Poezija Miklavža Komelja - branje Liebestod

Poezija Miklavža Komelja - branje Liebestod

Radio Študent, 14. februar 2018 ― V letu 2017 je pri založbi Goga izšla nova pesniška zbirka Miklavža Komelja, Liebestod. Gre za njegovo do sedaj najdaljše pesniško delo, ki vključuje tudi prozne fragmente. Komelj je knjigo v intervjuju z avtorjem tokratne oddaje na začetku lanskega leta označil kot monstruozno. In najbrž je res taka.
Poezija Miklavža Komelja – branje Liebestod

Poezija Miklavža Komelja – branje Liebestod

Radio Študent, 14. februar 2018 ― V letu 2017 je pri založbi Goga izšla nova pesniška zbirka Miklavža Komelja, Liebestod. Gre za njegovo do sedaj najdaljše pesniško delo, ki vključuje tudi prozne fragmente. Komelj je knjigo v intervjuju z avtorjem tokratne oddaje na začetku lanskega leta označil kot monstruozno. In najbrž je res taka.
Vzemi knjigo pa dobiš še »Prešernovo figo«

Vzemi knjigo pa dobiš še »Prešernovo figo«

Notranjsko primorske novice » Kultura, 14. februar 2018 ― Pivka – Dan pred slovenskim kulturnim praznikom so člani Kulturnega društva Lipa Pivka že osmo leto zapored uspešno izpeljali akcijo Podarimo knjigo.  Z geslom Vzemi knjigo pa dobiš še Prešernovo figo so se spomnili na dr. Franceta Prešerna, ki je vedno iz žepa potegnil kakšno suho figo in jo podaril otrokom. Zato je dobil slavni nadimek dr. Fig. Akcija Podarimo knjigo, Kulturno društvo Lipa Pivka, 7. februar 2018 Foto: Irena Margon Člani društva so bili z akcijo tudi letos zadovoljni, saj so podarili več kot 150 knjig. Akcija iz leta v leto dobiva večjo veljavo in pomen. V društvu menijo, da se je bralna kultura dvignila, saj ljudje prihajajo in sprašujejo po določenih knjigah, vse več pa je tudi takih, ki knjige, ki jih ne potrebujejo, podarijo. KD Lipa Pivka si šteje v čast, da ima tradicionalni uspešen knjižni dogodek že lepo število zvestih in rednih obiskovalcev in bralcev. Ponudbo knjig za letošnjo februarsko akcijo so obogatili tudi s pomočjo založb Družina, Ognjišče in Mladinska knjiga. Vabijo k sodelovanju V društvu ugotavljajo, da je veliko povpraševanja po različnih priročnikih, kuharskih knjigah, gobarskih priročnikih in zgodovinskih knjigah, še vedno pa pogrešamo tudi otroške knjige. Akcijo bodo ponovili decembra in vabijo vse, ki imajo doma kakšno od takih knjig, pa je ne potrebujejo, da jo prinesejo. »Naj knjige krožijo med bralci in se ne prašijo na knjižnih policah,« pravijo v društvu Lipa. Irena Margon

1779 – Umrl James Cook

Zgodovina na dlani, 14. februar 2018 14. februarja leta 1779 je umrl angleški kapitan, morjeplovec, kartograf in raziskovalec James Cook. Star je bil 50 let. Ubili so ga havajski domorodci, ko je poskušal ugrabiti lokalnega poglavarja Kalaniʻōpuʻua. V svojih treh potovanjih (1768 – 1779) po Pacifiku je odkril vzhodno obalo Avstralije, Novo Zelandijo in številna otočja … Preberi The post 1779 – Umrl James Cook appeared first on Zgodovina na dlani.

Protestno pismo intermedijskih ustvarjalcev

Asociacija, 14. februar 2018 ― Vse štiri programsko financirane nevladne organizacije s področja intermedijskih umetnosti so na ministra za kulturo naslovile skupno protestno pismo, v katerem ga opozarjajo na krivice programskega razpisa za NVO, ki so še posebej prizadele finančno najšibkejše umetnostno področje. V nadaljevanju pismo (med podpisniki so tudi nekateri člani Asociacije) objavljamo v celoti. Protest proti nesorazmernim rezom … Preberi več o Protestno pismo intermedijskih ustvarjalcev

Kamnik izpod čopiča kitajske ustvarjalke Cheng Xing

Kamnik.info, 14. februar 2018 ― V popoldanskih urah je bila v preddverju Občine Kamnik odprta razstava kitajske likovne ustvarjalke Cheng Xing, sicer članice Likovnega društva Tone Kranjc, ki že dlje časa živi in ustvarja v Godiču. Razstavo, katere odprtje je povezoval Tone Ftičar, je odprl podžupan Matej Slapar, o likovnem ustvarjanju Cheng Xing, pa je Saša Bučan, kustosinja Medobčinskega muzeja ... Prispevek Kamnik izpod čopiča kitajske ustvarjalke Cheng Xing je bil najprej objavljen na portalu Kamnik Info.

S podpisom pogodbe nastop Slovenije kot častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma 2022 uradno potrjen

Javna agencija za knjigo, 14. februar 2018 ― Minister za kulturo Anton Peršak, direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida in direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgen Boos bodo v torek, 20. februarja 2018, tudi uradno podpisali pogodbo o izvedbi projekta Slovenija, častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022. Nastop Republike Slovenije kot osrednje gostje na najpomembnejšem mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu je pomemben tako z vidika dolgoročne prepoznavnosti in umestitve slovenskih avtorjev ter slovenske ustvarjalnosti na področju knjige na nemškem govornem področju kakor tudi z vidika širše prepoznavnosti slovenske ustvarjalnosti ter kulturnih in gospodarskih potencialov. Uspešen nastop držav kot osrednjih gostij na Frankfurtskem knjižnem sejmu izrazito povečuje število izdaj domačih avtorjev na nemškem govornem področju in tudi na drugih knjižnih trgih, sočasno pa krepi kulturno-turistični potencial države, s čimer pripomore h gospodarski rasti, k razvoju kulturnih in storitvenih dejavnosti ter novim zaposlitvam. Do leta 2018 se je v okviru programa Častna gostja predstavilo več kot 30 držav in regij, zadnja med njimi Francija. Do leta 2022 si kot častne gostje sledijo naslednje države: Gruzija (2018), Norveška (2019), Kanada (2020), Španija (2021) in Slovenija (2022).

Vabilo: Sindikat za umetniški prekariat?

Asociacija, 14. februar 2018 ― Predstavniki Asociacije bomo v četrtek, 15. februarja, ob 20:00 na Novi pošti (Robbova ulica 15) v Ljubljani sodelovali na pogovoru o izzivih sindikalnega organiziranja z naslovom Sindikat za umetniški prekariat?  V nadaljevanju objavljamo celotno vabilo na dogodek. Na uprizoritveni sceni se ustvarjalci že vrsto let soočamo z nižanjem pogojev dela in ustvarjanja. Na eni strani … Preberi več o Vabilo: Sindikat za umetniški prekariat?
Zdravljica sredi Rusije

Zdravljica sredi Rusije

Slovenci.si, 14. februar 2018 ― Vokalna skupina Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje pod vodstvom mag. Ingrid Slapnik je prejšnji konec tedna sodelovala na Mednarodnem festivalu mladinske vokalno-zborovske umetnosti v Ščjolkovu v Moskovski regiji. Pred tem pa so člani zasedbe izkoristili priložnost za ogled ruske prestolnice in dodatno kulturno udejstvovanje izven tekmovanja. Na kulturni praznik, 8. februarja, so med […] The post Zdravljica sredi Rusije appeared first on Slovenci.

Gib in njegova sled - Tovarna idej (17.2.2018 13:00)

Španski borci, 14. februar 2018 ― Razstavo Tovarna idej povezuje jasna rdeča nit, katere klobčič se je začel razvijati, ko so si učenci Osnovne šole Trnovo ogledali razstavo Nova doba prihaja! Industrija – delo – kapital (na programu Kako dišijo tovarne?) v Mestnem muzeju Ljubljana. Ustvarjalni proces je med drugim rezultiral v raznovrstnih ustvarjalnih izdelkih: plesni predstavi, konstruktivističnih pesmih, montažah, asociacijah, gibalno-likovnih zgodbah ... V Tovarni idej se spleta plesno-likovna zgodba o...

O starosti in arhitekturi

OUTSIDER, 14. februar 2018 ― Človeški faktor in arhitektura domov za ostarele   Že pred desetimi leti so nas svarili, da je svet na pragu novih demografskih sprememb. Danes so spremembe tu in svet se z njimi spopada na različne načine. Ob svetovni populaciji 7,5 milijarde ljudi številka še vedno narašča za približno 80 milijonov letno, razlog pa je predvsem…

Zamejci izdali knjigo o "Gandiju iz Terske doline" Viljemu Černu

Misli, 14. februar 2018 ― Pri Zadrugi Novi Matajur je izšla knjiga Na izpostavljenem mestu, ki opisuje življenje in delo "Gandija iz Terske doline" Viljema Černa, ki si je več desetletij prizadeval za pravice in obstanek slovenske skupnosti v Benečiji. Urednik Igor Tuta si želi, da bi našla pot v slovenski prostor za boljše razumevanje razmer, v katerih so delovali.

Zasedanja s knjigami z Andrejem Brvarjem

Kamra.si, 14. februar 2018 ― Univerzitetna knjižnica Maribor vse ljubiteljice in ljubitelje poezije prisrčno vabi na pogovor o knjigi Transverzala Andreja Brvarja. Srečali se bomo v petek, 16. 2. 2018, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani knjižnice. O pesniškem ustvarjanju in številnih (mariborskih) anekdotah enega najprepoznavnejših mariborskih ustvarjalcev se bo z Andrejem Brvarjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje. Veselimo se srečanja z vami!

Luca Beatrice: Umetnost in kultura v Italiji. Od neorealizma do arte povere. 1945-1967

Galerija Fotografija, 14. februar 2018 ― petek, 16. februar ob 11.00, Avditorij, Narodna galerija V petek, 16. februarja ob 11. uri, vas vljudno vabimo v Avditorij Narodne galerije na predavanje kritika in kuratorja Luca Beatriceja “Umetnost in kultura v Italiji. Od neorealizma do arte povere. 1945-1967”. Predavanje je del spremljevalnega programa razstavnega projekta “Neorealizem. Nova podoba v Italiji, 1932-1960″, ki je na ogled […] The post Luca Beatrice: Umetnost in kultura v Italiji. Od neorealizma do arte povere. 1945-1967 appeared first on Galerija Fotografija.

Literarni večer s Tadejem Golobom

Kamra.si, 14. februar 2018 ― Knjižnica Ivana Potrča Ptuj vabi na literarni večer s pisateljem, novinarjem in alpinistom Tadejem Golobom, ki bo v četrtek, 22. februarja 2018, ob 19. uri v razstavišču knjižnice.  Pogovor s pisateljem o knjižni uspešnici Jezero (2016), odlični kriminalki, s katero je navdušil kritike in bralce, bo vodila Jedrt Jež Furlan iz Založbe Goga. Vljudno vabljeni!

Kleistova nagrada za avstrijskega pisatelja Christopha Ransmayrja

Misli, 14. februar 2018 ― Letošnjo Kleistovo nagrado bo prejel avstrijski pisatelj Christoph Ransmayr, za katerega je značilno, da se v delih sprehaja po geografskih in psiholoških robovih. Roman Poslednji svet iz leta 1988 kot nekatere druge določa kompleksna topografija, v kateri se zgodovinski kraji prekrivajo z mitskimi pokrajinami, je zapisala žirija.

Vrednost in vrednote kulture

CED, 14. februar 2018 ― CAE je v sodelovanju z Budapest Observatory izdalo publikacijo (feb. 2018), ki kaže na pozitivne učinke in nedvoumno dodano vrednost kulture za EU in posledično nujnost ustrezne podpore kulturnega ekosistema. V publikaciji se je med številnimi primeri znašel tudi evropski projekt »Masters & Servers« zavoda Aksioma. Vredno branja!

Odprt javni poziv avtorjem, ki so upravičeni do denarnih prispevkov iz naslova knjižničnega nadomestila

Javna agencija za knjigo, 14. februar 2018 ― Javna agencija za knjigo RS poziva avtorje, ki so upravičeni do knjižničnega nadomestila, da za namen izvajanja knjižničnega nadomestila v obliki denarnih prispevkov za izposojo njihovih del do 12. marca 2018 preverijo statistiko izposoj svojih del, ki je objavljena na http://home.izum.si/cobiss/nadomestilo/nadomestilo.asp, in da do tega roka na agencijo pošljejo morebitne pripombe. JAK poziva vse avtorje, ki bodo uveljavljali pravico do knjižničnega nadomestila v obliki denarnih prispevkov živečim avtorjem knjižničnega gradiva za izposojo njihovih del, da od 9. februarja 2018 na spletni strani www.jakrs.si izpolnijo vlogo v elektronski obliki. Izpolnjeno vlogo morajo nato natisniti in podpisano najkasneje do 12. marca 2018 poslati s priporočeno pošto ali jo oddati osebno vsak delavnik med 10. in 12. uro na naslov: Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, Metelkova ulica 2b, 1000 Ljubljana. Dodatne informacije o izvajanju knjižničnega nadomestila so na voljo na spletni strani JAK (www.jakrs.si) in v času uradnih ur pri pristojnem svetovalcu Mihi Marinču (tel: 01 369 58 22, miha.marinc@jakrs.si).

Urbane rastline: Platana (Platanus x hispanica)

OUTSIDER, 14. februar 2018 ― S kolegi se dostikrat šalimo, da predmeti, obarvani v vojaški vzorec, ne obstajajo. Ljudje v vojaških hlačah nimajo nog in vojaških tankov ni. Ob sprehodu mimo parka Zvezda sem ujel čudovito skorjo v zvezdast raster sajenih dreves. Čudno, da sem jo sploh opazil, če pa se tako mojstrsko zliva z okolico. No, šalo na stran.…

Koreografska retrospektiva Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja v SNG Maribor

SiGledal Novice, 14. februar 2018 ― V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor se bo z današnjo uprizoritvijo velike uspešnice Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva začela koreografska retrospektiva letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja v tej hiši. Konec tedna sledita še baleta Carmen in Jevgenij Onjegin.
še novic