KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENEC grafična delavnica in skupinska...

KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENEC grafična delavnica in skupinska...

Hiša kulture v Pivki, 2. junij 2020 ― KRPANKA ALI CESARSKI PRAŽENEC grafična delavnica in skupinska razstava delavnica 1. – 5. junij 2020 razstava 9. – 26. junij 2020 sodelujejoNevena Aleksovski, Maria Karnar-Lemeschewa, Oliver Pilić, Zoran Pungerčar, Marko Šajn, Helena Tahir Krpanka ali cesarski praženec je nova izvedba večletnega projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E (2015–2021), ki se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. Osrednja tema letošnje izvedbe projekta je ekvivalentna menjava med delodajalci in delojemalci, ki so jo udeleženci preučili na primeru zgodbe o Martinu Krpanu, v okviru njegovih pogajanj s cesarjem in cesarico za ustrezno plačilo, ker je rešil cesarstvo pred Brdavsom. Strukturo ekvivalenčnih razmerij iz zgodbe so prenesli v sodobni družbeni kontekst in v tem okviru raziskali tudi možnosti ekonomskega ravnovesja, enakosti in enakovrednosti v sodobni družbi.Tematiko so na likovni ravni obravnavali skozi grafično tehniko lesoreza. Izdelali so grafično matrico iz lesene plošče in jo v dveh barvah (škrlatni in sivi) odtisnili na papir z uporabo tiskarske preše. Nastalo je 6 grafik, ki so odtisnjene v 12-ih izvodih in zložene v grafične mape iz lepenke. Iz skic za grafike, ki so jih v črni barvi ročno odtisnili na papir s pomočjo barena, je nastala grafična knjiga, ki je hkrati tudi katalog projekta. Lesorez v projektu ponazarja proces blagovne produkcije, dve barvi razmerje delodajalec-delojemalec, dva postopka tiskanja strategije pritiska in pogajanj v procesu doseganja ekvivalentne menjave. Vsa nastala dela so predstavljena na razstavi v prostorih Hiše kulture.Projekt sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS in Občina Pivka.

3. virtualni domoznanski večer: Prekmurščina v slovarjih do leta 1919

Kamra.si, 2. junij 2020 ― V četrtek, 4. junija 2020, ob 20. uri vabi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota na 3. virtualni domoznanski večer, na katerem bo govora o slovaropisnih dosežkih v prekmurščini, ki nas spominjajo na preteklost, pri čemer hkrati spoznavamo, da nekatere besede tonejo v pozabo ali so že poniknile. Z njimi se srečamo le še ob prebiranju starejših besedil, ko se tudi zavemo, kakšno pestrost in besedno bogatost ima prekmurščina, ki se je do leta 1919 razvijala, ohranjala in negovala v okvirih svoje zaprtosti.
Magični himni iz cesarskega Egipta

Magični himni iz cesarskega Egipta

Vrabec Anarhist, 2. junij 2020 ― Kličem tvoje ime, Horos, ki je po številu enako [imenu, ki pripada] Mojram: AKHAIPHOTHOTHOAIEIAAEAI IAEAIEIAOTHOTHOPHIAKHA, bodi milostljiv do mene, prvi oče, oče vesolja, samospočeti! The post Magični himni iz cesarskega Egipta appeared first on Vrabec Anarhist.
Oporoka Janeza Sušca (1820)

Oporoka Janeza Sušca (1820)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 2. junij 2020 ― V rubriki Iz hiše pisanih spominov tokrat objavljamo naslednji dokument: Oporoka podložnika Janeza Sušca, po domače Jegra. Malo pred 17. XI. 1820, [Šalek] SI_ZAC/0556/002/00041 Krajevno sodišče gospoščine Šalek in Turn Odsluženi vojak Janez Sušec že zaradi svoje vojaške kariere ni bil povsem običajen podložnik – izviral je iz razmeroma premožne družine, po vrnitvi iz vojske […] The post Oporoka Janeza Sušca (1820) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.

SNG Maribor ponovno vabi na predstave

SiGledal Novice, 2. junij 2020 ― Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor po dve in pol mesečni prekinitvi vseh delovnih procesov zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ponovno odpira vrata ter vabi na predstave Drame, Opere in Baleta. Prva na sporedu 9. junija bo dramska uprizoritev Pošta Roka Gregorja Vilčnika, ki se podpisuje tudi kot rokgre.
Prvi obiskovalci ob ponovnem odprtju

Prvi obiskovalci ob ponovnem odprtju

Kinodvor, 2. junij 2020 1. junija smo ponovno odprli kino. Tako so se z nami veselili prvi obiskovalci, ki jih je pred projekcijo pozdravila naša direktorica Metka Dariš. Vsem, ki ste se udeležili ponedeljkovih projekcij, se iskreno zahvaljujemo za obisk in upamo, da se čim prej spet vidimo.
Grem/Greva/Gremo v kino!

Grem/Greva/Gremo v kino!

Kinodvor, 2. junij 2020 ― Brez obiskovalcev ni kina. Mi smo pogrešali vas, vi ste pogrešali nas in nekateri ste nam v nagradni igri zaupali, zakaj ste pogrešali kino. Žreb je odločil, da naše darilo - dva darilna bona - prejme Neža V..
Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje

Inštitut za politike prostora, 2. junij 2020 ― V času epidemije in po njej so številna mesta začela bolj intenzivno spodbujati hojo in kolesarjenje. Tudi v Sloveniji se je osebna mobilnost prebivalcev spremenila v prid kolesarjenju in hoji. Zato smo na IPoP preko povabila med slovenskimi občinami izbrali eno, ki ji bomo to poletje ponudili pomoč pri uvajanju ukrepov za bolj varno in... The post Z občino Škofja Loka bomo oblikovali ukrepe za bolj varno in udobno hojo ter kolesarjenje appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.

EVROPSKI ARHEOLOŠKI DNEVI EAD 2020

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 2. junij 2020 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož tudi letos sodeluje na Evropskih Arheoloških Dnevih EAD 2020, ki bodo po Evropi potekali med 19. in 21. junijem 2020: Petek, 19. junij 2020, med 17. in 19. uro, I. mitrej na Spodnji Hajdini Sobota, 20. junij, med 10. in 12. uro, III. mitrej na Zgornjem Bregu Petoviona sodi med […]
Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku

SLOGI, 2. junij 2020 ― Sejem na zraku se vrača. Ob vstopu v poletje v središču mesta razprostiramo stojnice in mize, obložene z najboljšim, kar lahko ponudimo slovenski založniki. Tokrat bo sejem potekal na tradicionalni in priljubljeni lokaciji v središču prestolnice, v parku Zvezda.   Za Sejem na zraku smo za vas pripravili poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne […] The post Slovenski gledališki založniki na Sejmu na zraku appeared first on SLOGI.
Na sporedu: Parazit in Svetilnik

Na sporedu: Parazit in Svetilnik

Kinodvor, 2. junij 2020 ― Kinotrip izpostavlja: dve veliki filmski uspešnici lanskega leta, ki vsaka v povsem svojem avtorskem izrazu odražata aktualne strukture družbe in intime. Parazit na sporedu 2. junija ob 20:00, Svetilnik pa 3. junija ob 20:30.

Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi

OUTSIDER, 2. junij 2020 ― Pogovor z Rokom Rozmanom je nastal spomladi leta 2018, ob pripravi monografije Living With Water, ki je pospremila slovenski paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu. Na rekah Balkana je trenutno načrtovanih skoraj 3.000 novih hidroelektrarn. Na možne posledice tako drastičnih gradenj in posegov v vodna telesa med drugimi opozarja Rok Rozman, nekdanji olimpijec, biolog in pobudnik… The post Rok Rozman: Podiranje jezov v glavah ljudi appeared first on OUTSIDER.
še novic