Nov meetup za navdušence nad umetno inteligenco

Računalniški muzej, 21. oktober 2022 ― Vabljeni v torek, 25.10., v Računalniški muzej na klepet o vsemogočnih nevronskih mrežah. Klub domačih AI varilcev je skupnost inženirjev, ki navdušeno uporabljamo naravni jezik za programiranje AI. Klub se redno srečuje, da bi delil ideje in delal na projektih, katerih cilj je narediti umetno inteligenco bolj uporabno in dostopno vsem. Člani kluba neprestano raziskujejo […] The post Nov meetup za navdušence nad umetno inteligenco first appeared on Računalniški muzej.

Bog masakra

Koridor, 21. oktober 2022 ― Predstava Bog masakra prikazuje razpoke pariške buržoazije, vendar to niso problemi, ki živijo samo na tujem, temveč tudi teme, ki se dotikajo dialogov vseh dnevnih sob modernega sveta. The post Bog masakra appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
125: 1996 – Twister

125: 1996 – Twister

FilmFlow, 21. oktober 2022 ―   Twister. Film o vremenu oziroma ekstremnih vremenskih pojavih aka tornadih, obsedenih znanstvenikih, lovilcih neviht in pokvarjeni znanosti. Drugi najbolj gledan film v letu 1996 in film z (do takrat) najdražjim scenarijem, ki ga je napisal yours trully, oziroma THE scenarist 90-ih let, Michael Crichton (skupaj s takratno ženo Anne-Marie Martin). Glede na kvaliteto scenarija […]

Festival Borštnikovo srečanje in partnerja uspešni na razpisu Ustvarjalna Evropa

Borštnikovo srečanje, 21. oktober 2022 ― Festival Borštnikovo srečanje, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališče smo partnerji pri projektu Shadow pandemic: hidden voices. Projektne aktivnosti smo pričeli izvajati septembra letos, projekt bo trajal dve leti. Tematizira nasilje nad ženskami v času pandemije kovida. Organiziran je v treh sklopih: izvedba javnega natečaja za izbor treh besedil avtoric (slo, cro, srb), izvedba delavnic o nasilju nad ženskami ter razvoj gledaliških občinstev in priprava predstave (omnibus), ki bo leta 2024 gostovala pri partnerjih projekta in drugje. O aktualnih dogodkih vas bomo obveščali prek festivalskih kanalov obveščanja ter projektne spletne strani shadowpandemic.eu. V torek, 25. 10. 2022, ob 12. uri bomo v Kazinski dvorani SNG Maribor projekt predstavili novinarjem in zainteresirani javnosti. Vabljeni! Predstavitev bomo prenašali v živo.   Projekt prek Ustvarjalne Evrope sofinancira Evropska komisija.

V MGLC razstava dveh ustvarjalcev grafike

Časnik, 21. oktober 2022 ― Prihodnji teden se v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani odpirata dve razstavi. Razstava Črtomirja Freliha Grafike in risbe. Štiri desetletja. postavlja na ogled približno sto za razstavo izbranih del, ki razpenjajo umetnikov ustvarjalni lok ... Beri dalje
Včeraj se je v SEM odprla razstava Sveti konji - nebesni jezdeci

Včeraj se je v SEM odprla razstava Sveti konji - nebesni jezdeci

SEM, 21. oktober 2022 ― Z nagovori so jo odprli direktorica SEM, gospa Natalija Polenec, avtor razstave, dr. Marko Frelih, kustos SEM in predstavnik Ministrstva za kulturo dr. Marko Sraka. Partner razstave je Kobilarna Lupica, s katerim smo pripravili program na odprtju, v okviru katerega so se obiskovalci lahko zapeljali po muzejski ploščadi v kočiji z dvema vpreženima lipicancema. Za uvod v večer ter družbo v kočiji pa je poskrbel igralec Žiga Bunič v vlogi Pozejdona, starogrškega boga, ki je po grškem mitološkem izročilu ustvaril konje in je oče krilatemu konju Pegazu. Razstava je nastala v sodelovanju z muzeji in ustanovami v Sloveniji, Avstriji, Srbiji, ki so prispevali predmete za razstavo : Esterházy Privatstiftung, Eisenstadt, Avstrija Etnografski muzej, Zagreb, Hrvaška Gorenjski muzej Lekarniški in alkimistični muzej Radovljica Mestni muzej Ljubljana Muzej afričke umetnosti / The Museum of African Art - zbirka Vede i dr Zdravka Pečara, Beograd, Srbija Muzej krščanstva na Slovenskem Muzej Velenje Muzej grada Karlovac, Hrvaška Narodna in univerzitetna knjižnica Narodni Muzej Slovenije Notranjski muzej Postojna/Notranjska Museum Postojna Pokrajinski muzej Celje Posavski muzej Brežice Slovenski šolski muzej / Muzej športa Tolminski muzej Razstava Sveti konji - nebesni jezdeci bo na ogled do januarja 2024. Lepo vabljeni v SEM! Foto: Blaž Verbič

Močno me objemi

MMC Film, 21. oktober 2022 ― "Zdi se, da gre za zgodbo o ženski, ki je odšla," je vse, kar na Kinodvorovi spletni strani piše o najnovejšem filmu režiserja in scenarista Mathieuja Amalrica Močno me objemi.

Združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenija in Muzeja slovenske osamosvojitve

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo pripravljamo vse potrebno za združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod oziroma v nov muzej. Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob tem poudarja: "Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bil ideološki projekt prejšnje vlade. Z združitvijo obeh institucij se zasleduje argument strokovne in muzejske javnosti, da se sodobne in novejše zgodovine ne sme ločevati."

Združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Na Ministrstvu za kulturo pripravljamo vse potrebno za združitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v nov javni zavod oziroma v nov muzej. Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko ob tem poudarja: "Ustanovitev Muzeja slovenske osamosvojitve je bil ideološki projekt prejšnje vlade. Z združitvijo obeh institucij se zasleduje argument strokovne in muzejske javnosti, da se sodobne in novejše zgodovine ne sme ločevati."
Slavic Literatures in Focus of a New Festival

Slavic Literatures in Focus of a New Festival

Forum slovanskih kultur, 21. oktober 2022 ― The Forum of Slavic Cultures, in cooperation with partners, organised the Festival of Slavic Literatures. The first edition of the Festival, which will become a regular literary event on the cultural calendar in the years to come, was dedicated to the 15th anniversary of the 100 Slavic Novels collection. The anniversary was held under the honourable patronage of the President of the Republic of Slovenia, Borut Pahor.

Frankfurtski knjižni sejem odprl vrata tudi za laične bralce

Misli, 21. oktober 2022 ― Frankfurtski knjižni sejem je za razliko od prejšnjih let že davi odprl vrata za laične bralce. V preteklosti so se lahko ti med knjige na sejmu potopili šele ob sobotah, zadnja leta v petek popoldan. Tudi založniki lahko za razliko od nekoč po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na sejmu knjige tudi prodajajo.

Spoznavni žur FD+IAM

Fakulteta za dizajn, 21. oktober 2022 ― Dragi študentje in študentke Fakultete za dizajn, dragi bruci! Imamo izjemno novico za vas!  Priložnost, da spoznate svoje sošolce, Erazmus študente, študente višjih letnikov in absolvente in se podružite v noči, […] The post Spoznavni žur FD+IAM appeared first on Fakulteta za dizajn.

Enoletni javni razpis za izbor kulturnih projektov po področjih Ministrstva za kulturo 2023

Asociacija, 21. oktober 2022 ― Ime: Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju vizualnih umetnosti/glasbenih umetnosti/uprizoritvenih umetnosti ter za dodelitev delovnih štipendij na področju glasbenih, vizualnih, uprizoritvenih in intermedijskih umetnosti, ki jih bo v letu 2023 sofinancirala Republika Slovenija iz proračuna, namenjenega za kulturo. Razpisuje: Ministrstvo za kulturoDatum objave: 14. 10. 2022 Povezava na razpis: JPR-VIZ-2023, JPR-GUM-2023, JPR-UPRIZ-2023, JR-DŠ-UM-2023 Razpisa za področje intermedije trenutno … Preberi več o Enoletni javni razpis za izbor kulturnih projektov po področjih Ministrstva za kulturo 2023

Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić nominiran za evropsko filmsko nagrado

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je nominiran med 5 kratkimi filmi za evropsko filmsko nagrado (EFA). Pred tem je bil kandidat za nominacijo med 29 filmi. Gre za drugo nominacijo slovenske režiserke v samostojni Republiki Sloveniji. Prva je bila režiserka Maja Weiss, leta 2002 s celovečernim igranim filmom Varuh meje, ki je bil nominiran v kategoriji filmskih prvencev.

Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić nominirano za evropsko filmsko nagrado

Ministrstvo za kulturo, 21. oktober 2022 ― Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je nominiran med 5 kratkimi filmi za evropsko filmsko nagrado (EFA). Pred tem je bil kandidat za nominacijo med 29 filmi. Gre za drugo nominacijo slovenske režiserke v samostojni Republiki Sloveniji. Prva je bila režiserka Maja Weiss leta 2002 s celovečernim igranim filmom Varuh meje, ki je bil nominiran v kategoriji filmskih prvencev.

Jesenske počitnice: dejavnosti za družine

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 21. oktober 2022 29. oktober do 6. november 2022 Ptujski grad za družine ponuja in priporoča naslednje dejavnosti in oglede: MUZEJSKI KARTONČKI Ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu je poučnejši z Muzejskimi kartončki! Na voljo na muzejski blagajni ob nakupu vstopnice. + Zmaj, ki je videl svetnika: Poiščite umetnine, na katerih so upodobljeni zmaji! + Skrinja, stol, omara: Odkrijte najlepše […] The post Jesenske počitnice: dejavnosti za družine appeared first on PMPO.

Osemdeseti rojstni dan obeležuje igralka Miranda Caharija

SiGledal Novice, 21. oktober 2022 ― V italijanskem Križu se je na današnji dan leta 1942 rodila slovenska gledališka in filmska igralka Miranda Caharija. Za več kot 160 nastopov v različnih žanrskih uprizoritvah v več kot 40 letni igralski karieri, je leta 2017 za življenjsko delo prejela nagrado tantadruj. Filmski opus Mirande Caharija je v publikaciji popisala Jasmina Šepetavc.

Nagrada bert v rokah Olge Kacjan

Društvo slovenskih režiserjev, 21. oktober 2022 ― Olga Kacjan z bertom, podeljevalec nagrade predsednik DSR Scenaristi Miha Hočevar. Plastiko je oblikoval akad. kipar in režiser Miha Knific /foto Peter Uhan/ Sinoči je Društvo slovenskih režiserjev in režiserk v Slovenski kinoteki podelilo nagrado bert filmski in gledališki igralki Olgi Kacjan. Predvajanju kratkega igranega filma Aničina hiša scenarista in režiserja Draga Parovela je sledila […]
še novic