Dve seriji

Dve seriji

LUD Literatura, 13. maj 2020 ― Mene gor držijo le bliski nečesa bolj intenzivnega in bolj večnega, tudi če si z lovom nanje uničim še tistih pet procentov garantiranega donosa sreče pri potrpežljivem lajfu.
Dve seriji

Dve seriji

Literatura v živo, 13. maj 2020 ― Mene gor držijo le bliski nečesa bolj intenzivnega in bolj večnega, tudi če si z lovom nanje uničim še tistih pet procentov garantiranega donosa sreče pri potrpežljivem lajfu.
Objava petih vicev petintridesetega izbora

Objava petih vicev petintridesetega izbora

SEM, 13. maj 2020 ― Uredniški odbor je izbral petintrideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Letovanje u Grčkoj, plan: Polazak 15.6. Karantin u Makedoniji 15.6.-28.6. Karantin u Grčkoj 29.6.-12.7. Letovanje 13.7.-20.7. Karantin u Makedoniji 21.7.-3.8. Karantin u Srbiji 4.8.-31.8. 1.9. povratak na posao (Prevod: Dopust v Grčiji, plan: Odhod 15.6. Karantena v Makedoniji 15.6.-28.6. Karantena v Grčiji 29.6.-12.7. Dopust 13.7.-20.7. Karantena v Makedoniji 21.7.-3.8. Karantena v Srbiji 4.8.-31.8. 1.9. vrnitev v službo) Tistim, ki jim je gostilna drugi dom, sporočamo, da niso več brezdomci! Stojimo v vrsti pred pultom v banki, pa uletita dva zamaskirana. Panika, ljudje v strahu kričijo, ženske jokajo. Pa zavpije en od maskiranih: "To je rop!" Vsi smo se olajšani oddahnili. Vici na račun korona-virusa se širijo hitreje kot korona-virus... Punčka poseda barbike na polico s knjigami. Mednje postavi knjige. Mama: "Kaj pa delajo te barbike na polici?" Hči: "To je pevski zbor." Mama: "Aha, razumem. Zakaj so pa te knjige vmes?" Hči: "Ja mami, koronavirus je, ne smejo imet stikov!" Seznam vseh izbranih vicev
Nagovor dr. Tanje Roženbergar, direktorice Slovenskega etnografskega muzeja ob Mednarodnem muzejskem dnevu 2020

Nagovor dr. Tanje Roženbergar, direktorice Slovenskega etnografskega muzeja ob Mednarodnem muzejskem dnevu 2020

SEM, 13. maj 2020 ― V Slovenskem etnografskem muzeju v svoj program enako in enakovredno vključujemo raznolikosti in različnosti. Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je tako stalnica, ki jo v muzeju razvijamo že daljše obdobje.   V okviru razstavnih in raziskovalnih vsebin, zbiralni strategij, evropskih projektov, letnih programov in različnih drugih dejavnosti se posvečamo posamezniku, skupnostim, skupinam in soustvarjamo kulturno krajino. Evropski projekt SWICH (Delitev sveta vključenosti, ustvarjalnosti in dediščine) ter njegovo nadaljevanje Taking care (Muzeji kot prostori skrbi), slovensko dediščino aktualno umeščajo v evropski in globalni socialni prostor, ki ga kritično reflektiramo. S posebnim projektom Dostopnost dediščine ranljivim skupinam, se je muzej dodatno in enako približal vsem, ki si želijo naše družbe. Slovenski etnografski muzej razvijamo kot svobodni prostor, kjer se povezujejo tudi skupine, mnogokrat potisnjene na rob družbe. Podoba Slovenskega etnografskega muzeja za MMD 2020 je poster za razstavo La Doctora, slovenska raziskovalka v Paragvaju, ki jo v letu 2020 pripravljamo v Slovenskem etnografskem muzeju. Zgodba izjemne osebnosti, dr. Branislave  Sušnik, govori o predanem delu med različnimi etničnimi skupinami, o njeni sposobnosti vključevanja v drugačne kulture ter iskanju univerzalnih, enakih vrednot. Poster SEM je vključen v skupno virtualno knjižico s predstavitvami slovenskih muzejev, ki jo je izdal ICOM Slovenija in bo od 18. maja naprej dostopna na spletni strani www.icom-slovenia.si.

pretrgana popkovina

Vrabec Anarhist, 13. maj 2020 ― povej mi prijatelj z neskončnim imenom kako lahko nekdo semenu ki prihaja iz notranjega jedra korenine prepreči da bi vzklilo v čudež drevesa The post pretrgana popkovina appeared first on Vrabec Anarhist.
Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov - nov vnos v Register

Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov - nov vnos v Register

SEM, 13. maj 2020 ― Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine 7. maja 2020 v Register nesnovne dediščine vpisalo že 80. enoto – Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov. Pustni obhodi ločkih koscev, oračev in svatov so pustna šega v vasi Loče pri Dobovi. Skupina sedmih našemljenih otrok gre na pustni torek po vasi. Zgodaj zjutraj so oblečeni kot kosci, nato se preoblečejo v orače in popoldan v pustne svate. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec – sekcija Fašjenk, ki deluje v Turističnem društvu Dobova. Trenutno je v Register vpisanih 80 enot in 227 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.

ANA POD OKNOM za Bežigradom!

Ana Monro, 13. maj 2020 ― V sredo, 13. maja, smo Ano pod oknom izvedli pred enim od blokov za Bežigradom v Ljubljani. Z oken, balkonov, strehe garaž in na parkirišču si je naš nastop ogledalo veliko stanovalcev (in naključnih sprehajalcev), ki so nas po koncu prijetno presenetili s pogostitvijo. Veseli smo, da lahko z živo umetnostjo popestrimo vaš vsakdan, in ponosni, ... The post ANA POD OKNOM za Bežigradom! appeared first on Ana Monro.
Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del

Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del

ZZMS, 13. maj 2020 ― Sončni dnevi vabijo v naravo, ki obdaja slovenska zgodovinska mesta in ponuja nešteto možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa.  Številne kolesarske in pohodniške poti ponujajo dih jemajoče razglede na neokrnjeno naravo in vabijo k odkrivanju naravnih, kulturnih in tehničnih znamenitosti ter okušanju domačih dobrot lokalnih ponudnikov.  Odkrijte najlepša doživetja v naravi, ki jih nudijo zgodovinska […] The post Doživetja v naravi zgodovinskih mestih – 1. del appeared first on ZZMS.

Agata Tomažič: Včerajšnji svet

OUTSIDER, 13. maj 2020 ― Na pročelju kakšne stare hiše se pod oluščenim opleskom včasih prikaže sled preteklosti. Star napis, ki vabi k že davno pozabljenemu obrtniku. Nogavičarju ali piskrovezcu, recimo. Par črk je dovolj, da nam pričarajo podobe sveta, kakršen je včasih bil. Včasih je sprožilec veliko mogočnejši kot samo par črk, včasih se preteklost prav zagozdi v sedanjosti… The post Agata Tomažič: Včerajšnji svet appeared first on OUTSIDER.
Last Round

Last Round

Kinodvor, 13. maj 2020 ― Lars je na poti iz države, ko si v zadnjem trenutku premisli. Z ukradenim denarjem bo raje preživel še nekaj časa s svojimi prijatelji ... Last Round je diplomski film danskega režiserja in soavtorja manifesta Dogme 95 Thomasa Vinterberga.

Podaljšan rok za oddajo prijav za štipendije Jerneja Šugmana

SiGledal Novice, 13. maj 2020 ― Združenje dramskih umetnikov Slovenije je objavilo razpis za štipendije iz sklada Jerneja Šugmana za študijsko leto 2020/21 za študentke in študente dramskih umetnosti, mlade gledališke ustvarjalke in ustvarjalce ter raziskovalke in raziskovalce. Razpisalo je dve celoletni štipendiji za umetniško izobraževanje ali/in delo na lastnem projektu. Rok je podaljšan do 18. maja do polnoči.

Svetovni dan muzejev

Statistični urad, 13. maj 2020 ― Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji so v 2018 pripravili 1.446 razstav, od tega 83 % občasnih. Ogledalo si jih je več kot 2,7 milijona obiskovalcev.
Priložnosti za tuje podpore založnikom in prevajalcem v času pandemije covid-19 in po njej

Priložnosti za tuje podpore založnikom in prevajalcem v času pandemije covid-19 in po njej

Javna agencija za knjigo, 13. maj 2020 ― Medtem ko razpisi Javne agencije za knjigo, namenjeni mednarodni promociji slovenske literature in avtorjev, po priporočilu Ministrstva za kulturo v času pandemije covid-19 mirujejo do sprejema rebalansa oziroma nadaljnjih navodil, je slika v tujini povsem drugačna. Nekatere evropske države v času pandemije prevajanju in promociji svoje literature namenjajo celo dodatna izredna sredstva za tuje založnike in prevajalce. V nadaljevanju naštevamo nekaj primerov dobre prakse in dodajamo celovit pregled institucij in subvencij po državah v obliki PDF datoteke:   Nizozemska (Letterenfonds): dodatnih 100.000€ za prevajalce iz nizozemščine in produkcijska sredstva za tuje založnike Nizozemski Letterenfonds prevajalcem iz nizozemščine ponuja pavšal v višini 500€ za pripravo vzorčnih prevodov nizozemskih knjig. S tem želijo spodbuditi izdajanje novih prevodov nizozemske literature in zagotoviti delo prevajalcem. Rok za prijavo predlogov je 15. junij 2020. Poleg tega so odprli dodatno možnost za tuje založnike: do konca leta 2020 imajo založniki možnost, da kandidirajo ne le za kritje stroškov prevoda nizozemske knjige (do 100% za klasike, do 70% za ostale upravičene kategorije), ki jo nameravajo izdati, temveč tudi za dodatnih 750-1.500€ za kritje produkcijskih stroškov. Prejete vloge ocenjujejo vsaka dva meseca. Poleg tega ponujajo sredstva za promocijo že izdanih prevodov – ker potovanja avtorjev trenutno niso mogoča, finančno spodbujajo spletne promocije knjig. Več informacij na: http://www.letterenfonds.nl/en/translation-subsidy   Katalonija (Institut Ramon Llull): vsi razpisi ponovno odprti Konec aprila so razpise ponovno odprli tudi pri katalonskem inštitutu Ramon Llull, kjer so trenutno odprti razpisi, s katerimi želijo podpreti prevode iz katalonščine in okcitanščine, promocijo prevodov na tujem v obliki dogodkov, literarnih festivalov in promocijskih kampanj, za objavo prevedenih tekstov v tujih revijah in za promocijske dogodke za ilustrirana dela

V času karantene ljudi razveseljuje Ana pod oknom

SiGledal Novice, 13. maj 2020 ― Ulični umetniki, ki ustvarjajo znotraj Gledališča Ane Monro, v okviru umetniške akcije Ana pod oknom že od sredine aprila izvajajo nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na območju stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Njihova t.i. podeželska sekcija pa je z glasbeno-cirkuškimi animacijami dejavna tudi v zaselkih na Vipavskem in Goriškem.

Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek)

Inštitut za politike prostora, 13. maj 2020 ― “Never underestimate the power of a city to regenerate.” – J. Jacobs V mnogih mestih po svetu bi morali prvi konec tedna v maju potekati znameniti urbani sprehodi Jane’s Walk, ki spodbujajo aktivno vključevanje prebivalcev v urejanje bivalnega okolja. A tudi sprehodi, poimenovani po legendarni ameriški urbani aktivistki, teoretičarki in publicistki Jane Jacobs, so letos... The post Deseta izvedba urbanih sprehodov na Facebooku (posnetek) appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
V času karantene ljudi razveseljuje Ana pod oknom

V času karantene ljudi razveseljuje Ana pod oknom

Misli, 13. maj 2020 ― Ulični umetniki, ki ustvarjajo znotraj Gledališča Ane Monro, v okviru umetniške akcije Ana pod oknom že od sredine aprila izvajajo nenapovedane interaktivne ulično-gledališke nastope na območju stanovanjskih sosesk v Ljubljani. Njihova t.i. podeželska sekcija pa je z glasbeno-cirkuškimi animacijami dejavna tudi v zaselkih na Vipavskem in Goriškem.
še novic