6. decembra v Studio GAM prihaja GLEDALIŠKI PEVSKI ZBOR!

Ana Monro, 22. november 2019 ― Prvi petek v decembru (6.12. ob 20.00) se bo nadaljeval redni program v naši gledališki dvorani Studio GAM. Gostili bomo Gledališki pevski zbor z ulično uspešnico tega poletja UPS!, s katero nas bodo zagotovo ogreli tudi v hladnem zimskem večeru. Prisrčno vabljeni!   O PREDSTAVI: Pod taktirko “virtuozne” dirigentke bodo pevke in pevci izvedli atraktiven ... The post 6. decembra v Studio GAM prihaja GLEDALIŠKI PEVSKI ZBOR! appeared first on Ana Monro.
Zaradi poplav predčasno zaprli slovenski paviljon v Benetkah

Zaradi poplav predčasno zaprli slovenski paviljon v Benetkah

Planet Siol.Net, 22. november 2019 ― Slovenski paviljon na letošnjem umetnostnem bienalu v Benetkah, v katerem se je predstavil Marko Peljhan z delom Here we go again...System 317, je bil eden od paviljonov, ki so jih poškodovale novembrske poplave. Voda ga je tako poškodovala, da je zadnje dni zaprt, so sporočili iz Moderne galerije. Bienale se bo sicer sklenil v nedeljo.
Glasbeni grad

Glasbeni grad

Loški muzej, 22. november 2019 ― Glasbeni grad interaktivno povezuje muzejske pedagoške programe z zbirko slovenskih ljudskih, filmskih in popularnih skladb. Primeren je za oblikovanje šolskega kulturnega dneva, ki ga lahko sestavite iz muzejskih pedagoških programov in dopolnite z glasbeno delavnico Ustvarimo pesem.
DIVJI V SRCU: POGLEJ LISJAKU V OČI

DIVJI V SRCU: POGLEJ LISJAKU V OČI

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 22. november 2019 ― Divje v srcu sestavljajo Aleksij Kobal, Silvester Plotajs Sicoe in Jurij Kalan. Prvič so se predstavili leta 1998. Istega leta je Silvester Plotajs Sicoe poimenoval svoje delo Wild at Heart – po filmu Wild at Heart (Divji v srcu, 1990) režiserja Davida Lyncha. Nato so sledile razstave v letih 2002, 2008 in 2010. Ob drugi razstavi – leta 2002– je trojica k sodelovanju povabila slikarja Gregorja Kokalja, leta 2008 in leta 2010 pa kiparja Mirka Bratušo. Na tokratni razstavi, ki je peta po vrsti, pa se jim je pridružil slikar mlajše generacije Matej Čepin. Njihova dela so zelo individualistična in slogovno raznolika. Gre za neformalno skupino umetnikov, ki jo kljub značajski drugačnosti in različni slikarski maniri povezujeta strast in neizmerno veselje do slikarstva. Še vedno verjamejo v moč slike kot klasičnega medija, ki komunicira z ljudmi. V slikarstvu jih zanimajo zgodba, barva in figura. Silvester Plotajs Sicoe se še vedno izraža z močnim koloritom, saj verjame, da barva na gledalca deluje emocionalno. Pravi, da bi se težko izrazil v črno-belem slikarstvu. Verjame, da je zahtevnejše slikati z barvami. S slikarstvom, ki se odvija skozi plastenje barv, zapelje gledalca v svoj svet, v svojo podzavest. Na tokratni razstavi se predstavi s slikami, ki so nastale pod vplivom novega ateljeja v Tivoliju. Od tod njegovo navdušenje nad drevesi, krošnjami in nad pticami. Podobe je posnel s polaroidom in jih je prenesel na platno. Slika vedno neposredno na platno in nikoli ne dela s skicami, ker – kot pravi sam – rad potuje skozi slikarski proces. Slikarstvo mu pomeni avanturo in potovanje v neznano. Tudi Jurij Kalan, mojster figuralike, verjame v moč slike. Če so bili še do pred kratkim osrednji motivi njegovega slikarstva t. i. žanrski prizori, predvsem družina, prizori iz vsakdanjega življenja, obiski prijateljev, se tokrat predstavi z arhitekturnimi prizori iz svoje okolice, tj. s podobami mosta na Savi, kamor zahaja, ko sprehaja svoje živali. Arhitektura na njegovih slik
VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU

VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU

Slovenci.si, 22. november 2019 ― Društvo Slovencev Kredarica je od 7. do 10. novembra 2019 organiziralo manifestacijo VII. Dnevi slovenske kulture. Tridnevni program je bil otvorjen v prostorih društva v četrtek 7. 11. 2019. Predsednik društva Đorđe Veselinov je nagovoril prisotne in predstavil program in namen letošnje manifestacije ter povabil k ogledu likovne razstave mlade in zelo uspešne novosadske akademske […] The post VII. DNEVI SLOVENSKE KULTURE V NOVEM SADU appeared first on Slovenci.

Spanje, ki poraja pošasti

Neodvisni, 22. november 2019 ― Kaja Kraner se refleksije predstave Barbare Novaković Spanje: oblike, krajine, pošasti loti hkrati z branjem zgodovine filozofije in umetnosti, kjer je fenomen spanja vselej predstavljal eno od izhodišč za razlago nepredvidljivih in nenadzorljivih procesov človekove narave. Metodologijo režiserke Kraner najde v posnemanju znanih spalcev iz umetnostne zgodovine ali v vsakodnevnih načinih, kako vse lahko "padamo" v spanec: "Kaj in kje je vir teh istih sanjskih podob, predvsem pa, kako pronicajo v človekovo telo, če pa jih ta v strogem smislu ne vidi, čuti, vonja ali sliši".

Prvi pogovori o slikopleskarski razstavi

Gorenjski muzej, 22. november 2019 ― Danes ta nas obiskala gospod Anton Černič iz Metlike in gospod Sandi Gorečan, član UO sekcije slikopleskarjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici. Gospod Černič je kot dijak kranjske slikopleskarske šole (v šestdesetih letih) bival v internatu, ki je bil takrat ... Read More

CEE Animation Forum 2020 – odprt poziv

CED, 22. november 2019 ― CEE Animation Forum, največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo med 5. in 8. majem 2020 potekalo na novi lokaciji v Liberecu na Češkem. Za sodelovanje na forumu s projektom v razvoju se lahko prijavite do 10. januarja.

Dekleva Gregorič arhitekti: Poglobljen oblikovalski studio

OUTSIDER, 22. november 2019 ― Projekt prenove vrstne hiše Dekleva Gregorič arhitektov v predmestju Škofje Loke je nominiran za nagrado Piranesi, katere nagrajenec bo znan na zaključnem dogodku letošnjih Piranskih dnevov arhitekture v soboto zvečer. Že nominacija namiguje, da ne gre za rutinsko prenovo tipične enodružinske hiše, temveč za arhitekturni razmislek izven okvirjev zadane projektne naloge. Naročnik – industrijski oblikovalec… The post Dekleva Gregorič arhitekti: Poglobljen oblikovalski studio appeared first on OUTSIDER.

Lotti Gostič: Nakupovalna središča za enkratno uporabo

OUTSIDER, 22. november 2019 ― V osrednji Sloveniji, kjer sem odraščala, je to že vzorec: z dovoljenjem občin korporacije gradijo nakupovalne centre na obrobju mest, medtem ko so trgovine v središčih mest pozabljene, prazne in zapuščene. Rezultat te prakse je, da je Slovenija med najvišje uvrščenimi evropskimi državami po številu prodajnih prostorov na osebo. Za državo, ki je gospodarsko še… The post Lotti Gostič: Nakupovalna središča za enkratno uporabo appeared first on OUTSIDER.
Edinost, sreča, sprava

Edinost, sreča, sprava

Airbeletrina, 22. november 2019 ― Jakob J. Kenda je letos prehodil slovensko planinsko transverzalo, 1200 kilometrov dolgo pot, kakršna je bila predlagana po drugi svetovni vojni, a je zaradi nasprotovanja tedanje oblasti nikoli niso zares vzpostavili. V naslednjih mesecih bo z nami delil raznolike teme, povezane s to potjo.

Art tip na moji desni

Urbani (Jaša Lorenčič), 22. november 2019 ― Najboljše, kar se je lahko zgodilo. Najboljše. Da so pozabili podnapise. V kinu. Mhm. Ne zgodi se vam samo doma, da ste vse naštimali, vse dol potegnili, vse preverili, potem pa vas zajebejo podnapisi. Damijan Vinter se nam je v deseti dvorani Mariboxa, kjer se delamo, da imamo art kino, iskreno cincajoče opravičil, ko je […]

TRIJE PRAŠIČKI, lutkovna predstava

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 22. november 2019 ― Dragi otroci, spoštovani starši! Ob koncu leta vam podarjamo ogled lutkovne predstave TRIJE PRAŠIČKI. Predstavo bo v slavnostni dvorani Ptujskega gradu izvedlo lutkovno gledališče Pika v nedeljo, 1. decembra 2019, ob 11. uri. Po predstavi bomo na poustvarjalni delavnici izdelali prašička za srečo v novem letu! Na predstavo vabimo družine z otroki, starimi več kot […]
še novic