Odposlanec: igra s kartami

Odposlanec: igra s kartami

Konteksti (Tomaž Bešter), 10. november 2019 ― vir slike: bukla.si Na dober posluh pri meni naletijo teksti, ki se zdijo nekoliko drugačni od običajnega. Ki se malo poigrajo z glavnim junakom, ga uspejo tudi poslati ven iz omejitev besedila in ga napraviti za kompetentnega sogovornika zahtevnemu bralcu. Teksti, s katerimi avtor ne želi le zapisati zgodbe, ampak gre onkraj nje. Zato sem zelo užival v Zusakovem Odposlancu. Avtor, ki ga veliko publike pozna predvsem po njegovi Kradljivki knjig, je tule napisal nadvse pozitivno knjigo. Skozi lik glavnega junaka najdemo turbulentno soočanje z nenavadnimi dogodki, ki so tu le orodje za obrat protagonista k samemu sebi. To je knjiga o sleherniku, ki se znajde v toku dogodkov, za katere ni prepričan, kako in zakaj se mu dogajajo, a jim sledi. Tudi knjiga o življenju drugih. O vseh, ki lik obkrožajo in so tako ali drugače postali del vsega, kar njegovo življenje tudi opredeljuje. Je tudi knjiga o etiki, o tem, kaj in kako je potrebno storiti. Zgodba, ki je napisana kot intriganten triler, le da to ni. Knjiga o dobrem, prijateljstvu, ljubezni, pogumu, neznanem in odločitvah. Odposlanec Markusa Zusaka je izšel pri založbi Sanje v prevodu Alenke Ropret. In vsekakor ne bo prvič, da knjigo, ki pobira nagrade za mladinski roman, zlahka priporočam tudi vsem ostalim. Najprej je to knjiga o življenju, ki ni usmerjeno h kakemu specifično določenemu cilju. Glavni lik, središčna točka zgodbe, okoli katere se čisto vse suka, je Ed Kennedy. Gre za mladega junaka, ki to nalašč ni. Mladi ja, junak nikakor. Zgodba je tista, ki ga bo takšnega šele naredila. Ed je taksist brez kakih večjih in širokopoteznih načrtov v življenju. Kot se opiše sam: Taksist. Lokalni parazit. Temeljni kamen povprečnosti. Seksualni nesposobnež. Beden kvartopirec. Njegovo vsakodnevje je usmerjeno predvsem v službo in druženje z dekletom Audrey ter prijateljema Marvom in Ritchijem ob kartah. Audrey je nekoliko posebna, saj do Ed čuti veliko več kot recimo ona do njega nazaj. Gre za situacijo pričako
Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Scary Stories to Tell in the Dark (2019)

Deseta umetnost, 10. november 2019 ― Žanr grozljivke nam vedno pokaže, česa se bojimo. Zato najboljše nočne more vedno udejanjijo dvoje; prestrašijo in izpostavijo tesnobe, ki ležijo pod površjem kolektivnim družbenim norm. In tudi grozljivke niso tisto, kar so bile nekoč. Spreminjajo se skupaj z družbeno zavestjo. Včasih je privlačil izvorni strah pred smrtjo, temo in neznanim, danes pa so filmi začeli […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Justice League (2017)  Life of Pi (2012)  Brez dotika  Rocketman (2019)  Shaun Of The Dead (2004) Copyright © Deseta umetnost [Scary Stories to Tell in the Dark (2019)], All Right Reserved. 2019.
Kanarček v kletki

Kanarček v kletki

Vrabec Anarhist, 10. november 2019 ― Kar pa mi zlasti gre v nos, je ta apetit (pretežno) moških inkvizitorjev po svoji želji urejati nožnico, maternico, jajčnike, dojke in nasploh organsko opremo žensk ter odločati o ženskem telesu in življenju kot svoji lasti. The post Kanarček v kletki appeared first on Vrabec Anarhist.
Moje telo je samo moje

Moje telo je samo moje

Vrabec Anarhist, 10. november 2019 ― Ni pomembno, zakaj se ženska odloči za prekinitev nosečnosti, pomembno je, da ji kot družba omogočimo, da težko odločitev realizira na zanjo čim varnejši način. The post Moje telo je samo moje appeared first on Vrabec Anarhist.

Prihaja ognjevita ANA PLAMENITA 2019!

Ana Monro, 10. november 2019 ― Če vreme bo na naši strani in vse bo šlo po plani, bo 15. in 16. novembra ob 17.00 v Severnem mestnem parku v Ljubljani zažarel festival noči in ognjenih ambientov ANA PLAMENITA 2019. Prisrčno vabljeni na večerni sprehod in prijetno jesensko druženje v soju stotine plamenov. Več informacij najdete TUKAJ, o morebitnih spremembah pa vas bomo pravočasno obvestili na ... The post Prihaja ognjevita ANA PLAMENITA 2019! appeared first on Ana Monro.
S I N K

S I N K

Radio Študent, 10. november 2019 ― KM 28, prostor za novo in eksperimentalno glasbo, je 2. novembra 2019, ob izdaji njihovega prvega albuma, gostil koncert skupine Sink, ki v Berlinu deluje že petnajst let.   Andrea Ermke - minidiski Chris Abrahams - DX-7 Marcello Busato - bobni Arthur Rother - električna kitara  

Po hodnikih Mekinjskega samostana so se razlegle stanovske pesmi

Kamnik.info, 10. november 2019 ― Prvo Slovensko Pevsko Društvo LIRA Kamnik je včeraj v prostorih samostana Mekinje zbrani množici predstavilo eno izmed najbolj pomembnih vej vokalne glasbe. To so stanovske pesmi, glasba, ki je povezovala razne skupine ljudi; po navadi iz iste dejavnosti, poklica, stroke in družbenega mesta. Pevci prvega pevskega društva so tako včeraj opevali marsikoga in marsikaj, iz ...

Martin in Sprukci Pod Skalo

Kamnik.info, 10. november 2019 ― Na Martinovo soboto se je v Pubu Pod Skalo pilo dobro vino in poslušala prijetna glasba znanih izvajalcev v izvedbi glasbene skupine Sprukci. Skupina je zbranim gostom polepšala večer z jazzovskimi rock-blues skladbami, v ozir pa so vzeli skorajda vse glasbene želje in svetovno znane skladbe odigrali in zapeli v svojem stilu s kitaro in ...
106: Solsticij

106: Solsticij

FilmFlow, 10. november 2019 ― V novembrski epizodi FilmFlowa se Ana in Maja v družbi Ajde Ane in Veronike odpravita na nenavaden trip v odročno švedsko vasico, kjer se pripravlja festival poletnega solsticija. Režiser Ari Aster, ki nam je kožo ježil že z lanskoletnim horror hitom Podedovano zlo (Hereditary, 2018), nas tokrat v eni najbolj pričakovanih grozljivk letošnjega leta želi […]
Saramago za vedno

Saramago za vedno

Airbeletrina, 10. november 2019 ― Barbara Juršič piše o svojem dolgoletnem prevajalskem druženju z portugalskim pisateljem Josejem Saramagom. Njegovo pisanje prevajalca navdihuje do te mere, da daje vse od sebe in da morda najde celo takšne jezikovne rešitve, ki si jih sploh ni predstavljal ali se jih zavedal, pravi.

Korenine narodov v Domu kulture Kamnik

Kamnik.info, 10. november 2019 ― Včeraj zvečer se je v DKK odvil prav poseben spektakel, ki je zbrane popeljal v  Črno goro, Srbijo, Bosno in še kam. Kulturno in športno društvo Sandžak v Sloveniji je namreč pripravilo folklorno predstavo z naslovom Iz roda v rod s katero so predstavili bogato tradicijo bošnjaške kulture. Nekateri priseljeni za boljši jutri, drugi rojeni ...
V Tržiču premiera novega filma Metoda Pevca Jaz sem Frenk

V Tržiču premiera novega filma Metoda Pevca Jaz sem Frenk

Misli, 10. november 2019 ― V Kulturnem centru Tržič bodo drevi ob 19. uri premierno prikazali novi igrani celovečerni film Metoda Pevca Jaz sem Frenk. Film se z nocojšnjo projekcijo vrača v mesto, kjer je bil posnet, slavnostna premiera pred distribucijo po slovenskih kinih pa bo tudi na 30. Liffu. Eno od sporočil filma je, da denar posamezniku ne prinaša sreče.

Pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom…

ARS Kulturna panorama, 10. november 2019 ― Izbor najpomembnejših kulturnih dogodkov V tokratni oddaji – bomo napovedali 35. Slovenski knjižni sejem, ki bo naslednji teden potekal v Ljubljani; – predstavili monografijo Dolenjskega muzeja Novo mesto o Kapiteljski njivi; – spregovorili o študiji o vlaganjih v avdiovizualni sektor in njihovih gospodarskih učinkih, ki so jo predstavili v Ljubljani; – nekaj minut bomo namenili CoFestivalu – mednarodnemu festivalu sodobnega plesa v Ljubljani; – povedali, kdo bo naslednje predstavljal Slovenijo na arhitekturnem bienalu v Benetkah; -za konec pa bomo predstavili še nagrajence Društva oblikovalcev Slovenije in prejemnike nagrad in priznanj Mirka Šubica, ki jih podeljuje Društvo restavratorjev Slovenije.

Krištof Zupet

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 10. november 2019 ― Ob slikarjevi 80-letnici Slikar Franc Zupet – Krištof se je rodil 30. oktobra 1939 v Ljubljani. Obiskoval je ljubljansko klasično gimnazijo, najprej je študiral arhitekturo, potem umetnostno zgodovino, nato se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Kot slikar dela v svobodnem poklicu. Od šestdesetih let podpisuje svoja dela z imenom Krištof, ki mu ga je dal književnik Ivan Mrak; ta je s svojo ženo, kiparko Karlo Bulovec-Mrak močno zaznamoval Zupetovo ustvarjanje. Zupet ustvarja predvsem portrete. S slikarjem Krištofom Zupetom se je za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom leta 2014 pogovarjala Vida Curk.

Vodstvo po lokacijah BIO 26. Odprto znanje

MAO, 10. november 2019 ― Vodstvo z organiziranim prevozom po projektih, ki so nastali v sodelovanju s šestimi partnerskimi institucijami znanja. Vodstva omogočajo podrobnejšo predstavitev projektov multidisciplinarnih skupin in njihovih rešitev za probleme, s katerimi se soočajo institucije znanja.
še novic