Črni angel češke poezije

Črni angel češke poezije

Literatura v živo, 14. junij 2018 ― Vladimír Holan (1905-1980), eden izmed najpomembnejših čeških pesnikov in prevajalcev 20. stoletja, v svoji domovini poznan tudi pod vzdevkom “črni angel”, je z ustvarjalno močjo vse od vznika modernizma in avantgarde do kasnejših povojnih literarnih tokov pomembno sooblikoval češko literarno krajino.
Natečaj Trieste Contemporanea 2018

Natečaj Trieste Contemporanea 2018

CZK, 14. junij 2018 ― Trieste Contemporanea je objavil oblikovalski natečaj Harbour for Cultures H / C 2018. Glavna nagrada: nagrada Gillo Dorfles, 4000 €. Udeležba na natečaju je brezplačna / Rok za prijave je 15. julij 2018
Pešbus in Bicivlak se predstavita

Pešbus in Bicivlak se predstavita

Inštitut za politike prostora, 14. junij 2018 ― Pretekli teden je IPoP v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in osnovno šolo Koseze v Ljubljani predstavil novinarjem program Aktivno v šolo, program podpira organizirano in samostojno peš hojo in kolesarjenje v šolo. Otroci s Pešbusom in Bicivlakom potujejo v šolo po vnaprej začrtanih poteh, s stalnimi postajami in urnikom. Pešbus in Bicivlak sta na […]
Bush baby

Bush baby

LUD Literatura, 14. junij 2018 ― Špasna dežela, tale Namibija. Divji zahod neke sorte, igrišče južnoafričanov, ki se podijo po neskončnih ravnih cestah sto petdeset na uro v poltovornjakih.
HIPBONE SLIM

HIPBONE SLIM

Radio Študent, 14. junij 2018 ― Pred nastopom v baru Nostalgija Vintage Cafe v Ljubljani se pogovarjamo z legendo rock'n'rolla, rhythm'n'bluesa, garage rocka, surfa in skaja - z one man bend projektom Hipbone Slimom.

Servis: Samozaposleni in izdajanje računov

Asociacija, 14. junij 2018 ― Samozaposlenim v kulturi se pogosto dogaja, da dobijo priložnost za delo v poklicu, za katerega nimajo registriranega statusa samozaposlenega v kulturi, prav tako pogosto pa se dogaja, da se za poklic, ki ga opravljajo dodatno, sploh ni možno registrirati kot samozaposlen v kulturi. Tokrat v okviru servisa Asociacije pojasnjujemo specifike izdajanja računov za delo, ki … Preberi več o Servis: Samozaposleni in izdajanje računov

Dobrodošli nazaj na srčno stran!

Kunigunda, 14. junij 2018 ― Dobrodošli nazaj na srčno stran! Naša Kunigunda je, tako kot vsako leto, tudi tokrat zamenjala svojo zunanjo podobo - a brez skrbi, srce ostaja bistvo! Preklikaj preoblečeno spletno stran, kjer med drugim najdeš prihajajoče predfestivalske dogodke, nov Kunigundin merch, novice in kontakte, povzetek prvih dvajsetih let - kje smo že delili kulturne klofute, The post Dobrodošli nazaj na srčno stran! appeared first on Kunigunda.

MLADO MESTO - NAŠ UTRIP

Kinoatelje, 14. junij 2018 ― V sklopu projekta Mlado mesto - Naš utrip je v pomladanskih mesecih potekala filmska delavnica, kjer so se mladi pod mentorstvom Valerie Wolf Gang naučili kako posneti film od začetne faze razvoja do produkcije.

Zaslišanje: Peaches

Kino Šiška, 14. junij 2018 ― Peaches je kontroverzna umetnica brez dlake na jeziku, ki podpira LGBTQ skupnost že od začetka svojega delovanja. Letos bo to pokazala tudi v Ljubljani, kjer bo nastopila kot otvoritveni act na otvoritvi Festivala Parada ponosa. Pravi, da je biti del parade pomembno in da naj se ne bojimo. #brezstrahu je v naslednjem intervjuju predala svoje misli o svojem ustvarjanju in mišljenju.
Blue Crime

Blue Crime

Radio Študent, 14. junij 2018 ― V tokratnem RŠ intervjuju smo se z zasedbo Blue Crime pogovorili o njihovem bendovskem ustvarjanju, življenje v Amsterdamu in na turnejah, ter o Meduse Musiq, širši ustvarjalni kolektiv, v katerem člani benda tudi sodelujejo.... V nedeljo pa nastopajo v Kinu Šiška:
Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni”

Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni”

Koridor, 14. junij 2018 ― Foto: Bonino Englaro     Umetnik Adrijan Praznik je v zadnjih letih aktivnega delovanja naredil viden obrat: velike slike so zamenjala manjša platna, ki kdaj stojijo kot samostojne enote, spet drugič kažejo očitno tendenco po povezovanju. Nasičene, barvne ploskve so začele vse večkrat poudarjati relief, a kljub temu ostajajo osvobojene teže. V preteklosti pogosto predelane […] The post Adrijan Praznik: “Ljudje imamo radi podnapise, ki povedo, ali je nekaj pomembno ali ni” appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Kažemo jezik

Kažemo jezik

LUD Literatura, 14. junij 2018 ― Občutljiva raba jezika – ali ni kljub vsemu malce radikalna, ko skuša nadomestiti prevlado enega slovničnega spola s prevlado drugega? In ali ni malce neučinkovito »komplicirati« v birokratskih aktih, ko pa je že vendar toliko družbenih listin nepotrebnih in služijo zgolj formalizmu?
Otroške in mladinske knjige v tujih jezikih

Otroške in mladinske knjige v tujih jezikih

Goriška knjižnica Franceta Bevka, 14. junij 2018 ― V prihodnjih dneh v izposojo prihajajo otroške in mladinske knjige v angleščini, nemščini, španščini in francoščini. Konec maja nam je mag. Tilka Jamnik predstavila izbor naslovov z letošnje razstave Bologna po Bologni, med njenimi priporočili pa smo izbrali tiste, za katere verjamemo, da bodo našle pot med mlade bralce naše knjižnice. Corinna Lukyne: The Book of Mistakes Britta Teckentrup: The Egg Britta Teckentrup: Night-time around the world Moon City Mazes Raul Nieto Guridi: Dos Caminos Sam Usher: Rain  (njegovo Sneg lahko beremo v slovenščini)Felicitas Horstschäfer, Johannes Vogt: Haus     Oliver Jeffers: Here we are     Malala Yousafzai: Malala's magic Pencil   Rebecca Smith: Where's Jane?   Anke de Vries: Antonia   Kristen Hall: The HoneybeeIllustrators Annual 2018   Meine ganze FamilieDie verflixten sieben GeissleinThe rhythm of the rain Little mouse and the red wall Čakamo samo še francosko slikanico Le Ruban. Sejem otroških knjig z vsega sveta vsako leto poteka spomladi v Bologni, prodajno razstavo Bologna po Bologni pa malo pred poletjem pripravijo v Ljubljani v sodelovanju Mladinska knjiga, Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY, kjer predstavijo izbor kakovostnih in nagrajenih knjig.

Predstavitev prve številke šestega letnika Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater

SiGledal Novice, 14. junij 2018 ― Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (UL AGRFT) vabita na predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti AMFITEATER, ki bo v četrtek, 21. junija 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

2 x Whitney Houston

Kinodvor, 14. junij 2018 ― Te dni ste vabljeni na ogled lanskega neuradnega portreta legendarne superzvezdnice Whitney Houston. Film z izvirnim naslovom Whitney: Can I Be Me, ki v slovensko distribucijo prihaja pod naslovom Whitney Houston, je režiral dokumentarist Nick Broomfield. Konec julija pa bomo z Vikendovo predpremiero dokumentarca Whitney, ki je z uradnim pooblastilom pevkine družine nastal v režiji oskarjevca Kevina Macdonalda (Marley), zaključili Film pod zvezdami.

Predstavitev knjige Nenada Jelesijevića Performans-kritika: Zasuk v odpravo umetnosti

SiGledal Novice, 14. junij 2018 ― V sredo, 13. junija, so v MGL predstavili knjigo Nenada Jelesijevića, raziskovalca performansa, sodobnih scenskih umetnosti in filma. Pogovora sta se poleg avtorja knjige udeležila tudi njena recenzenta: kritika, teoretika, dramaturga in publicista Barbara Orel in Blaž Lukan. Predstavitev knjige, na kateri so nastopili tudi člani igralskega ansambla MGL Jernej Gašperin, Karin Komljanec, Milan Štefe in Jana Zupančič je povezovala urednica Knjižnice MGL Petra Pogorevc.
Čas prihodnosti: Nočna spoznanja X.

Čas prihodnosti: Nočna spoznanja X.

ARS Čas, prostor in glasba, 14. junij 2018 ― Meditacija za violončelo in klavir japonskega skladatelja Hifumija Shimoyame – igrala bosta Hideki Kitamoto, violončelo in Kaori Nakajima, klavir V deseti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: ‘Meditacijo za violončelo’ in klavir japonskega skladatelja Hifumija Shimoyame – igrala bosta Hideki Kitamoto, violončelo in Kaori Nakajima, klavir. V nadaljevanju bomo poslušali delo za orkester ‘Kratko s hitrostjo stroja’ ameriškega skladatelja Johna Adamsa. Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Mark Elder. Za oddajo smo izbrali še Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu Sergeja Rahmaninova. Solist bo pianist Barry Douglas, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Michael Tilson Thomas. Oddajo »Nočna spoznanja« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Onkraj naših čutnih zmožnosti: Navidezna resničnost

Onkraj naših čutnih zmožnosti: Navidezna resničnost

ARS Arsov forum, 14. junij 2018 ― O filmičnih potencialih nove tehnologije, ki postaja vse bolj dostopna, pa tudi o razliki med navidezno in razširjeno resničnostjo Potem ko so pred dvema letoma v Cannesu predstavili filmska dela v navidezni resničnosti, se filmski sektor vse intenzivneje spogleduje z najnovejšimi tehnologijami navidezne resničnosti. Navidezni resničnosti je bil posvečen tudi poseben program na lanskem beneškem in na letošnjem tržaškem filmskem festivalu, pred dnevi pa še bila tehnologija pozornosti deležna še na izolskem Kino Otoku. V Izoli so ji namenili prodorno razpravo razvijalcev govorice in tehnologije navidezne resničnosti. O filmičnih potencialih tehnologije, ki postaja bolj dostopna, pa tudi o razliki med navidezno in razširjeno resničnostjo, bo tekla beseda v tokratnem Arsovem forumu. Vabljeni k vstopu v navidezno resničnost na radijskih valovih! V morebitno prihodnost bomo pokukali z dramaturgom in režiserjem Brunom Margetićem, s Saro Božanić z Inštituta za transmedijsko oblikovanje, z AR/VR producentom Sebastianom Požlepom iz produkcijske hiše Art Rebel 9 ter s profesorjem z novogoriške univerze Petrom Purgom. Vabljeni k vstopu v navidezno resničnost na radijskih valovih!
Die Genealogie der islamischen Wirtschaftsphilosophie und die Religionsphilosophie

Die Genealogie der islamischen Wirtschaftsphilosophie und die Religionsphilosophie

KUD Logos, 14. junij 2018 ―   Die Einführung und die Fragestellung Die wirtschaftliche Tradition im Islam ist so alt wie die Religion des Islam selbst. Obwohl die islamische Wirtschaftsphilosophie mit der Religionsphilosophie des Islams tief verbunden ist, wird die Verbindung zwischen den Beiden in aktuellen Diskursen kaum wahrgenommen. Der Prophet Muhammad und die frühen Kalifen schufen die Grundlage für Weiterentwicklung […]

Renato Podbersič: Jeruzalem ob Soči

ARS Izšlo je, 14. junij 2018 ― Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes Zgodovinar dr. Renato Podbersič je pred meseci objavil znanstveno monografijo Jeruzalem ob Soči, s podnaslovom Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes. Monografijo – uvodno besedo je prispeval dr. Egon Pelikan –, so izdali Študijski center za narodno spravo, Goriška Mohorjeva družba in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga, več o njej in usodi goriških Judov pa bo avtor povedal v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.  

1920 – Umre Max Weber

Zgodovina na dlani, 14. junij 2018 14. junija 1920 je v Münchnu na Bavarskem umrl nemški ekonomist, filozof, zgodovinar, pravnik in predvsem sociolog Max Weber. Poleg Emila Durkheima in Karla Marxa, Weber velja za enega od ustanoviteljev sodobne sociologije in teorije javne uprave. Max Weber se je rodil 21. aprila leta 1864 v Erfurtu v tedanji … Preberi The post 1920 – Umre Max Weber appeared first on Zgodovina na dlani.
1913 Postojnska jama – Poštni urad

1913 Postojnska jama – Poštni urad

Stare slike (Cerknica), 14. junij 2018 ― Sloves Postojnske jame so po svetu širile tudi razglednice. Za to sta poskrbela predvsem domača, postojnska založnika Anton Bole in Maks Šeber, ki je bil tudi tiskar, speleolog, fotograf, evropski popotnik. Na sliki je Plesna dvorana, ki je od vhoda oddaljena dobrih 500 metrov, kjer so prirejali razkošne plese. Bolj kot fotografija plesa v Plesni […]

Krištof Dovjak: Kača

Poiesis, 14. junij 2018 ― Tepih spustim iz valja na štiri strani. Izgubljen beduin v puščavi poskušam najti celo pesem v pesku. Abeceda, […] The post Krištof Dovjak: Kača appeared first on POIESIS.

V PTL bodo spet ukrepali v dobro mladih sodobnih plesalcev

Misli, 14. junij 2018 ― V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) se bo drevi s programom maturitetnih solov začel 6. mednarodni festival plesnih perspektiv Ukrep z naslovom Vstopi!/Enter! Festival se odziva na potrebe domačega kulturnega prostora in praks sodobnega plesa ter jih postavlja v kreativni dialog z mednarodnim prostorom. Letošnja novost bo zaključna podelitev nagrad.

Mineva 50 let od smrti pesnika Salvatoreja Quasimoda

Misli, 14. junij 2018 ― Na današnji dan pred 50 leti je v Neaplju preminil italijanski pesnik in prevajalec Salvatore Quasimodo, ki je za svojo poezijo in prevode leta 1959 prejel Nobelovo nagrado. Otroštvo je preživljal med prvo svetovno vojno, mladost pod fašizmom in se kot priznan pesnik znašel v primežu druge svetovne vojne, kar je za vedno zaznamovalo njegovo liriko.

Art Basel danes odpira vrata za širšo javnost

Misli, 14. junij 2018 ― V švicarskem Baslu bo danes vrata za širšo javnost odprl Art Basel, ki velja za najpomembnejši sejem sodobne umetnosti na svetu. Po besedah direktorja sejma Marca Spieglerja bo letošnja izdaja bolj kot katerakoli prej z umetninami odražala krize, s katerimi se trenutno spopada svet - od seksizmov v svetu umetnosti pa do begunske krize.

Začenja se jubilejni Primorski poletni festival

Misli, 14. junij 2018 ― Z uprizoritvijo predstave Trio Gašperja Tiča in v produkciji Gledališča Koper se bo drevi v Trebčah na tržaškem Krasu začel jubilejni, 25. Primorski poletni festival. Festival, ki bo ponovno povezal vse obalne občine in tudi zamejstvo, letos nosi naslov Praznujemo.
Koncert za mesto in klavir

Koncert za mesto in klavir

SIGIC - Novice, 14. junij 2018 ― Layerjeva hiša, PianoRoom in Mestna občina Kranj vabijo v petek, 15. in soboto, 16. junija na sprehod skozi 300 let evropske in ameriške klavirske glasbe na verjetno največjem uličnem klavirskem koncertu pri nas.
še novic