–30 %

–30 %

LUD Literatura, 30. december 2019 ― Prehod v ateizem mi je razrešil te odgovore, ne da bi rešil uganke, in me s tem odrešil odvečnih skrbi. Blažen čas, ko sem vero zamenjal za filozofijo, ko je s pleč padel strah pred »muslići« in seksom pred poroko.
–30 %

–30 %

LUD Literatura, 30. december 2019 ― Prehod v ateizem mi je razrešil te odgovore, ne da bi rešil uganke, in me s tem odrešil odvečnih skrbi. Blažen čas, ko sem vero zamenjal za filozofijo, ko je s pleč padel strah pred »muslići« in seksom pred poroko.

Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Mesarska

OUTSIDER, 30. december 2019 ― Pred časom sem nekje prebrala, da so v okviru neke študije starejše posameznike spraševali, kdaj so bili v življenju najsrečnejši. Večina odgovorov se je okvirno nanašala na čas mlade odraslosti, ko se gradniki nadaljnjega življenja počasi postavljajo na svoje mesto, čeprav se morda kdaj zdi, da ni tako. To je čas ustvarjanja družine, začetka kariere,… The post Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Mesarska appeared first on OUTSIDER.

A propos: Slovenska umetnost prek meja; Mednarodna likovna kolonija v Monoštru – tudi za gospodarski razvoj manjšine v Porabju.

Radio Kaos, A propos, 30. december 2019 ― To je Radio KAOS in sklepna oddaja A propos iz letošnjega niza Slovenska umetnost prek meja, ki smo jo pripravili tudi s pomočjo denarja, ki ga je zagotovilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije prek tako imenovanega medijskega razpisa. Nastajala je kar dobre štiri mesece, tudi zato, ker smo z njeno vsebino ciljali na tradicionalno druženje […] The post A propos: Slovenska umetnost prek meja; Mednarodna likovna kolonija v Monoštru – tudi za gospodarski razvoj manjšine v Porabju. first appeared on Radio KAOS.

0 obraza : 100 % izraza

Neodvisni, 30. december 2019 ― Radharani Pernarčič se tokrat ukvarja s plesno predstavo Conversation Pieces koreografinje Magdalene Reiter, v kateri najde nekaj pozabljenega: "Pravzaprav me predstava nagovori skoraj z nekim pozabljenim hrepenenjem/pogrešanjem. Kot človek, ki dolgo časa živi sam, se s tem povsem zadovolji in sprijazni, lepega dne pa spet spozna neko družbo, sočloveka ter se šele tako za nazaj zave prejšnje osamljenosti, me ta polnost (prvega in tretjega dela) opomni, da smo se nemara sodobnega »raw & casual & plain« pristopa v performativni umetnosti (teatru) morda pač zgolj navadili".

Ventilator: Katja Jurij Zlatko: Srečanje #1 (14.1.2020 20:00)

Španski borci, 30. december 2019 ― Predlog za delo ustvarjalcev Jurija Konjarja, Zlatka Kaučiča in Katje Legin je izšel iz srečanja, ki se je med njimi zgodilo v kontekstu 73.edicije Neforme (oktober 2019). Njihovo srečanje in ustvarjalni dialog/pogovor je bil z vseh treh strani (kot tudi s strani maloštevilčne publike) prepoznan kot dogodek in kot potencial za nadaljno skupno ustvarjanje. V duhu improvizacije, (zaenkrat še vedno) brez razvitega »koncepta«, bodo izhajali iz interesov vsakega od njih v polju...

20. ANA MRAZ – četrti festivalski večer v Ljubljani!

Ana Monro, 30. december 2019 ― Četrti večer jubilejnega 20. zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča Ana Mraz 2019 so soustvarili Špica (avan)tura, zrcalo zlatega miru, pankrti šolskega sistema, uživaški kavboj, Živa slika, pevski zbor izven okvirjev in ognjeni Harlekin. Prednovoletni ulični program na ljubljanski Špici si lahko še zadnjič letos ogledate 30.12. od 16.30 do 19.00. Vabljeni! PROGRAM   FOTOGALERIJA   ... The post 20. ANA MRAZ – četrti festivalski večer v Ljubljani! appeared first on Ana Monro.
Matisse & Jazz

Matisse & Jazz

MMC Glasba, 30. december 2019 ― Henri Matisse velja za enega najvplivnejših slikarjev 20. stoletja in za pionirja fovizma. Njegovo delo je vplivalo na številne umetnike na različnih področjih umetnosti.

1920 – Objava Obznane

Zgodovina na dlani, 30. december 2019 30. decembra leta 1920 je vlada Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Beogradu objavila »Obznano«, s katero je prepovedala delovanje Komunistične partije. S tem odlokom je bila prepovedana »vsaka komunistična in druga rušilna propaganda«. Poslancem Komunistične partije Jugoslavije, ki je na volitvah 28. novembra 1920 dobila skoraj 200.000 glasov in… Preberi The post 1920 – Objava Obznane appeared first on Zgodovina na dlani.
Cerknica 1959/60 – 4. razred

Cerknica 1959/60 – 4. razred

Stare slike (Cerknica), 30. december 2019 ― Razredničarka Milka Kranjc, kasneje poročena Manfreda in njeni učenci slikani v 4. razredu osnovne šole. Bili smo zadnja generacija, ki je še obiskovala pouk v stari šoli na Veliki gasi, kjer je danes glasbena šola. Zadaj na steni vidimo velik reliefni zemljevid in veliko omaro, ki se je zaklepala s ključavnico, imenovano”žabca”. V prvih razredih […]
Švedska romantična orgelska glasba

Švedska romantična orgelska glasba

ARS Obiski kraljice, 30. december 2019 ― Glasba Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga V tokratni oddaji bomo predstavili orgelsko glasbo švedskih romantičnih skladateljev. Poslušali bomo izvedbe švedskega organista Hansa Fagiusa, ki velja za enega najbolj cenjenih orgelskih poustvarjalcev v svoji domovini in po svetu. Orgle je študiral na kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu, pozneje se je v Parizu izpopolnjeval pri odličnem skladatelju in organistu Mauricu Durufléju. Za švedsko založbo Bis je kot mlad orglavec posnel romantično orgelsko glasbo svoje domovine, dela skladateljev, ki so ustvarjali konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja, Emila Sjögrena, Haralda Fryklöfa, Otta Olssona in Oskarja Lindberga.
še novic