, ki je, kot pravi Turk, »predober za ta svet«, je postavljena v sodobno Sarajevo. Ocenili bomo tudi film Mali Joe Jessice Hausner, dokumentarec Neskončni nogomet – njegov avtor Corneliu Porumboiu, eden vidnejših predstavnikov romunskega novega vala, v njem predstavlja moškega, ki želi spremeniti pravila nogometa – in zatem še grozljivko Doktor Sleep, nadaljevanje kultnega Izžarevanja, ki ga je režiral Stanley Kubrick. Za film je skupaj z režiserjem Mikom Flanaganom napisal scenarij po svoji knjigi Stephen King, ki je tudi avtor romana Izžarevanje. Poleg tega bomo v oddaji poročali o mednarodnem simpoziju filmske teorije Jesenska filmska šola – letos je bil dogodek posvečen odrazom razvoja novih identitetnih struktur v dokumentarcih z območja tako imenovane »jugosfere«.
še novic