TOP 25 filmov leta 2019

TOP 25 filmov leta 2019

Deseta umetnost, 31. december 2019 ― Če želimo naprej, moramo obračunati z letom, ki odhaja. Nič drugače ni s filmskega vidika. Izpostavljamo 25 filmov, ki so zaznamovali filmsko leto 2019. Seznam je v naključnem vrstnem redu. Parasite Zgodbe iz kostanjevih gozdov Sorry We Missed You Marriage Story Portrait of a Lady on Fire Jojo Rabbit The Lighthouse Midsommar Ad Astra Joker US […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Ne z mojo hčerko  Jurassic Park (1993)  Star Wars: Last Jedi (2017)  Nuna  Gladiator (2000) Copyright © Deseta umetnost [TOP 25 filmov leta 2019], All Right Reserved. 2020.

Ptuj: 70 let KD Grajena in dramske skupine

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Dramska sekcija, najstarejša sekcija KD Grajena, bo skupaj z društvom v začetku tega leta praznovala 70-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo 17. januarja povabili na premiero najnovejše komedije avtorja Branislava Nušiča pod naslovom Gospod Poslanec, ki so jo z režiserko Tatjano Vaupotič Zemljič postavili v današnji čas. Prve vaje zanjo so začeli že januarja letos, vadili so do maja, nato so jih za nekaj časa prekinili, s polno paro pa nadaljevali letošnjo jesen.

Videm: Spet je leto naokoli

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Med množico prazničnih prireditev, s katerimi smo se v Spodnjem Podravju poslovili od leta 2019 in se želeli prikupiti letu 2020, je bila tudi tista, ki so jo pripravili v Kulturnem društvu Franceta Prešerna Videm pri Ptuju v petek, 20. decembra.

PREMIERA: Bili smo...bomo (23.1.2020 20:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Skozi gib in zvok odgovarjava na vprašanja o absolutnosti stvarstva in ponovni senzibilizaciji meje jaza. Iščeva najine samopodobe v razmerju do sveta onkraj praga zavesti, zlite z vsakdanjim okoljem in vedenjskimi situacijami. Iščeva predbesedne pomene vesolja, pomene katere utelešava in živiva. Postavljava enačbo stvarstva v čas in prostor gledalca.

FESTIVAL BOBRI: Panove piščali in papirologija (23.1.2020 19:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Kaj v resnici pomeni »ples ob glasbi«? In kako ustvarjati glasbo za ples? Koreografka Ingrid Berger Myhre in skladatelj Lasse Passage v svojem duetu igrivo preučujeta razmerja med plesom in glasbo ter s partiturami postavljata strukturo nad spretnost, metodo nad popuščanje. Naslov namiguje na kontrast med sočnim in suhim: Panove piščali so igrive in strastne, papirologija pa se nanaša na notacijo in zveni birokratsko. Prehajanje iz ene teh skrajnosti v drugo bo ponudilo nov pogled na...

Panove piščali in papirologija (23.1.2020 19:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― Kaj v resnici pomeni »ples ob glasbi«? In kako ustvarjati glasbo za ples? Koreografka Ingrid Berger Myhre in skladatelj Lasse Passage v svojem duetu igrivo preučujeta razmerja med plesom in glasbo ter s partiturami postavljata strukturo nad spretnost, metodo nad popuščanje. Naslov namiguje na kontrast med sočnim in suhim: Panove piščali so igrive in strastne, papirologija pa se nanaša na notacijo in zveni birokratsko. Prehajanje iz ene teh skrajnosti v drugo bo ponudilo nov pogled na...

Ptuj: Z arheološko dediščino na svetovni zemljevid kulture

Štajerski tednik, 31. december 2019 ― Na ptujskem gradu so pred koncem lanskega leta odprli arheološko razstavo Osrčje Petovione, avtoric Aleksandre Nestorovič in Jane Horvat, ki je na ogled v nekdanji grajski konjušnici in vzhodnem stolpu vse do novembra 2020. Z njo (ob številnih drugih dogodkih) so v PMPO obeležili 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika

OUTSIDER, 31. december 2019 ― V nekdanjem hišniškem stanovanju ene izmed ljubljanskih gimnazij, Gimnazije Jožeta Plečnika, je zaživela nova šolska knjižnica, uredili pa so jo arhitekti iz pisarne Curk Arhitektura. V šolskih knjižnicah se dogodi marsikaj: to so prostori, kjer se tisti, ki v knjižnice niso redno zahajali že prej, spoznajo z velikimi literarnimi klasikami; prostori, kjer se srečujejo različni… The post Curk Arhitektura: Knjižnica Gimnazije Jožeta Plečnika appeared first on OUTSIDER.

Neforma 78 (20.1.2020 20:00)

Španski borci, 31. december 2019 ― V novo leto skačemo z že 78. Neformo! Oblikovali jo bodo štirje ustvarjalci mlajše generacije, ki so še kako v formi, da nam poženejo kri po žilah. Komaj čakajo, da se podajo v prostor tveganja in predajo trenutkom presenečanja. Raznorodni, zagnani, samosvoji, prodorni bodo drug drugega skozi zvok in ples izzivali prvič skupaj, pred nami. V mesecu prosincu, ko sonce ob ponovno rastočem dnevu spet bolj proseva, vas vabimo, da prilezete iz svojih brlogov, da vas prežarčimo še mi.

Hvala in SREČNO 2020!

Ana Monro, 31. december 2019 ― Spoštovani ljubitelji uličnega gledališča, HVALA, ker ste se tudi v letu 2019 družili z nami in soustvarili naše dogodke, ki so prav zaradi vas več kot to – so doživetja, ki vsakič znova poplačajo ves trud in nam pustijo čudovite spomine! SREČNO 2020, VSE DOBRO IN SE VIDIMO NA ULICI!       The post Hvala in SREČNO 2020! appeared first on Ana Monro.

Jubilejna ANA MRAZ se je poslovila!

Ana Monro, 31. december 2019 ― Peti festivalski večer Ane Mraz 2019, ki je bil tudi zadnji ste se lahko udeležili nove Špica (avan)ture, uzrli svoj zlati mir, prispevali podpis za prepoved vojne v Sloveniji, spoznali uporabnost kosovnih odpadkov, zaplesali, zapeli in zažurali z onimi in/ali se zazrli v ognjene zublje! Po koncu jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča lahko ... The post Jubilejna ANA MRAZ se je poslovila! appeared first on Ana Monro.
One so bombe

One so bombe

MMC Gledamo, 31. december 2019 ― One so bombe odpira pereče vprašanje, ki v vsakodnevnih pogovorih pogosto razkrije najgrše plati ljudi. Kako naj ženske, ki so tarče spolnega nadlegovanja, manevrirajo med "pravilnim odzivom" na zlorabo in samoohranitvenim nagonom?
Domača knjižnica: Valentina Smej Novak in Luka Novak

Domača knjižnica: Valentina Smej Novak in Luka Novak

Airbeletrina, 31. december 2019 ― Obsežna domača knjižnica Valentine Smej Novak in Luke Novaka je heterogena. V njej so podedovane knjige, nakupi in izbori iz različnih življenjskih obdobij in tiste, ki sta jih izdala ali sama napisala. Med njimi so tudi knjižna dela, ki so ju osebnostno opredelila, tista, h katerim se vedno znova vračata, pa tudi nekaj knjig, ki še čakajo, da jih bosta nekoč prebrala.

Silvestrovo mogoče preživeti tudi v teatru ali kinu

SiGledal Novice, 31. december 2019 ― Tudi letos bodo večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. Najbolj pestro bo v Ljubljani, program med drugim pripravljajo v ljubljanski Drami, MGL, v ljubljanski Operi, več dogodkov znova napovedujejo v Cankarjevem domu. Odprta bodo tudi nekatera druga gledališča po Sloveniji kot tudi kinodvorane.
1952 Ljubljana – Dedek Mraz

1952 Ljubljana – Dedek Mraz

Stare slike (Cerknica), 31. december 2019 ― Da, to je pravi Dedek Mraz. Na teh treh razglednicah, ki jih je narisal Maksim Gaspari, je bil prvič upodobljen. Nastale so kmalu po drugi svetovni vojni. Moj oče mi je vse to pripovedoval večkrat. Kot pravi Dušan: “Tamladi nič ne slišijo, še manj si pa zapomnijo.” Tako je bilo tudi z mano. V spominu so […]

Mirko Javornik: Pripisi k dnevom

ARS Esej na radiu, 31. december 2019 ― Esej Pripisi k dnevom Mirka Javornika je izšel v reviji Meddobje leta 1956 Pisatelj, esejist in prevajalec Mirko Javornik je bil od leta 1935 glavni urednik popoldanskega dnevnika Slovenski dom in redni sodelavec Radia Ljubljana. Od leta 1948 do leta 1960 je delal na Radiu Trst, nato pa se z družino naselil v ZDA; tam je bil v službi pri zunanjem ministrstvu ZDA kot spremljevalec njegovih uradnih gostov iz tujine. V oddaji boste slišali njegov esej Pripisi k dnevom iz leta 1956. Besedilo je izšlo v reviji Meddobje leta 1956, jezikovno ga je pregledala Tinka Kos, bereta pa ga napovedovalca Mateja Perpar in Ivan Lotrič. Glasbeni vrinki so odlomki iz Passacaglie za kitaro Aleša Strajnarja v izvedbi Andreja Grafenauerja. Oddajo je zvočno oblikovala Mirta Berlan, urednika sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Vodstvo po lokacijah BIO 26. Odprto znanje

MAO, 31. december 2019 ― Vodstvo z organiziranim prevozom po projektih, ki so nastali v sodelovanju s šestimi partnerskimi institucijami znanja. Vodstva omogočajo podrobnejšo predstavitev projektov multidisciplinarnih skupin in njihovih rešitev za probleme, s katerimi se soočajo institucije znanja.  
še novic