Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem

Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem

Zgodovina na dlani, 9. oktober 2020 ― Leta 1938 se je v Ljubljani odvila prva in edina mednarodna ženska nogometna tekma pred II. svetovno vojno. Pomerila sta se brnski in zagrebški klub, za katerega so nastopile tudi tri Slovenke, sicer odlične atletinje in hazenašice. V času med obema svetovnima vojna je (moški) nogomet v Kraljevini SHS/Jugoslaviji in… Preberi The post Prva ženska nogometna tekma na Slovenskem appeared first on Zgodovina na dlani.

Neskončno potovanje Alme M. Karlin

Kamra.si, 9. oktober 2020 ― Pokrajinski muzej Celje vabi na predstavitev znanstvene monografije 𝐨 𝐀𝐥𝐦𝐢 𝐌. 𝐊𝐚𝐫𝐥𝐢𝐧, ki bo 𝐯 𝐩𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐞𝐤, 𝟏𝟐. 𝐨𝐤𝐭𝐨𝐛𝐫𝐚 𝐨𝐛 𝟏𝟖. 𝐮𝐫𝐢, 𝐯 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐫𝐢𝐧𝐢 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐢 𝐏𝐨𝐤𝐫𝐚𝐣𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞𝐠𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐣𝐚 𝐂𝐞𝐥𝐣𝐞. 𝐙𝐧𝐚𝐧𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐚 𝐦𝐨𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐣𝐚 𝐍𝐞𝐬𝐤𝐨𝐧𝐜̌𝐧𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐀𝐥𝐦𝐞 𝐌. 𝐊𝐚𝐫𝐥𝐢𝐧: 𝐳̌𝐢𝐯𝐥𝐣𝐞𝐧𝐣𝐞, 𝐝𝐞𝐥𝐨, 𝐳𝐚𝐩𝐮𝐬̌𝐜̌𝐢𝐧𝐚 (kratek izsek najdete na https://www.pokmuz-ce.si/assets/Uploads/Neskoncno.pdf) ponuja globok, celovit in večplasten vpogled v življenje, delo in zapuščino znamenite Celjanke. Prinaša številna nova spoznanja, ki so rezultat avtoričinega inovativnega raziskovalnega pristopa; temeljijo na besedilih Alme M. Karlin, številnih novoodkritih dokumentih v Sloveniji in Nemčiji ter na pričevanjih ljudi, zlasti tistih, ki so jo osebno poznali.

Val lepote se je nadaljeval ...

Kriterij.si, 9. oktober 2020 ― Val lepote se je nadaljeval ... festival Mladi levi 2020 Urednik Fri, 10/09/2020 - 14:34 Val lepote se je nadaljeval … Že zelo dolgo nisem potovala in bila v stiku z gledališčem, zato sem se veselila, da bom obiskala mednarodni festival Mladi levi v Ljubljani. Poleg vsega ostalega sem imela ponovno priložnost razmisliti o življenju, ki sem si ga izbrala, ter morda navezati nove stike in priti do novih ugotovitev. Sem si res izbrala pravo pot? Pozdravni nagovor je bil v slovenščini, zato moram priznati, da se ga nisem udeležila, sem pa, kot mi je bilo priporočeno, obiskala in si ogledala del otvoritvenega dogodka. Ta je bil organiziran sredi stanovanjskega naselja, kjer imajo lokalni stanovalci že okoli deset let svoje male skupnostne vrtove. Ko sem med sprehodom po vrtu dobila ravno pravi odmerek občudovanja vonja svežih paradižnikov, so obiskovalce povabili, naj se sprehodijo nazaj do ceste in počakajo. Pojavili sta se dve dekleti v kroksih, zelo neopernega izgleda, za kateri sem mislila, da se ukvarjata s svojimi vrtnimi opravili, ter začeli s Cvetnim duetom iz opere Lakmé. Čudovita glasova in čudovita pesem na tako nenavadnem kraju. Srce se mi je kar stopilo in zdelo se je, da tudi mnogim drugim. Kmalu se je dogodku pridružil še moški, oblečen v uličnega pometača, nato pa še Figaro na kolesu. Zanimivo je bilo opazovati, kako se je naključnim mimoidočim mudilo mimo, da jih ne bi opazili ali da ne bi zmotili dogajanja. Morda pa se je ljudem res mudilo, čeprav sem prepričana, da to ni veljalo za vse sprehajalce psov. Ulične predstave bi lahko ponudile nekaj lepega ljudem, ki sicer ne bi pomislili na obisk takšnih dogodkov. Zgolj zato, da širijo lepoto. Toda kaj storiti z ljudmi, ki gredo mimo in se jim zdi, da ta lepota ni za njih? Da ne morejo sodelovati v njej, ker si je ne zaslužijo, na primer … Tudi meni so se namreč orosile oči, preprosto zato, ker je bilo vse skupaj nepričakovano in skorajda prelepo. Val lepote se je nadaljeval s solo predstavo, ki s

Razstava Everest 1979 – 2019

Gorenjski muzej, 9. oktober 2020 ― Razstava, ki je nastala v okviru projekta Neverjetne gore, se seli v digitalno obliko in še vedno ostaja prisotna tudi v gradu Khislstein. Ob tej priložnosti vas vabimo, da si ogledate spodnji filmček.    Read More

Mednarodni predavatelji v oktobru

Fakulteta za dizajn, 9. oktober 2020 ― Fakulteta za dizajn v mesecu oktobru 2020 gosti tuje predavatelje: Lynne Elvins (1.letnik VK, NO, TO, vsi letniki DM) s predavanji na temo Design Thinking: ”Design thinking” je kreativna metoda za hitro spreminjanje idej v uporabniško usmerjene prototipe. Uporabljajo jo tako podjetje kot posamični oblikovalci. Lynne Elvins, design manager, bo v predavanju razložila postopek, od […] The post Mednarodni predavatelji v oktobru appeared first on Fakulteta za dizajn.
(Pra) stol 6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja Festival lesa

(Pra) stol 6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja Festival lesa

Fakulteta za dizajn, 9. oktober 2020 ― Tudi letos  poteka v Kočevju Festival lesa v času od  8. in 13. Oktobra  2020. V ta namen je bil razpisan  6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja  (Pra)stol. Strokovna komisija je izbrala tri oblikovalske rešitve. Zmagovalec je študent Fakultete za dizajn, 3. letnika Notranje opreme Amadej Bezovšek. Amadej Bezovšek avtor zmagovalnega stola PRAMOD Chair je zapisal takole: »Stol je zasnovan […] The post (Pra) stol 6. Mednarodni Natečaj Industrijskega Oblikovanja Festival lesa appeared first on Fakulteta za dizajn.

Med dvema ognjema

Kriterij.si, 9. oktober 2020 ― Med dvema ognjema festival Mesto žensk 2020 Urednik Fri, 10/09/2020 - 12:38 Med dvema ognjema »When we women offer our experience as our truth, as human truth, all the maps change. There are new mountains.« Ursula K. LeGuin 7. oktobra se je v Mestu žensk v Stari elektrarni odvilo sklepno dejanje trilogije o družinskih vlogah Nataše Živković, vsestranske performerke, med drugim lanske prejemnice nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. V prvih dveh predstavah (prvenec »Prva ljubezen, drugič« ter »Zavoljoočeta«) je raziskovala odnose med materjo in hčerjo ter očetom in hčerjo ter potomko odigrala sama, v predstavi »Med dvema ognjema« pa je v vlogi starša, pa tudi (nekdanje) partnerke, kajti »življenje je vrtiljak«, pravi pesem Lada Leskovarja, ki je pospremila predstavo – v enem obdobju si sam otrok, v drugem imaš otroka. Natašino starševstvo je v zadnji predstavi pravzaprav dvojno: ni le mama svojemu otroku, marveč po svoje tudi svoji materi. Ta se je iz osebe, ki je fizično nastopala v hčerinem prvencu, zdaj spremenila v nekoga, ki je zgolj še glas na zvočnem posnetku. Slišimo lahko, kako si Nataša z materjo prizadeva zapeti otroško pesmico »Kuža pazi«, a materini možgani ne delujejo več kot prej: povrnjeni so skorajda na raven otroka, ki se pesmice in izgovarjave besed šele uči, ob tem pa se ji tragično zatika. Ni čudno, da se avtorici v tokratni konstelaciji vlog zastavi tudi naslednje vprašanje: »Ali bo moj sin človek, ki bo zmožen poskrbeti zame?« Učinek potujitve (ostranienie) torej prikazovanje navadnega v luči, kjer lahko to navadno uzremo drugače in znova preizprašamo, je avtorica dosegla tako, da je vsa razmišljanja, ki se ji pojavljajo o odnosih, položila v usta otrok, ki jih gledamo v videu, ki spremlja predstavo. Kadar govori otrok, smo na situacijo, o kateri govori, prisiljeni pogledati kot otrok, kar pomeni predvsem – na svež način. In to, o čemer govorijo ti otroci, je – ob omenjeni navezavi na mamo – predvsem
»Pozitivni odzivi na Odprto ulico nas zavezujejo, da začnemo razmišljati o dolgoročni prometni preureditvi Šolske ulice«

»Pozitivni odzivi na Odprto ulico nas zavezujejo, da začnemo razmišljati o dolgoročni prometni preureditvi Šolske ulice«

Inštitut za politike prostora, 9. oktober 2020 ― Škofja Loka je pripravljena urediti promet v prid hoji in kolesarjenju. Prav zato so se letošnjo pomlad prijavili na naš razpis za občino, ki bi ji pomagali prilagoditi promet epidemiji Covid-19. Po izboru občine Škofje Loka, smo skupaj v preteklih mesecih načrtovali in spremljali odzive na pilotno prometno ureditev Šolske ulice, po principu odprtih ulic,... The post »Pozitivni odzivi na Odprto ulico nas zavezujejo, da začnemo razmišljati o dolgoročni prometni preureditvi Šolske ulice« appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Video večer s Postajo DIVA: Andreja Džakušič, SIVA in IvAnKe

Video večer s Postajo DIVA: Andreja Džakušič, SIVA in IvAnKe

Galerija Photon, 9. oktober 2020 ― Četrtek, 21. januar 2021, 19.00 Galerija Photon, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana V času drugega vala epidemije novega koronavirusa ponovno pripravljamo dogodek v prilagojeni digitalni obliki. Umetniki Andreja Džakušič, Simon Macuh, Iva Tratnik in Keiko Miyazaki so decembra posneli spletni pogovor o svoji umetniški praksi in medsebojnem sodelovanju. Predstavitev, opremljeno s fotografijami in inserti del, bomo premierno objavili na ...

Borštnikov prstan letos igralcu Petru Boštjančiču

SiGledal Novice, 9. oktober 2020 ― Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo je Peter Boštjančič, so danes v Mariboru sporočili organizatorji 55. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo dolgoletni član igralskega ansambla Drame SNG Maribor, še prej pa SLG Celje prejel ob zaključku festivala 25. oktobra.
ČAO PORTOROŽ

ČAO PORTOROŽ

Radio Študent, 9. oktober 2020 ― V tokratnem RŠ intervjuju se pogovarjamo z Ivianom Kanom Mujezinovićem, vodjo ljubljanske indie rock zasedbe Čao Portorož, ki je letos po sedemletni pavzi idala svojo tretjo plato, poimenovano POP, spet pri domači založbi Kapa Records. 
Na dan arhitektov simpozij in nagrade ZAPS

Na dan arhitektov simpozij in nagrade ZAPS

Misli, 9. oktober 2020 ― V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) danes poteka Dan arhitektov, v sklopu katerega pripravljajo simpozij z naslovom Mednarodna zgodba slovenske arhitekture, zvečer pa bodo podelili priznanja Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) za največje dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja.
Država

Država

Koridor, 9. oktober 2020 ― Država je politična, kot je politika teatralna, z dodatkom izzivanja klasične gledališke postavitve in razdelitve vlog pa ima močno idejno zasnovo. The post Država appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Brigada Virus naznanja in poziva

Brigada Virus naznanja in poziva

Airbeletrina, 9. oktober 2020 ― »Človeški osebki že nosijo maske, zaprte imajo kljune. Končno! Nagobčniki so učinkoviti, delujejo – zato je pravi čas. Končni obračun, o katerem so sanjali vsi veliki voditelji, mnogi so bili na robu uresničitve svoje prave, utemeljene vizije o pravični, pravi, edino možni družbi – pa nekako po čudežu niso uspeli – je končno pred nami,« piše v svoji kolumni Dušan Merc.

Manica Maver bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 9. oktober 2020 ― Manica Maver je profesorica slovenščine, pedagoginja in umetniška vodja Radijskega odra iz Trsta, kjer sodeluje kot igralka, režiserka in avtorica besedil ter dramatizacij. Vodi mladinske dramske skupine, dela v gledališki šoli in se ukvarja z govorno in gledališko vzgojo. V branje priporoča besedilo Sodna obravnava avtorja Tomaža Susiča.
še novic