Projekt hekanja rok s Hanno Perner-Wilson

Projekt hekanja rok s Hanno Perner-Wilson

PIFcamp, 18. junij 2018 ― “Kako čudovite naprave, ta orodja na koncu naših rok. Od kodiranja do kvačkanja, roke so naši vmesniki za delovanje v svetu.” Razmigajte prste z našo staro znanko Hanno Perner-Wilson in se pridružite projektu, kjer bomo hekali – DLANI! Torej, jih poskusimo shekati in izvedeti več o teh mesenih aparatih? Dodamo lahko senzorje, s katerimi je moč zaznavati proces … Continue reading Projekt hekanja rok s Hanno Perner-Wilson The post Projekt hekanja rok s Hanno Perner-Wilson appeared first on PIFcamp.
Mitja Čander: Vrtinec

Mitja Čander: Vrtinec

ARS Esej na radiu, 18. junij 2018 ― Literarni urednik in esejist piše o romanu Rudija Šeliga Triptih Agate Schwarzkobler, ki je izšel leta 1968 Literarni urednik in esejist Mitja Čander je doslej izdal tri samostojne esejistične knjige. Iz zbirke Pokrajine proze smo izbrali esej z naslovom Vrtinec. V njem piše o romanu Rudija Šeliga Triptih Agate Schwarzkobler, ki je izšel leta 1968. Esej bereta Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki Capriccia za es klarinet in harfo Igorja Krivokapiča v izvedbi Jožeta Kotarja in Nicolette Sanzin Fabri. Oddajo je zvočno oblikoval Franci Moder, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Pred izidom je Umirajoči bog Triglav Franceta Bevka

Pred izidom je Umirajoči bog Triglav Franceta Bevka

Društvo Slovenski staroverci, 18. junij 2018 ― Z veseljem sporočamo, da je trenutno v tisku zgodovinska povest Franceta Bevka “Umirajoči bog Triglav” (prva izdaja 1930, druga izdaja 1960, tretja izdaja 2018). Spremno besedo je napisala Lenka Raspet. Povest, ki obravnava križarski pohod Čedadcev leta 1331 v katerem so križarji posekali sveto drevo in zasuli studenec, je bila prvič izdana ob skorajšnji šestoletnici […]

AKTV – 7.6.2018 – 1.del

AKTV, 18. junij 2018 ― Prvi del četrtega oddajanja Akademske televizije (AKTV) v študijskem letu 2017/2018: – Televizijska oddaja “Študentsko oko”, ki so jo vsebinsko pripravili študentke in študenti študijskih programov Novinarske študije in Medijska in komunikacijske študije FDV pri predmetih Medijski praktikum I in II ter Televizijsko novinarstvo in novi mediji. Mentorja: izr.prof.dr. Igor Vobič, mag. uv. Vasja Ris

Ti loviš!

Deseta umetnost, 18. junij 2018 ― Komedija, posneta po resnični zgodbi, objavljeni v dnevnem časopisu The Wall Street Journal. Vsak mesec v letu od prvega razreda osnovne šole dalje se peterica prijateljev, ki radi tekmujejo, igrajo „ti loviš!“ in tvegajo službo in lastne odnose. Letos sovpada igra s poroko edinega neporaženega igralca, zaradi česar bi lahko končno postal lahka tarča. Vendar ve, […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Pasolini (2014)  [Pozor, hud prizor] – Any Given Sunday (1999)  Avengers: Infinity War (2018)  47 Ronin (2013)  Si Del Torova Oblika vode res zasluži 13 nominacij za oskarja? Copyright © Deseta umetnost [Ti loviš!], All Right Reserved. 2018.

Legenda o konkubini

Deseta umetnost, 18. junij 2018 ― 60-milijonski kitajsko-japonski fantazijski spektakel po romanu Baku Yumemakure in v režiji renomiranega kitajskega režiserja Kaige Chena (Zbogom moja konkubina, Ubij me strastno). Legenda o konkubini je bogata zgodba o ljubezni, maščevanju in žrtvovanju. Film je načrtovan kot 60-milijonska kitajsko-japonska koprodukcija, na koncu pa je stal kar 200 milijonov dolarjev; mesto, ki so ga v ta namen […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Room (2015)  The Graduate (1967)  Seven Samurai (1954)  [Pozor, hud prizor] - 300 (2006) Copyright © Deseta umetnost [Legenda o konkubini], All Right Reserved. 2018.

Vladavina populizma na Madžarskem 

Razpotja, 18. junij 2018 ― Ferenc Laczó     V zadnjem desetletju – začenši z letom 2006, s pospešitvijo in navidezno konsolidacijo v obdobju 2008–2011 in dodatno radikalizacijo predvsem od leta 2015 dalje – se je populizem utrdil v madžarski politiki in postal njena prevladujoča značilnost. Še več, od leta 2010 je desničarski populistični slog madžarske politike postal tako vidna značilnost vladnih ukrepov, da Madžarsko pod vodstvom Fidesza pogosto označujejo za pionirko protiliberalnega obrata v Evropski uniji, ki se je nato razširil v države, kot sta Poljska in Velika Britanija in ki bi lahko, kot opozarjajo nekateri alarmantni glasovi, v bližnji prihodnosti celo resno ogrozila projekt evropske integracije.
Vladimir P. Štefanec: Najlepša neznanka svetloba / Žiga Valetič: Resnica dreves / Ladislav Klima: Veličastna Nemeza / Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju

Vladimir P. Štefanec: Najlepša neznanka svetloba / Žiga Valetič: Resnica dreves / Ladislav Klima: Veličastna Nemeza / Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju

ARS S knjižnega trga, 18. junij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Vladimirja P. Štefanéca Najlepša neznanka svetloba, knjiga pesmi Žige Valetiča Resnica dreves, roman Ladislava Klime Veličastna Nemeza in etnološko delo Pripovedno izročilo […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Vladimirja P. Štefanéca Najlepša neznanka svetloba, knjiga pesmi Žige Valetiča Resnica dreves, roman Ladislava Klime Veličastna Nemeza in etnološko delo Pripovedno izročilo Slovencev v Porabju. Recenzije so napisali Veronika Šoster, Tonja Jelen, Marija Švajncer in Iztok Ilich.

Natečaj Moja domovina

TV Kočevje, 18. junij 2018 ― Ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Peter Pirc trdi, da dober odziv mladih ustvarjalcev na natečaju Moja domovina kaže, da mladini domovinske vrednote še vedno veliko pomenijo.

Christo tokrat umetniško intervenira v Hyde parku

Misli, 18. junij 2018 ― Svetovno znani umetnik Christo (83), poznan po svojih megalomanskih umetniških intervencijah v prostor, je tokrat prvič zasedel Veliko Britanijo. V londonskem Hyde parku je od danes na ogled projekt z naslovom Mastaba. Velikanski pisan objekt, zgrajen je iz 7506 sodčkov za nafto, je umeščen na umetno jezero sredi parka.

Javni razpis za projekt mladega umetnika (do 30. leta starosti) na področju intermedijskih umetnosti

Center in Galerija P74, 18. junij 2018 ― Rok za prijavo: do vključno 31. avgusta 2018 Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. objavlja javni razpis za projekt mladega umetnika (do 30. leta starosti) na področju intermedijskih umetnosti. Projekt je lahko izveden v mediju intermedijske postavitve, javnega dogodka, intervencije v javnem prostoru, intermedijskega performansa, medmrežnega projekta, video instalacije ali novomedijske raziskave / dogodka. Izbran projekt bomo podprli in […]

Projekt diStory zaključili z dvema dogodkoma

Muzeji radovljiške občine, 18. junij 2018 ― Projekt diStory smo uradno zaključili z dogodkoma, ki sta prejšnji teden potekala v Radovljici. Dogodkov se je udeležilo veliko obiskovalcev in veseli smo, da nam je skupaj z vsemi nastopajočimi uspelo ustvariti zares prijetno vzdušje.   V četrtek, 14. junija 2018 zvečer je v Baročni dvorani potekala kulturna prireditev, ki… ... več o tem
Haydn in Beethoven na avtentičen način

Haydn in Beethoven na avtentičen način

Seviqc Brežice, 18. junij 2018 ― Viteško dvorano Brežiškega gradu bodo ponovno napolnili zvoki stare glasbe. Godalni kvartet Consone Quartet, ki je izjemno uspešen v mednarodnem projektu eeemerging, je za Vas pripravil koncertni program, s katerim želijo predstaviti glasbo dveh velikanov klasicizma.

Objavljen razpis za nagrado mira

SiGledal Novice, 18. junij 2018 ― Mira, ženski odbor Slovenskega centra PEN, je objavila razpis za istoimensko literarno nagrado. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Nagrada stremi k večji prepoznavnosti ustvarjalk v javnosti in stroki.

Jurski svet: Padlo kraljestvo

Deseta umetnost, 18. junij 2018 ― Minila so štiri leta odkar so dinozavri uničili tematski zabaviščni park Jurski svet. Otok Isla Nublar je zdaj zapuščen, na njem prebivajo zgolj preživeli dinozavri, ki so v džungli prepuščeni samim sebi. Ko se začne prebujati otoški speči vulkan, se Owen (Chris Prat) in Claire (Bryce Dallas Howard) odpravita na reševalno misijo. Owen bi rad […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Avengers: Infinity War (2018)  Into the Wild (2007)  eXistenZ (1999)  Predator (1987)  Videodrome (1983) Copyright © Deseta umetnost [Jurski svet: Padlo kraljestvo], All Right Reserved. 2018.

Odprt poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij Ministrstva za javno upravo

Javna agencija za knjigo, 18. junij 2018 ― Ministrstvo za javno upravo poziva k prijavi na Javni poziv MJU ZA SOFINANCIRANJE PROJEKTOV NEVLADNIH ORGANIZACIJ  IZBRANIH NA RAZPISIH SOFINANCIRANIH IZ PRORAČUNA EVROPSKE UNIJE: http://www.mju.gov.si/si/delovna_podrocja/nevladne_organizacije/aktualno/ Predmet javnega poziva je sofinanciranje finančnega prispevka za zagotavljanje lastne udeležbe za projekte tistih nevladnih organizacij, ki so bili izbrani na razpisih, sofinanciranih iz proračuna Evropske unije. To so programi, ki jih razpisujejo: Generalni direktorati Evropske komisije, Agencije Evropske komisije, EU parlament - npr. Ustvarjalna Evropa, LIFE, Obzorje 2020, Evropsko teritorialno sodelovanje in drugi. Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek za zagotavljanje lastne udeležbe za projekte, ki se izvajajo na dan objave javnega poziva in se zaključijo najkasneje do 31. 12. 2019. Poziv je namenjen le t.i. nevladnikom in vključuje vse razpise Ustvarjalne Evrope, upravičeni so nosilci projektov in partnerji. Poziv je odprt do počrpanja sredstev.

Zvečer odprtje osrednjih razstav Cankarjevega leta

SiGledal Novice, 18. junij 2018 ― V Cankarjevem domu (CD) in Mestnem muzeju Ljubljana bodo nocoj odprli osrednji razstavi v spomin na Ivana Cankarja, čigar stoletnico smrti zaznamujemo v tem letu. Razstavo Cankar in Evropa - Med Shakespearom in Kafko bo v CD ob 19.30 odprl predsednik republike Borut Pahor, razstavo Ivan Cankar pa ob 21. uri ljubljanski župan Zoran Janković.
V Kostanjevici na Krki razstava Blizu svetlobi Petre Varl

V Kostanjevici na Krki razstava Blizu svetlobi Petre Varl

Misli, 18. junij 2018 ― V razstavišču v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo v četrtek ob 19. uri odprli razstavo Blizu svetlobi Petre Varl. Gre za posebno postavitev, ki je nastala s sodelovanjem islandskega glasbenika Olafurja Arnaldsa in oblikovalca oblačil Uroša Belantiča. Razstava bo na ogled do 26. avgusta.
Prihaja Festival Celjski grad

Prihaja Festival Celjski grad

SIGIC - Novice, 18. junij 2018 ― Med 22. junijem in 7. julijem se bo na celjskem Starem gradu, nedvomno najveličastnejšem slovenskem odprtem prizorišču, zvrstil izbor najboljših glasbenih, glasbeno-gledaliških in filmskih programov vrhunskih lokalnih producentov.
Jazzinty 2018

Jazzinty 2018

SIGIC - Novice, 18. junij 2018 ― Jazzinty je butični poletni mednarodni jazz festival in glasbena delavnica, ki že sedemnajst let, tretji teden v avgustu, poteka v historičnem mestnem jedru Novega mesta.
Na Ukrepu podelili nagrade za perspektivne plesne ustvarjalce

Na Ukrepu podelili nagrade za perspektivne plesne ustvarjalce

Misli, 18. junij 2018 ― Na zaključku 6. mednarodnega festivala plesnih perspektiv Ukrep so v nedeljo zvečer prvič v zgodovini festivala podelili nagrade za perspektivne plesne ustvarjalce. Podelili so jih člani mednarodne strokovne žirije, plesalec in koreograf Gregor Luštek ter občinstvo. Dve nagradi je prejela predstava 2gather Al(L)Lone / Skupaj popolnoma sami.

POLETJE V ŠIŠKI 2018

Kino Šiška, 18. junij 2018 ― Poletje v Šiški je niz brezplačnih večernih koncertov, s katerimi vam v Šiški pomagamo pregnati poletno mrtvilo. Ob lepem vremenu se bomo z osvežilno pijačo v roki ohlajali na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška, v primeru, da nam jo zagode dež, pa bomo v glasbi uživali udobno nameščeni na kavče v našem preddverju. Dobrodošli na Poletje v Šiški!
Poslovil se je – Piet Kee

Poslovil se je – Piet Kee

ARS Obiski kraljice, 18. junij 2018 25. maja letos je preminul mednarodno uveljavljeni nizozemski organist, pedagog in improvizator Piet Kee 25. maja letos je preminul mednarodno uveljavljeni nizozemski organist, pedagog in improvizator Piet Kee. V tokratni oddaji boste lahko prisluhnili nekaterim delom starejših in novejših orgelskih mojstrov v njegovi izvedbi; Kee je slovel tudi kot izvrsten interpret orgelskih del Johanna Sebastijana Bacha.

Šinšinovci so s Poletno produkcijo zaplesali v plesno poletje

Kamnik.info, 18. junij 2018 ― S Poletno produkcijo 2018 oz. z dvema z dvema plesnima predstavama, ki sta se sinočij odvili v Domu kulture Kamnik, so plesalci in plesalke plesnega kluba Šinšin zaplesali v kamniško plesno poletje. Obe predstavi na katerih so plesalke in plesalci različnih starosti in plesnih stilov, pokazali česa so se naučili v pravkar zaključeni plesni sezoni ... The post Šinšinovci so s Poletno produkcijo zaplesali v plesno poletje appeared first on Kamnik Info.

Nov delovni čas od 1. 7. 2018

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. junij 2018 ― Spoštovani, z novim delovnim časom, ki bo v Občinski knjižnici Žalec veljal od 1. 7. 2018 dalje, vam stopamo korak bliže: Občinska knjižnica Žalec ponedeljek od 8. do 19. ure torek od 8. do 15. ure sreda od 8. do 19. ure četrtek od 8. do 15. ure petek od 8. do 19. ure sobota od 8. do 12. ure   poletni delovni čas od 1. 7. 2018 do 31. 8. 2018 ponedeljek od 8. do 19. ure torek od 8. do 15. ure sreda od 8. do 19. ure četrtek od 8. do 15. ure petek od 8. do 15. ure sobota ZAPRTO   Hvala za razumevanje.  

Ptuj: AccordArt s prvim večjim koncertom

Štajerski tednik, 18. junij 2018 ― V slavnostni dvorani ptujskega gradu je 25. maja potekal prvi večji koncert učencev zasebnega glasbenega zavoda AccordArt Monike Kelenc, prof. glasbe, ki je učila na OŠ Tomaž in Gimnaziji Ormož, in Primoža Kelenca, ki že 21 poučuje igranje na harmoniko, iz Stojncev. Že ko sta snovala svoj glasbeni zavod, sta vedela, da bo odprt za vse programe glasbenega izobraževanja oz. želje posameznika, da bo v njem kar največ pridobil tako otrok kot odrasli v smislu glasbenega izobrazbe in kot človek.

Ptuj: „Oživljajo“ jugo nostalgijo in dvorec Turnišče

Štajerski tednik, 18. junij 2018 ― V dvorcu Turnišče pri Ptuju je bila v petek zvečer premiera najnovejše komedije v produkciji MG Ptuj. Režija komedije I love Njofra je v rokah Sama M. Strelca, ki se po 18 letih na nek način vrača v MG Ptuj. K sodelovanju ga je na njegovo veliko presenečenje (čudežno, kot pove) povabil njegov direktor Peter Srpčič. Spomnil se je te hrvaške igre, ki so si jo želeli vsi skupaj, on kot režiser in igralca Vlado Novak in Gojmir Lešnjak Gojc.

1936 – Umre Maksim Gorki

Zgodovina na dlani, 18. junij 2018 18. junija leta 1936 je umrl ruski in sovjetski pisatelj, dramatik in politik Maksim Gorki. Star je bil 68 let. Štejemo ga za snovalca in teoretika socialističnega realizma. Med njegovimi avtobiografsko obarvanimi deli so znani romani Foma Gordjejev, Otroci sonca, Mati in Življenje Klima Samgina ter povesti Trije ljudje in … Preberi The post 1936 – Umre Maksim Gorki appeared first on Zgodovina na dlani.
Rakek 1966/67 – 7. b razred

Rakek 1966/67 – 7. b razred

Stare slike (Cerknica), 18. junij 2018 ― Na tej sliki pa je že kar opazen preskok iz prejšnjih majhnih pionirčkov v že kar “hude” mladince. Seveda! Saj je pred nami že 7.b razred. Dekleta sedijo v prvi vrsti, fantje pa so vzeli medse razredničarko Nado Polak. Vse dogodivščine iz tega obdobja so ob pogledu na to skupinsko sliko odrinjene v pozabo. Saj […]
V mednarodnem programu filmskega festivala v Pulju 13 celovečercev

V mednarodnem programu filmskega festivala v Pulju 13 celovečercev

Misli, 18. junij 2018 ― V mednarodnem programu 65. filmskega festivala v Pulju bo tekmovalo 13 celovečercev, so napovedali organizatorji festivala. Letošnja izdaja, ki bo potekala med 14. in 22. julijem, bo med drugim obsegala nov filmski program o zgodovini kinematografije, v katerem bodo predvajali tudi dokumentarno dramo Baron Codelli slovenskega avtorja Mihe Čelarja.
Ljubljana v poeziji – Jaka Železnikar (poročilo z dogodka)

Ljubljana v poeziji – Jaka Železnikar (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 18. junij 2018 ― V ponedeljek, 11. junija, je v Trubarjevi hiši literature potekala predstavitev novega projekta Ljubljana v poeziji, ki ga vodi Jaka Železnikar. Peter Semolič je uvodoma povedal, da je nastal v sklopu društva Poiesis, ki se posveča predvsem poeziji in skuša prevpraševati meje pesništva, ena izmed njih je zagotovo sodobna tehnologija. Železnikar je na portalu Poiesis že prej prispeval veliko člankov na temo e-poezije in spletne umetnosti, Ljubljana v poeziji pa je logično nadaljevanje tega, hkrati pa tudi del širšega projekta Poiesis – predstavitev bolj neznanih pesniških in intermedialnih praks, v katerih ima poezija pomembno vlogo (npr. kantavtorstvo, slam poezija itd.). Železnikar je sicer avtor mnogih spletnih pesniških zbirk, sicer pa tudi programer in predavatelj.

Doktor otroške čarovnije - Lisica Nogavica, Muc Kapuc, Zelena jajca in krača. Dr. Seuss. Mladinska knjiga, 2018 (prevedla Urša Vogrinc Javoršek). (Veronika Šoster)

Trubarjeva hiša literature, 18. junij 2018 ― Dr. Suess (1904 – 1991) je legendarni ameriški avtor, ki je napisal več kot šestdeset otroških knjig. Že za časa življenja je prodal več kot šeststo milijonov izvodov in bil preveden v dvajset jezikov, danes pa so številke še višje. Ravno zato je precej neverjetno, da smo prve prevode njegovih knjig dobili šele letos, kar 27 let po njegovi smrti, a bolje pozno kot nikoli. Za prepesnitev je poskrbela Urša Vogrinc Javoršek, ki je morala zaradi izčiščenega jezika, kratkih verzov in preprostih rim uvesti kar nekaj sprememb in prilagoditev, zato je še toliko bolj navdušujoče, da tudi za ljubitelja originalov slovenski prevod deluje enako hudomušno in spretno.

Doktor otroške čarovnije - Lisica Nogavica, Muc Kapuc, Zelena jajca in krača. Dr. Seuss. Mladinska knjiga, 2018 (prevedla Urša Vogrinc Javoršek). (Veronika Šoster)

Trubarjeva hiša literature, 18. junij 2018 ― Dr. Suess (1904 – 1991) je legendarni ameriški avtor, ki je napisal več kot šestdeset otroških knjig. Že za časa življenja je prodal več kot šeststo milijonov izvodov in bil preveden v dvajset jezikov, danes pa so številke še višje. Ravno zato je precej neverjetno, da smo prve prevode njegovih knjig dobili šele letos, kar 27 let po njegovi smrti, a bolje pozno kot nikoli. Za prepesnitev je poskrbela Urša Vogrinc Javoršek, ki je morala zaradi izčiščenega jezika, kratkih verzov in preprostih rim uvesti kar nekaj sprememb in prilagoditev, zato je še toliko bolj navdušujoče, da tudi za ljubitelja originalov slovenski prevod deluje enako hudomušno in spretno.

Slovenski zgodbi o uspehu Zvite pravljice in Animateka v Lizboni

CED, 18. junij 2018 ― Na Portugalskem bo v torek, 19. jun. 2018, seminar za promocijo mehanizmov podpore razvoju filmskih projektov in festivalom, ki ga skupaj pripravljata pisarni CED iz Slovenije in Portugalske. Sabina Briški Karlić (Motovila) bo predstavila slovenske primere dobre prakse s področja animiranega filma in pobudo CEE Animation. Tam bosta tudi Sara Božanić (Inštitut za transmedijski dizajn) in Sanja Čakarun (Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta).

18. junija 1901 je umrl Josip Murn (Aleksandrov), slovenski pesnik

Kamra.si, 18. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. junija 1901 je umrl Josip Murn (Aleksandrov), slovenski pesnik. Rodil se je 4. marca 1879.  Rodil se je kot nezakonski otrok Mariji Murn in Ignacu Cankarju. Mati je prišla z Gorenjske služit k družini Mayer v Ljubljano, kjer je bil njegov oče hlapec. Ta zanj ni skrbel, kmalu po njegovem rojstvu se je poročil z drugo, štiri leta kasneje pa umrl za tuberkolozo. Mati ga je v duševni stiski dala v rejo v Zadobrovo, sama pa je šla služit v Trst, od koder se ni vrnila. Bil je tudi v reji pri Sv. Krištofu, nazadnje pa pri materi Kalanovi na Poljanski cesti. Leta 1885 je bil sprejet v cerkveni šolski zavod Marijanišče v Ljubljani. Od leta 1890 do 1895 je obiskoval nižjo gimnazijo v Ljubljani in objavljal rokopise svojih pesmi v literarnem časopisu Dijaške vaje.

18. junija 1959 je umrl Bogumil Vošnjak, pravnik ...

Kamra.si, 18. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. junija 1959 je umrl Bogumil Vošnjak (tudi Bogomil Vošnjak), slovenski pravnik, politik in diplomat. Rodil se je 9. septembra 1882 v Celju.  Med prvo svetovno vojno je bil član Jugoslovanskega odbora, ki je seznanjal antanto s slovenskim vprašanjem. Bil je edini Slovenec, ki je sodeloval pri krfski deklaraciji, bil pa je tudi generalni sekretar jugoslovanske delegacije na pariški mirovni konferenci. Med letoma 1921 in 1923 je bil veleposlanik v Pragi. Odločno je nasprotoval federalizmu in pokrajinski avtonomiji. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Bogumil_Vošnjak Več http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi812868/

18. junija 1977 je v Celju umrl Josip Pelikan, fotograf češkega rodu

Kamra.si, 18. junij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. junija 1977 je v Celju umrl Josip Pelikan, fotograf češkega rodu. Rodil se je 9. decembra 1885 v Trbižu.  Bil je potomec fotografov - Čehov iz Prage, ki je takrat veljala za fotografsko zelo razvito mesto. V Trbižu, kjer je bilo takrat prosto mesto za fotografsko obrt, se je mladi Pelikan prvič srečal s fotografijo, ki ga je poklicno zaznamovala za vse življenje.Po materini smrti in očetovi ponovni poroki se je družina 1894 preselila v Idrijo, sin pa se je začel podrobneje seznanjati z očetovo umetnostjo fotografije, ki ni zajemala le tehnike s suhimi, tovarniško narejenimi, ampak tudi z doma izdelanimi, mokrimi fotografskimi ploščami, ki so dajale fotografiji lepše tone.
še novic