Vabilo na novinarsko konferenco

Borštnikovo srečanje, 1. junij 2021 ― Letošnji program prinaša številne presežke slovenske in tuje gledališke produkcije, Maribor bo kmalu središče vznemirljivega gledališkega dogajanja. Letošnji festival je najobsežnejši doslej, z Mladim gledališčem in odmevnim gostovanjem britanske skupine Forced Entertainment se je začelo že v mesecu maju, pred nami pa je osrednje festivalsko dogajanje s skrbno izbranimi predstavami v tekmovalnem in spremljevalnem programu, ki jih bodo spremljale številne strokovne in dodatne aktivnosti, z nami bodo študentje ljubljanske gledališke šole in številni gostje iz tujine in Slovenije, med njimi tudi novinarji, kritiki in selektorji, Borštnikovo srečanje je tudi showcase slovenskega gledališča. Sedaj si želimo, da bi občinstvo napolnilo gledališke dvorane, uživalo v dobrem gledališču in skupaj z ustvarjalci praznovalo gledališko ustvarjalnost. Festival želi posredovati sporočilo o ustvarjalni moči slovenskega gledališča v slovenskem in evropskem kulturnem prostoru. Aleš Novak, umetniški direktor   V torek, 30. maja 2023, ob 11. uri vabimo na vrt Gledališke kavarne na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili letošnji festivalski program ter prejemnico Borštnikovega prstana, najuglednejše slovenske nagrade za igralsko ustvarjalnost. Program 58. Festivala Borštnikovo srečanje bo predstavil Aleš Novak, umetniški direktor FBS, predstavnike medijev pa bo pozdravil tudi Danilo Rošker, direktor SNG Maribor. Festival prinaša kakovosten in raznolik program, pomemben za promocijo in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj in vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, prav tako za mednarodno promocijo slovenskega gledališča ter razvoj strokovne refleksije.  Med 5. in 18. junijem 2023 se bodo na mariborskih festivalskih prizoriščih zvrstile številne vrhunske gledališke predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, dogodki v spremljevalnem pro

Nina Granda: Umirimo bagre

OUTSIDER, 1. junij 2021 ― Prihaja poletje in ukrepi se sproščajo. Nam je uspelo prebroditi še eno večjo krizo brez večjih sprememb? Čas epidemije je zaznamovalo prizadevanje, da bi se čim prej vrnili v prejšnje, utečeno stanje. Vsakdan se vrača v običajne tirnice, ne da bi kaj bistvenega spremenili, se ozrli vase in razmislili. Svet se je le še radikaliziral […]
KULTURNI UGRIZ III: IZGINJANJE

KULTURNI UGRIZ III: IZGINJANJE

Revija Primus, 1. junij 2021 ― Piše: Aleš Jelenko     I. Danes je na balkonu precej sveže. Jutro je. Meglice se spuščajo po vasi in počasi brišejo okolico. Hiše počasi izgubljajo obliko, dokler jih gosta meglena tvorba povsem ne iznakazi. Drevesa še nekaj časa vztrajno štrlijo iz bele koprene, a na koncu tudi ta omagajo in se prepustijo izginjanju. Globoko ...
SIMON KOCJANČIČ: YO YO

SIMON KOCJANČIČ: YO YO

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 1. junij 2021 ― V letu, ko je splošna ustavitev javnega življenja ljudi zaprla v intimo lastnega doma, se Simon Kocjančič kritično ozira v svet. Privlači ga svet nasprotij, pa naj gre za nianse barv, nedorečenost motivov in njihove vsebine, za mejo med osebnim in družbenim, mejo med notranjim in zunanjim svetom, mejo med abstrakcijo in figuraliko. Ne zanimajo ga torej same skrajnosti ene ali druge smeri, ampak medprostori, ujeti med obema nasprotjema. V razstavljenih refleksijah po eni strani poglablja pogovor s samim seboj in s svojo umetnostjo, po drugi strani pa v izjemno pogumni in optimistični drži začenja pogovor z zunanjim svetom. V slikarski tehniki se izogiba rutini in slikanju po predlogah in zasleduje spontano potezo, katere cilj je vsakič znova doseči drugačen, morda nepričakovan rezultat, s tem pa obenem poskrbi, da njegov likovni jezik tako motivno kot tudi v barvnih kontrastih ostaja svež. In the year when the general cessation of public life confined people to the intimacy of their own homes, Simon Kocjančič looks critically at the world. What lies between the – at least apparently – clearly defined boundaries as we cross a certain boundary? He is attracted by the world of opposites, be it the nuances of colour, the indeterminacy of motifs and their content, the boundary between the personal and the social, the boundary between the inner and the outer world, the boundary between abstraction and figuration. He is not concerned, then, with the extremes of one direction or the other, but with the interspaces caught between the two opposites. In the reflections on display he, on the one hand, deepens the conversation with himself and his art, and, on the other, enters into a conversation with the outside world, taking on an extremely courageous and optimistic stance.

Ne spreglejte novega NOVIČNIKA!

Ana Monro, 1. junij 2021 ― Zelo se že veselimo prihoda Ane Desetnice 2021, a še bolj nestrpno pričakujemo izid knjižice Legenda o nastanku Ljubljanice / Reka sedmerih imen, ki je zdaj končno tako rekoč pred vrati tiskarne. Več informacij o obeh velikih dogodkih, ki sta pred nami, preberite v novem NOVIČNIK-u, v katerem smo zbrali tudi druge zanimive vsebine o ... The post Ne spreglejte novega NOVIČNIKA! appeared first on Ana Monro.

BRALNA URICA V NAŠEM DOMU

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 1. junij 2021 ― V torek, 1. junija 2021, smo se po 15 mesecih odsotnosti zaradi epidemije spet srečali s stanovalci Našega doma na Vranskem. Snidenje je bilo prisrčno in prežeto s hrepenenjem po brani in govorjeni besedi, v kateri je tokrat imela glavno vlogo čebela, predvsem avtohtona kranjska sivka. Ta spremlja človeka že več stoletij, zato obstaja o čebeli veliko literarnih zapisov v pesniški ali prozni obliki. Na srečanju, ki ga je popestrila sodelavka Breda Kolman s prikazom čebelarske opreme, smo se seznanili s čebelarstvom skozi čas, spregovorili o novih oblikah čebelarjenja – ...
MENT 2021 (ANDRAŽ KAJZER)

MENT 2021 (ANDRAŽ KAJZER)

Radio Študent, 1. junij 2021 ― Tokratni termin RŠ intervjuja namenjamo Andražu Kajzerju, umetniškemu direktorju in organizatorju glasbenega showcase festivala MENT. Ta se bo letos navkljub vsem ukrepom odvil že sedmič. Festival bo namesto običajnih treh potekal devet dni, med 3.–11. junijem.
Pogovor ob filmu Morgana

Pogovor ob filmu Morgana

Kinodvor, 1. junij 2021 ― O filmu Morgana se je z režiserko Josie Hess in protagonistko Morgano Muses pogovarjala Petra Meterc. Posnetek pogovora bo gledalcem spletne in kino projekcije na voljo neposredno ob ogledu filma.
Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 1. junij 2021 ― Na Krekovem trgu v Celju je med 1. in 30. junijem 2021 na ogled četrta iz serije razstav Fotograf-trenutek-zgodovina, ki želi izpostaviti pomen avtorske fotografije Edija Masneca. Fotografski opus Edija Masneca (1958) z vsakim letom pridobiva večjo vrednost. V Zgodovinskem arhivu Celje ga prepoznavamo kot eno od ključnih figur pri dokumentiranju prostora, ki geografsko zelo […] The post Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 1. junij 2021 ― Na Krekovem trgu v Celju je med 1. in 30. junijem 2021 na ogled četrta iz serije razstav Fotograf-trenutek-zgodovina, ki želi izpostaviti pomen avtorske fotografije Edija Masneca. Fotografski opus Edija Masneca (1958) z vsakim letom pridobiva večjo vrednost. V Zgodovinskem arhivu Celje ga prepoznavamo kot eno od ključnih figur pri dokumentiranju prostora, ki geografsko zelo […] The post Celje: črno-belo v osemdeseta (Edi Masnec) first appeared on Zgodovinski arhiv Celje - Hiša pisanih spominov.
NOCTIFERIA – Reforma

NOCTIFERIA – Reforma

RockOnNet, 1. junij 2021 ― (Nika Records, 2021)  Ko stopaš v čevlje drugega, prinašaš v kontekst nekaj novega, glasbene predelave in prestopanje iz cone varnega in znanega, svojega na polje tujerodnega je potrebno imeti več […] The post NOCTIFERIA – Reforma first appeared on RockOnNet - spletni časopis o glasbi.
Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno

Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno

Inštitut za politike prostora, 1. junij 2021 ― V okviru aktivnosti programa Aktivno v šolo in zdravo mesto in priprave lokalnega načrta hodljivosti za občino Piran, je bila na vseh osnovnih šolah v občini Piran izvedena anketa o načinu hoje v šolo učencev. Učenci so s pomočjo učiteljev na točno določen dan odgovarjali, na kakšen način so prišli v šolo ter kako bi... The post Učenci v občini Piran želijo hoditi v šolo samostojno in aktivno appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Umrl je znani slovenski humorist Toni Gašperič

Umrl je znani slovenski humorist Toni Gašperič

Planet Siol.Net, 1. junij 2021 ― V novomeški bolnišnici je za posledicami dolgotrajne bolezni danes umrl 76-letni belokranjski humorist, publicist in kulturnik Toni Gašperič, so sporočili svojci. Bil je človek številnih darov, satirično nastrojene misli in širokega nasmeha, dolgoletni sopotnik slovenskega javnega radia in pogost gost številnih medijev.

M atelje: Prvi dom

OUTSIDER, 1. junij 2021 ― Prenovo mansarde večje enodružinske hiše v Godoviču so M atelje zasnovali za mlado družino. Prostori so bili prvotno namenjeni otroškim sobam z manjšim kabinetom in še neizdelani kopalnici, vzrok za načrtovanje prenove pa je bila želja po preureditvi v ločeno stanovanjsko enoto. »Želja naročnikov je bila ustvariti prijeten, domač in svetel prostor,« izhodišče opiše arhitekt… The post M atelje: Prvi dom appeared first on OUTSIDER.
še novic