S prvim snegom je v mesto prišla tudi ANA MRAZ!

Ana Monro, 14. december 2019 ― V petek, 13. decembra ob 18.00, je v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani potekala otvoritev razstave fotografij Mateja Štalcerja Ana Mraz je v mestu!, s katero obeležujemo 20-letnico zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča. Razstavo si lahko (brezplačno) ogledate do 7. januarja 2020. Prisrčno vabljeni!       The post S prvim snegom je v mesto prišla tudi ANA MRAZ! appeared first on Ana Monro.

Konceptualna gesta, ki sprejema minljivost in časti spomine

Neodvisni, 14. december 2019 ― Nataša Berce reflektira novo predstavo Dragana Živadinova Biokozmizem::izreka, ki naj bi po eni strani ostala zvesta konceptualnim nazorom avtorja, a jo po drugi strani silovito zaznamuje življenje: "Biokozmizem::izreka je s človeško toplino in hudomušnostjo pretopila biomehanični princip v nekakšen univerzalni jezik, v nepričakovano učinkovit spoj na videz nezdružljivih, v performativni estetiki različnih, kultnih osebnosti Marka Breclja in Dragana Živadinova".

Izid petega albuma Dežurnih krivcev "Narobe svet!"

SPRP, 14. december 2019 29. novembra 2019 je izšla peta plošča zasedbe Dežurni krivci, poimenovana Narobe svet. Osem pesmi je izšlo na vinilu pri neodvisni prekmurski založbi God Bless This Mess records, na spletnih platformah pa je na voljo razširjena verzija z enajstimi komadi. Pod izdelek je podpisan avstrijski producent Hannes Jaeckl, ki je z Dežurnimi krivci sodeloval že pri dveh predhodnih albumih, Fakti in Strup. Za grafično podobo plošče je tokrat poskrbel vsestranski umetnik, slikar Gregor Purgaj. NAROBE SVET(album) by Dežurni krivci Osrednji promocijski predstavitvi plošče v živo je že bil 29. novembra v domačem klubu JAMA v Svetem Juriju ob Ščavnici in 7. decembra v dvorani Komuna ljubljanskega Kina Šiška. Še pred tem pa se je odvila predpremiera v klubu Jama, kjer so Dežurni krivci odigrali dva koncerta za učence domače osnovne šole. Ne zamudite tudi ostalih nastopov, ki bodo sledili. Izid plošče je bil pospremljen tudi z novim videospotom, ki izide v naslednjih dneh od izida plošče. Režiser videa za pesem Rojeni brez imena je filmski ustvarjalec in glasbenik Vasja Rovšnik-Ruš. Prihajajoči koncerti: 07.12.2019 Kino Šiška - Ljubljana13.12.2019 MC Pekarna - Maribor21.12.2019 Klub Metulj - Bistrica ob Sotli18.01.2020 MIKK - Murska Sobota Vir: GBTM

A propos: Slovenska umetnost prek meja; Ob koncu namočeni Beneški bienale z odmevno slovensko udeležbo.

Radio Kaos, A propos, 14. december 2019 ― S tokratno oddajo A propos: Slovenska umetnost prek meja smo se odpravili (samo) do Benetk; Že julija in potem – na različne načine in ne povsem dobesedno – še nekajkrat; Obiskali smo likovni, umetniški, vizualni, večmedijski bienale, skoraj pol leta trajajočo svetovno razstavo sodobne umetnosti, ki je zadnjo novembrsko nedeljo zaprla mnoga – z morjem, […]

Predpraznična ustvarjalna delavnica

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 14. december 2019 ― V soboto, 14. decembra 2019, je v Občinski knjižnici Prebold v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Svoboda Prebold potekala predpraznična ustvarjalna delavnica, ki sta jo vodili Mojca Škrabl in Ana Ajdič. Naslov »Cin cin cin, pojejo kraguljčki« je vabil k ustvarjanju in pogovoru o času, ko pohitimo v snežne dni, v skrivnostni beli svet, ko z iskrico v očeh odmeva zvonki smeh, kot pojemo v znani božični pesmi. Otroci so skupaj s svojimi starši ustvarjali pisane novoletne okraske, nastale pa so tudi krasne papirnate smrečice in risbice s snežaki. Ob toplem ...

Ob prelomu leta: Deset let od ustanovitve Art kino mreže Slovenije

Misli, 14. december 2019 ― Marca leta 2020 bo minilo 10 let od ustanovitve Art kino mreže Slovenije. V združenje je vključenih 28 kinov iz 27 mest, povezanih z namenom sodelovanja in razvoja delovanja kinov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, izmenjave izkušenj, strokovnega znanja in informacij s področja razširjanja in promocije filmske kulture in vzgoje.

Lazarjev sen

KUD Logos, 14. december 2019 ― IDa kamen odvalil bi,manjka ti tesnega zvokamed skalami naših dni. Da bral bi pesmi nepolnomočneobstaja zadnji predel, da izpremenivse nagrmadene oblake, nevarnostiše neznane verze preroškev nehladen dež premirja;brez podplatov vodotopnihna polenih razbeljenih bisernatopomilovanje – izcedek okolja –v svetlo srago pretvarja bližinezemljerodnih obronkovnečloveške tišine. Odjekne slepomišenje,da preštevanje uporaosebam brez pogoja,ki vstajajo zarana zaprtih očipočasi, po zamolčanih […]
Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Misli, 14. december 2019 ― Pri založbi Miš je izšel kratek ilustrirani roman Bo res vse v redu? Cvetke Sokolov, pri Mladinski knjigi prvenec slovenskega oglaševalca Aljoše Bagole Kako izgoreti, pri Cankarjevi založbi Zgodovina Jugovzhodne Evrope zgodovinarke Marie-Janine Calic, pri založbi Litera pa kratkoprozni prvenec Divjad Kristine Kočan.
Kaj imajo skupnega votivne podobe, loterijske srečke in kolajna Tine Maze?

Kaj imajo skupnega votivne podobe, loterijske srečke in kolajna Tine Maze?

ARS Likovni odmevi, 14. december 2019 ― To so le nekateri izmed objektov, ki jih na razstavi Pigmalion predstavlja Jaka Babnik in tako razmišlja o naših vrednotah in prepričanjih Jaka Babnik se v tokratnem projektu opira na mit o Pigmalionu in Galateji. Spomnimo – kipar Pigmalion je skulpturo ženske, Galatejo, izdelal v skladu s svojimi željami in se nato vanjo strastno zaljubil, Afrodita pa ji je vdahnila življenje. Kaj pa so naše galateje, objekti, v katere projiciramo svoja iskanja sreče, se je vprašal Jaka Babnik. Družbo je želel predstaviti z objekti, ki jih druži močan simbolni naboj in ki se dotikajo različnih plasti našega življenja. Objekte na razstavi (nekateri so predstavljeni s fotografijami, drugi pa so dejansko prisotni) druži močan simbolni naboj. Ponazarjajo naše vrednote, stremljenja, strahove, razmerja moči … Hkrati gre za razmislek o fotografskem mediju; navsezadnje je prav fotografija tista, ki pogosto utrjuje simbolno vrednost predstavljenega.
Široko zaprte oči dvajset let pozneje

Široko zaprte oči dvajset let pozneje

ARS Gremo v kino, 14. december 2019 ― Ali poslednji film Stanleyja Kubricka, mojstrovino Široko zaprte oči, danes razumemo drugače kot ob nastanku? Izbirali bomo med filmi Resnica japonskega režiserja Hirokazuja Koreede, britanskim Ritmom udarcev Briana Welsha in animirano Slavno medvedjo zasedbo Sicilije Lorenza Mattottija. Povabili vas bomo v Bovec na festival športnega filma in se vprašali, ali nas Kubrickova poslednja mojstrovina Široko zaprte oči danes nagovarja drugače, kot ob nastanku pred dvajsetimi leti. Na kratko – filmski spored je odličen, kot se za te dni in večere spodobi.
še novic