V sredo, 13.01.2016 ob 18.00 uri, ste vljudno vabl

Knjižnica Postojna, 10. januar 2016 ― V sredo, 13.01.2016 ob 18.00 uri, ste vljudno vabljeni v čitalnico Knjižnice Bena Zupančiča na predavanje “Literarjenje” – Kronopisje in rokopisje v teoriji in praksi. Predavanje bo vodila priznana slavistka in folkloristka ddr. Marija Stanonik. V Postojni bo spregovorila o literarjenju, o katerem obstaja cela študija z istoimenskim naslovom izpod njenega peresa. Mnogi jo poznate po zbirki Glasovi, kjer je urednica knjig, ki ohranjajo običaje, pesmi in pripovedi različnih slovenskih pokrajin,  drugi jo poznate po reviji Folkloristika, ki jo izdaja od leta 2002, še kdo pa po čem tretjem. Doktorica Marija Stanonik je napisala veliko strogo znanstvenih del, manj pa je znana njena literarna dejavnost. Zaradi svojih literarnih del je leta 1988 postala tudi članica društva slovenskih pisateljev.

Obvestilo o telefonski dosegljivosti

Kinodvor, 10. januar 2016 ― Zaradi tehničnih težav smo danes, 10. januarja, na telefonu žal nedosegljivi. Vstopnice še vedno lahko rezervirate, a prek maila: blagajna@kinodvor.org. Opravičujemo se za nevšečnosti in zahvaljujemo za razumevanje. 
David Bandelj: Obrazi slovenske literature

David Bandelj: Obrazi slovenske literature

ARS Izšlo je, 10. januar 2016 ― Pesnik in literarni zgodovinar dr. David Bandelj je v dobrem desetletju objavil več pesniških zbirk in znanstvenih monografij; tako pri koprski Univerzitetni založbi Annales tudi zbirko literarnozgodovinskih razprav Obrazi slovenske literature. Več o njej, svojem razumevanju poslanstva literarne zgodovine in tudi o načrtih za naprej bo dr. Bandelj povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru […]

Pogovor s Stanko Hrastelj

Poiesis, 10. januar 2016 ― V omnibusu Newyorške zgodbe, v tistem delu, ki ga je režiral Martin Scorsese, je prizor, v katerem Nick Nolte, umazan od barv, zanosno slika. Spomnim se, da sem si ob ogledu filma rekel: »To je to, to je umetnost, ustvarjanje z rokami, ne pa tisto mukotrpno šnicljanje verzov …« Si pesnica in pisateljica, ukvarjaš pa se tudi s keramiko. V čem je razlika med brušenjem verzov in gnetenjem gline? Med pregovorno intelektualnim delom in pregovorno ročnim delom? Ali pa je pisanje poezije tudi stvar telesa, telesnosti; ne nazadnje je tvoja poezija močno zaznamovana s telesnostjo, pa naj gre tu za erotiko ali za prizore s podeželja … Ha, meni se je pisanje poezije od nekdaj zdelo neracionalno početje … Vsaka umetnost, vsaka duhovnost je zame odklon od racionalnosti, je po svoje norost. Če spraviš otroka na svet, moraš poskrbeti, da ne bo lačen in da ga ne bo zeblo – to je racionalno. Da ga poleg tega še ckrljaš in mu poješ, ni racionalno. Vendar brez tega ne bo preživel. S človeštvom je podobno. Tako tudi čutim zadrego, kadar kdo opisuje poezijo kot stvar uma, jezika, besed. Pesmi vendar ne pišeš zaradi besed, glasbe ne skladaš zaradi not. Brez besed [...]

Hiša z Banksyjevim grafitom v Cheltenhamu naprodaj

Misli, 10. januar 2016 ― Hiša v britanskem mestu Cheltenham, ki jo krasi znameniti Banksyjev grafit Spy Booth, je naprodaj. Okvirna cena hiše, ki jo omenjeni grafit krasi od leta 2014, je 210.000 funtov, piše britanski BBC. Spomeniško zaščitena hiša na Fairview Roadu je bila v minulih dveh letih večkrat tarča ropov in vandalizma.

Dokumentarec Spikea Leeja o vzponu Michaela Jacksona v kralja popa

Misli, 10. januar 2016 ― Ameriški režiser Spike Lee, ki je znan po preučevanju in prikazovanju afroameriškega načina življenja, bo kmalu predstavil dokumentarni film o otroštvu, mladostniških letih in vzponu zvezdnika Michaela Jacksona. Dokumentarec Michael Jackson's Journey from Motown to Off the Wall bo premierno prikazan 24. januarja na festivalu Sundance.
še novic