Otok v Kopru: Jagodni izbor Videa na plaži

Kino Otok, 25. maj 2018 ― Vabljeni na Otok pred Kino Otokom, na jagodni izbor Videa na plaži v prisotnosti ustvarjalcev. Prikazali bomo tri kratke filme mladih ustvarjalcev, pogovarjali se bomo o filmih in se ogrevali za 14. izdajo festivala Kino Otok – Isola Cinema, ki v Izolo prihaja že čez...
SNG MB s programom za novo sezono

SNG MB s programom za novo sezono

RTS 24 – Kultura, 25. maj 2018 ― V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so danes na novinarski konferenci predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za prihajajočo sezono 2018/2019. Sezona napoveduje praznovanje stoletnice slovenskega narodnega gledališča, ki jo bodo praznovali prihodnje leto.
SNG MB s programom za novo sezono

SNG MB s programom za novo sezono

RTS 24 – Kultura, 25. maj 2018 ― V Slovenskem narodnem gledališču Maribor so danes na novinarski konferenci predstavili repertoar Drame, Opere in Baleta največje gledališke hiše v Sloveniji za prihajajočo sezono 2018/2019. Sezona napoveduje praznovanje stoletnice slovenskega narodnega gledališča, ki jo bodo praznovali prihodnje leto.
Vabilo na podelitev nagrade DESETNICA 2018

Vabilo na podelitev nagrade DESETNICA 2018

Društvo slovenskih pisateljev, 25. maj 2018 ― Vabljeni na RAZGLASITEV NAGRAJENCA OZIROMA NAGRAJENKE DESETNICA 2018 TER SVEČANO PODELITEV NAGRADE, ki bo  v četrtek, 31. maja 2018, ob 19. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani. Ivo Svetina, predsednik Društva slovenskih pisateljev ** https://www.drustvo-dsp.si/otroska-in-mladinska-knjizevnost/ Dogodek je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije

A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Polona Tratnik, ISH in Alenka Bratušek, SAB.

Radio Kaos, A propos, 25. maj 2018 ― Aktualni znanstveni in pedagoški ter hkrati menedžerski angažman profesorice doktorice Polone Tratnik v ljubljanskem Institutu Studiorum Humanitatis, se sijajno ujema z mejnimi vprašanji med kulturo, umetnostjo, znanostjo in raziskovanjem, kar je vsekakor poseben izziv za naš uredniški projekt in oddajo A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast. Oddajo pripravljamo in realiziramo tudi s pomočjo […]
ALEX FIGUEIRA (Fumaça Preta)

ALEX FIGUEIRA (Fumaça Preta)

Radio Študent, 25. maj 2018 ― V tokratnem RŠ intervjuju se pogovarjamo z  Alexom Figueira, bobnarjem zasedbe Fumaça Preta, ki nocoj nastopi na Drugi godbi v Channel Zeru na Metelkovi. Zasedba ustvarja psihedelično noro in eksplozivno glasbo, ki v funk, rock in elektroniko vpleta tako afriške kot južno-ameriške elemente.

O deklici, ki je prehitro rasla (10.6.2018 17:00)

Španski borci, 25. maj 2018 ― Živela je deklica, ki je prehitro rasla …. Rasla je vsak mesec in vsak teden, rasla je vsak dan, podnevi in še bolj ponoči. To samo po sebi pravzaprav ni bilo hudega, ker si je želela čimprej dorasti mamo. Hudo ji je bilo le, da niso z njo hotele rasti še obleke, najhuje pa, da niso čevlji dohajali nog. Nekoč ji mama kupi nove čevlje. Zelo so bili lepi in kot uliti so ji stali na nogah. Imenitno se je počutila in lahkotno stopala in tekala. Zvečer jih je postavila pred posteljo in...

30 let PS INTAKT - Paše Paše Plesat (9.6.2018 18:00)

Španski borci, 25. maj 2018 ― 30 let Plesnega Studia Intakt - PAŠE PAŠE PLESAT, produkcija Plesnega Studia Intakt z gosti ob 30 letnici dlovanja. Je praznik vseh plesalcev in mentorjev, kjer se v celovečerni predstavi predstavijo vse skupine ps Intakt. In prav v tej medgeneracijski paleti, je vse polno raznolikosti izraza skozi ustvarjalni ples. Nastopajo mlajši plesalci od 4. do 16. leta in odrasli plesalci od 18 do 60+ v skupinah za sodobni ples, balet, jogo plesa, solisti: avtorski soli mladih plesalk - nagrajenk...

Nega sebe (9.6.2018 17:00)

Španski borci, 25. maj 2018 ― Glede na dober odziv preteklega meseca sva se odločili, da nadaljujeva s PREDSTAVITVENIMI DNEVI PSIHODRAME, zato toplo vabljeni vsi že poznani in še nepoznani raziskovalci. V maju pripravljava tretjo delavnico z naslovom SLEPE ULICE V MOJEM ŽIVLJENJU, ter četrto DELAVNICO O POGUMU. V juniju, predenj skočimo v poletje in na dopuste, pa delavnico z naslovom NEGA SEBE.

Gostujemo v Medobčinskem muzeju Kamnik

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 25. maj 2018 ― Medobčinski muzej Kamnik, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Društvo pesem srca in družina Skalar vljudno vabimo na odprtje razstave OB 110-LETNICI ROJSTVA MAKSIMILIJANA SKALARJA (1908 – 1997) Maksimilijan Skalar – človek mnogoterih talentov in vrlin, v četrtek, 31. maja 2018, ob 18. uri na gradu Zaprice, Muzejska pot 3 v Kamniku. V glasbenem programu bodo […]

Teater zgodb (2.6.2018 19:00)

Španski borci, 25. maj 2018 ― Sociodrama je dogodek, ki meša interaktivno gledališče in osebno delo, je odprt za široko javnost, povsem prostovoljen in precej zabaven. Protagonistka začne zgodbo, režiser spodbuja obiskovalce, da zasedejo proste stole in zdrknejo v vloge, ki jih osnovna zgodba vpelje. Od tam dalje je vse prepuščeno vaši domišljiji. Je to preveč za vas? Lahko samo opazujete in boste komentirali na koncu, ko se v krogu pogovorimo o naših izkušnjah.
Začetek prenove Cukrarne predviden v juniju

Začetek prenove Cukrarne predviden v juniju

Misli, 25. maj 2018 ― Potem ko je vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Mestni občini Ljubljana (Mol) izdala odločbo o financiranju projekta ureditve Galerije Cukrarna, je ljubljanski župan Zoran Janković na današnji slavnostni obeležitvi pridobitve sklepa o sofinanciranju začetek prenove napovedal za junij.
Meditacija s polomljenega jezika

Meditacija s polomljenega jezika

Radio Študent, 25. maj 2018 ― "Svet in misel – eno samo kipenje: strašanskih kozmičnih podob; v njihovem letu utripa kri; njihova luč osvetljuje misel." (Andrej Beli) Danes, drago poslušalstvo, bomo poskušali svoj predmet izgubiti.
Novice: Poletna muzejska noč 2018 - 16. junij 2018, od 18.00 do 24.00

Novice: Poletna muzejska noč 2018 - 16. junij 2018, od 18.00 do 24.00

Tolminski muzej, 25. maj 2018 ― Leto je naokrog in 18. 6. 2018 vas ponovno vabimo na ustvarjalno, zabavno in poučno večerno druženje v Tolminski muzej. Tema letošnje tolminske Poletne muzejske noči bo glasba, v muzeju in okolici pa smo od 18. do 24. ure za vas pripravili naslednji program:  odprtje fotografske razstave "Trese se gora, špila se rock!" o glasbenem festivalu GorA RockA na Šentviški planoti  glasbene nastope ansablov osnove ...

210-letnica šolstva v Staršah

Kamra.si, 25. maj 2018 ― Na Osnovni šoli Starše v letu 2018 obeležujejo 210-letnico šolstva v tem kraju. Šolo danes obiskuje nekaj čez 300 učencev iz 8 naselij, in sicer Marjeta na Dravskem polju, Brunšvik, Trniče, Prepolje, Zlatoličje, Loka, Rošnja in Starše. Šolo sestavljata matična šola v Staršah in podružnična v Marjeti. V počastitev visokega jubileja bo danes, v petek, 25. maja 2018, ob 18. uri v športni dvorani pri OŠ Starše svečana prireditev, ki jo bosta spremljali razstava o zgodovini šole in razstava izdelkov učencev. Vljudno vabljeni!
Emil Adamič, ponov. /5/

Emil Adamič, ponov. /5/

ARS Skladatelj tedna, 25. maj 2018 ― Tokrat bodo v središču pozornosti skladateljeva instrumentalna dela – zanje, se zdi, je po večini našel čas po koncu prve svetovne vojne. Morda so zato […] Tokrat bodo v središču pozornosti skladateljeva instrumentalna dela – zanje, se zdi, je po večini našel čas po koncu prve svetovne vojne. Morda so zato tudi obsežnejša. V njegovem povojnem ustvarjanju se včasih zrcali tudi zanimanje za glasbo dežel, v katerih je prebival med ujetništvom v Rusiji. Tam se je seznanil z netemperirano uglasitvijo, s posebnostmi ruske ljudske glasbe, ki se kažejo v ritmu, harmonijah in melodijah.

Pred vrati je jubilejna 5. izdaja Drama festivala

SiGledal Novice, 25. maj 2018 ― V SNG Drama Ljubljana so letos že petič pripravili Drama festival, ki ga posvečajo lani preminulemu igralcu Jerneju Šugmanu. Po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja bo festival postregel z bogatim programom predstav, ki so odmevale na tujih gledaliških odrih in tremi festivalskimi premierami, ki bodo uvrščene tudi v prihodnjo sezono gledališča.

SVEMIRKO, 13. 9. 2018

Kino Šiška, 25. maj 2018 ― Eden najzanimivejših izvajalcev iz naše regije ta hip, hrvaški emo-macho sestav Svemirko, ki je s svežim zvokom in nepozabnimi koncertnimi nastopi obnorel tako poslušalce kot kritike, se v Ljubljano vrača na predstavitev težko pričakovane druge plošče.

Serhij Žadan: Vorošilovgrad

Koridor, 25. maj 2018 ― »Dolgo sem premišljeval o nastali situaciji. Kako se je lahko zgodilo, da so me zvlekli v svoje obračune? Kaj počnem tukaj? Zakaj še vedno nisem odšel? In kar je najpomembnejše, kaj je zakuhal Travmirani?« Zakaj je pripovedovalčev brat kar pobegnil, se nenapovedano preselil na Nizozemsko in njemu, Hermanu, pustil svojo propadajočo bencinsko črpalko v njunem […] The post Serhij Žadan: Vorošilovgrad appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Slovenskima arhitekturnima birojema nagrada italijanske revije The Plan

Slovenskima arhitekturnima birojema nagrada italijanske revije The Plan

Misli, 25. maj 2018 ― V Benetkah so ob koncu mednarodne konference arhitektov na Lidu razglasili letošnje prejemnike nagrad italijanske arhitekturne revije The Plan. Nagrade podeljujejo v nizu kategorij, tako realiziranim projektom kot, v podkategoriji Prihodnost, še nerealiziranim. Med nagrajenci sta tudi slovenska biroja Enota in Superform, poroča današnje Delo.

Nika Prusnik Kardum bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 25. maj 2018 ― Nika Prusnik Kardum, pesnica in študentka primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, je štafeto branja prejela iz rok Tine Resman. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekste Sen 59 Tiborja Hrsa Pandurja, Jaz, žrtev Simone Semenič in Neke noči neke deklice nekje umirajo Katje Gorečan.

Ana Žunič bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 25. maj 2018 ― Ana Žunič končuje magistrski študij slovenistike in sociologije ter je vodja literarnega programa v Layerjevi hiši v Kranju. Štafeto branja je prejela iz rok Tine Resman. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Razred Matjaža Zupančiča.
Operna noč v Mestnem parku

Operna noč v Mestnem parku

SNG Maribor, 25. maj 2018 ― Nocoj se z Operno nočjo v Mestnem parku Maribor ob 20.30 začenja Festival Ezl ek, ki bo ponovno popestril kulturni utrip mesta ob Dravi. Dogodek organizirata Opera SNG Maribor in društvo Ezl ek v sodelovanju s sponzorji, partnerji in podporniki dogodka. Operna noč v Mestnem parku je že vrsto let tradicionalni koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor, na katerem bodo letos pod taktirko Simona Krečiča nastopili solisti Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt, Rebeka Lokar, Petya Ivanova, Irena Petkova, Martin Sušnik, Renzo Zulian, Jaki Jurgec, Jure Počkaj ter operni zbor. Program nepozabne romantične noči ob veličastnem zaključku operne sezone sestavljajo najlepše operne arije G. Verdija, C. Gounoda, W. A. Mozarta, G. Donizettija, U. Giordana, R. Stolza, F. Lehárja in G. Puccinija.

1945 – Dan Mladosti

Zgodovina na dlani, 25. maj 2018 25. maja smo v času po II. svetovni vojni pa do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja praznovali »Dan mladosti«. Na ta dan se je štafeta mladosti predala jugoslovanskemu premierju in kasnejšem predsedniku Josipu Brozu Titu. Štafeta je potovala skozi celo Jugoslavijo, vsakokrat pa se je njeno potovanje začelo v drugem … Preberi The post 1945 – Dan Mladosti appeared first on Zgodovina na dlani.
Haiku roman

Haiku roman

Airbeletrina, 25. maj 2018 ― Duncan White je za The Daily Telegraph leto po tem, ko je Patrick Modiano prejel Nobelovo nagrado, pisal o njem kot o nekom, ki ga do te častitljive nagrade ni bral ne poznal nihče razen Francozov. V istem članku je karikatura Modianoja v skafandru, samega na neobljudeni plaži s svetilnikom, ki s francosko zastavo na priponki maha v pozdrav bralcem (Angležem, mogoče tudi vsem drugim, Neangležem morda).
V mariborskem Mestnem parku operna noč

V mariborskem Mestnem parku operna noč

Misli, 25. maj 2018 ― V okviru festivala Ezl ek bodo nocoj v mariborskem Mestnem parku ponovno priredili operno noč na prostem, ki vsako leto pod krošnje dreves privabi na tisoče ljudi. V soboto bosta sledila humanitarni pohod in tradicionalni Poklon Ezl eku, v nedeljo pa mestni piknik.

25. maja 1936 se je v Ljubljani rodila Marjana Deržaj, pevka zabavne glasbe

Kamra.si, 25. maj 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...25. maja 1936 se je v Ljubljani rodila Marjana Deržaj, slovenska pevka zabavne glasbe. Umrla je 18. januarja 2005 v Ljubljani. Pevsko pot je začela v mladih letih po ljubljanskih klubih. Že pri desetih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Pozneje je veliko nastopala tako na televiziji kot na radiu. Pela je na festivalih Slovenske popevke in v narodnozabavni skupini Dobri znanci.Prvič je na festivalu nastopila v Beogradu leta 1957. 1958 je na opatijskem festivalu zabavna glasbe zmagala s pesmijo Vozi me vlak v daljave (pela jo je v alternaciji z Beti Jurković), 1960 pa je pela na prvem festivalu jazza na Bledu. Leta 1964 je na Bledu zmagala s pesmijo Poletna noč, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa napisala Elza Budau, 1966. je na istem festivalu zmagala s pesmijo Ples oblakov, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki, ki jo je prepevala skupaj z Bracem Korenom.
Nekoč so bila osemdeseta, in bili smo mladi

Nekoč so bila osemdeseta, in bili smo mladi

Odzven, 25. maj 2018 ― Žiga Valetič je na enem mestu zbral in povedal (skoraj) vse, o čemer modrujemo na raznih okroglih mizah ali za šankom, na odprtjih razstav, ob brskanju po starih časopisih in revijah, ob klikanju po youtubu ali brskanju za retro radijskimi postajami na spletu, priložnostnih ali daljših comebackih, ob obiskih raznih rewind in revival festivalov v bližini in dlje stran, na obletnicah valete in mature …
še novic