Amsterdam brez steroidov

Amsterdam brez steroidov

Radio Študent, 19. oktober 2020 ― Nasploh je marsikaj, kar pri nas zaradi izrazito avtomobilistično orientirane kulture izpade odbito, tukaj normalno. Cimra je tako v košari na kolesu iz trgovine prepeljala otroško posteljo in jogi, prehitela sem že gospoda, ki je tako prevažal stol in tudi ob odhodu na potovanje kolo ni ovira.  

CMAK začasno ne obratuje v živo

C.M.A.K. Cerkno, 19. oktober 2020 ― Zaradi izrednih razmer in upanja na zajezitev pandemije, tudi mi zapiramo svoja vrata. Prav tako odpade vrtnarska delavnica in vse, o čemer še nismo javno objavljali, a ste mogoče slišali po ustnih kanalih.Se vidimo v lepših časih, upajmo da bo to kmalu. Do takrat pa vam želimo da ohranite zdravo telo, um in duha! vaš […] The post CMAK začasno ne obratuje v živo appeared first on C.M.A.K. Cerkno.
Letošnji mednarodni dan slovarjev pospremljen z več virtualnimi dogodki

Letošnji mednarodni dan slovarjev pospremljen z več virtualnimi dogodki

Misli, 19. oktober 2020 ― Ob današnjem mednarodnem dnevu slovarjev je Sekcija za leksiko, ki deluje znotraj Zveze društev Slavističnega društva Slovenije, pripravila več spletnih dogodkov. V četrtek je potekala okrogla miza, predstavili so projekta Franček in Slovenščina na dlani, danes pa se obeta še vrsta predstavitev raziskovalcev ZRC SAZU in drugih jezikoslovcev.

Pismo moji ustvarjalni ekipi Evrope, mati mile in mojim igralcem Tutošomata

SiGledal Novice, 19. oktober 2020 ― V dneh, ko slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zapirajo svoja vrata, na portalu SiGledal poteka štafeta "Pismo mojemu igralcu". V štafetni igri gledalci gledališkim ustvarjalcem sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Anika Velišček piše ustvarjalni ekipi predstave Evropa, mati mila in igralcem predstave Tutošomato.
23. Festival slovenskega filma

23. Festival slovenskega filma

Koridor, 19. oktober 2020 ― Festival je minil brez večjega pompa; brez rdeče preproge, brez vonja po morju, brez velikega števila gledalcev in – če gre verjeti žiriji, ki se je vzdržala podelitve kar šestih vesen – skorajda brez filmskih presežkov. The post 23. Festival slovenskega filma appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Toni Hamler z novimi izzivi

Toni Hamler z novimi izzivi

Štajerski tednik, 19. oktober 2020 ― Ptujski in mednarodno uveljavljeni mojster dekorative akademski slikar in restavrator ter umetnik dekorative v arhitekturi Toni Hamler je v Rimskih Toplicah na modni reviji, ki je spremljala prestižni izbor World Top Model Slovenia, ponovno navdušil s serijo oblek, izdelanih iz tapet. Tokrat je šel še korak dalje, dodal jim je jakne in čevlje.

Od samoupravljanja 20. stoletja do samoorganizacije tu in zdaj

Kriterij.si, 19. oktober 2020 ― Od samoupravljanja 20. stoletja do samoorganizacije tu in zdaj Prekarnost ali samoupravljanje? / mednarodna konferenca Urednik Mon, 10/19/2020 - 15:02 Od samoupravljanja 20. stoletja do samoorganizacije tu in zdaj Ekipa Maske je ob 100. obletnici izida prve številke ter hkratni 200. številki revije svojo obletnico bolj kot obhajanju preteklosti posvetila pogledu v sedanjost. Kot osrednjo temo mednarodne konference, kjer so prednjačili gostje iz nekdanjega skupnega jugoslovanskega prostora, je namreč postavila vprašanje prekarnosti kulturnih delavk in delavcev tu in zdaj. Hkrati je naslov konference, ki je ob bok prekarnosti postavil vprašanje samoupravljanja, obetal pogled v prihodnost ter se vzpostavljal kot podtalno vabilo k razmisleku o oblikah boja in organiziranja za prehod k egalitarnejši družbeni ureditvi.   Samoupravljanje kot zaznamovana referencaVečina gostov je vprašanje samoupravljanja zastavila skozi kolektivno izkušnjo jugoslovanskega delavskega eksperimenta ali pa svoj konceptualni aparat analize današnje situacije oblikovala v odnosu do njega. Tu je sicer pomembno spomniti na nekaj izjem, recimo odlično intervencijo Tomislava Medaka, ki je predstavil projekt Pirate Care, mrežno platformo sodobnih iniciativ in kolektivov, ki se ukvarjajo s samoorganizirano antiavtoritarno obliko vzajemne pomoči v teoretskem in predvsem praktičnem pomenu. Kako pomembno je graditi trajnostne samoorganizirane projekte na področju duševnega zdravja, pa tudi v drugih zdravstvenih panogah, je jasno po vsem svetu pokazala tudi trenutna koronakriza. Premislek o lekcijah jugoslovanskega samoupravljanja je vsekakor pomemben in mora biti deležen ustrezne in podrobne analize tudi glede na sodobni razmislek o položaju prekarnih delavcev v kulturi. Še posebej v tem geografskem prostoru, kjer se prav na polju kulture še vedno srečujemo z družbenimi usedlinami nekdanje skupne države. Tipičen primer je denimo status samozaposlenega v kulturi, ki v svoji praobliki, kot je

OBVESTILO JAK OB PONOVNI RAZGLASITVI EPIDEMIJE COVID-19

Javna agencija za knjigo, 19. oktober 2020 ― Spoštovani, ob ponovnem porastu okužb je potrebno dosledno  upoštevati vsa priporočila pristojnih institucij, zlasti NIJZ in strokovne skupine Ministrstva za zdravje. Dosledno je potrebno upoštevati medsebojno razdaljo, higieno rok in kašlja. V zaprtih javnih prostorih je obvezno razkuževanje rok (nošenje maske oziroma rute ali šala glede na sprotna navodila NIJZ). Vsi zaposleni in deležniki so dolžni dosledno upoštevati vse uveljavljene preventivne ukrepe. Z upoštevanjem ukrepov želimo: - prispevati k zmanjšanju vpliva nalezljive bolezni na celotno življenje in delovanje v delovnem okolju ter širše; - zagotoviti učinkovito ukrepanje posameznika in zaposlenih v primeru pojava koronavirusa z možnostjo širjenja med zaposlenimi ter - zmanjšati vpliv nalezljive bolezni na obolevnost. OBISKI V PROSTORIH JAK Stranke sprejemamo le ob predhodni napovedi, v času uradnih ur, pri čemer se strogo upošteva naslednje ukrepe: - sestanki bodo do nadaljnjega potekali izključno v sejni sobi v pritličju JAK, pri čemer se zagotovi in upošteva varnostna razdala med obema - 1,5 – 2 metra; - sestanka se lahko udeleži največ 5 oseb, od tega največ 1 oseba iz posamezne institucije; - vsi obiskovalci in vsi, ki delo opravljajo v prostorih JAK morajo dosledno upoštevati vsa varnostna pravila (varnostna razdalja, umivanje ter razkuževanja rok, higieno kašlja) in dosledno uporabljati zahtevano zaščitno opremo – obrazno zaščitno masko, kadar se sodeluje s stranko/ami; - obiskovalci so dolžni nositi masko; - ob prihodu na JAK si je vsak od zaposlenih in obiskovalcev ob vhodu dolžan razkužiti roke; - kdor kaže znake bolezni, naj obvezno ostane doma in se izogiba stiku z ljudmi! Za vas smo v času uradnih ur dosegljivi po elektronski pošti, telefonu in drugih komunikacijskih kanalih. Nekateri zaposleni na JAK bodo od 20. 10. 2020 do preklica svoje delo delno opravljali od doma. Glavna pisarna deluje nemoteno. Za sodelovanje in razumevanje se vam zahvaljujemo! Ostanimo zdravi in pazimo dr

Ko zgodbo o knjigah in knjižnicah pišejo arhivi

Kamra.si, 19. oktober 2020 16. oktobra 2020 je v Hramu kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi potekal 7. Glazerjev posvet o zasebnih knjižnicah, s poudarkom na osebnih in župnijskih knjižnicah na območju Maribora, Ruš, Dravske doline, Slovenske Bistrice in Slovenskih goric. Posvet je spremljala razstava Ko zgodbo o knjigah in knjižnicah pišejo arhivi avtorice mag. Lilijane Urlep, zgodovinarke in arhivistke v Nadškofijskem arhivu Maribor, ki odslikava zgodovino župnijskih knjižnic skozi gradivo mariborskega nadškofijskega arhiva. Razstava je od 16. do 31. oktobra 2020 na ogled v Knjižnici Janka Glazerja v Rušah, na Kamri pa se lahko skoznjo sprehodite digitalno. Vabljeni k ogledu!

Miloš Kosec: Zvonenje na šestki

OUTSIDER, 19. oktober 2020 ― »Lokacija, lokacija, lokacija« so menda tri najpomembnejše stvari pri nakupu nove nepremičnine. Vendar pa naslov ni nič manj pomemben tudi, ko je stavba enkrat kupljena in v uporabi. V viktorijanskih romanih lahko beremo, kako te je lahko dejstvo, da si imel v Londonu ali New Yorku naslov na nemondeni lokaciji, spremenil v družbenega izobčenca –… The post Miloš Kosec: Zvonenje na šestki appeared first on OUTSIDER.
Obrazi časa

Obrazi časa

Loški muzej, 19. oktober 2020 ― Portretiranje je eden najbolj priljubljenih in najstarejših načinov opisovanja človekove pojavnosti. Iz portretov lahko marsikaj izvemo o oblačilni kulturi in modi, podoživljamo naslikana vzdušja, analiziramo različne obrazne tipe, karakter in razpoloženja upodobljenih oseb.
Marija Hernja Masten: Arhivistika je poslanstvo, ki se nikoli ne konča

Marija Hernja Masten: Arhivistika je poslanstvo, ki se nikoli ne konča

Štajerski tednik, 19. oktober 2020 ― V Mestni hiši v Ljubljani so v petek podelili Aškerčevo nagrado in priznanja za obdobje 2019–2020, ki jih Arhivsko društvo Slovenije namenja dosežkom na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Aškerčevo nagrado za življenjsko delo na področju varovanja in ohranjanja slovenske arhivske dediščine ter njene popularizacije je prejela Ptujčanka Marija Hernja Masten, ki je 40 let delala v Zgodovinskem arhivu Ptuj, kjer se je kot arhivistka od leta 1971 do 2011 posvetila urejanju, sprejemanju in vsem drugim postopkom, ki se nanašajo na arhivsko gradivo, kot pomembnemu dejavniku za prepoznavnost naše preteklosti.

Festival Borštnikovo srečanje

Ministrstvo za kulturo, 19. oktober 2020 ― Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je v petek, 16. oktobra 2020, v Slovenskem narodnem gledališču Maribor udeležila 55. Festivala Boršnikovo srečanje in podelitve Borštnikovega prstana letošnjemu dobitniku Petru Boštjančiču, dolgoletnemu članu igralskega ansambla Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Državna sekretarka je na slovesnosti dobitniku Borštnikovega prstana v imenu ministrstva za kulturo čestitala, obenem pa izrekla čestitke in zahvalo tudi organizatorjem in gledališkim ustvarjalcem, ki so v tej težavni umetniški sezoni uspeli slovensko kulturo bogatiti s svojo ustvarjalnostjo.
Muzej je varen prostor

Muzej je varen prostor

SEM, 19. oktober 2020 ― Muzej je varen prostor Varen prostor zaradi naše skrbi do obiskovalcev in gradiva, ki nam je predano v zaupanje. Varen prostor zaradi razsežnih razstavnih površin, ki omogočajo medsebojno varno razdaljo. Varen prostor za lepo, izjemno, dragoceno, originalno. Varen prostor učenja, spoznavanja, naših spominov in načrtov za prihodnost. Varen prostor za dostojanstven  kulturni stik v nevarnem času. Spremljajte nas na družbenih omrežjih in drugih digitalnih medijih. Vabljeni! dr. Tanja Roženbergar, v.d. direktorice in ekipa Slovenskega etnografskega muzeja  
še novic