Razbliniti mehurček

Razbliniti mehurček

Literatura v živo, 15. december 2019 ― Le kriza literature, ki jo je povzročila kritika, lahko razblini mehurček in sčasoma literaturo reši pred tem, da ne bi postala sponzorirana vsebina, kritiko pa pred tem, da ne bi postala zabavna promocija.
Punk rock poslastica v Gromki!

Punk rock poslastica v Gromki!

SPRP, 15. december 2019 ― WS Booking & Promotion predstavlja punk rock koncert: Barrier Reef/The Great (indie/punkrock, A) Glasbeni kolektiv Barrier Reef/The Great se s svojim načinom dela, izogiba klasičnim in populisticnim vzorcem. Člani skupine, v glasbi iščejo nova doživetja/obćutenja in spoznanja, s katerimi skrbijo tudi za lasten osebnostni in glasbeni razvoj. Težko bi razčlenili za kakšen žanr pravzaprav gre, vsekakor pa imamo opravka s spevnimi in igrivimi melodijami, katere prekaljeni mački (iz skupin Antimaniax, Astpai, Heroes & Ghosts) mojstrsko vmeščajo v svojevrsten glasbeni miks. Preposto, spevno in iskreno. https://brtg.bandcamp.com/releases https://www.facebook.com/Barrierreefthegreat/ No Force Can (alternative/punkrock, SI) Ekipa No Force Can združuje elemente alternativnega rocka, indie-a ter punkrock-a. Vsem poznani obrazi na lokalni sceni (iz zasedb: Caddies, 10 Balls, Superfool, Take Off in Trash Candy) so definitivno sprejeli dobro odločitev in ustvarili ta bend.  Decembra 2017 so izdali EP prvenec z naslovom "Satelites", na katerem je uvrščenih 5 odličnih skladb. Izpostaviti velja tudi pomembno dejstvo, da so fantje poskrbeli za produkcijo v DIY maniri. Za nastop v Ljubljani pa obljubljajo tudi predstavitev novejšega materiala, kateri je prav zdaj v stopnji izdelave. Tokrat pod taktirko odličnega slovenskega producenta Matica Mlakarja iz The Kraken Productions. https://noforcecan.bandcamp.com/ https://www.facebook.com/NoForceCan/ Koncert se bo odvil 19.12.2019, v ljubljanskem klubu Gromka. Vrata se odprejo ob 20:30.Vir: WS Booking & Promotion
Grozljivost po horrorju

Grozljivost po horrorju

Deseta umetnost, 15. december 2019 ― Avtorica: Anja Banko, Radio Študent. Originalno dostopno TUKAJ. Če se morda ob Noči živih mrtvecev še ni zdelo, pa se kaže danes drugače: žanr grozljivke lahko postane film leta, morda okronan celo z oskarjem, predvsem v kontekstu novega vala kritiško priznanih uspešnic, kot so Svetilnik (The Lighthouse, 2019) Roberta Eggersa, Solsticij (Midsommar, 2019) Arija Asterja ali pa, v spomladanskem bloku blockbusterjev, Mi (Us, 2019) Jordana Peela. Uspeh […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Seznam nagrajencev filmskih nagrad bafta  Deliver Us from Evil (2014)  Dial M for Murder (1954)  Neverjetni 2  Dumbo (2019) Copyright © Deseta umetnost [Grozljivost po horrorju], All Right Reserved. 2020.

Baba Zula: Derin Derin

Kino Šiška, 15. december 2019 ― Nekaj posebnega in zelo privlačnega je na spajanju vplivov folk glasb in psihedelije, starega in novega, tradicionalnega in modernega. Iz prav posebnih, a v pravih kontekstih vendarle popolnoma logičnih razlogov, pa je nekaj še bolj posebnega tudi na spajanju tovrstnih elementov v specifično turški glasbi.
PRMEJDUNEJ

PRMEJDUNEJ

Radio Študent, 15. december 2019 ― Tokratni razlog moje za dva dni podaljšane vikendaške odtujitve od ozemlja znotraj kurjega obrisa naših državnih meja je bila sploh prva evropska turneja dinamičnega hip hop dua Armand Hammer. Slednjega sestavljata newyorška raperja billy woods in Elucid, gledat oziroma poslušat pa sem se ju odpeljal na Dunaj.
Muzej Victoria & Albert pridobil Rodinov kipec Vaclava Nižinskega

Muzej Victoria & Albert pridobil Rodinov kipec Vaclava Nižinskega

Misli, 15. december 2019 ― Londonski Muzej Victoria & Albert je pridobil kipec plesalca Vaclava Nižinskega, ki ga je izdelal francoski kipar Auguste Rodin. Skulpturo z močnim erotičnim nabojem, drugačno od vsega do tedaj videnega, so v muzeju razstavili v galeriji, namenjeni predstavljanju uprizoritvenih umetnosti, piše spletni portal The Guardian.
Risba Annie Lennox na božični voščilnici škotske političarke

Risba Annie Lennox na božični voščilnici škotske političarke

Misli, 15. december 2019 ― Risba pevke Annie Lennox, ki opozarja na vpliv globalnega segrevanja, krasi letošnjo božično voščilnico škotske političarke Nicole Sturgeon. Voščilnica prikazuje polarnega medveda na vrhu raztapljajočega se ledenika. Risbo bodo prihodnje leto ponudili na dražbi, izkupiček pa namenili trem dobrodelnim organizacijam.

15. decembra 1903 je umrl Matej Slekovec, duhovnik, zgodovinar in politik

Kamra.si, 15. december 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...15. decembra 1903 je v Ljubljani umrl Matej Slekovec, duhovnik, zgodovinar in politik. Rodil se je 6. avgusta 1846.  Matej Slekovec se je rodil v Kunovi pri Negovi v kmečki družini. V Mariboru je obiskoval gimnazijo, nato pa bogoslovje in bil posvečen v mašnika leta 1871. Še istega leta je nastopil službo kot kaplan v Središču ob Dravi, kjer je ostal do leta 1878, ko je bil premeščen v Cirkovce, leto kasneje pa k Sv. Marku niže Ptuja (Markovci). Leta 1882 je zaradi nevarne bolezni stopil v začasen pokoj in čez zimo odšel v Gorico na zdravljenje. Spomladi leta 1883 si je toliko opomogel, da je lahko nastopil službo kaplana pri Sv. Lovrencu na Dravskem polju. Končno se je ustalil v Markovcih, kjer je deloval kot župnik od leta 1887 do upokojitve leta 1903. Že od mladosti je Slekovec večkrat hudo bolehal, predvsem zaradi dejstva, da je v dijaških letih stradal, kar je za zmerom izpodkopalo njegovo zdravje. Umrl je 15. decembra 1903 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.  

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 15. december 2019 ― Pregled vrhuncev v kulturi 2019 Pregledali bomo, kaj nas je lani vabilo med knjižne police, v muzeje in galerije, kaj smo gledali v gledaliških in kino dvoranah, kaj poslušali v koncertnih dvoranah, pa tudi na radijskih valovih, seveda, kateri so bili najbolj presenetljivi dogodki.
Mirko Mahnič

Mirko Mahnič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 15. december 2019 ― Letos mineva sto let od rojstva režiserja, dramaturga, pisatelja Mirko Mahnič, dramaturg, gledališki režiser, pisatelj, nekdanji predavatelj odrskega jezika in dolgoletni lektor v ljubljanski Drami, se je rodil leta 1919, pred stotimi leti torej, preminil je lani. Bil je v veliki meri gledališki človek, avtor več knjig s tega področja, omenimo vsaj zadnjo obsežno študijo v dveh knjigah z naslovom Položaj slovenske gledališke omike 1941 – 45. Vendar je pisal tudi leposlovje: spomine, pričevanja, razmisleke, tudi dva romana: Prešeren na Silbi in Nestrohnjena svetloba. Ob letošnji okrogli obletnici je pri Mladinski knjigi izšla druga knjiga njegovih dnevniških besedil z naslovom Zapisi 1948 – 1958. Ko je imel Mirko Mahnič dvainosemdeset let, ga je pred mikrofon povabil Vlado Motnikar in zdaj vas vabimo, da pogovoru prisluhnete v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom.
še novic