Spletni knjižni sejem

Borštnikovo srečanje, 19. april 2020 ― Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki tradicionalno poteka aprila, je letos zaradi aktualnih razmer prestavljen. V počastitev svetovnega dneva knjige, 23. aprila, bo ta teden potekal spletni knjižni sejem, na katerem svoje publikacije predstavljamo tudi Slovenski gledališki založniki. Na Festivalu Borštnikovo srečanje smo v čast prejemnikom Borštnikovega prstana pred tremi leti uvedli novo knjižno edicijo Borštnikov prstan, v kateri sta doslej izšli dve knjigi: - Saša Pavček (posvečena prejemnici Borštnikovega prstana leta 2017)  - Janez Škof (posvečena prejemniku Borštnikovega prstana leta 2018).  V obeh so objavljena dela, ki osvetljujejo življenje in delo vrhunskih slovenskih gledaliških ustvarjalcev, zbrana je bibliografija njunih predstav ter dosežkov na drugih področjih ustvarjanja, vse pa dopolnjujejo in zaokrožujejo številne fotografije. Publikaciji Janez Škof in Saša Pavček lahko od 20. do 25. aprila kupite po sejemski ceni z 20% popustom, in sicer po 16,00 EUR. Redna cena knjige je 20,00 EUR. Ponujamo vam tudi paketni popust; v primeru nakupa obeh publikacij je cena paketa 30,00 EUR. Naročila sprejemamo na spodnjih naslovih: po pošti na naslov: Festival Borštnikovo srečanje, Slovenska ulica 27, 2000 Maribor; po e-pošti: info@borstnikovo.si. Spletni knjižni sejem in predfestivalske spletne produkcije sicer potekajo na družabnih omrežjih ter spletnih straneh založb in festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.
Brez naslova

Brez naslova

Kinodvor, 19. april 2020 ― Filmski festival v Cannesu je ob svoji 50. obletnici Léosa Caraxa zaprosil za filmsko razglednico, v kateri bo režiser sporočil novice o sebi in o svojem filmskem projektu "Pola X". Odgovoril jim je s kratkim filmom Sans titre.

Koronakultura – Intervju: Alenka Spacal, ilustratorka in pisateljica

Bajalka, 19. april 2020 ― Na strani Galerije Media Nox (MKC Maribor) se v rubriki KORONAKULTURA zadnje tedne sliši glas samozaposlenih v kulturi. Intervjuje z umetnicami je pripravila Petra Čeh.   Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je štiri avtorske slikanice: MAVRIČNA MAŠKARADA (2013), KAKO TI JE IME? (2018), MODRE PTIČJE MISLI (2018) in FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO (2019). Avtorica svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih […] Stran Koronakultura – Intervju: Alenka Spacal, ilustratorka in pisateljica se je prvič pojavila na strani Bajalka.

Na natečaj za nagrado URBana LJUBLJana 2020 se lahko prijavite DO 18. MAJA!

Ana Monro, 19. april 2020 ― Izredne razmere zahtevajo izredne ukrepe, zato smo podaljšali rok za prijavo na natečaj za mednarodno nagrado odličnosti v uličnem gledališču URBana LJUBLJana 2020 za najboljšo predstavo slovenskih in v Slovenji delujočih uličnih ustvarjalcev. Prijave zbiramo do 18. maja do 12.00. Vabljeni k sodelovanju! VSE INFORMACIJE IN PRIJAVA           The post Na natečaj za nagrado URBana LJUBLJana 2020 se lahko prijavite DO 18. MAJA! appeared first on Ana Monro.
Emina Višnić: EPK Reka 2020 gre naprej v spremenjenih okoliščinah

Emina Višnić: EPK Reka 2020 gre naprej v spremenjenih okoliščinah

Misli, 19. april 2020 ― Po slavnostnem odprtju Evropske prestolnice kulture Reka 2020 v začetku februarja in dviganju festivalskega vzdušja v največjem hrvaškem pristanišču, je epidemija novega koronavirusa začasno ustavila večino dejavnosti projekta. Direktorica EPK Reka 2020 Emina Višnić se ne predaja in išče nove možnosti izvajanja programa.
Neposejano seme lahko vzklije?

Neposejano seme lahko vzklije?

Airbeletrina, 19. april 2020 ― Pandemija je povsod, kjer je izbruhnila, izostrila na videz večno nasprotje med mestom in vasjo, med civilizacijo in naravo, med kompleksnostjo kulture in preprostostjo obstoja, meni Simona Škrabec, ki karanteno preživlja v Barceloni.
1940 Rakek – Pogreb

1940 Rakek – Pogreb

Stare slike (Cerknica), 19. april 2020 ― Umrl je brat, svak in stric Nikolaj Azarov, konjeniški kapetan ruske carske vojske in uradnik finančne kontrole na Rakeku. Za pogreb in vse ostalo je poskrbel Jurij Azarov, njegov brat. Pogrebni sprevod gre od hiše (ne vemo točno, katere), kjer je pokojnik ležal od smrti do pogreba. Povorka bo na križišču zavila proti železniški postaji, […]
V amsterdamskem muzeju Stedelijk pripravljajo Ulayjevo retrospektivo

V amsterdamskem muzeju Stedelijk pripravljajo Ulayjevo retrospektivo

Misli, 19. april 2020 ― V amsterdamskem muzeju Stedelijk se bodo novembra z retrospektivo poklonili nedavno preminulemu umetniku Ulayju. Čeprav je bil Ulay širše najbolj znan po umetniškemu delovanju z nekdanjo partnerico Marino Abramović med letoma 1976 in 1988, je pred in po tem ustvaril globok in radikalen samostojni opus, ki bo sedaj predstavljen javnosti.
Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo?

Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo?

ARS Kulturna panorama, 19. april 2020 ― Katere interventne ukrepe koristijo in s katerimi dilemami se srečujejo? Kako kulturne organizacije in ustvarjalci v Sloveniji premagujejo koronakrizo? Samozaposlenim v kulturi pri tem pomaga mesečni temeljni dohodek. Javni zavodi z višjim tržnim deležem se soočajo s posebno negotovostjo prav tako kot nevladne organizacije, ki so vpete v mednarodno okolje. Založniška podjetja krepijo spletno prodajo, a nihče ne ve, kdaj se bodo kupci vrnili v knjigarne. Katere ukrepe koristijo kulturne organizacije in ustvarjalci in s katerimi dilemami se srečujejo pri svojem delu?
Alenka Bole Vrabec

Alenka Bole Vrabec

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 19. april 2020 ― V spomin dramske igralke, prevajalke temljnih del hispanoameriške književnosti Pred dobrim mesecem dni je preminila Alenka Bole Vrabec, vrhunska književna prevajalka, nagrajena s Sovretovo nagrado, po osnovnem poklicu pa dramska igralka, najprej zaposlena v Slovenskem mladinskem gledališču. Ker pa se je Alenka Bole Vrabec več desetletij posvečala gledališkemu ljubiteljstvu na Gorenjskem, je bila tudi režiserka in idejni vodja. Pred osmimi leti je Vida Curk z Alenko Bole Vrabec posnela pogovor. Tako kot vedno – in še nekaj dni pred smrtjo – je bila umetnica polna energije. Oddaja v spomin na Alenko Bole Vrabec, ki nam je v slovenskih prevodih približala literarne mojstrovine Gabriela Garcie Marquesa, Carlosa Fuentesa, Camilla Joseja Celle, Miguela Angela Asturiasa in drugih literatov.
še novic