MUSICA EMONICA – IZKUŠNJA, ZA KATERO SE NE SMETE PRIKRAJŠATI

MUSICA EMONICA – IZKUŠNJA, ZA KATERO SE NE SMETE PRIKRAJŠATI

Revija Primus, 29. december 2019 ― Piše: Sara Špelec   Pred kratkim se je začelo štetje nove vokalno-instrumentalne zasedbe Musica Emonica, ki deluje pod umetniškim vodstvom in taktirko Ane Erčulj. Slednja bo v nadaljevanju spregovorila o njihovem delovanju, viziji, posebnostih, izvajanju »klasičnega« rock ‘n’ rolla in izkušnji, za katero po njenih besedah »ne bi smel biti nihče prikrajšan«.   Kako se ...

20. ANA MRAZ – tretji festivalski večer v Ljubljani!

Ana Monro, 29. december 2019 ― Tretji festivalski večer je jubilejna Ana Mraz 2019 gostila gdč. Baziliko z miniaturnim gledališčem za enega gledalca, super talentiranega mladeniča, ki rad obišče zbirališče kosovnih odpadkov, kavboja Texa, ki ga življenje brez zadržkov privedlo na pokopališče, fanta in dekle, ki sta obiskovalce pospremila v poetično apokalipso, Čarovnika na meji blaznosti, ki je dobesedno zažigal, ter ... The post 20. ANA MRAZ – tretji festivalski večer v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.

V Semiču premiera tamburaške opere Ambrož in Katarina

SiGledal Novice, 29. december 2019 ― V Kulturnem centru v Semiču bodo drevi premierno uprizorili opero za tamburaški orkester Ambrož in Katarina skladatelja Gregorja Zagorca in libretistke Nine Novak Oiseau. Predstavo, ki obuja ljubezensko zgodbo iz Bele krajine iz 17. stoletja, so pripravili s sodelovanjem Kulturno umetniškega društva Dobreč iz Dragatuša. Režiserka je Eva Hribernik.
1942 Planina – Voščilo

1942 Planina – Voščilo

Stare slike (Cerknica), 29. december 2019 ― Leto 2020 bo moje leto, saj bo v znamenju Marsa in ovna. To sta dve moji znamenji, ki sem ju celo življenje dosledno upravičevala – trmasta in ognjevita. Letni horoskop mi napoveduje, naj v prihodnjem letu dam svoje življenje na čakanje. Mejduš, da ga bom. Prvega avgusta grem v penzijo. Kaj čš lepšga! Po kitajskem horoskopu […]
V pariški Petit Palais risarske mojstrovine treh stoletij

V pariški Petit Palais risarske mojstrovine treh stoletij

Misli, 29. december 2019 ― V pariškem razstavišču Petit Palais za marec napovedujejo razstavo z naslovom V risalnici, ki bo predstavila risarske mojstrovine iz zbirke Louis-Antoinea in Veronique Prat. Zbirka podaja reprezentativen pogled na tri stoletja francoske umetnosti, od Jacquesa Callota do Georgesa Seurata.
Nuška Drašček Rojko: To ni poklic, to je poklicanost. #video #intervju

Nuška Drašček Rojko: To ni poklic, to je poklicanost. #video #intervju

Planet Siol.Net, 29. december 2019 ― Nuško Drašček Rojko lahko zadnje leto vidite in slišite na odru ljubljanske operne hiše, kjer s srcem in dušo opravlja poklic operne pevke. V to glasbeno zvrst se je zaljubila med študijem solo petja in pravi, da je postala njena velika ljubezen. Z Nuško nismo govorili le o poklicu operne pevke in najnovejših predstavah, temveč o njeni celotni glasbeni karieri ter o usklajevanju materinstva in dela.

Kulturna panorama

ARS Kulturna panorama, 29. december 2019 ― 5. Filharmonični festival baročne glasbe, razstave: Vintage CD, Lojze Spacal v Bežigrajski galeriji 2, Apokalipsa 2020. Beseda leta je podnebje. V Kulturni panorami se bomo posebej posvetili temle temam: začel se je 5. festival baročne glasbe v Slovenski filharmoniji. Cankarjev dom praznuje štiri desetletja – ob tej obletnici je na ogled razstava z naslovom Vintage CD. V Bežigrajski galeriji dve si lahko ogledamo dela slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Od četrtka opoldne imamo novo besedo leta 2019. V galeriji Equrna je kurator Arne Brejc pripravil izbor likovnih del štirinajstih sodobnih umetnikov. Njen naslov je Apokalipsa 2020. Prevajalka Djurdja Strsoglavec je dobila nagrado srbskega centra PEN za prevode srbskih književnih besedil v slovenščino.
Ciril Cvetko (1920-1999)

Ciril Cvetko (1920-1999)

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 29. december 2019 ― Ob stoletnici rojstva skladatelja, dirigenta, pedagoga in publicista Ciril Cvetko se je rodil v Vučji vasi pri Ljutomeru. Leta 1948 je na ljubljanski Akademiji za glasbo diplomiral iz dirigiranja in kompozicije, nato se je izpopolnjeval v Pragi in Parizu. V letih 1945-1947 je bil vodja glasbenega oddelka in dirigent Komornega zbora Radia Ljubljana, zatem vodja umetniškega oddelka in umetniški direktor Triglav filma. Med letoma 1951 in 1955 je bil dirigent in direktor mariborske Opere, od leta 1956 je deloval v ljubljanski Operi. Bil je tudi direktor Slovenske filharmonije ter direktor in umetniški direktor ljubljanske Opere. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je predaval osnove dirigiranja in zborovstva ter vodil njen operni studio. Kot dirigent obsežnega opernega in koncertnega repertoarja se je odlikoval po tehnični preciznosti in zvesti interpretaciji. Obsežna je tudi njegova publicistična dejavnost. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom boste slišali, kako je leta 1993 Ciril Cvetko pripovedoval o svojem življenju in delu.
še novic